Blog

Limbaje de programare

Ce este AJAX?

Dacă ești pasionat de lumea digitală și te entuziasmează dezvoltarea web, cu siguranță trebuie să fi auzit de AJAX. Acesta este un adevărat game-changer în lumea aplicațiilor web interactive. Vorbim de jocuri online care te țin lipit de ecran, aplicații de chat care te conectează instant cu prietenii, sau platforme de social media care îți aduc lumea la picioare. Și ghici ce? AJAX joacă un rol major și în universul aplicațiilor mobile, unde viteza și eficiența sunt la fel de cruciale.

Ce este AJAX?

Haide să deslușim misterul împreună! La NewTech Academy, ne place să ne imaginăm AJAX (acronimul lui Asynchronous JavaScript and XML) ca fiind un ninja al web-ului. Acesta este o metodă care permite actualizarea parțială a unei pagini web fără a reîncărca întreaga pagină. Ce înseamnă asta? Că poți avea părți dintr-o pagină web (cum ar fi o listă de știri, comentarii sau grafice) actualizate automat, fără ca restul conținutului paginii să fie afectat.

Funcționarea AJAX se bazează pe un obiect JavaScript numit XMLHttpRequest. Acesta permite browserului web să trimită și să primească date de la un server web în fundal. Prin urmare, datele pot fi încărcate dinamic pe pagina web, îmbunătățind experiența utilizatorului prin răspunsuri rapide și interactivitate crescută.

Tehnologii implicate cu Ajax

AJAX utilizează o combinație de tehnologii, inclusiv JavaScript, XML, HTML și CSS pentru a crea o experiență de utilizare mai fluidă și mai interactivă. În loc să se bazeze pe încărcarea completă a paginii web, AJAX permite schimbul de date între client și server în fundal, fără a afecta pagina în sine. Această abordare face posibilă actualizarea dinamică a conținutului paginii, fără a fi nevoie să se încarce întreaga pagină.

Ajax – Sincron vs. Asincron 

În programarea tradițională a paginilor web, schimbul de date dintre client și server este sincron. Acest lucru înseamnă că atunci când utilizatorul face o acțiune care necesită schimbul de date cu serverul, pagina web se încarcă complet, iar apoi se afișează răspunsul de la server. Cu AJAX, schimbul de date este asincron, ceea ce înseamnă că pagina web nu trebuie să fie încărcată complet de fiecare dată când utilizatorul face o acțiune. În schimb, datele sunt schimbate în fundal, iar utilizatorul poate continua să interacționeze cu pagina fără întreruperi.

Cum funcționează AJAX?

După cum am menționat și mai sus, la baza funcționării AJAX se află XMLHttpRequest. Acesta este un instrument care permite browserului să trimită cereri și să primească răspunsuri de la server într-un mod asincron. În termeni simpli, AJAX folosește JavaScript pentru a trimite cereri către server în fundal și pentru a procesa răspunsul primit, actualizând doar anumite părți ale paginii web. Aceasta înseamnă că aplicațiile web pot reacționa rapid la interacțiunile utilizatorilor fără a pierde timp cu reîncărcări complete ale paginii.

XMLHttpRequest

Pentru ca AJAX să funcționeze, este necesar să folosești XMLHttpRequest. Acest obiect este responsabil pentru comunicarea dintre browser și server. Prin intermediul lui, browserul poate trimite cereri către server și poate primi răspunsuri de la acesta.

De exemplu, dacă dorești să afișezi informații despre un produs fără a reîncărca pagina web, poți utiliza XMLHttpRequest pentru a trimite o cerere către server și a primi informațiile necesare.

Metode și proprietăți

XMLHttpRequest are diferite metode și proprietăți care permit controlul comunicării dintre browser și server. Unele dintre cele mai comune metode sunt:

 • open(): deschide o conexiune către server
 • send(): trimite o cerere către server
 • abort(): anulează o cerere în curs de desfășurare

Unele dintre proprietățile obiectului XMLHttpRequest sunt:

 • readyState: starea curentă a obiectului
 • status: codul de stare al răspunsului primit de la server

Utilizări ale AJAX

AJAX poate fi utilizat într-o varietate de moduri pentru a îmbunătăți interactivitatea și performanța aplicațiilor web. Mai jos ți-am pregătit câteva exemple, iar dacă ești interesat să înveți să îl utilizezi și tu, te invităm să te înscrii la un curs IT care să îți servească la fundația experienței tale în lumea AJAX. 

 • Interfețe de utilizator vibrante: Imaginează-ți o pânză digitală pe care o poți modela după bunul plac. Cu AJAX, e posibil să creezi interfețe de utilizator ce se contopesc cu imaginația ta – de la funcții de drag-and-drop, la conversații fluide în chat-uri în timp real, până la modul în care sunt prezentate și actualizate datele. 
 • Validare inteligentă a formularelor: Să nu mai vorbim despre acel moment satisfăcător când completezi un formular online și fiecare căsuță îți spune instant dacă ai greșit sau nu. AJAX face acest lucru posibil, verificând datele introduse de utilizatori pe loc, fără a fi nevoie să aștepți încărcarea unei noi pagini.
 • Încărcări de fișiere asincrone: Încărcarea fișierelor poate fi deseori o provocare, dar cu AJAX, acest proces devine o briză. Imaginează-ți că încarci o fotografie uriașă sau un document important, iar în timp ce fișierul se încarcă în fundal, tu poți naviga pe site fără întreruperi.
 • Geolocalizare și servicii personalizate: AJAX poate fi un ghid virtual, determinând locația ta și oferindu-ți conținut personalizat.
 • Fluxuri de date live: Ești pasionat de acțiuni sau de meteorologie? Cu AJAX, poți avea acces la informații actualizate în timp real, fără a fi nevoie să reîncarci pagina.
 • Colaborare în timp real: Colaborarea online devine o experiență fluidă și naturală cu AJAX. De la editarea documentelor împreună cu colegii, până la schimbul de idei în timp real, totul se întâmplă fără întârzieri sau întreruperi.
 • Caching offline pentru acces neîntrerupt: Și în cele din urmă, să nu uităm de capacitatea AJAX de a stoca date pentru acces offline. Chiar și când conexiunea la internet te lasă la greu, AJAX se asigură că poți continua să lucrezi sau să navighezi, ca și cum ai avea o bibliotecă personală salvată chiar în buzunarul tău digital.

Avantajele Ajax

Unul dintre cele mai mari avantaje ale AJAX este performanța îmbunătățită a aplicațiilor web. AJAX permite încărcarea de conținut în mod asincron, ceea ce înseamnă că nu este necesară încărcarea întregii pagini web atunci când utilizatorul face o acțiune. În schimb, doar conținutul necesar este încărcat, ceea ce face ca aplicația să fie mult mai rapidă și mai eficientă.

Dezavantajele Ajax

Un dezavantaj al AJAX este compatibilitatea între browsere. Unele browsere pot interpreta codul AJAX în mod diferit, ceea ce poate duce la probleme de compatibilitate și la erori. Pentru a evita aceste probleme, este important să se testeze aplicația pe mai multe browsere și să se asigure un cod compatibil cu toate browserele.

În concluzie, AJAX se aseamănă cu un actor versatil pe scena tehnologiei web, care joacă un rol crucial în creșterea performanței și a interactivității aplicațiilor. Pe deoparte, vedem un tablou plin de culoare, cu avantaje care ne fac viața digitală mai dinamică și mai intuitivă, pe de altă parte, trebuie să recunoaștem și câteva provocări, umbre care planează peste acest peisaj tehnologic. 

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy