Blog

Dezvoltare personală

6 motive să înveți Python în 2024

Cu siguranță și tu ai auzit de Python, și nu, aici nu ne referim la o reptilă reticulată, ci la o revoluție în industria tehnologică, departe de oricare pericol! Dacă până acum ai asociat acest apelativ cu ceva intimidant, e timpul să descoperi adevărata față a acestui gigant tehnologic. Acest limbaj de programare, departe de a fi un element de temut, s-a transformat într-un pilon de încredere în lumea IT.

Ușor accesibil, dar extrem de versatil, Python a revoluționat de la analiza datelor până la inteligența artificială. În acest articol, vom vedea cum Python, spre deosebire de o reptilă amenințătoare, este de fapt un aliat de nădejde, deschizând uși către inovație și succes în era digitală.

Ce este Python?

Python este un limbaj de programare de nivel înalt conceput pentru a fi ușor de învățat și utilizat. Acesta este util pentru orice, de la dezvoltarea scripturilor simple la aplicații web avansate, proiecte de știință a datelor, învățare automată, inteligență artificială (IA), programare de jocuri și multe altele.

Totodată, Python este orientat pe obiecte, ceea ce îl face clar, lizibil și ușor de utilizat chiar și pentru începători.

O parte din caracteristicile acestui titan tehnologic includ:

 • O sintaxă simplă și ușoară de reținut.
 • Multe dintre procesele sale pot fi descrise într-o singură linie.
 • Are mai multe biblioteci externe care pot fi utilizate pentru multiple scopuri.

Pentru ce este folosit Python?

Acest limbaj de programare versatil este folosit pentru o varietate de scopuri. Iată câteva exemple:

1. Analiza de date

Python este un instrument popular în analiza datelor. Există o serie de biblioteci concepute pentru a ajuta utilizatorii să gestioneze cantități mari de date și să creeze algoritmi avansați pentru a analiza și vizualiza informațiile. Pandas, Numpy și Matplotlib sunt doar câteva exemple de biblioteci utilizate pentru gestionarea și vizualizarea datelor.

2. Inteligența artificială și învățarea automată

Python este un limbaj de programare popular în IA și învățarea automată. Este ușor de învățat și de utilizat, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru dezvoltatorii care doresc să creeze modele de învățare automată.

TensorFlow, Keras și PyTorch sunt trei dintre cele mai populare biblioteci de învățare automată pentru Python. Acestea oferă o varietate de funcții și instrumente care pot ajuta dezvoltatorii să construiască modele de învățare automată avansate.

 • TensorFlow este o bibliotecă de învățare automată open-source, dezvoltată de Google. 
 • Keras este o bibliotecă ușor de utilizat care poate fi folosită pentru a construi modele de învățare automată simple și complexe.
 • PyTorch este o bibliotecă de învățare tip open-source, dezvoltată de Facebook. 

3. Dezvoltare web

Acest limbaj de programare este folosit în mod obișnuit pentru a construi aplicații web, gestionarea mediilor de server și automatizarea sarcinilor legate de dezvoltarea web.

4. Automatizare și scripting

Python este un instrument excelent pentru automatizarea sarcinilor și a scripturilor, precum și căutarea de fișiere, preluarea datelor de pe pagini web și trimiterea de e-mailuri. 

5. Dezvoltarea jocului

Python este un limbaj de programare puternic și versatil care poate fi utilizat pentru o gamă largă de aplicații, inclusiv dezvoltarea de jocuri. Bibliotecile Pygame și PyOpenGL sunt două dintre cele mai populare biblioteci pentru dezvoltarea de jocuri în Python. Pygame oferă o interfață simplă pentru crearea de jocuri 2D, în timp ce PyOpenGL oferă suport pentru grafică 3D.

Iată câteva exemple specifice despre cum poate fi utilizat Python în dezvoltarea jocurilor:

 • Pygame: Pentru a crea jocuri simple, cum ar fi cele de șah sau cărți. Datorită flexibilității și puterii sale, acesta este capabil să susțină dezvoltarea de jocuri mai sofisticate, incluzând jocuri de acțiune și de curse, oferind o platformă puternică pentru un gameplay complex și o grafică dinamică.
 • PyOpenGL: Este utilizat în diverse jocuri comerciale, asemănătoare cu Doom și Quake, contribuind la elemente ale motorului de joc sau la scripturi de automatizare.

După cum am mai menționat, acest titan a devenit unul dintre cele mai preferate și solicitate limbaje de programare de către companii. În acest context, întrebarea nu mai este „Pentru ce este folosit Python?”, ci mai degrabă „Care sunt motivele pentru care să înveți Python?”.

6 motive pentru care să înveți Python

Dacă te-ai orientat spre lumea programării, probabil că ai fost sfătuit să începi cu Python. Motivele acestei recomandări sunt numeroase și solide. 

În continuare, îți vom prezenta 6 motive pentru care Python este considerat un instrument esențial pentru orice programator, fie el începător sau avansat.

1. Este ușor de învățat

Sintaxa Python este relativ simplă și intuitivă, favorizând învățarea eficientă și rapidă. Dar care este cea mai bună metodă de a învăța Python? Prin practică, desigur! Scrierea de cod, rezolvarea problemelor și, cel mai important, înscrierea la un curs structurat și bine conceput.

Cu ajutorul NewTech poți descoperi asta. Ne adresăm părinților care sunt în căutarea unei educații de calitate în domeniul IT pentru copiii lor. Cursul Python nu este doar un instrument de învățare, ci și o rampă de lansare către un viitor strălucit în tehnologie. 

 • Numele variabilelor și funcțiilor sunt cuvintele din limba engleză. Acest lucru vă permite să rețineți ce face fiecare variabilă sau funcție.
 • Structura de control a fluxului este simplă. În loc de punct și virgulă, Python folosește indentarea pentru a indica structura de control a fluxului. Acest lucru îl face mai ușor de citit și de înțeles.
 • Tipurile de date sunt dinamice. Ce înseamnă asta? Că nu trebuie să declari tipul de date al unei variabile înainte de a o utiliza. Acest lucru îl face mai ușor de început, deoarece nu trebuie să îți faci griji cu privire la tipurile de date.

2. Oferă flexibilitate

Un avantaj al limbajului Python este că poate fi folosit împreună cu alte limbaje de programare. Acest lucru înseamnă că programatorii pot folosi Python pentru a crea aplicații care utilizează funcționalitatea altor limbaje.

Iată câteva exemple de cum poate fi folosit Python:

 • Un dezvoltator poate folosi Python pentru a crea o aplicație web care folosește o bibliotecă Java pentru a gestiona datele.
 • Un dezvoltator poate folosi Python pentru a crea o aplicație de desktop care utilizează un API C/C++ pentru a controla hardware-ul.
 • Un cercetător poate folosi Python pentru a analiza date care sunt stocate într-o bază de date SQL.

3. Conține numeroase biblioteci

Un alt factor care contribuie la popularitatea limbajului Python este disponibilitatea unui număr mare de biblioteci și cadre open-source. Aceste biblioteci oferă o gamă largă de funcționalități care pot fi utilizate pentru a crea aplicații mai rapid și mai eficient.

De exemplu, bibliotecile Django și Flask sunt utilizate în mod obișnuit pentru dezvoltarea web, oferind o varietate de funcții pentru crearea de site-uri web și aplicații web. Bibliotecile NumPy și SciPy sunt utilizate în știința datelor pentru a efectua operații matematice și statistice, precum și pentru a manipula date mari. Bibliotecile TensorFlow, Keras și PyTorch sunt utilizate în învățarea automată pentru dezvoltarea de modele de învățare automată.

Bibliotecile open-source sunt create și întreținute de o comunitate mare și activă de dezvoltatori Python. Acest lucru asigură faptul că bibliotecile sunt de înaltă calitate și actualizate în mod regulat.

4. Simplifică programarea web

Python poate simplifica programarea web, în special pentru dezvoltatorii care sunt deja familiarizați cu principiile de bază ale dezvoltării web.

Django și Flask sunt două dintre cele mai populare cadre Python pentru dezvoltarea web. Django este un cadru web full-stack care oferă o gamă largă de funcționalități, inclusiv:

 • Modelizare relațională a datelor (ORM)
 • Comunicare asincronă
 • Gestionarea sesiunii
 • Validare
 • Securitate

Flask este un cadru web minimalist care oferă o bază solidă pentru dezvoltarea de aplicații web simple.

Aceste cadre pot ajuta la simplificarea dezvoltării web în următoarele moduri:

 • Oferă funcționalitate de bază încorporată, ceea ce reduce nevoia de a scrie cod de la zero.
 • Oferă structuri și convenții standard, ceea ce facilitează colaborarea și întreținerea aplicațiilor.
 • Oferă suport pentru o varietate de tehnologii și framework-uri, ceea ce facilitează integrarea cu alte sisteme.

În plus, Python este un limbaj de programare puternic și eficient, ceea ce îl face o alegere bună pentru aplicațiile web care trebuie să fie scalabile și performante.

5. Scriptare și automatizare

Python poate fi utilizat atât ca limbaj de programare, cât și ca limbaj de scripting. 

Ca limbaj de programare, Python poate fi utilizat pentru a crea aplicații complexe și scalabile. Acest lucru se datorează faptului că Python este un limbaj puternic și eficient, care oferă o gamă largă de funcționalități.

Ca limbaj de scripting, Python poate fi utilizat pentru a automatiza fluxurile de lucru. Acest aspect se datorează faptului că Python este un limbaj simplu și ușor de învățat, care poate fi utilizat pentru a scrie cod care este ușor de înțeles și de întreținut.

Iată câteva exemple specifice în care Python poate fi utilizat pentru automatizare:

 • Un utilizator poate folosi Python pentru a automatiza sarcini repetitive, cum ar fi trimiterea de e-mailuri sau actualizarea bazelor de date.
 • Un administrator de sistem poate folosi Python pentru a automatiza sarcini de gestionare a sistemelor, cum ar fi instalarea de software sau configurarea de servicii.
 • Un cercetător poate folosi Python pentru a automatiza sarcini de analiză de date, cum ar fi extragerea de date din fișiere sau crearea de grafice.

6. Oferă avantaje pe piața muncii

Cunoștințele de Python sunt un atu valoros pe piața muncii, oferind acces la oportunități de angajare și salarii competitive.

Potrivit unui studiu realizat de DevJob, programatorii Python care lucrează în România câștigă în mod normal în jur de 13.500 RON pe lună iar majoritatea salariilor aferente sunt cuprinse între 5.000 RON iar 22.500 RON pe lună (net). Vrem să-ți facem călătoria în învățarea programării cât mai simplă și mai plăcută, ținând pasul cu tot ce e nou în industrie. Nu mai sta pe gânduri și ia legătura cu unul dintre consultanții NewTech Academy chiar acum!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy