Blog

Data Analysis

SQL vs Python

Dacă ai mai fost deja pe blogul nostru, știi deja că SQL și Python sunt două dintre cele mai populare limbaje de programare utilizate în gestionarea și analiza datelor. Fiecare are propriile sale puncte forte și aplicații specifice. Dar care este cel mai potrivit pentru nevoile tale? Ei bine, la La NewTech Academy, înțelegem că alegerea corectă poate face diferența între succes și eșec într-un proiect. De aceea, cursurile noastre acoperă atât SQL, cât și Python, oferindu-ți o perspectivă completă asupra instrumentelor disponibile.

În primul rând, SQL (Structured Query Language) este limbajul standard pentru gestionarea bazelor de date relaționale. Este ideal pentru interogarea, actualizarea și organizarea datelor structurate în tabele. Dacă lucrezi cu baze de date precum MySQL, PostgreSQL sau Microsoft SQL Server, SQL este o abilitate esențială.

Pe de altă parte, Python este un limbaj de programare general, cunoscut pentru versatilitatea și ușurința în utilizare. Este utilizat pe scară largă în știința datelor, machine learning și dezvoltarea web. Cu ajutorul bibliotecilor specializate precum Pandas, NumPy și Scikit-learn, Python devine un instrument puternic pentru analiza și modelarea datelor. Rămâi alături de noi pentru că în continuare, vom analiza în detaliu diferențele cheie dintre SQL și Python, evidențiind avantajele și dezavantajele fiecăruia. Vom discuta despre cazuri concrete de utilizare, pentru a te ajuta să înțelegi când este mai potrivit să folosești unul sau altul.

sql vs python

Ce este SQL?

SQL, pe scurt, este limbajul folosit pentru a comunica cu bazele de date relaționale. Cu ajutorul lui, poți extrage, modifica sau șterge informații, ba chiar să schimbi structura bazei de date în sine. 

Caracteristici SQL

 • Simplitate pentru începători: SQL este surprinzător de ușor de învățat. Chiar și interogări scurte și simple pot realiza operațiuni complexe. De exemplu, să luăm un magazin online de articole sportive care își păstrează toate detaliile despre produse într-un tabel numit „produse”. Pentru a afla prețul unui produs cu codul A5E4EQZWE, ai nevoie doar de această interogare:

SQL

SELECT price FROM products WHERE sku=’A5E4EQZWE’;

Și dacă vrei să schimbi prețul, comanda e la fel de simplă:

SQL

UPDATE products SET price=25.5 WHERE sku=’A5E4EQZWE’;

 • Eficiență de neegalat: SQL poate procesa rapid chiar și interogări complexe și voluminoase, fiind instrumentul perfect pentru analiza datelor. Echipe din diverse domenii, de la vânzări la finanțe, îl folosesc pentru a extrage informații valoroase și a lua decizii strategice. 
 • Dialecte și limitări: Deși SQL este un limbaj standardizat, există mici variații, numite dialecte. MySQL, PostgreSQL și Microsoft SQL Server sunt exemple de astfel de dialecte. Din fericire, acestea sunt în mare parte compatibile între ele, iar trecerea de la unul la altul nu e dificilă.
 • Un instrument specializat: SQL este conceput special pentru lucrul cu baze de date. Nu îl poți folosi pentru a crea aplicații sau algoritmi complecși. Însă, pentru analiza datelor, această limitare nu e un impediment major.
 • Revoluția datelor: SQL a democratizat accesul la informații. Chiar și fără experiență în programare, oricine poate învăța rapid să lucreze cu volume mari de date. Cu doar câteva comenzi, poți descoperi informații interesante și relevante. SQL este accesibil și puternic, o combinație rară în lumea tehnologiei.
 • Fiabilitate și adaptabilitate: SQL funcționează impecabil în orice mediu, de la baze de date mici pe un laptop personal la sisteme online complexe. Chiar și într-un peisaj tehnologic în continuă schimbare, SQL rămâne un instrument esențial și de încredere pentru gestionarea datelor.

Ce este Python?

Python, simplu spus, este un limbaj de programare folosit pentru o gamă largă de aplicații. De la crearea de site-uri web și aplicații pentru computer, până la dezvoltarea de algoritmi complecși sau automatizarea unor sarcini repetitive, Python poate face față cu brio. Chiar și jocurile își găsesc locul în acest univers vast al programării.

Caracteristici Python

 • Ușor de învățat, ușor de folosit: Python este renumit pentru sintaxa sa simplă și ușor de înțeles, fiind o alegere excelentă pentru cei care fac primii pași în programare. Iată un exemplu care calculează circumferința unui cerc:

import math

def calculate_circumference(radius):

return 2 * math.pi * radius

radius = 2

circumference = calculate_circumference(radius)

print(f”Circumferința cercului cu raza {radius} este {circumference:.2f}”)

Codul este curat, aerisit și ușor de citit, nu-i așa? Python impune folosirea indentării, ceea ce face codul mai organizat și mai ușor de urmărit.

 • Versatilitate și știința datelor: Python este un limbaj versatil care se afirmă în special în domeniul științei datelor. Există numeroase biblioteci și cadre de lucru specializate pentru analiza datelor și învățarea automată. NumPy, de exemplu, este o bibliotecă populară pentru manipularea seturilor mari de date.
 • Oportunități și perspective de carieră: Cunoștințele în Python pot deschide uși către salarii atractive și oportunități de carieră interesante. Multe companii caută specialiști în Python și sunt dispuse să plătească bine pentru talentul lor. Acest limbaj este folosit într-o varietate de domenii, de la dezvoltarea web la inteligența artificială, iar popularitatea sa continuă să crească datorită comunității sale active și actualizărilor constante.

SQL vs Python

SQLPython
ScopGestionarea și manipularea bazelor de date relaționaleLimbaj de programare generalist
ComplexitateSimplu pentru interogări și manipularea datelorVersatil și puternic, dar poate fi complex pentru începători
Manipulare a datelorIdeal pentru extragerea și modificarea datelor structurateIdeal pentru analiza și manipularea avansată a datelor
PerformanțăRapid în interogările directe asupra bazelor de dateMai lent, dar excelent pentru analize complexe și modelare
Suită de biblioteciLimitat la funcții legate de baze de dateExtins, cu suport pentru numeroase aplicații și domenii
Învățare automatăNu este folosit pentru învățare automatăPrincipalul limbaj pentru învățare automată

Pot fi folosite SQL și Python împreună?

Da, SQL și Python pot fi utilizate împreună și, de fapt, combinarea lor este extrem de avantajoasă în gestionarea și analiza datelor. Folosind SQL pentru extragerea rapidă a datelor și Python pentru manipulare și vizualizare, se poate obține un flux de lucru eficient și puternic.

3 moduri de a integra SQL cu Python

1. Extragerea Datelor cu SQL

SQL este excelent pentru a interoga rapid baze de date relaționale și a obține seturi de date specifice. De exemplu, se poate folosi SQL pentru a selecta date precise din tabele mari fără a fi nevoie de procesări complexe.

2. Analiza și manipularea datelor cu Python

Odată ce datele sunt extrase cu SQL, Python preia controlul pentru prelucrare și analiză. Utilizând biblioteci precum pandas, datele pot fi transformate, curățate și analizate în profunzime. Aceasta permite realizarea de analize statistice avansate și prelucrări complexe.

3. Vizualizarea datelor cu Python

Python oferă instrumente puternice pentru vizualizarea datelor. Cu biblioteci precum Matplotlib și Seaborn, datele extrase pot fi transformate în grafice și diagrame detaliate. Aceste vizualizări ajută la interpretarea rapidă a datelor și la evidențierea tendințelor și corelațiilor.

Beneficii ale utilizării combinative

 • Eficiență: SQL oferă rapiditate în interogările de baze de date, în timp ce Python permite analiza detaliată și manipularea complexă a datelor.
 • Flexibilitate: Combinația dintre SQL și Python oferă flexibilitate maximă în gestionarea și analiza datelor din diverse surse.
 • Vizualizări avansate: Python completează SQL prin furnizarea de instrumente puternice pentru vizualizarea datelor extrase, facilitând luarea deciziilor informate.

Concluzia noastră?

Indiferent de complexitatea proiectelor de date, stăpânirea SQL și Python și utilizarea lor împreună deschide oportunități vaste pentru analiză și inovație. Într-o lume în care datele devin din ce în ce mai centrale în procesul decizional, aceste două limbaje reprezintă o combinație puternică și indispensabilă. De ce să profiți de acest aspect? Pentru că analiza datelor este un domeniu în creștere cu oportunități de carieră interesante! Înscrie-te acum la cursul nostru de Data Analyst și descoperă cum poți folosi datele pentru a avea un impact real!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy