Blog

Programare

5 tendințe în Programare | 2024

Industria software e în plină expansiune, iar cifrele vorbesc de la sine! Statista estimează că segmentul global Enterprise Software va atinge un volum de piață de 292 miliarde USD în 2024, cu o rată anuală de creștere compusă (CAGR) de 4,08% până în 2028. Pe scurt, piața tech e un teren fertil pentru dezvoltatori și companii deopotrivă. Chiar dacă există o concurență acerbă, cererea pentru soluții soft inovatoare și eficiente e în continuă creștere.

Ca să te menții în top, trebuie să fii la curent cu ultimele tendințe și inovații tehnologice. Și dacă te specializezi într-o singură ramură IT sau pe un limbaj de programare specific, ai șanse mai mari să ieși în evidență. Hai să aruncăm o privire la câteva dintre cele mai tari tendințe în dezvoltarea de software care au dat tonul în 2024 și cu siguranță vor continua și în anii următori.

Top 5 tehnologii de vârf care predomină în Programarea IT astăzi

1. Inteligența Artificială (AI)

Cu siguranță știi și tu că inteligența artificială (AI) depășește deja stadiul de experiment și devine o componentă esențială în dezvoltarea software. Asistenții AI precum GitHub Copilot oferă programatorilor sugestii de cod în timp real și automatizează sarcinile repetitive, devenind instrumente indispensabile. Modelele AI precum ChatGPT sunt deja utilizate pe scară largă pentru a genera documentație tehnică, a răspunde la întrebări și a oferi asistență clienților, sporind eficiența și productivitatea.

Utilizarea AI în domeniul software are următoarele beneficii:

 • Creșterea productivității: Asistenții AI pot automatiza sarcinile repetitive, permițând programatorilor să se concentreze pe aspecte mai complexe ale dezvoltării.
 • Îmbunătățirea calității codului: Modelele AI pot identifica și corecta erorile de cod, asigurând un cod mai robust și mai fiabil.
 • Generarea de documentație automată: Modelele AI pot genera documentație tehnică detaliată și actualizată, facilitând înțelegerea și întreținerea codului.
 • Suport pentru clienți îmbunătățit: Modelele AI pot oferi asistență clienților 24/7, răspunzând la întrebări și rezolvând probleme.

Exemplu: Tabnine, un asistent AI pentru programare, utilizează învățarea automată pentru a anticipa și a sugera completări de cod în timp real, îmbunătățind astfel productivitatea și reducând erorile.

tendinte programare it tabnine
tendinte programare it

2. Low-Code și No-Code

Platformele low-code și no-code sunt deja o forță transformatoare în domeniul nostru de activitate, oferind companiilor de toate dimensiunile instrumentele necesare pentru a crea rapid și eficient aplicații personalizate, sporind agilitatea, inovația, eficiența și reducând costurile. Pe măsură ce platformele continuă să evolueze și devin mai sofisticate, impactul lor va fi și mai semnificativ, remodelând modul în care companiile dezvoltă și utilizează software-ul în era digitală.

Pe scurt, utilizarea Low-Code și No-Code în domeniul software duce la:

 • Dezvoltare rapidă a aplicațiilor personalizate
 • Adaptare rapidă la piață și la nevoile clienților
 • Stimularea creativității și generarea de noi idei
 • Soluții software accesibile pentru toate tipurile de companii
 • Utilizarea de componente prefabricate și reutilizabile
 • Interfețe intuitive și instrumente vizuale

Exemplu: Appian, o platformă low-code de top, permite companiilor să construiască aplicații enterprise complexe, scalabile și sigure, fără a scrie cod.

tendinte programare it appian

3. Munca la distanță (remote)

În 2024, munca la distanță rămâne o normă în industria software. Companiile vor continua să investească în instrumente și tehnologii care să faciliteze colaborarea și comunicarea la distanță, cum ar fi platformele de videoconferință, instrumentele de gestionare a proiectelor și spațiile de lucru virtuale. De asemenea, vor fi implementate noi modele de lucru hibrid, care să combine munca la distanță cu interacțiunea față în față.

Exemplu: Slack, o platformă populară de comunicare și colaborare, oferă o gamă largă de funcționalități pentru a ajuta echipele distribuite să lucreze împreună eficient, inclusiv canale de comunicare, apeluri video (huddle-uri) și partajare de fișiere.

tendinte programare it slack

4. Dezvoltarea Software centrată pe sustenabilitate

Preocuparea pentru sustenabilitate crește semnificativ în domeniul tehnologic, atât pentru companii, cât și pentru dezvoltatori. Adoptarea unor practici durabile devine esențială pentru a reduce impactul negativ al industriei IT asupra mediului.

Principalele tendințe în acest domeniu includ:

 • Optimizarea consumului de energie al aplicațiilor: Dezvoltatorii utilizează tehnici avansate pentru a reduce consumul energetic al aplicațiilor software, minimizând resursele necesare pentru funcționare.
 • Utilizarea de hardware și software eficiente energetic: Se pune accent pe alegerea de hardware și software care consumă mai puțină energie, reducând amprenta de carbon a infrastructurii IT.
 • Reducerea amprentei de carbon a centrelor de date: Implementarea strategiilor de eficiență energetică în centrele de date contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
 • Dezvoltarea de produse și servicii software durabile: Companiile creează soluții software care promovează sustenabilitatea, cum ar fi aplicații pentru monitorizarea consumului de energie, optimizarea rutelor de transport sau gestionarea resurselor naturale.

Exemplu: Ecosia, un motor de căutare care utilizează profiturile pentru a planta copaci, este un exemplu de companie care își integrează valorile de sustenabilitate în produsele și serviciile sale.

tendinte programare it ecosia

5. Securitatea Cibernetică

Peisajul amenințărilor cibernetice este în continuă schimbare, iar prezentul nu face excepție. Atacurile digitale devin tot mai frecvente, mai complexe și mai greu de detectat. 

Iată câteva dintre provocările pe care le poți întâlni:

 • Malware avansat: Malware-ul devine mai sofisticat, eludând sistemele tradiționale de securitate și vizând datele sensibile.
 • Atacuri de tip ransomware: Atacurile ransomware cresc în frecvență și severitate, ținând companiile captive și solicitând sume exorbitante de bani pentru decriptarea datelor.
 • Breșe de date majore: Breșele de date continuă să afecteze organizațiile de toate dimensiunile, expunând datele sensibile ale clienților și afectând reputația companiilor.
 • Atacuri de phishing și inginerie socială: Atacurile de phishing și inginerie socială devin mai elaborate, manipulând utilizatorii pentru a dezvălui informații confidențiale sau pentru a descărca malware.

Exemplu: Cloudflare, o companie de securitate și performanță web, oferă o gamă largă de servicii pentru a proteja site-urile web și aplicațiile de atacuri cibernetice, inclusiv protecție DDoS, firewall pentru aplicații web (WAF) și gestionarea boturilor.

tendinte programare it cloudflare

Provocările cu care se confruntă Programatorii în 2024

După cum am menționat și la începutul articolului, peisajul IT actual este caracterizat de o dinamică accelerată, cu apariția constantă a noilor tehnologii și metodologii

it programator midjourney

Astfel că IT-iștii se confruntă acum cu o serie de provocări semnificative în adaptarea la această schimbare, care pot fi clasificate în următoarele categorii:

1. Volumul și viteza informațiilor: Cantitatea vastă de informații disponibile online și ritmul rapid de apariție a noilor tendințe pot fi copleșitoare pentru dezvoltatori, făcând dificilă identificarea resurselor de încredere și relevante.

2. Lipsa timpului și a resurselor: Presiunea termenelor limită și constrângerile de resurse pot limita capacitatea dezvoltatorilor de a dedica timp suficient învățării și actualizării abilităților lor.

3. Necesitatea adaptării la noi paradigme: Adoptarea noilor metodologii de lucru și a paradigmelor de dezvoltare poate fi o provocare semnificativă, necesitând o schimbare de mentalitate și o abordare flexibilă.

4. Frica de eșec: Dezvoltatorii pot fi reticenți în a experimenta și a adopta noi tehnologii din cauza fricii de a greși. Această teamă poate împiedica învățarea și creșterea profesională.

5. Lipsa suportului: Dezvoltatorii pot simți o lipsă de sprijin din partea colegilor, a conducătorilor sau a organizațiilor lor, ceea ce poate duce la izolare și dificultăți în accesarea resurselor și a îndrumării necesare.

Cum să le faci față:

programator it midjourney
 • Cursuri IT Live & Online cu mentori: Gândește-te ca la un IT coach personal pentru creierul tău! Un mentor din domeniul tech te va ghida prin procesul de învățare și te va ajuta să depășești obstacolele.
 • Comunitatea IT: Evenimente, conferințe, forumuri online – o grămadă de oportunități de a te conecta cu alți dezvoltatori, de a afla ultimele noutăți și de a-ți extinde rețeaua de contacte.
 • Resurse online: Tutoriale gratuite, platforme de învățare, documentație tehnică – o mină de aur plină cu informații (partea cea mai bună e că totul e la un click distanță).
 • Proiecte open-source: Pune-ți abilitățile în practică, contribuie la proiecte interesante și construiește-ți un portofoliu de invidiat.
 • Auto-disciplină și organizare: Stabilește-ți obiective clare, organizează-ți eficient timpul și dedică-te constant învățării.

Pe scurt, adaptarea la schimbări e cheia succesului în IT. Fii proactiv, învață mereu, nu te speria de greșeli și construiește-ți o rețea solidă de contacte. Cu perseverență și o atitudine pozitivă, vei reuși să depășești orice provocare. Și nu uita, NewTech Academy e aici să te ajute să-ți dezvolți abilitățile și să devii un programator IT râvnit pe piața tech!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy