Blog

Limbaje de programare

Ce este Angular JS?

Angular JS este o platformă și un cadru pentru crearea de aplicații web single-page eficiente și complexe. Dezvoltat de Google, Angular oferă un set de instrumente pentru a construi interfețe de utilizator dinamice, cu posibilitatea de a reactualiza conținutul paginii în mod fluid fără a reîncărca întreaga pagină. Utilizează TypeScript, o suprasetare JavaScript, aceasta permițând dezvoltatorilor să scrie cod mai structurat și să beneficieze de caracteristici avansate precum tipizarea statică.

Angular se adresează atât dezvoltatorilor individuali, cât și echipelor mari, oferind o arhitectură scalabilă și o comunitate largă de suport. De la gestionarea stării până la comunicarea cu serverul backend, Angular oferă un mediu complet al dezvoltării front-end. Prin folosirea Angular, poți crea aplicații intuitive care se pot integra fără probleme pe diferite platforme. Această platformă continuă să evolueze, aducând îmbunătățiri și caracteristici noi cu fiecare versiune lansată, asigurându-se că rămâne relevantă și eficientă în peisajul de schimbare rapidă al tehnologiei web.

Istoria versiunilor Angular

Anul 2010 a marcat debutul AngularJS, un framework revoluționar care a schimbat radical peisajul dezvoltării web. Arhitectura sa inovatoare, descrisă de Misko Hevery ca fiind „o modalitate mai bună de a construi aplicații web”, a facilitat crearea de aplicații single-page (SPA) cu o experiență de utilizator fluidă, dar și intuitivă. Conform W3Techs, popularitatea sa a crescut rapid, propulsând AngularJS în fruntea cadrelor de dezvoltare web.

Un nou capitol Angular a început în 2016, cu o rescriere completă a framework-ului, cunoscută sub numele de Angular 2. Anii ce au urmat au fost marcați de o serie de versiuni care au rafinat și extins capabilitățile Angular. Angular 4 și 5 au introdus noi funcționalități, precum Router v4 și HttpClient, și suport pentru Progressive Web Apps (PWA), sporind viteza, receptivitatea și performanța aplicațiilor. 

De la Angular 9 până la 17, am asistat la un ritm de lansare accelerat, demonstrând efortul echipei Angular de a oferi îmbunătățiri continue, evidențiate în Roadmap-ul Angular. Versiunile recente au adus optimizări semnificative în viteza de compilare, dimensiunea pachetelor și API-urilor, facilitând crearea de aplicații web complexe, conform Changelog-ului Angular.

Lansat în 2024, Angular 17 este un punct de plecare ideal pentru începători, oferind acces la cele mai noi tehnologii, precum Angular Material și RxJS, și o comunitate vibrantă de dezvoltatori, disponibilă pe platforme precum Stack Overflow și GitHub. Aceste platforme oferă un mediu bogat pentru schimbul de cunoștințe, cu răspunsuri la întrebări tehnice, discuții despre cele mai bune practici și partajarea de soluții la provocări comune

Avantajele utilizării Angular comparativ cu alte framework-uri web

Angular oferă o serie de avantaje semnificative în comparație cu alte framework-uri web.

Iată câteva dintre ele:

 • TypeScript și tipare statice: Angular este construit pe TypeScript, un limbaj care adaugă tipare statice la JavaScript. 
 • Componente și modularitate: Utilizează o arhitectură bazată pe componente, ceea ce face ca dezvoltarea să fie mai organizată și mai ușor de întreținut. Componentele pot fi reutilizate și combinate pentru a construi aplicații complexe.
 • Legătura de date bidirecțională: Oferă o legătură bidirecțională puternică între datele modelului și elementele de interfață. Aceasta permite actualizarea automată a interfeței utilizatorului atunci când datele se schimbă și viceversa.
 • CLI (Command Line Interface): Angular CLI facilitează crearea, testarea și construirea aplicațiilor Angular. Cu câteva comenzi simple, poți iniția un proiect nou, adăuga componente, servicii și multe altele.
 • Performanță: Angular are o performanță bună datorită optimizărilor interne și a utilizării mecanismelor de detecție a modificărilor. De asemenea, suportă Ahead-of-Time (AOT) compilation, care reduce dimensiunea fișierelor și îmbunătățește viteza de încărcare a paginilor.

Principiile de bază ale dezvoltării cu Angular

Mai jos ți-am pregătit o listă dintre cele mai importante principii ale sale:

1. Arhitectura unei aplicații Angular

Arhitectura Angular este structurată pe mai multe părți esențiale care lucrează împreună pentru a oferi o experiență de dezvoltare web fluidă și scalabilă. Punctele sale cheie includ modulele, care sunt seturi de cod legate funcțional, și componente, care reprezintă blocuri de construcție logice pentru interfața cu utilizatorul. Serviciile și injectarea dependențelor sunt, de asemenea, elemente esențiale, ce permit o separare clară a preocupărilor și o reutilizare îmbunătățită a codului.

2. Componentele Angular

Fiecare aplicație Angular este compusă dintr-o ierarhie de componente. Componenta este o clasă de bază pentru toate componentele Angular și este decorată cu @Component, care specifică selectorul, template-ul și stilurile. Componentele împart logica aplicației în părți mici și reutilizabile, fiecare gestionând aspecte precise ale interfeței cu utilizatorul.

3. Data binding Angular

Data binding în Angular este procesul prin care se sincronizează partea de date din componente (modele) cu interfața utilizatorului (viziuni), și invers. Există patru forme de binding:

 1. Interpolare ({{value}}): afișează valoarea din component în template.
 2. Property binding ([property]=”value”): stabilește proprietăți pe elementele DOM.
 3. Event binding ((event)=”handler()”): ascultă și răspunde la evenimente în template.
 4. Two-way binding ([(ngModel)]=”value”): combină property și event binding pentru o sincronizare în două sensuri.

4. Dependency injection

Dependency injection (DI) este un model de proiectare software care are ca scop decuplarea componentelor software una de cealaltă. Se realizează prin trecerea dependențelor ca parametri la constructorii sau metodele claselor. În loc să creezi manual obiectele de care are nevoie componenta ta, Angular le va furniza prin sistemul său de DI. Acest lucru se face prin constructori de clase, unde dependențele sunt introduse ca parametri, crescând astfel modularitatea și testabilitatea aplicației.

Angular VS React

Atât Angular, cât și React sunt framework-uri JavaScript puternice și populare pentru construirea de aplicații web. Alegerea dintre React vs Angular depinde de nevoile specifice ale proiectului și de preferințele echipei de dezvoltare.

angular vs react

Cum să înveți Angular?

Ei bine, avem vești bune. Deoarece ai la dispoziție o multitudine de materiale educaționale. Documentația oficială Angular este un punct de plecare excelent și cuprinzător, unde poți găsi tutoriale, ghiduri și o referință API detaliată. În plus, poți găsi numeroase eBook–uri și articole care te pot îndruma prin complexitatea conceptelor Angular.

Contribuții Open Source

Angular este un proiect open-source, ceea ce înseamnă că poți contribui la dezvoltarea sa. Prin platforme precum GitHub, ai oportunitatea de a aduce îmbunătățiri, de a raporta bug-uri și de a sugera funcționalități noi. Contribuția ta nu numai că va ajuta la îmbunătățirea aplicației, dar te va ajuta și la dezvoltarea portofoliului ca dezvoltator de aplicații web.

Comunitatea de Dezvoltatori Angular

Comunitatea Angular este alcătuită din profesioniști și entuziaști care sunt gata să te sprijine în procesul de dezvoltare. Pe lângă resursele oficiale, poți accesa diferite platforme pentru dezvoltatori, cum ar fi forumuri, grupuri de discuție și evenimente de networking, unde poți învăța din experiența altora, să faceți schimb de idei și să colaborați la proiecte. Integrarea în această comunitate Angular te conectează cu persoane care au aceleași interese și îți poate aduce noi oportunități în carieră.

Angular este proiectat să se adapteze și să evolueze. Cu fiecare versiune nouă, Angular îmbunătățește performanța și ușurează dezvoltarea de aplicații complexe. Actualizările regulate includ corecții de erori și optimizări, precum și noi facilități care te ajută să rămâi la curent cu cele mai recente trenduri în dezvoltare web. Planul de actualizări Angular prezintă un ciclu clar și previzibil, ceea ce îți permite să planifici și să pregătești tranziția între versiuni în mod eficient.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy