Blog

Data Analysis

Ce este SQL? Ce trebuie să știi despre bazele de date SQL

Învață SQL și descoperă drumuri noi în lumea IT, dar și în alte domenii interesante! SQL e un limbaj de programare special pentru bazele de date. Trebuie să te gândești la el ca și la o cheie simplă, dar foarte puternică, care îți permite să accesezi și să organizezi informații mari și complexe. Deși a trecut jumătate de secol de când a fost creat, SQL rămâne un instrument esențial și popular în rândul programatorilor.

Astăzi, vom explora universul SQL. Articolul nostru te va ghida prin bazele acestui limbaj. Vom discuta despre cum cunoștințele de SQL îți pot deschide ușile spre o carieră plină de oportunități, cu joburi interesante și bine plătite. Consideră acest articol ca o hartă spre comorile ascunse în lumea digitală, care te va ajuta să navighezi prin complexitatea și frumusețea programării în SQL.

Ce este SQL?

Potrivit aws, SQL (Structured Query Language) este un limbaj de programare pentru stocarea și procesarea informațiilor într-o bază de date relațională. O bază de date relațională stochează informații în formă tabelară, cu rânduri și coloane reprezentând diferite atribute de date și diferitele relații dintre valorile datelor. Poți utiliza instrucțiuni SQL pentru a stoca, actualiza, elimina, căuta și prelua informații din baza de date. De asemenea, poți utiliza SQL pentru a menține și optimiza performanța bazei de date.

De ce este important SQL?

Acest limbaj de interogare este important deoarece este folosit în mod obișnuit în toate tipurile de aplicații. Analiștii și dezvoltatorii de date învață și folosesc SQL deoarece se integrează bine cu diferite limbaje de programare. De exemplu, poți încorpora interogări SQL folosind limbajul de programare Java pentru a construi aplicații puternice de procesare a datelor cu sisteme majore de baze de date SQL, cum ar fi Oracle sau MS SQL Server.

SQL este, de asemenea, destul de ușor de învățat, deoarece folosește cuvinte cheie obișnuite în engleză. De exemplu, cuvântul cheie „SELECT” este folosit pentru a selecta date dintr-o bază de date, cuvântul cheie „FROM” este folosit pentru a specifica tabelul din care se selectează datele, cuvântul cheie „WHERE” este folosit pentru a aplica o condiție de filtrare și cuvântul cheie „ORDER BY” este folosit pentru a ordona rezultatele.

Pentru ce este folosit SQL?

În loc să compilezi informații pe software-ul pentru foi de calcul precum Microsoft Excel, SQL îți permite să grupezi și să gestionezi volume mult mai mari de date. Milioane sau chiar miliarde de celule de date pot fi procesate fără pierderi de performanță.

În general, SQL permite utilizatorilor să acceseze datele într-un sistem RDBMS, să descrie datele, să definească datele dintr-o bază de date și să le manipuleze. De asemenea, îți permite să creezi sau să ștergi tabele și baze de date, să utilizezii o funcție sau să configurezi permisiuni.

Iată câteva dintre utilizările specifice ale SQL:

1. Compilarea și gestionarea datelor

SQL poate fi folosit pentru a colecționa și gestiona volume mari de date, chiar și miliarde de celule de date. Acest lucru îl face ideal pentru aplicații care trebuie să lucreze cu cantități mari de date, cum ar fi aplicațiile de e-commerce, aplicațiile de analiză a datelor și aplicațiile de știință a datelor.

2. Accesul la datele dintr-o bază de date

SQL poate fi folosit pentru a accesa datele dintr-o bază de date. Acest lucru permite afișarea, actualizarea sau ștergerea datelor respective.

3. Manipularea datelor

SQL poate fi folosit pentru a manipula informațiile dintr-o bază de date. Acest lucru poate fi folosit pentru a adăuga noi date, pentru a actualiza date existente sau pentru a șterge date existente.

4. Crearea și gestionarea bazelor de date

SQL poate fi folosit pentru a crea și a gestiona baze de date. Acest lucru poate include crearea de tabele, crearea de relații între tabele și atribuirea de permisiuni utilizatorilor.

5. Securizarea bazelor de date

SQL poate fi folosit pentru a securiza bazele de date. Acest lucru poate include crearea de parole, crearea de restricții de acces și utilizarea mecanismelor de securitate.

Totodată, dacă ești curios de modul în care SQL este utilizat în anumite domenii, mai jos ți-am pregătit câteva exemple:

 • Industria financiară: stocarea și manipularea datelor financiare, cum ar fi tranzacțiile bancare, informațiile despre conturi și datele despre clienți.
 • Aplicațiile de streaming muzical: stocarea și manipularea datelor despre muzică, cum ar fi fișierele muzicale, informațiile despre artiști, albume și preferințele utilizatorilor.
 • Social media: stocarea și manipularea datelor despre utilizatori, cum ar fi profilurile utilizatorilor, postările, fotografiile utilizatorilor și mesajele acestora.

Cum funcționează SQL?

Modul de funcționare al SQL este, într-adevăr, mai puțin complex comparativ cu multe alte limbaje de programare, făcându-l mai accesibil pentru începători. Spre deosebire de limbaje precum Java, C++, PHP sau C#, care necesită o înțelegere profundă a conceptelor de programare și a structurilor complexe, SQL pune accent mai mare pe interogarea și manipularea datelor din baze de date relaționale.

Interogări SQL

După cum am menționat și mai devreme, SQL folosește un format bazat pe sintaxa limbii engleze, ceea ce îl face mai ușor de citit și înțeles. Interogările SQL sunt împărțite în patru categorii principale:

Data Definition Language (DDL)

 • CREATE TABLE: Creează un nou tabel.
 • ALTER TABLE: Modifică un tabel existent.
 • DROP TABLE: Șterge un tabel existent.
 • CREATE COLUMN: Adaugă o nouă coloană la un tabel existent.
 • ALTER COLUMN: Modifică o coloană existentă într-un tabel.
 • DROP COLUMN: Șterge o coloană existentă dintr-un tabel.
 • CREATE TABLE CONSTRAINT: Creează o barieră pentru a restricționa datele care pot fi stocate într-o coloană sau într-un tabel.
 • ALTER TABLE CONSTRAINT: Modifică o restricție existentă.
 • DROP TABLE CONSTRAINT: Șterge o restricție existentă.

Data Manipulation Language (DML)

 • INSERT INTO: Adaugă noi date într-un tabel.
 • UPDATE: Actualizează datele existente într-un tabel.
 • DELETE: Șterge datele existente dintr-un tabel.

Data Control Language (DCL)

 • GRANT: Acordă permisiuni unui utilizator.
 • REVOKE: Retrage permisiuni unui utilizator.

Transaction Control Language (TCL)

 • START TRANSACTION: Începe o nouă tranzacție.
 • COMMIT: Confirmă o tranzacție.
 • ROLLBACK: Anulează o tranzacție.

Sisteme de baze de date SQL

MySQL: Acest sistem de baze de date open source se remarcă în special prin utilizarea sa gratuită. Multe companii și startup-uri îl folosesc și se găsește în spatele multor software și aplicații open source.

PostgreSQL: Este unul dintre principalii competitori MySQL. Gratuit și open source, acest sistem este compatibil cu majoritatea sistemelor de operare precum macOS, Windows și Linux. Particularitatea sa constă în faptul că se bazează mai mult pe sintaxa SQL standard decât pe modificarea acesteia.

SQL Server: Acest sistem Microsoft este compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows. Utilizatorii îl folosesc atât pentru software de consum, cât și pentru serverele web care rulează Windows.

Baza de date Oracle: Oracle este o soluție de baze de date SQL populară, care este utilizată în multe industrii, inclusiv finanțe, guvern și cheltuieli. Este cunoscută pentru performanțele sale, dar și pentru scalabilitate și securitate.

Avantajele SQL

Portabilitatea

Gary R Branch afirmă că unul dintre principalele avantaje ale limbajului SQL constă în primul rând în portabilitatea acestuia. Cu alte cuvinte, este posibil ca un software terță parte, care utilizează o anumită bază de date, să poată funcționa cu orice altă bază de date. Pentru a face acest lucru, ar fi suficient doar să indici baza de date în cauză, cu care trebuie să comunice. În urma acesteia, este deci posibil, indiferent de motiv, să se schimbe baza de date prin modificarea relației dintre software și acesta.

Ușurința în utilizare

Ușor de învățat și de înțeles, iar răspunsurile la întrebările complexe pot fi primite în doar câteva secunde. Totodată, după cum știi deja, SQL constă în mare parte din instrucțiuni în limba engleză și facilitează învățarea și scrierea interogărilor SQL. 

Limbă standardizată

Datorită documentării și implementării îndelungate de-a lungul anilor, oferă o platformă uniformă la nivel mondial tuturor utilizatorilor săi.

Abilități de codare minime

Pentru recuperarea datelor, nu sunt necesare un număr mare de linii de cod. Toate cuvintele cheie de bază, cum ar fi SELECT, INSERT INTO, UPDATE etc. sunt folosite. În plus, regulile sintactice nu sunt complexe în SQL, ceea ce îl face un limbaj ușor de utilizat.

Vizualizări multiple ale datelor 

Diferiți utilizatori ai bazei de date pot obține vizualizări comune ale structurii și conținutului bazei de date prin SQL. În plus, bazele de date gratuite MySQL, MariaDB și PostGres sunt dovada că bazele de date SQL pot fi utilizate la costuri reduse. Acest lucru face ca bazele de date SQL să fie o opțiune accesibilă pentru organizațiile de toate dimensiunile.

Limbaj complet de bază de date

SQL îți permite să creezi baze de date și să gestionezi securitatea acestora. De fapt, programatorii îl pot folosi pentru a scrie aplicații care folosesc baze de date, cum ar fi aplicațiile de cumpărături pe internet. Cu toate acestea, este folosit în principal pentru a actualiza, a prelua și a partaja date cu mai mulți utilizatori.  

SQL este, de asemenea, o abilitate extrem de dorită. Multe locuri de muncă, inclusiv suport IT, dezvoltare web și analiza datelor de afaceri, necesită abilități SQL.

Dezavantajele SQL

Dificultăți în asigurarea unui proces recursiv

Printre principalele minusuri ale SQL se numără dificultatea de a asigura un proces recursiv. O astfel de prelucrare constituie un anumit tip de operație pe computer în care anumiți pași ai procesului rulează întregul program. SQL nu are bucle ca alte limbaje de nivel înalt. 

Control parțial și cost ineficient

Utilizatorii SQL nu au control total asupra bazelor de date. Acest lucru se datorează faptului că bazele de date SQL sunt de obicei administrate de un sistem de gestionare a bazelor de date (DBMS), care este controlat de administratorul arhivei digitale. De asemenea, unele versiuni SQL sunt scumpe, ceea ce poate limita accesul la acestea.

Interfață și securitate slabe

SQL nu are o interfață user-friendly, iar acest lucru face ca lucrurile să pară mult mai complicate decât sunt în realitate! Drept urmare, utilizatorilor le este dificil să lucreze cu platforma.

În ceea ce privește securitatea, indiferent de versiunea SQL, bazele de date SQL sunt în permanență o țintă pentru atacurile cibernetice, deoarece stochează numeroase informații sensibile.

De ce să înveți SQL?

1. Programatorii SQL sunt întotdeauna căutați

Cunoștințele în analiza datelor pot deschide uși către cariere bine plătite în domenii precum consultanță financiară, știința datelor și controlul de gestiune. SQL ajută companiile să efectueze evaluări de costuri eficiente, să accelereze creșterea și să identifice produse și clienți esențiali pentru alinierea strategiei de afaceri și creșterea profiturilor.

2. Abilitățile de analiză a datelor sunt binevenite în orice domeniu

Companiile mari procesează o mulțime de date și au nevoie de persoane care să găsească noi modalități de analiză a datelor. 

Chiar dacă nu aspiri să devii dezvoltator de baze de date, competențele SQL pe CV-ul tău îți pot oferi un avantaj în obținerea unui loc de muncă.

3. Rămâi conectat la evoluțiile tehnologice

SQL este un limbaj universal, folosit încă din anii 1970, și va continua să evolueze odată cu schimbările tehnologice. Învățând SQL, poți să devii un angajat valoros pentru orice companie.

Cum alegi un curs SQL?

1. Gândește-te la ce vrei să faci cu SQL

Vrei să poți crea o bază de date? Vrei să poți consulta o bază de date existentă? Vrei să poți crea vizualizări de date? Odată ce știi ce vrei să poți face, poți începe să cauți un curs care să te ajute să-ți atingi obiectivele.

De exemplu, dacă vrei să poți crea o bază de date, vei avea nevoie să înveți concepte precum tabele, coloane, înregistrări, operatori și funcții. Dacă vrei să poți consulta o bază de date existentă, vei avea nevoie să înveți cum să folosești interogări SQL pentru a obține informațiile de care ai nevoie. Și dacă vrei să poți crea vizualizări de date, vei avea nevoie să înveți cum să folosești SQL pentru a genera grafice, tabele și alte formate de date vizuale.

2. Stabilește-ți nivelul de experiență

Există cursuri SQL pentru începători, intermediari și experți. Dacă ești începător, alege un curs care să te învețe elementele de bază ale limbajului. Dacă ai deja experiență cu SQL, alege un curs care să se concentreze pe subiecte mai avansate, cum ar fi optimizarea interogărilor sau vizualizarea datelor.

De exemplu, dacă nu ai mai folosit niciodată SQL înainte, un curs pentru începători este o alegere bună. Dacă ai deja experiență cu SQL, dar vrei să înveți mai multe, poți alege un curs pentru intermediari sau avansați. 

3. Citește recenziile cursanților

Citirea recenziilor cursanților este o modalitate excelentă de a afla ce cred ceilalți despre un curs. Acestea pot oferi informații despre conținutul cursului, profesorii și resursele disponibile.

Spre exemplu, dacă citești o recenzie în care un elev spune că profesorul este clar și concis, atunci știi că cursul va fi probabil bine predat. Dacă citești o recenzie în care un elev spune că materialele de învățare sunt actualizate și relevante, atunci știi că cursul va fi probabil folositor.

4. Compară prețurile

Prețurile cursurilor SQL pot varia, așa că este important să compari prețurile mai multor cursuri înainte de a lua o decizie.

Dacă găsești două cursuri care oferă același conținut, dar unul este mai ieftin decât celălalt, atunci cel mai ieftin curs este probabil o alegere bună. Cu toate acestea, dacă unul dintre cursuri este mai scump, dar oferă materiale de învățare mai bune sau profesori mai experimentați, atunci poate fi o alegere mai bună, chiar dacă este mai scump.

5. Alege un furnizor de cursuri de încredere

Alege un furnizor de cursuri SQL care are o reputație bună și care oferă cursuri de calitate, cu profesori calificați și resurse actualizate.

Oportunități de Carieră cu SQL

În cazul în care te gândești să urmezi o carieră în domeniul IT, cu un accent special pe SQL, există numeroase opțiuni și oportunități disponibile pentru tine. Am selectat câteva dintre cele mai promițătoare job-uri în SQL pentru anul 2024, pentru a-ți oferi inspirație:

 1. Data Scientist
 2. Data Analyst
 3. Business Analyst
 4. Business Intelligence Developer
 5. Software Developer
 6. Arhitect bază de date
 7. Administrator bază de date

În plus, dacă ești în căutarea unui curs în industria datelor, te încurajăm să explorezi NewTech Academy. Aici, vei găsi o serie de cursuri IT specializate care te vor ajuta să dobândești competențele necesare și să găsești roluri bine adaptate abilităților tale în tech și analiza datelor.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy