Blog

Tendințele industriei

Formarea Centrată pe Proiect Depășește o Certificare de Fiecare Dată

Lipsa globală a competențelor tehnologice a creat o situație în care milioane de posturi vacante, în domeniul IT, așteaptă să fie ocupate de persoane calificate. Potrivit IMF, până în anul 2030, carențele de abilități tehnologice va ajunge la 85 de milioane și va reprezenta o sumă amețitoare de 8,5 trilioane de dolari în capital pierdut anual.

Toate acestea înseamnă că există oportunități lucrative, care îi așteaptă pe cei interesați în a se reprofila, în cadrul unor slujbe în domeniul IT bine-plătite și care se află la mare căutare. De asemenea, există o varietate largă de oportunități de perfecționare disponibile – provocarea constă în găsirea celei potrivite pentru cerințele fiecărei persoane.

Multe Opțiuni Promit o Cale către Tehnologia Informațională

Universitățile și colegiile oferă certificări în sfera Informaticii și a Ingineriei Software, care necesită o durată lungă, de patru ani, pentru aceia cu notele, bugetul și răbdarea necesare pentru a le finaliza. Evident, pentru acele persoane care doresc o reconversie profesională – cel mai adesea în jurul vârstei mijlocii și cu intenția imediată de a-și îmbunătăți salariile și stilul de viață – punerea în așteptare a tot ceea ce fac, vreme de patru ani, nu este o alternativă.

Există, de asemenea, numeroase cursuri Massive Online Open Courses (MOOC) ușor disponibile și cu un cost relativ scăzut, care se concentrează asupra unor anumite domenii de cunoaștere, limbaje de programare și alte subiecte. Inițiativa globală a Microsoft este un exemplu grozav de pregătire de tip MOOC, orientată către predarea competențelor digitale pentru 25 de milioane de oameni din toată lumea. Inițiativa oferă accesarea, în mod gratuit, a conținutului din cadrul filialelor Microsoft, precum sunt LinkedIn și GitHub, împreună cu o certificare din partea Microsoft și accesul la instrumentele LinkedIn de căutare a unui loc de muncă.

Tabere de antrenament intense, de scurtă durată, dar și programe de formare mai îndelungate, care durează între 6 și 12 luni pentru a fi finalizate, pot fi găsite în majoritatea centrelor urbane. În timp ce, unele programe de instruire pot fi urmate cu ușurință, prin simpla prezență la cursuri, altele exercită mai multă rigoare și mai multe evaluări, pentru a se asigura că elevii sau cursanții se califică pentru absolvire.

Cu atât de multe opțiuni disponibile pentru formare, fiecare persoană poate alege varianta potrivită pentru sine, bazată pe propriile preferințe. Cei care preferă flexibilitatea oferită de programele la cerere ar putea alege opțiuni mai puțin costisitoare, de tipul MOOC, în timp ce alții ar putea prefera taberele de formare mai scurte, care durează doar câteva săptămâni.

Pregătirea pentru Locul de Muncă Necesită mai mult decât un Certificat

Aceia care se concentrează cu adevărat asupra perfecționării pentru o carieră în tehnologie, ignoră toți acești factori și se axează asupra unui singur element esențial, capacitatea de integrare profesională. Ei sunt conștienți de faptul că, în ultima vreme, angajatorilor le pasă mai puțin de certificări, acreditări teoretice sau titluri academice. În ceea ce privește angajarea pe posturi în IT, angajatorilor le pasă de un singur aspect mai mult decât de oricare altul – abilitatea angajatului de a-și face treaba, într-o manieră profesională. Ei doresc să vadă exemple din cadrul muncii propriu-zise, care ilustrează competențele și abilitățile tehnice ale candidatului.

Conform Theresei Dietrich, CTO al StackOverflow, în viziunea ei, candidatul ideal trebuie să posede atitudine și aptitudine, pentru a fi angajat: „ În momentul în care iau decizii legate de angajare, primul criteriu folosit este un număr scăzut de cerințe tehnice: tehnologii specifice, limbaje și expertiză. Însă, în cazul grupului extins de candidați care îndeplinesc aceste criterii elementare, o mare parte a deciziei mele de a-i angaja se bazează pe atitudinea și aptitudinea afișate de aplicant.”

Imtiaz Ahmad, un cunoscut instructor în cadrul platformei Udemy, a postat acest videoclip, care abordează un fenomen obișnuit în industria tehnologiei informaționale – acela că pozițiile de programator la entry-level necesită 2 ani de experiență, pe care candidații proaspăt-veniți de pe băncile universităților sau din cadrul unui simplu program de formare, nu o au. În videoclip, Ahmad îi încurajează pe candidați să aplice în continuare și să își scoată în evidență experiența, obținută în cadrul oricărei oportunități de codare la care au avut șansa de a participa.

Când este vorba de cele mai bune practici din timpul unui interviu, Neil Roseman, fost Tehnology VP atât al Amazon, cât și al Zynga, a menționat că acordă atenție zonei de interes a candidaților. Dacă aceasta este programarea, atunci el le adresează o întrebare în sfera codării bazată pe experiența lor. Similar, regulile lui de recrutare includ cerința ca toți candidații să scrie un cod, după aceea intră in discuții despre algoritmi, structuri de date, organizarea codului și simplicitatea acestuia. El verifică și dacă aplicanții posedă abilități interpersonale. Doar candidații care au o reală experiență în programare și muncă în echipă ar putea trece de interviurile lui Roseman.

Syk Houdeyb, un programator front-end stabilit în Madrid, a susținut în cadrul unei postări pe Medium, că nu ai nevoie de o diplomă sau de un bootcamp pentru a-ți obține prima slujbă în programare „fără experiență”, așa cum s-a întâmplat în cazul său. De fapt, Houdeib probabil s-a referit la lipsa unei experiențe anterioare la un loc de muncă, de vreme ce experiența lui în programare și tracker-ul de învățare, atent organizat pe GitHub, demonstrează cât de bine codează în practică, iar codul său – alături de CV-ul și abilitățile sale interpersonale – l-au impresionat pe angajatorul său să îi ofere un post.

Managerii care angajează caută mult mai mult decât cunoștințele teoretice într-un limbaj de programare sau expertiza asupra unui anumit produs tehnologic. Un programator foarte competent, căruia îi lipsesc bune abilități de comunicare și muncă în echipă, nu va ajunge prea departe. Este nevoie de o întreagă echipă capabilă să lucreze îndeaproape, pentru a putea crea chiar și cel mai simplu produs digital. Abilitățile interpersonale precum sunt lucrul în echipă, comunicarea, leadership-ul și rezolvarea de probleme – dar și experiența practică în folosirea acestor competențe – sunt chiar la fel de importante precum sunt cunoștințele referitoare la limbajele de programare. Cursanții MOOC nu ar putea răspunde la o întrebare de tipul „povestește-mi despre o situație în care ai codat în cadrul unei echipe.”

Persoanele inteligente știu deja că succesul real constă în punerea în practică. Cea mai bună șansă a lor, de a demonstra că posedă atât atitudinea, cât și aptitudinile necesare pentru a reuși în domeniul tehnologic, este de a le arătă managerilor care fac angajări proiecte reale la care au participat, alături de linii de cod scrise împreună cu alții, printr-un efort comun.

Cum să Demonstrezi că ești Gata de Muncă

Întrebarea persistă, cum ar trebuii cei care doresc o reconversie profesională în domeniul IT – acele persoane care au părăsit o profesie anterioară pentru a orienta spre o carieră în tehnologie – să arate că sunt pregătiți să ocupe poziții în IT, dacă nu au avut vreodată șansa de a lucra în cadrul unui proiect?

Răspunsul rezidă în găsirea unor programe de formare care îmbină lecturile față în față cu exerciții practice, proiecte și seminarii, ce le vor oferi cursanților oportunitatea de a aplica noțiunile proaspăt-dobândite.

Învățarea bazată pe proiect este o metodă inovativă de predare, în cadrul căreia cursanții învață prin intermediul rezolvării unor probleme autentice, interactive, care se bazează pe ceea ce au deprins pe parcursul formării. Prin învățarea bazată pe proiect, studenții lucrează la proiecte pentru perioade extinse de timp, având scopul de a-și pune în valoare abilitățile și cunoștințele. Acest fapt le permite să își formeze și dezvolte o cunoaștere în profunzime a domeniului, precum și a abilităților interpersonale.

În momentul căutării programului de formare în tehnologie potrivit, persoanele care fac această reconversie profesională ar trebui să se asigure că programele pe care au de gând să le urmeze includ activități practice de coding și proiecte finale, care le vor permite să le demonstreze managerilor că au abilități de programare și tehnologice reale.

NewTech Academy, susținută de compania israeliană Wawiwa.

Wawiwa concepe programele de formare în mod special pentru a-i ajuta pe absolvenți să obțină un loc de muncă

Wawiwa Training este un furnizor de educație în tehnologie israelian, care crede în eficacitatea și necesitatea unei pregătiri practice. Job-Effective Training (JET), sistemul lor brevetat de design al metodologiei formării, oferă un amestec de 30/70 între predarea față în față și munca propriu-zisă preponderentă.

Potrivit lui Eran Lasser, fondatorul și CEO al Wawiwa Tech Training, formarea bazată pe proiect le oferă managerilor care doresc să angajeze o idee despre valoarea potențială a candidatului: „Wawiwa se concentrează asupra pregătirii cursanților noștri pentru o carieră în tehnologia informației. Contribuind la reconversia profesională a peste 50.000 de profesioniști în domeniul IT pe durata carierei mele, vă pot spune că în vreme ce cunoștințele tehnice sunt aspecte importante ale recrutării, experiența este mult mai importantă pentru angajatori. De aceea modelul nostru pedagogic tinde puternic spre învățarea bazată pe proiect. Având un portofoliu impresionant de proiecte ce relevă abilitățile cursantului, alături de experiența muncii în echipă, acestea pot vorbi despre detalii variate, ajuntându-i pe absolvenții noștri mai presus de orice alt aspect să obțină postul dorit în tehnologia informației.”

Pentru a continua în acest scop, Wawiwa integrează proiecte „Bring It Together” spre finalul fiecărui program de formare în IT. Aceste proiecte integrează cunoștințele și competențele pe care cursanții le-au dobândit pe parcursul programului. Proiectele BIT sunt efectuate, de obicei, în perechi sau în echipe mai extinse, pentru a-i ajuta pe cursanți să își dezvolte abilități interpersonale importante, precum sunt colaborarea și lucrul în echipă, atunci că codează și testează funcționalitatea aplicațiilor produse.

Atunci când vine vorba despre obținerea unui interviu, este plăcut să ai un certificat, însă pentru a fi ales, angajatorii caută experiența reală pentru a putea observa adevăratele abilități ale unui candidat.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy