Blog

Dezvoltare personală

Curs IT part-time vs bootcamp: ce să alegi?

Într-o lume în continuă schimbare, mulți profesioniști activi sunt în căutarea celor mai optime căi de recalificare în domeniul tehnologiei, un sector plin de satisfacții și oportunități. Un aspect surprinzător, dar încă insuficient cunoscut, este că aproape oricine are potențialul de a se integra în această industrie palpitantă și prosperă. Domeniul tehnologic este avid de noi talente, motiv pentru care numeroși profesioniști din alte domenii sunt tot mai interesați să descopere metode eficiente de recalificare, cu scopul de a accede la poziții bine remunerate în tehnologie.

Candidații care vizează o astfel de tranziție profesională au la dispoziție diverse opțiuni pentru a-și dezvolta competențele tehnologice. Decizia privind cea mai potrivită metodă de formare este influențată de factori precum formatul și locația cursurilor, angajamentele personale și profesionale concomitente, investiția financiară necesară, precum și perspectivele de creștere salarială după recalificare. Cu toate acestea, un criteriu esențial de luat în considerare rămâne capacitatea de angajare post-recalificare. Durata aleasă pentru instruirea tehnologică poate avea un impact semnificativ asupra realizării obiectivelor profesionale și asupra obținerii unui rol profitabil în tehnologie.

Studii universitare de licență

Obținerea unei diplome academice în tehnologie de la o universitate sau colegiu este considerată tradițional ca fiind una dintre cele mai vechi și mai profunde metode de a învăța acest domeniu. Cu toate acestea, peisajul educațional și profesional s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, și acum există multiple căi de a pătrunde în lumea tehnologiei, fără a te limita doar la o diplomă de licență.

Un aspect important de luat în considerare este faptul că, în multe cazuri, curriculumul academic poate fi depășit sau prea concentrat pe teorie, în detrimentul practicii. Industria tehnologică evoluează rapid, în special în ceea ce privește limbajele de programare și uneltele software, iar instituțiile academice nu reușesc întotdeauna să își actualizeze programele de învățare la fel de rapid pentru a răspunde cerințelor actuale ale pieței. Aici intervin centrele de formare academică, oferind suport cursanților pentru a învăța eficient de la distanță, direct din confortul propriului cămin.

Pe măsură ce absolvenții își fac tranziția către cariera în tehnologie, este crucial să dobândească competențe practice suplimentare, în special în codificare și în utilizarea eficientă a uneltelor tehnice. Astfel, combinarea educației formale cu pregătirea practică devine o abordare tot mai apreciată.

În contextul actual al pieței muncii, deținerea unei diplome de licență nu mai este considerată o necesitate absolută. Angajatorii pun din ce în ce mai mult accent pe experiența practică și pe abilitățile dovedite, decât pe diplomele obținute. Așadar, există o recunoaștere crescândă a importanței competențelor practice, care adesea pot suplimenta sau chiar înlocui necesitatea unei diplome formale în domeniul tehnologiei.

Program intensiv de tip bootcamp

Bootcamp-urile imersive de pregătire în tehnologie reprezintă un contrast direct față de tradiționalele diplome academice. Acestea sunt proiectate să ofere o educație intensivă într-o perioadă foarte scurtă, adesea în jur de 15 săptămâni, ceea ce reprezintă mai puțin de 4 luni. Această durată redusă înseamnă că bootcamp-urile sunt extrem de concentrate și pot fi stresante, cerând participanților să dedice ore lungi de studiu, deseori depășind limitele normale de concentrare și asimilare a informațiilor.

Învățarea tehnologiei și dobândirea de noi competențe profesionale necesită timp, iar abordarea bootcamp nu este potrivită pentru toată lumea. Aceste programe necesită un angajament full-time pe o perioadă de câteva săptămâni, fiind o opțiune viabilă în special pentru cei care nu sunt angajați. Sesiunile îndelungate petrecute în fața computerului nu sunt ideale pentru menținerea atenției, iar pierderea chiar și a unei singure zile poate fi problematică datorită ritmului rapid de predare.

Pe de altă parte, startup-urile și marile companii tehnologice sunt în căutare de profesioniști care pot demonstra experiență practică reală și care pot prezenta un portofoliu concret de proiecte la care au lucrat. În acest context, tabăra de instruire intensivă poate fi eficientă în oferirea unei pregătiri rapide și concentrate, ajutând astfel participanții să dezvolte un portofoliu impresionant într-un timp scurt. Totuși, este esențial ca potențialii participanți să fie conștienți de rigorile și cerințele acestor programe înainte de a se înscrie.

Programul perfect: cursuri de după-amiază

Cel mai bun format de pregătire pentru profesiile tehnologice este oferit de programele cu fracțiune de normă de luni de zile, care au loc de obicei după-amiaza sau seara. Programele de după-amiază rulează de obicei 2-3 sesiuni pe săptămână, câte 4 până la 5 ore odată, și se desfășoară mai târziu în cursul zilei, astfel încât să nu întrerupă munca de zi a oamenilor.

Cu decenii de experiență acumulate în Israel, Startup Nation, sugerează că recalificarea eficientă a tehnologiei necesită timp substanțial pentru a învăța, exerciții practice semnificative și satisfacerea nevoii cursantului de a continua să lucreze și să-și întrețină familia. Această opțiune este ideală pentru candidații cu familii, locuri de muncă și alte obligații de îndeplinit.

În plus, pentru a fi eficiente, programele de reorientare profesională ar trebui să dureze luni întregi. Această durată extinsă le oferă cursanților posibilitatea de a învăța în mod gradual subiecte noi și de a dezvolta competențe. E important să aprofundeze materia și, cel mai esențial, să practice ceea ce au învățat prin lucrul la teme și exerciții, precum și să interacționeze cu colegii de curs. Acest lucru este crucial, având în vedere că lucrul în echipă este o competență esențială pentru profesioniștii din domeniul tehnologiei.

Perioada îndelungată de studiu și practica intensă în cadrul programelor de recalificare oferă studenților ocazia de a acumula un volum considerabil de lucru, contribuind astfel la crearea unui portofoliu impresionant pe care îl pot prezenta angajatorilor după finalizarea cursurilor. În plus, cursurile de după-amiază se disting prin flexibilitatea lor, permițând recuperarea ușoară a materiei în cazul absenței ocazionale de la una sau două întâlniri.

Pe lângă cunoștințe tehnice, dezvoltarea competențelor personale și profesionale necesită timp și nu se învață în doar câteva zile sau săptămâni. Abilități precum planificarea, cercetarea, eticheta în prezentări, soluționarea problemelor sau comunicarea eficientă se dobândesc cel mai bine prin observație și practică repetată, pe o perioadă lungă de timp. Acest proces transformă ceea ce inițial poate părea incomod sau necunoscut într-o parte integrantă a personalității și competențelor profesionale ale individului.

Fast Company afirmă că pentru a fi eficientă, învățarea trebuie să vină însoțită cu efort. Asta nu înseamnă că orice lucru care face învățarea mai ușoară este contraproductiv sau că orice învățare neplăcută este eficientă. Cheia aici este dificultatea dorită. La fel cum un mușchi experimentează senzația de „ardere” în timpul întăririi, așa și creierul tău poate întâmpina un anumit disconfort în timpul procesului de învățare. Este posibil să simți o oarecare tensiune sau durere mentală pentru o perioadă, dar acest lucru este de fapt benefic și indică faptul că ești pe calea corectă a dezvoltării și învățării.

NewTech Academy: aliatul tău de nădejde în vederea reorientării în carieră

Dacă și tu te afli într-un moment al vieții în care te gândești la a-ți schimba calea în carieră, noi avem soluția! Cu NewTech, poți fi sigur că ești pe mâini bune.

NewTech oferă o gamă de cursuri IT cum ar fi:

Cursuri IT adulți:

Cursuri IT copii:

Toate aceste cursuri IT sunt special concepute pentru a ajuta pasionații de această industrie tehnologică să intre cu succes pe porțile sale. 

Unul dintre cele mai bune lucruri despre NewTech este flexibilitatea în ofertele de cursuri. Compania înțelege că mulți oameni care iau în considerare o reorientare în carieră au un program încărcat și este posibil să nu aibă timp să participe la cursuri tradiționale cu normă întreagă. De aceea, multe dintre cursurile NewTech Academy sunt disponibile seara, după muncă, facilitând încadrarea învățării în programul încărcat.

În plus, instructorii acestei academii sunt profesioniști cu experiență care lucrează în industrie și înțeleg ce este nevoie pentru a reuși. Pe lângă cursuri, New Tech oferă și o serie de resurse pentru a te ajuta să reușești pe plan profesional. 

Deci, dacă te gândești la o reorientare în carieră, NewTech este o alegere excelentă. Cu o gamă vastă de cursuri IT, program flexibil și angajament față de succesul tău, te poți simți încrezător în capacitatea de a-ți atinge obiectivele. Nu lăsa lipsa de experiență să te împiedice să urmezi o nouă carieră în tehnologie – înscrie-te la un curs NewTech astăzi și fă primul pas către un viitor mai luminos!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy