Blog

Limbaje de programare

Ce este Sass și de ce este mai flexibil decât CSS?

Dacă ești un dezvoltator web, probabil că ai auzit de Sass. Dar poate că nu știi exact ce este și cum funcționează. Ei bine, în acest articol îți vom explica pe scurt ce este Sass, cum se diferențiază față de CSS și cum poate fi utilizat pentru a îmbunătăți procesul de dezvoltare a site-urilor web.

Sass este un preprocesor CSS care permite dezvoltatorilor web să scrie cod CSS mai eficient și mai ușor de întreținut. Totodată, acest preprocesor oferă o serie de caracteristici care nu sunt disponibile în CSS, cum ar fi variabile, funcții, operatori matematici și multe altele. Aceste caracteristici fac instrumentul să fie mai puternic și mai flexibil decât CSS, permițând dezvoltatorilor să scrie cod mai rapid și mai precis.

Ce este Sass?

Sass este un preprocesor CSS care adaugă funcții noi la CSS. Acestea includ variabile, mixin-uri, importuri inline și încorporate în funcții care ajută la manipularea culorii și a altor valori. Toate acestea sunt complet compatibile cu CSS. 

Totodată, este un instrument care transformă codul Sass în cod CSS. Acest lucru face codul CSS mai ușor de scris și de gestionat, deoarece Sass adaugă multe caracteristici noi care nu sunt disponibile în CSS.

Sass vs CSS

Sass și CSS sunt două tehnologii care sunt folosite pentru a stiliza paginile web. Cu toate acestea, există câteva diferențe cheie între cele două.

CSS este limbajul standard pentru stilizarea web. Este interpretat direct de browsere și este folosit pentru a controla aspectul paginilor web, inclusiv culoarea, fontul, dimensiunea, poziția și alte aspecte ale elementelor HTML.

Sass este un preprocesor CSS, ceea ce înseamnă că transformă codul Sass în CSS standard înainte de a fi interpretat de browsere. Sass oferă o serie de caracteristici suplimentare față de CSS standard. Iată o comparație mai detaliată a celor două tehnologii:

CaracteristicăCSSSass
Limbajul de bazăCSSCSS
Interpretat de browsereDaNu, este transformat în CSS standard înainte de a fi interpretat de browsere
Caracteristici suplimentareNuDa, variabile, mixine, bucle, funcții
ComplexitateSimpluMai complex
Ușurință în învățare
UșorMai dificil
AplicațiiProiecte simple sau pentru dezvoltatorii web începătoriProiecte complexe sau pentru dezvoltatorii web experimentați

Caracteristici inovative – Sass vs CSS

Variabile: Sass îți permite să definești variabile pentru a stoca valori care sunt utilizate frecvent în fișierele CSS. De exemplu, poți defini o variabilă pentru culoarea principală a site-ului și apoi să o utilizezi în întregul fișier CSS. 

Mixins: O caracteristică puternică a Sass care îți permite să definești blocuri de cod CSS care pot fi reutilizate în întregul fișier CSS. 

Nesting: Îți permite să îmbini selectori CSS. Acest lucru face codul mai ușor de citit și de gestionat. Spre exemplu, poți îmbina selectorii pentru a defini stilurile pentru o listă ordonată și pentru elementele sale.

Funcții: Sass îți permite să definești funcții pentru a efectua operații complexe asupra valorilor CSS. Poți defini o funcție pentru a calcula valoarea unui gradient CSS și apoi să o integrezi în întregul fișier CSS.

Sass vs CSS – Fluxul de lucru 

Compilarea Sass: Pentru a utiliza Sass, trebuie să compilezi fișierele Sass în fișiere CSS. Acest lucru se poate face manual prin intermediul liniei de comandă sau folosind un instrument automatizat de compilare Sass, cum ar fi Gulp sau Webpack. Atunci când faci asta, trebuie să specifici locația fișierelor de intrare și de ieșire. De asemenea, poți alege diferite opțiuni de compilare, cum ar fi modul de ieșire, nivelul de detaliu și stilul de ieșire.

Integrare cu framework-uri: Sass poate fi integrat cu ușurință în diferite framework-uri și platforme de dezvoltare web, cum ar fi Bootstrap, Foundation și WordPress. Aceste framework-uri folosesc Sass pentru a defini stilurile lor și oferă fișiere Sass pre-compilate pentru a fi personalizate. În plus, poți utiliza Sass pentru a stiliza componentele tale și pentru a le integra cu framework-ul sau platforma preferată.

Pentru a integra Sass într-un framework sau platformă, trebuie să ai în vedere structura fișierelor și modul în care sunt gestionate fișierele Sass. De obicei, framework-urile și platformele oferă o structură de fișiere bine definită pentru stilurile lor, iar Sass trebuie să fie integrat în această structură. De asemenea, trebuie să iei în considerare modul în care fișierele Sass sunt compilate și gestionate în timpul dezvoltării și implementării. 

Dacă vrei să te specializezi în Sass, ia în calcul să te înscrii la unul dintre cursurile IT oferite de NewTech Academy. Aceste cursuri sunt structurate pentru a-ți oferi cunoștințele și practica necesare pentru a excela în folosirea Sass în proiectele tale de dezvoltare web.

Beneficiile utilizării Sass CSS

Sass vine cu o serie de beneficii pentru dezvoltatorii web. În această secțiune, vom discuta despre două dintre cele mai importante, și anume mentenanța și organizarea – Sass CSS

1. Mentenanță și organizare

Sass permite utilizarea de variabile, constante și funcții, ceea ce face codul CSS să fie mai ușor de citit și de înțeles. De asemenea, Sass vine cu o serie de funcții utile, cum ar fi nesting-ul și mixin-urile, care ajută la organizarea și structurarea codului CSS. 

2. Personalizare și reutilizare

Nesting-ul permite înglobarea unor reguli CSS în altele, iar mixin-urile permit definirea unor stiluri care pot fi reutilizate global. Ce înseamnă asta mai exact? Că utilizarea variabilelor și a constantele permite definirea unor valori care pot fi folosite în tot proiectul. 

Resurse și comunitate în Sass- CSS

Dacă ești nou în lumea Sass, există o mulțime de resurse disponibile pentru a te ajuta să începi. Iată câteva dintre cele mai folosite:

  • Documentația oficială Sass: Aici vei găsi tot ce trebuie să știi despre Sass, inclusiv sintaxa, variabilele, mixinele și multe altele. Este o resursă excelentă pentru a te familiariza cu preprocesorul și pentru a învăța cum să-l integrezi în proiecte.
  • Sassmeister: Acesta este un editor online care îți permite să testezi și să experimentezi cu diferite funcții și sintaxe.
  • Sass-lang Slack: Aici poți discuta cu alți utilizatori Sass și poți obține ajutor și sfaturi. Te poți conecta cu întreaga comunitate Sass și ai șansa de a descoperi mentori care să te ghideze în cariera ta tech.
  • Sass Twitter: Cu siguranță aceasta este platforma ideală dacă ești interesat de știri și actualizări legate de Sass. Aici veți găsi informații despre evenimente, actualizări ale produsului și multe altele.

Și asta nu e tot! Pe internet găsești o mulțime de tutoriale și exemple care sunt gata să te ghideze în aprofundarea aspectelor menționate. Deci, indiferent de nivelul tău de experiență, acest preprocesor îți pune la dispoziție toate uneltele și resursele de care ai nevoie pentru a te lansa cu succes în aventura inovației și stilizării web.

Vizitează NewTech Academy pentru o varietate de resurse și cursuri în dezvoltarea web. Aici vei găsi un punct de plecare solid pentru călătoria ta în lumea Sass și multe alte tehnologii web.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy