Blog

Limbaje de programare

Anaconda vs Python

Dacă te aventurezi în lumea programării cu Python, vei întâlni inevitabil termenii „Anaconda” și „Python”. Deși pot părea similare la prima vedere, aceste două tehnologii au funcții și scopuri distincte. Pentru a alege instrumentul potrivit pentru proiectele tale, trebuie să înțelegi ce le diferențiază.

Python este cunoscut ca fiind un limbaj de programare, interpretat, cu o sintaxă simplă și intuitivă, ceea ce îl face o alegere populară pentru începători. Pe de altă parte, Anaconda este o distribuție open-source a limbajelor de programare Python și R, specializată pentru aplicații de știința datelor, învățare automată și inteligență artificială.

Dacă vrei să descoperi mai multe, rămâi alături de noi, pe blogul NewTech Academy, pentru a înțelege principalele diferențe dintre Anaconda și Python. Vei descoperi în ce situații este recomandată utilizarea fiecăruia și cum să alegi cel mai potrivit instrument pentru proiectele tale.

Ce este Python?

Python este un limbaj de programare de nivel înalt, cunoscut pentru versatilitatea și ușurința sa de utilizare. Creat de Guido van Rossum și lansat pentru prima dată în 1991, Python a evoluat de-a lungul anilor într-unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume. Este utilizat pe scară largă în domenii variate, de la dezvoltarea de aplicații web și jocuri, până la analiza complexă a datelor și dezvoltarea de algoritmi de învățare automată și inteligență artificială.

ce este python

Avantaje ale utilizării Python

 • Ușor de învățat și utilizat: Este cunoscut pentru sintaxa sa clară și simplă, ceea ce îl face accesibil pentru începători. Această caracteristică reduce bariera de intrare în programare și permite dezvoltatorilor să scrie cod eficient și ușor de înțeles.

 • Independență de platformă: Fiind un limbaj interpretat, Python poate rula pe o varietate de sisteme de operare, inclusiv Windows, macOS și Linux, fără a necesita modificări semnificative ale codului. Aceasta îl face foarte versatil și potrivit pentru dezvoltarea de aplicații portabile.

 • Programare orientată pe obiecte (OOP): Suportă pe deplin programarea orientată pe obiecte, oferind posibilitatea de a crea aplicații complexe și modulare. OOP permite dezvoltatorilor să structureze codul în componente reutilizabile și gestionabile, facilitând întreținerea și scalarea aplicațiilor.

 • Comunitate mare și suport activ: Beneficiază de o comunitate globală vastă și activă de dezvoltatori și entuziaști care contribuie continuu la extinderea și îmbunătățirea limbajului. Această comunitate oferă o abundență de resurse, inclusiv documentație, tutoriale și forumuri de suport.

 • Biblioteci și framework-uri extinse: Vine cu o colecție impresionantă de biblioteci și framework-uri care acoperă aproape orice nevoie de dezvoltare. De exemplu, pentru analiza de date și manipularea acestora sunt recomandate bibliotecile precum pandas și NumPy. Pentru dezvoltarea de aplicații web, Django și Flask. Iar în domeniul învățării automate și al inteligenței artificiale printre cele mai utilizate framework-uri sunt TensorFlow și PyTorch.

Python este, de asemenea, foarte apreciat pentru flexibilitatea sa, fiind capabil să suporte atât programarea procedurală, cât și cea orientată pe obiecte. 

Ce este Anaconda?

După cum am menționat și la începutul articolului, Anaconda este o distribuție open-source, proiectată special pentru știința datelor, învățare automată și aplicații de inteligență artificială. Lansată pentru prima dată în 2012 de Continuum Analytics (acum Anaconda, Inc.), Anaconda a devenit rapid un standard în domeniul științei datelor datorită pachetului său complet de instrumente și librării.

anaconda it

Avantaje ale utilizării Anaconda

 • Management de pachete: Vine cu propriul său sistem de management de pachete și medii, numit „conda”. Conda simplifică instalarea, actualizarea și eliminarea pachetelor și a dependențelor acestora, oferind în același timp posibilitatea de a crea medii izolate pentru diferite proiecte. Aceasta permite gestionarea eficientă a dependențelor și evitarea conflictelor între pachete.

 • Suport multi-platformă: La fel ca Python, Anaconda este compatibilă cu multiple platforme, permițând dezvoltatorilor să dezvolte și să implementeze aplicații pe diferite sisteme de operare fără modificări ale codului.

 • Instrumente specializate pentru știința datelor: Include o serie de instrumente populare și IDE-uri (Integrated Development Environments) pentru știința datelor, precum Jupyter Notebook, Spyder și RStudio. Aceste instrumente oferă un mediu interactiv pentru analiza și vizualizarea datelor, ceea ce o face alegerea preferată a multor oameni de știință din domeniul datelor.

 • Colaborare ușoară: Facilitează partajarea codului și colaborarea cu alții prin platforma sa cloud, Anaconda Cloud. Aceasta permite echipelor sau indivizilor să lucreze împreună pe același proiect, simplificând gestionarea și distribuția pachetelor și a mediilor.

 • Pachete pre-instalate pentru știința datelor: Beneficiază de peste 250 de pachete pre-instalate pentru știința datelor și calculul științific, eliminând nevoia de instalare manuală a acestora. Printre acestea se numără NumPy, pandas, Matplotlib, SciPy și scikit-learn.

3 diferențe majore dintre Anaconda vs Python

anaconda vs python

Iată 3 dintre cele mai notabile diferențe dintre aceste două platforme:

 1. Managementul pachetelor: Python folosește „pip” pentru gestionarea pachetelor, în timp ce Anaconda utilizează „conda„. Conda oferă funcționalități avansate, cum ar fi crearea de medii izolate pentru proiecte diferite, facilitând astfel gestionarea dependențelor și evitarea conflictelor între pachete.
 2. Instalarea și configurarea mediului: Anaconda vine cu un set predefinit de pachete și instrumente pentru știința datelor, ceea ce o face convenabilă pentru începători să își configureze rapid mediul de lucru. În contrast, Python necesită instalarea manuală a librăriilor și instrumentelor necesare.
 3. Utilizarea și potrivirea: Python este un limbaj generalist, potrivit pentru o gamă largă de aplicații, inclusiv dezvoltare web și backend. În contrast, Anaconda este mai potrivită pentru aplicațiile de știința datelor, învățare automată și calcul științific datorită pachetelor și instrumentelor sale specializate.

Alte diferențe Anaconda vs Python

AnacondaPython
ScopDistribuție pentru știința datelor, învățare automată și AILimbaj de programare generalist
Instrumente incluseJupyter Notebook, Spyder, RStudioNu include instrumente specificate, utilizatorii pot instala după preferință
Comunitate și suportComunitate orientată pe știința datelorComunitate generalistă, largă și diversă
Pre-instalare pachetePeste 250 de pachete pentru știința datelorNu are pachete pre-instalate, instalare necesară pentru fiecare proiect

Când să utilizezi Anaconda?

Alege Anaconda dacă:

 • Lucrezi cu date: Fie că analizezi, construiești modele de învățare automată sau faci calcule științifice, Anaconda vine cu bibliotecile esențiale deja instalate (NumPy, pandas, scikit-learn), economisindu-ți timp prețios.

 • Faci parte dintr-o echipă: Cu mediile virtuale izolate ale Anaconda, fiecare membru al echipei poate lucra cu aceleași versiuni de biblioteci, evitând conflictele și asigurând compatibilitatea.

 • Ești la început: Anaconda oferă un mediu ușor de configurat, perfect pentru a învăța și experimenta fără bătăi de cap.

Când să utilizezi Python?

Folosește acest limbaj de programare dacă:

 • Ai proiecte diverse: Python este versatil și potrivit pentru dezvoltare web, scripting, automatizări și multe altele.

 • Ai resurse limitate: Dacă spațiul pe disc este o problemă, Python ocupă mai puțin decât Anaconda.

 • Ești un utilizator experimentat: Dacă preferi controlul deplin asupra mediului tău de lucru și a pachetelor instalate, Python îți oferă flexibilitatea de care ai nevoie.

Concluzia noastră?

Atât Anaconda, cât și Python sunt instrumente puternice pentru programare, fiecare având propriile sale avantaje și cazuri de utilizare specifice. Anaconda oferă o soluție all-in-one cu pachetele sale pre-instalate și managementul simplu al mediilor de dezvoltare, fiind ideală pentru proiectele de știința datelor și învățare automată. În schimb, Python, prin flexibilitatea și simplitatea sa, este potrivit pentru o gamă largă de proiecte, de la dezvoltare web până la aplicații complexe.Pentru a alege instrumentul potrivit, analizează nevoile specifice ale proiectului și decide în funcție de acestea. Ambele opțiuni sunt valoroase și pot oferi beneficii semnificative în funcție de contextul în care sunt utilizate.

Dacă îți dorești să aflii mai multe despre acești giganți tehnologici, înscrie-te la unul dintre cursurile noastre IT. Avem traineri seniori care te vor ajuta să îți șlefuiești skill-urile în ambele tehnologii — indiferent de nivelul tău de experiență. Și cea mai bună parte? Totul se va desfășura 100% remote, din confortul casei tale. Dacă vrei să aflii mai multe, completează formularul din colțul din dreapta sus și unul dintre consultanții noștri te va contacta în cel mai scurt timp posibil.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy