Blog

Programare

Game Developer – Atribuții, Sarcini și Salariu 

Ai visat vreodată să dai viață propriilor lumi sau să creezi aventuri palpitante pentru jucătorii din întreaga lume? Atunci ai putea fi un candidat perfect pentru o poziție de Game Developer! 

La NewTech Academy ne place să credem că acești artiști digitali țes realități și aduc la viață personaje și povești ce transformă jocul într-o experiență memorabilă. Ei sunt magicienii din umbră care modelează și codează, cu măiestrie, lumea vastă și fascinantă a jocurilor video.

Ce este un Game Developer?

Un game developer, cunoscut și sub numele de dezvoltator de jocuri, este un profesionist IT specializat în arta și știința creării jocurilor digitale. Acesta este responsabil pentru transformarea conceptelor creative în experiențe interactive și imersive, utilizând o combinație de competențe tehnice, artistice și narative. Rolul unui dezvoltator de jocuri poate varia considerabil în funcție de dimensiunea și structura echipei. 

Un game developer lucrează în strânsă colaborare cu designerii de jocuri, care definesc viziunea și structura jocului, inclusiv povestea, personajele, setările și mecanicile de bază. Pe baza acestor specificații, dezvoltatorii construiesc fundația tehnică a jocului, scriind codul care va rula pe diferite platforme de jocuri (cum ar fi console, PC-uri sau dispozitive mobile). După prototipare, dezvoltatorul trebuie să se asigure că jocul este funcțional și captivant pentru publicul țintă.

Abilitățile unui Game Developer

Sarcinile și responsabilitățile unui Game Developer

Tipul de muncă pe care îl desfășoară un dezvoltator de jocuri va varia în funcție de dimensiunea companiei pentru care lucrează și de specializarea sa. Iată câteva dintre sarcinile generale pe care le îndeplinește un game developer:

 • Proiectarea jocului: Stabilirea conceptului, a poveștii, a personajelor, a mediului și a regulilor jocului.
 • Programarea: Implementarea logicii jocului, a interfeței utilizatorului și a altor elemente interactive.
 • Arta și designul: Crearea de modele 3D, texturi, animații și alte elemente vizuale.
 • Testarea și depanarea: Identificarea și remedierea erorilor pentru a asigura o experiență de joc fără cusur.

Tipuri de Game Developeri (Dezvoltatori de jocuri)

Tipurile de dezvoltatori de jocuri sunt variate și fiecare aduce o contribuție unică la industria de Game Development. Iată o listă cu cele mai importante tipuri de dezvoltatori de jocuri:

 1. Dezvoltatori de jocuri AAA: Aceștia lucrează la jocuri mari, cu bugete mari și echipe extinse. Jocurile AAA sunt cele mai vizibile și comercializate titluri, cum ar fi seria “Halo” dezvoltată de 343 Industries.
 2. Dezvoltatori independenți (Indie): Creatori de jocuri mici, care lucrează adesea în echipe mici sau chiar singuri. Dezvoltatorii independenți sunt cunoscuți pentru creativitatea lor și pentru abordarea neconvențională a jocurilor.
 3. Dezvoltatori de jocuri mobile: Se concentrează pe crearea de jocuri pentru dispozitive mobile, cum ar fi telefoanele și tabletele. Această categorie include atât dezvoltatori independenți, cât și studiouri mari.
 4. Dezvoltatori de jocuri de realitate virtuală (VR): Creează experiențe de joc captivante pentru dispozitive VR, cum ar fi Oculus Rift sau HTC Vive.
 5. Dezvoltatori de jocuri de consolă: Se concentrează pe crearea de jocuri pentru console de jocuri, cum ar fi PlayStation, Xbox sau Nintendo Switch.
 6. Dezvoltatori de jocuri de browser: Creează jocuri care rulează direct în browser, fără a necesita instalarea unui software suplimentar.
 7. Dezvoltatori de jocuri de strategie: Se specializează în crearea de jocuri de strategie, cum ar fi seria “Civilization” sau “Total War”.
 8. Dezvoltatori de jocuri de aventură: Se concentrează pe crearea de jocuri de aventură, cu povești captivante și explorare.
 9. Dezvoltatori de jocuri de acțiune: Creează jocuri cu accent pe acțiune, lupte și mișcare rapidă.
 10. Dezvoltatori de jocuri de simulare: Se specializează în crearea de jocuri de simulare, cum ar fi simulatoarele de zbor sau cele agricole.

Game Development – Cât timp durează dezvoltarea unui joc?

În procesul de creare a jocurilor, testarea jocurilor este o etapă crucială care nu poate fi neglijată. De la faza de concept până la lansarea finală, game developerii investesc timp și energie considerabile în asigurarea că fiecare aspect al jocului este supus unei riguroase testări. Scopul lor este să ofere jucătorilor o experiență captivantă și lipsită de probleme. 

De asemenea, durata dezvoltării unui joc video poate varia considerabil în funcție de mai mulți factori, cum ar fi complexitatea jocului, dimensiunea echipei, resursele disponibile și platforma pentru care este dezvoltat jocul. Pentru jocuri mobile, dezvoltarea poate fi mai rapidă și mai puțin costisitoare comparativ cu jocurile pentru PC sau console, conform AGERPRES

Jocurile mai simple pot fi dezvoltate în câteva luni, în timp ce jocurile mai complexe pot necesita ani de zile. De exemplu, un dezvoltator care lucrează singur sau într-o echipă mică ar putea să dezvolte un joc simplu în câteva luni, în timp ce studiourile mari pot lucra la un joc AAA pe o durată îndelungată.

Cum se schimbă rolul unui game developer în diferite etape ale dezvoltării unui joc?

Rolul unui game developer poate varia semnificativ pe parcursul diferitelor etape ale dezvoltării unui joc. Iată cum se poate schimba acest rol în etapele principale:

 1. Conceptualizarea: În faza inițială, dezvoltatorii se concentrează pe brainstorming și pe conturarea ideilor pentru joc. Acest lucru implică creativitate, conceptualizare și planificare inițială.
 2. Pre-prototiparea: Dezvoltatorii încep să creeze prototipuri, să definească gameplay-ul și să stabilească cerințele tehnice. De asemenea, se elaborează documentația de design a jocului, iar rolul implică mai multă planificare și testare inițială.
 3. Prototiparea: Aceasta este faza în care dezvoltarea propriu-zisă a jocului are loc. Programatorii scriu cod, artiștii creează grafica, iar designerii de joc lucrează la niveluri și mecanici. Dezvoltatorii sunt implicați într-o muncă intensă de codare, design și colaborare.
 4. Post-prototiparea: După ce jocul este funcțional, urmează optimizarea, testarea și debugging-ul. Dezvoltatorii se concentrează pe rezolvarea problemelor, pe echilibrarea jocului și pe asigurarea calității.
 5. Lansarea: În timpul și după lansare, dezvoltatorii pot lucra la patch-uri pentru a corecta bug-uri și la actualizări pentru a adăuga conținut nou sau pentru a îmbunătăți experiența jucătorilor.
 6. Mentenanța și actualizările: Dezvoltatorii continuă să monitorizeze jocul și să ofere suport tehnic. De asemenea, pot lucra la expansiuni sau la conținut descărcabil pentru a menține interesul jucătorilor.

AI în Game Development

Inteligența artificială (AI) a transformat modul în care game developerii abordează procesul de creație și dezvoltare a jocurilor video. Prin automatizarea anumitor sarcini, cum ar fi generarea de terenuri sau testarea jocurilor, AI le permite dezvoltatorilor să economisească timp prețios și să-și concentreze eforturile pe aspecte mai inovative și creative ale dezvoltării. 

De asemenea, AI joacă un rol deosebit de important în îmbunătățirea comportamentului NPC-urilor (non player character), făcându-le să pară mai realiste și mai convingătoare, ceea ce amplifică imersiunea jucătorilor în lumi virtuale. Mai mult, generarea procedurală de conținut, susținută de AI, deschide posibilități infinite pentru crearea de niveluri, puzzle-uri și elemente narative, sporind astfel rejucabilitatea și oferind o experiență unică fiecărui jucător.

Salariu – Game Developer 

Salariile pentru un game developer în România pot varia în funcție de experiență, nivelul de senioritate, regiune și companie. Astfel, salariul mediu lunar pentru un dezvoltator de jocuri entry-level este de 8.300 RON. Dezvoltatorii cu experiență 5-10 ani câștigă peste 11.640 RON, în timp ce game developerii seniori cu experiență de peste 10 ani pot avea câștiguri de peste 14.420 de RON. (Sursa: salaryexpert.com)

În concluzie, dezvoltarea de jocuri video este o călătorie fascinantă și provocatoare. Pentru a deveni un dezvoltator de jocuri, trebuie să înveți programare, să înțelegi designul de jocuri și să creezi propriile proiecte. Participând activ la comunitatea de dezvoltatori și construind un portofoliu solid, îți vei putea construi o carieră în acest domeniu. Succes în a aduce lumi virtuale la viață!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy