Blog

Tendințele industriei

10 motive pentru a învăța programare în 2024

Un lucru cert este că tehnologia avansează pe zi ce trece, iar noi avem de-a face cu aceasta la fiecare pas. Oriunde am arunca privirea și orice dispozitiv am utiliza, acesta are legătură cu tehnologia într-o măsură sau alta: de la alarma care ne trezește în fiecare dimineață, la aparatul de cafea care ne prepară băutura prin apăsarea unui buton, până la mașina pe care o conducem sau telefonul smart pe care ascultăm muzică ori sunăm pe cineva.

De ce să învăț programare?

În spatele tuturor lucrurilor pe care le vedem în fiecare zi pe internet, fie că vorbim de cuvinte, imagini, diagrame, figuri, există ceva care l-a programat să ne arate așa. Așadar, de ce este necesar să înveți să programezi? Iată o listă cu 10 motive pentru care să înveți programare în 2024.

1. Programarea îți garantează un loc de muncă stabil

Un lucru important de luat în calcul atunci când ești în căutarea unui loc de muncă este stabilitatea. Nu este tocmai plăcut să trebuiască să îți cauți în fiecare lună un job nou. Găsirea unui loc de muncă plăcut și favorabil poate fi o provocare pentru oricine. Învață programare deoarece companiile mari sunt într-o continuă dezvoltare, așadar caută oameni mai tot timpul din fericire.

2. Domeniul tech îți asigură un potențial ridicat de venit

Un alt aspect însemnat când vine vorba despre găsirea unui loc de muncă este, pe lângă durabilitate, și siguranța financiară. Astfel că, cererea din România în această industrie crește puternic, de la an la an. Potrivit loginro.com, un angajat în IT cu doar un an de experiență va câștiga aproximativ 1.042 € lunar, iar un specialist cu peste 6 ani de experiență, va obține un salariu de circa 3,409 € lunar. Statisticile ne mai arată și că un Frontend Developer are un salariu de peste 2,500 € net lunar, pe când un Fullstack Developer – peste 3,200 €, iar Mobile Developer câștigă peste 3,500 € net lunar.

3. Înveți să combini abilitățile tehnice cu creativitatea

Deși programarea poate părea matematică rigidă, plictisitoare și grea pentru unii oameni, în realitate este mai mult decât atât. Învățarea și aplicarea codurilor îți permit să îți folosești creativitatea pentru a găsi soluții utile pentru problemele din viața cotidiană. Totodată, atunci când programatorii au de soluționat o problemă, încep cu un ecran gol. Având imaginea de ansamblu, aceștia vor utiliza atât rezolvarea problemei într-un mod creativ, cât și gândirea logică. Înțelegerea limbajului de programare preferat, cât și a modului în care acesta se utilizează, îți va da posibilitatea să lucrezi până când vei ajunge la cel mai bun rezultat.

4. Învățând programare, îți vei dezvolta abilități de rezolvare a problemelor

Învățarea codificării nu este doar despre a da niște instrucțiuni pe computer, ci este și despre a învăța și a gândi abstract, și a fi abil de rezolvare a problemelor. Astfel, competența de rezolvare a problemelor și creativitatea reprezintă cheia spre a deveni un programator de computer de succes. Bineînțeles că este necesară și cunoașterea câtorva limbaje de programare pentru aplicarea cunoștințelor.

5. Dacă înveți programare, vei înțelege cum funcționează software-ul

Atunci când folosim computerul, interacționăm cu el prin mouse, tastatură și monitor, însă rare sunt cazurile când ne oprim din lucrat și ne gândim în profunzime la programul care rulează în fundal la momentul respectiv. Astfel că, programarea ne ajută să ne familiarizăm cu software-ul, programele, dispozitivele și site-urile web și ne ajută să le înțelegem mai bine. Prin această familiarizare, vom afla și vom adopta noile instrumente tehnologice mult mai rapid.

6. Poți să te înscrii la cursuri IT cu diplomă

Dacă te gândești să profesezi în domeniul tech, însă nu ai niciun fel de pregătire în acest sens, recomandarea noastră este să urmezi un curs practic și să obții o diplomă care te va ajuta să-ți găsești un job. Mult mai atrăgător va arăta CV-ul tău după ce ai absolvit un curs de programare, și multe porți îți vor fi deschise cu ocazia asta. Cursurile NewTech sunt recunoscute de către Ministerul Muncii.

Concret, după finalizarea cursului de Data Analyst, poți ocupa mai multe poziții, precum: business analyst, data analyst, IT business analyst. Este important de știut că orice companie, mai ales dacă e numeroasă, are nevoie de un business sau data analyst.

Nevoia unui Data Analyst este indispensabilă într-o firmă, întrucât, acesta are rolul de a pune în valoare datele pe care le adună în relațiile și activitățile de business. Spre exemplu, analiza datelor pe care o face un Data Analyst poate ajuta o bancă să personalizeze interacțiunile cu clienții, poate face predicții pentru a elimina timpii mari de așteptare la coadă de la un ghișeu sau poate identifica diverse nevoi pe baza unor șabloane/ tipare din trecut (pattern-uri).

Astfel de analiști de date sunt la mare căutare nu doar în domeniul IT, ci în multe altele, existând: Analist medical și de îngrijire a sănătății; Analist de cercetare de piață; Analist de afaceri; Analist de business intelligence; Analist de cercetare operațională; Analist de informații etc.

7. Poți lucra de oriunde

Job-urile în tehnologie sunt bine cunoscute pentru avantajul flexibilității lor. Așadar, mulți programatori lucrează cu un program conceput după prioritățile lor, deoarece tot ce au nevoie este un laptop/pc și conexiune la internet. Multe companii au de obicei ore fixe la care echipa trebuie să se conecteze pentru colaborări sau întâlniri.
De asemenea, companiile care implementează un astfel de program mizează pe această libertate, fiind mai puțin interesate de locul de unde lucrezi, și mai mult pe eficiență și finalizarea task-urilor. Deoarece majoritatea programatorilor lucrează pe computere, este destul de eficient lucrul la distanță. Avantajul tehnologiei este că acum, companiile angajează echipe la nivel global, nu mai recrutează doar la nivel local, astfel că pot alege angajații de oriunde.

8. Învățând programare, îți dezvolți abilitățile de comunicare

Când lucrezi la proiecte de codificare în echipă, de obicei este necesar să comunici cu oameni cu diverse obiective sau niveluri de pregătire. De asemenea, nu toată lumea este familiarizată cu limbajul tehnic, tocmai de aceea va fi necesar să explici altora funcționarea interioară a jobului tău pe înțelesul lor.

9. Nu este nevoie de o facultate de specialitate

Nu este necesară experiența sau cunoașterea în prealabil a unor noțiuni de programare. Dacă te gândești că nu poți urma un curs în IT doar pentru că nu ai nici o cunoștință de bază în acest domeniu, te înșeli. Există cursuri pentru orice nivel, care durează, în medie 6-12 luni, față de 3-4 ani cât necesită o facultate. Dacă îți dorești o reconversie profesională cât mai rapidă, îți va fi mai la îndemână să faci un curs de programare, în pofida unei facultăți.

10. Te alături unei comunități

Când înveți să programezi, poți comunica cu alte persoane care împărtășesc aceleași abilități și aptitudini. Te poți alătura organizațiilor profesionale și poți participa la diverse conferințe sau grupuri locale pentru a lucra împreună la proiecte. Totodată, există o multitudine de comunități online pentru persoanele interesate de programare, astfel că poți comunica cu specialiști din diverse medii, niveluri de calificare despre interesul vostru comun.
După ce ai văzut cele 10 motive pentru a învăța programare în 2024, probabil îți pui întrebarea:

„Ce limbaj de programare să învăț?”

Din multitudinea de limbaje de programare care există, trebuie să găsești unul potrivit pentru tine. De exemplu, un frontend developer va opera cu HTML, CSS, JavaScript, Angular, Firebase, pe când un web developer sau fullstack developer cu toate cele anterioare, plus NJS, MongoDB, My SQL, UI/UX. Mai departe, un analist de date va folosi limbajele: Microsoft SQL Server, suita Python – Anaconda – Panda, Microsoft Excel, Jupyter sau Power BI. Pentru a-ți forma o idee despre fiecare, îți vom prezenta câteva aspecte:

  • HTML este tehnologia fundamentală din spatele a tot ceea ce vedem într-un browser web și este folosit pentru a construi totul, de la pagini web simple la aplicații și servicii web complexe.
  • Elementele HTML formează baza tuturor site-urilor web. HTML permite ca imaginile și obiectele să fie încorporate și poate crea formulare interactive. De asemenea, oferă un mijloc de a crea documente structurat denotând semantica structurală pentru text, cum ar fi titluri, paragrafe, liste, legături, citate și alte elemente.
  • CSS este limbajul de programare utilizat pentru a defini stilurile paginilor web, inclusiv designul, aspectul și variațiile de afișare pentru diverse dispozitive și dimensiuni de ecran. Cu ajutorul său se stabilesc fonturi, alineate, culori, dar și alte configurații pe care site-ul tău trebuie să le aibă. Acest limbaj îmbunătățește accesibilitatea conținutului și oferă mai multă flexibilitate și control în ceea ce privește specificațiile caracteristicilor prezentării.
  • JavaScript este cel mai popular limbaj de programare din lume, așa că nu e de mirare că este una dintre cele mai căutate abilități în industria dezvoltării web astăzi. Conform raportului Devskiller IT Skills and Hiring Report din ultimii ani, 72% dintre companii caută să angajeze experți JavaScript.
  • Angular este un cadru de lucru bazat pe JavaScript, fiind folosit pentru a crea aplicații SPA (Single Page Applications- aplicațiile cu o singură pagină). Aplicațiile SPA rulează pe browser, nu necesită reîncărcarea paginilor pe durata de viață a aplicației; astfel că, numai datele sunt transmise înainte și înapoi către server. O caracteristică specifică pentru Angular este abilitatea de a ajuta să te ghidezi atunci când dorești să scrii un cod într-un cadru dat. Totodată, dacă organizezi codul în module funcționale diferite vei ajuta la gestionarea dezvoltării aplicațiilor complexe și proiectarea acestora pentru reutilizare.

Învață programare de la 0

La NewTech Academy, poți învăța programare de la zero alegând unul dintre cursurile de IT online. Nu trebuie să ai deja cunoștințe în domeniu la demararea cursului, ci doar să fii motivat. Poți alege dintre cursul Frontend web developer (durează 9 luni și are loc seara, online),  cursul de programare – fullstack (14 luni, seara, online), și cel pentru Data Analyst (9 luni, seara, online). Odată ales cursul, nu-ți rămâne decât să exersezi, pentru că doar prin practică vei reuși să înțelegi cu adevărat codarea, confruntându-te cu situații reale, și nu teorie. Cu toate acestea, mulți vor spune că ei au învățat să programeze singuri, fiind o metodă bună. Într-adevăr, nu contestăm faptul că învățatul pe cont propriu te responsabilizează, însă diferența gradului de eficiență cu care înveți o face mentorul; acea persoană care te ghidează și te îndrumă într-un impas, care îți oferă sursa de informație de care ai nevoie. 

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy