Blog

Programare

Inginer Software vs Programator

Cererea de ingineri software este în creștere, dar rolul este adesea confundat cu cel al unui programator sau dezvoltator. Deși în cele din urmă este la latitudinea angajatorului să decidă cum să eticheteze posturile deschise, managerii de angajare în tehnologie ar trebui să fie conștienți de unele dintre diferențele discutate frecvent. În acest articol, vom explora șase diferențe cheie între aceste două roluri. Utilizează această resursă pentru a recruta mai inteligent și pentru a găsi candidați mai buni în domeniul tehnologiei.

Ce este un Software Engineer (Inginer Software)?

Un inginer de software este adesea numit dezvoltator, dar profesioniștii IT și recrutorii știu că există o diferență între ingineri și dezvoltatori. Deși există o suprapunere între cele două roluri, principala diferență constă în formarea formală pe care o primesc inginerii. În unele țări, este obligatoriu prin lege să aibă o diplomă de inginer pentru a deține titlul. 

Contextul ingineresc face ca rolul inginerului software să fie unic în cadrul ciclului de dezvoltare. Cu cunoștințe de matematică avansată și metoda științifică, inginerii de software sunt responsabili pentru imaginea de ansamblu; Ei evaluează nevoile clientului sau companiei împreună cu cele ale utilizatorului și proiectează metodic o soluție sistematică. De asemenea, inginerii trebuie să aibă abilități bune de programare pentru a comunica eficient cu programatorii.

Inginerii software evaluează nevoile clientului sau companiei împreună cu cele ale utilizatorului și proiectează metodic o soluție sistematică. Totodată, inginerii de software sunt cunoscuți ca „arhitecți software”, adică ei creează liniile directoare – ai putea spune și planuri – pentru cadrul software. Proiectele lor sunt apoi transmise programatorilor și dezvoltatorilor de software, care traduc instrucțiunile inginerului în instrucțiuni pe care computerul le poate citi și înțelege, adică linii de cod.

Inginerii software lucrează adesea în echipă și supraveghează procesul de dezvoltare. Ei aplică cele mai bune practici tehnice pentru a crea un sistem stabil care evită tranzacțiile inutile și constă din programe și software interdependente. După ce sistemul este finalizat, inginerii software au sarcina de a testa și întreține în mod regulat software-ul. Scopul principal este calitatea și stabilitatea sistemului. Când apare o eroare, inginerii software se întreabă ce impact va avea asupra sistemului și ce impact ar putea avea.

Abilități – Software Engineer (Inginer Software)

Pentru a deveni un inginer software, este necesar să ai o serie de abilități tehnice și soft skills. Acestea includ:

 • Cunoștințe solide de programare și experiență în dezvoltarea software-ului
 • Capacitatea de a lucra în echipă și de a comunica eficient cu colegii de lucru
 • Abilități de management de proiect și planificare
 • Capacitatea de a găsi soluții creative și de a gândi în mod analitic
 • Abilități de rezolvare a problemelor și de depanare

Ce face un Inginer Software?

Un inginer software este responsabil pentru proiectarea, dezvoltarea și testarea software-ului. Acesta lucrează cu alți ingineri software și programatori IT pentru a dezvolta produse software care sunt utilizate de companii și consumatori. În plus, un inginer software este responsabil pentru mentenanța și actualizarea software-ului existent.

Inginerii software trebuie să fie capabili să scrie cod de calitate, să testeze și să depaneze software-ul pentru a se asigura că acesta funcționează în mod corespunzător. Aceștia trebuie să găsească soluții creative la problemele tehnice și să lucreze în mod eficient în cadrul echipei.

Cum să devii un Inginer Software?

Pentru a deveni un inginer software, este necesar să ai o diplomă de licență în domeniul IT sau o specializare relevantă obținută la un curs IT autorizat. În plus, este important să ai experiență practică în dezvoltarea software-ului și să fi lucrat într-un mediu de lucru similar. Cea mai ușoară metodă de a face asta? Prin intermediul unui portofoliu.

Este important să continui să îți dezvolți cunoștințele și să te menții la curent cu cele mai recente tehnologii și tendințe ale industriei tech. În plus, pentru a fi un inginer software eficient este important să dobândești abilități de comunicare și de management de proiect.

Salariu Inginer Software

Salariul unui inginer software în România poate varia în funcție de experiență și competențele tehnice. Un inginer software cu experiență între 0-2 ani poate câștiga un salariu net lunar între 4800 și 6000 RON. Pe măsură ce experiența crește, și salariul poate să crească semnificativ. De exemplu, un inginer software cu o experiență medie poate avea un salariu net lunar între 6300 și 9500 RON. Aceste cifre sunt indicative și pot varia în funcție de companie, competențele specifice și alte factori, cum ar fi nivelul de expertiză în limbaje de programare specifice sau tehnologii. Pentru informații mai detaliate despre salariile în IT pentru anul 2024, poți consulta sursa Salarii IT 2024: Salariu programatori – România.

Ce este un Programator?

Un programator – numit și programator de computer – este „antreprenorul de software”. El este responsabil pentru respectarea ghidurilor inginerului de software și dezvoltarea programelor și software-ului. Aceștia sunt uneori denumiți „codatori” sau „dezvoltatori”, deoarece obiectivul lor principal este scrierea, evaluarea și editarea liniilor de cod. Programatorii lucrează într-o singură fază a ciclului de viață de dezvoltare, concentrându-se pe o componentă la un moment dat.

Deoarece programatorii trebuie să fie capabili să scrie cod și să identifice și să repare erorile, programatorii se specializează adesea în doar câteva limbaje de programare. Pe măsură ce cursurile de programare sunt în creștere, nu este neobișnuit ca programatorii să fie autodidacți sau să aibă un fundal interdisciplinar, cum ar fi informatica. În cele mai multe cazuri, experiența depășește educația când vine vorba de abilități de programare.

Programatorii sunt implicați într-o singură fază a ciclului de dezvoltare, concentrându-se pe o singură componentă la un moment dat. Ei lucrează adesea independent și construiesc sistemul piesă cu piesă. Trebuie să aveți abilități tehnice puternice, inclusiv capacitatea de a proiecta și înțelege algoritmi. În cele din urmă, un programator este responsabil pentru interpretarea ghidurilor unui inginer de software pentru un cadru și programarea acestuia.

Abilități – Programator IT

Programatorul IT trebuie să aibă cunoștințe solide de programare, fiind capabil să scrie, să evalueze și să editeze liniile de cod. De asemenea, este important ca acesta să aibă abilități tehnice puternice, inclusiv capacitatea de a proiecta și înțelege algoritmi. 

Ce face un Programator?

Programatorul, cunoscut și sub denumirea de programator de computer, este responsabil pentru dezvoltarea programelor și software-ului, respectând ghidurile inginerului de software. Lucrând adesea independent, programatorul construiește sistemul piesă cu piesă, fiind implicat într-o singură fază a ciclului de dezvoltare, concentrându-se pe o singură componentă la un moment dat. 

Responsabilitățile sale principale includ scrierea, evaluarea și editarea liniilor de cod, interpretarea ghidurilor unui inginer de software pentru un cadru și programarea acestuia.

Cum să devii un Software Engineer?

Pentru a deveni un programator, îți recomandăm să începi prin a învăța bazele programării și să alegi câteva limbaje de programare care sunt relevante pentru domeniul în care vrei să lucrezi. Poți începe cu limbaje de bază pentru dezvoltare web, cum ar fi HTML, CSS și JavaScript, și apoi să înveți un limbaj de server-side precum Python sau Ruby. Dacă ești interesat de dezvoltarea de aplicații mobile, Kotlin și Swift sunt alegeri bune pentru Android, respectiv iOS.

Practică este esențială, așa că te sfătuim să lucrezi la proiecte personale sau să contribui la proiecte open-source. Învață să folosești sisteme de control al versiunilor, precum Git, pentru a-ți gestiona codul. Pe măsură ce avansezi, e important să înțelegi structurile de date, algoritmii și principiile de inginerie software, pentru a scrie cod eficient și a te remarca în fața angajatorilor.

Salarii Programare

În industria IT, salariu programator variază semnificativ în funcție de experiență, specializare, nivelul de cunoștințe și locația geografică. 

Începând cu programatorii Java, salariile pot varia de la un programator Java începător la unul senior. Un programator Java începător sau junior poate aștepta un salariu de start care reflectă lipsa experienței, în timp ce un programator Java senior cu mai mulți ani de experiență poate comanda un salariu mult mai mare.

Programatorii PHP, în mod similar, încep cu salarii mai mici ca începători și cresc pe măsură ce acumulează experiență și expertiză. Salariul unui programator PHP poate fi comparabil cu cel al unui programator Java la niveluri similare de experiență.

Programatorii Python sunt foarte căutați, în special în domenii precum dezvoltarea web, analiza datelor și învățarea automată. Salariile pentru un Python developer pot fi competitive, chiar și la nivel de începător, iar junior Python developer salariu este substanțial.

Salariile programatorilor web pot varia în funcție de tehnologiile specifice cu care lucrează, precum și de abilitatea lor de a proiecta și implementa soluții web complexe.

Diferențe dintre un Software Engineer și un Programator

Acum că știi ce face fiecare rol în procesul de dezvoltare, să aruncăm o privire la șase dintre diferențele cheie dintre inginerii de software și programatori:

CriteriuSoftware EngineerProgramator
ConcentrareProiectarea și implementarea sistemelor software complexeScrierea codului și implementarea funcționalităților
AbordareMetodică, orientată spre procesPragmatică, orientată spre rezultate
ExpertizăInginerie software, principii de design, metodologiiLimbaje de programare, cadre de dezvoltare
Nivel de implicareViziune de ansamblu, participare la tot ciclul de viață al software-uluiConcentrare pe o etapă specifică a dezvoltării
CompetențeAbilități analitice, gândire critică, management de proiectAbilități de programare, debugging, testare
EducațieDe obicei, studii superioare în informatică sau inginerie softwarePosibilă diplomă de licență, dar experiența practică este adesea mai importantă

Asemănări între un Inginer Software și un IT Programator

Abilitățile de programare:

 • Ambii profesioniști scriu cod, aplicând cunoștințe de limbaje de programare, structuri de date și algoritmi.
 • Ei pot colabora la proiecte, contribuind cu expertiza lor specifică.

Rezolvarea problemelor:

 • Inginerii software și programatorii identifică și rezolvă probleme complexe legate de software.
 • Abilitatea de a gândi logic și analitic este esențială pentru ambele roluri.

Învățarea continuă:

 • Industria IT este în continuă evoluție, necesitând o dorință constantă de a învăța și de a se adapta la noile tehnologii.
 • Ambele profesii se bazează pe auto-educație și participarea la cursuri, conferințe sau workshop-uri.

Comunicarea și colaborarea:

 • Abilitatea de a comunica eficient idei tehnice, atât scris cât și verbal, este esențială pentru colaborarea cu echipe de dezvoltare.
 • Ambele roluri pot implica interacțiunea cu clienți, manageri de proiect sau alți profesioniști din domeniul IT.

Pasiunea pentru tehnologie:

 • Inginerii software și programatorii sunt pasionați de crearea de software inovator și de rezolvarea problemelor prin intermediul tehnologiei.
 • Ambii au o curiozitate intelectuală și o dorință de a explora și experimenta cu noi instrumente și framework-uri.

Relația dintre cele două roluri

Inginerul software, cu rolul său strategic, se asigură că structura de bază a proiectului este solidă și că fiecare parte a sistemului se aliniază la obiectivele pe termen lung ale proiectului. Acesta trebuie să aibă o înțelegere aprofundată a principiilor de inginerie și să fie capabil să ia decizii care afectează întregul ciclu de viață al software-ului.

Programatorul, pe de altă parte, este cel care aduce această viziune la viață prin codul pe care îl scrie. Acesta trebuie să fie atent la detalii, să aibă abilități tehnice solide și să fie capabil să transforme specificațiile în instrucțiuni precise pe care computerul să le poată executa.

Pentru ca un proiect să fie reușit, este esențial ca inginerul software să furnizeze specificații clare și complete, iar programatorul să ridice întrebări și să solicite clarificări ori de câte ori este necesar. Astfel, se evită neînțelegerile și se asigură că produsul final îndeplinește toate cerințele și funcționează conform așteptărilor. 

Prin urmare, succesul în dezvoltarea software-ului nu depinde doar de competențele individuale ale inginerilor software și ale programatorilor, ci și de capacitatea lor de a lucra împreună într-un mod eficient și armonios.

Dacă ești gata să-ți începi sau să-ți avansezi cariera în domeniul IT și să devii parte din lumea dinamică a tehnologiei, academia NewTech este locul potrivit! Cu accent pe dezvoltarea unui portofoliu impresionant, cursurile noastre sunt special concepute pentru a-ți oferi nu doar cunoștințele teoretice necesare, ci și experiența practică valoroasă pe care angajatorii o caută. Nu mai aștepta! Vizitează site-ul nostru, alege cursul care ți se potrivește cel mai bine și devino programator fără facultate. Suntem aici pentru a te ghida pe drumul spre succes!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy