A venit momentul în care trebuie să te decizi asupra carierei tale sau dorești să îți schimbi jobul actual? Profesia de programator e devenit una de top în ultimii ani și cu siguranță va continua să atragă tot mai mulți doritori de a se reprofila.
Progresul tehnologic este proeminent aproape peste tot – de la televizoare smart și aparate de bucătărie avansate, la jocuri online și la tehnologia wearable. Ca urmare, apar multe locuri de muncă noi și un număr semnificativ de locuri de muncă deja existente sunt digitalizate. Aici programarea sau codarea computerelor devin o abilitate crucială pentru cei care caută cele mai bune perspective de carieră.
Din moment ce iei în considerare o carieră de programator, probabil știi că această este o carieră de viitor și prezintă numeroase avantaje. În continuare, îți vom spune de ce chiar se merită să alegi un job tech:
1. Program flexibil
Majoritatea companiilor tech oferă flexibilitate orelor de lucru. Astfel, poți lucra în intervalele de timp pe care le preferi. Iar dacă alegi să activezi ca freelancer, poți să construiești propriul orar și poți să lucrez din orice colț al lumii.
2. Salarii mari
Numeroase sectoare tehnologice tind să ofere salarii excelente, în special pentru programatorii fullstack și programatorii frontend. În România, un salariu nivel Junior alternează între 2500-4000 RON pe lună, nivel mediu 5000-8000RON lunar, iar programatorii nivel Senior câștigă începând cu 9000 RON.
3. Mediu de lucru plăcut
Dacă nu există sau nu îți dorești opțiunea de a lucra remote, de acasă, trebuie să știi că vei avea parte de un mediu de lucru decent. Multe dintre firmele de tehnologie cunoscute mențin un cadru pozitiv și prietenos la locul de muncă. Acest lucru îmbunătățește performanța angajaților și contribuie la succesul companiei.
4. Creșterea și dezvoltarea carierei
Industria tech îți oferă șansa de a evolua și de a-ți îmbunătăți abilitățile cu fiecare sarcină pe care o îndeplinești. Lucrul într-o industrie tehnologică îți deschide multe oportunități de dezvoltare și șansa de a avansa în carieră.
Programarea este o combinație de multe abilități, ceea ce înseamnă că nu este posibil să o înveți într-un timp rapid, ci va veni cu timpul și experiența. Iată 8 pași esențiali pe care trebuie să îi urmezi dacă visezi la o carieră în IT.
1.Înțelege ce înseamnă să fii programator
Cercetează subiectul, află care sunt joburile in IT și alege-l pe care cu care simți să rezonezi cel mai mult. Citește articole despre programatori și despre limbajele de programare de actualitate. Participă la webinare și conferințe cu și pentru programatori. Culegeți suficiente informații despre acest rol pentru a face decizii hotărâte.
2. Învață cel puțin un limbaj de programare
Din moment ce ți-ai ales domeniul de programare în care-ți dorești să activezi, învață limbajele relevante. Începe cu un singur limbaj, printre cele mai importante se numără: Python, C & C++, JavaScript, Java, Ruby, Swift, și altele.
Poți studia individual sau poți să te înscrii la un curs de programare în care vei fi încurajat și ajutat de traineri calificați.
3. Practică, practică, practică
Practica este esențială. Exersează scrierea codurilor încă la etapa de învățare. Pune în practică toate informațiile noi. Cere sfatul și ajutorul programatorilor cu experiență sau a trainerilor specializați în momentul în care întâmpini dificultăți sau atunci când dorești o opinie critică din exterior.
4. Citește cărți
Pe lângă exercițiul practic, este important să ai și o bază teoretică stabilă. Cărțile din domeniu sunt foarte utile pentru că sunt tot timpul actualizate și îți prezintă doar informații actuale și fiabile. Iată câteva cărți excelente pentru programatorii începători: ,,Code” de Charles Petzold, ,, Hackingul: arta exploatării” de Jon Erickson, ,,Clean Code” de Robert C. Martin.
5. Creează-ți un portofoliu profesional
Portofoliul profesional este cartea de vizită oricărui programator. E important să ai un portofoliu bine structura astfel încât recrutorii să-ți poată revizui munca și să se convingă de abilitățile tale. Poți să îți creezi un portofoliu implicându-te în diverse internshipuri sau completând proiecte practice chiar în cadrul cursurilor de programare NewTech Academy.
6. Participă la Stack Overflow și forumuri de programare
Participarea activă pe platformele de comunicare cu alți programatori te vor ajuta să îți revizuișeti cunoștințele și să îți corectezi greșelile. Aceasta este o modalitate ușoara și interactivă de a învăța.
7. Actualizează-ți informațiile
Lumea tehnologiei și a programării este într-o stare de schimbare rapidă și constantă. Pentru a-ți asigura o carieră de succes și de lungă durată în programare, este important să continui să înveți și să ții pasul cu toate tendințele.
8. Aplică la joburi
Va trebui să îți creezi un CV. Recomandarea noastră este să ai și un CV în limba engleză. Colectează toate referințele profesionale. Asta nu înseamnă că ai nevie de o diplomă de facultate, poate ai participat la unele webniare sau cursuri intensive certificate, fiecare eveniment de programare te aduce mai aproape de jobul dorit. Fii pro-activ, nu aștepta să fii contactat de angajatori, trimite CV-ul tău la mai multe companii care te interesează.
Sunt multe lucruri pe care trebuie să le înveți și va fi necesar să învești mult timp și energie pentru a deveni un programator bun, însă nu te speria de volumul de informație. Niciodată nu este prea târziu să începi și nici un lucru nu este prea mic. Este în regulă dacă primii pași vor fi mici și nesiguri. Lucrurile vor începe să capete sens îndată ce te vei aprofunda în domeniu. Vei învăța detalii importante completând exerciții practice și vei învăța din propriile greșeli. Comunitatea de programatori este super prietenoasă și majoritatea oamenilor sunt dispuși să-și ajute colegii programatori să învețe.
Iar echipa NewTech Academy îți stă mereu la dispoziție. Te vom ajuta să alegi cursul potrivit ție, să înveți indiferent de nivelul tău actual, să-ți creezi un portofoliu complex și să te pregătești pentru interviul de angajare.