Blog

Dezvoltare personală

Importanța recalificării și perfecționării în 2024

Termenii „recalificare” și „perfecționare” sunt frecvent utilizați în discuțiile despre tehnologie. Rămâi cu noi pentru a desluși diferențele dintre recalificare profesionala și perfecționare. Sunt ele echivalente oare? Și de ce sunt cruciale în peisajul profesional al anului 2024?

Într-o lume cu un ritm alert, propulsată de digitalizare accelerată, ne străduim să ținem pasul. Există o penurie de profesioniști în tehnologie (dezvoltatori front-end și full-stack, specialiști în securitate cibernetică, oameni de știință în domeniul datelor și analiști de date), care limitează exploatarea completă a potențialului tehnologiei avansate.

Experți în tehnologie și resurse umane, inclusiv Forumul Economic Mondial, susțin că „perfecționarea” și „recalificarea” sunt răspunsurile la criza deficitului de competențe. Studiile au confirmat impactul pe care termenii de perfecționare și recalificare profesionala îi pot avea asupra economiei. Forumul Economic Mondial arată că investițiile pe scară largă în perfecționare pot crește PIB-ul global cu 6,5 trilioane de dolari până în 2030. Dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților profesionale este estimată să genereze aproximativ 5,3 milioane de noi oportunități de angajare la nivel mondial până în anul 2030.

Statisticile arată că până în 2024, aproximativ 40% dintre muncitori vor necesita recalificare. 94% dintre liderii de afaceri se așteaptă ca angajații să dobândească rapid noi abilități, în special în domeniul digital.

Ce presupun perfecționarea și recalificarea?

Perfecționarea presupune învățarea de noi abilități sau îmbunătățirea celor existente în cadrul aceluiași domeniu sau loc de muncă, pentru a rămâne actualizat și competitiv pe piața muncii. Recalificarea, pe de altă parte, implică dobândirea de competențe complet noi și diferite, necesare pentru a se adapta sau a face tranziția către un alt domeniu sau tip de muncă, în contextul schimbărilor din industrie sau tehnologie.

Ce este perfecționarea (Upskilling)

Perfecționarea competențelor implică dobândirea de noi abilități sau îmbunătățirea celor existente, cu scopul de a-ți spori performanța profesională și de a-ți extinde perspectivele de carieră. Acest proces are ca obiectiv adaptarea la evoluția continuă a pieței muncii, asigurându-se că rămâi un profesionist valoros și actualizat în domeniul tău de activitate.

Perfecționarea poate include activități diverse, precum participarea la cursuri sau programe de formare, ateliere, seminarii, mentorat, coaching, precum și învățare autonomă. Abilitățile pe care o persoană alege să le îmbunătățească depind de obiectivele sale de carieră, tendințele industriale și cerințele locului de muncă.

Pe măsură ce tehnologia și automatizarea schimbă numeroase industrii și deschid noi oportunități, importanța perfecționării a crescut în ultimii ani. Indivizii se pot poziționa pentru perspective mai bune de angajare, salarii mai mari și cariere mai împlinite prin perfecționare.

Perfecționarea este importantă nu doar pentru indivizi, ci și pentru afaceri. Angajatorii care investesc în învățarea continuă pot dezvolta o echipă mai calificată și flexibilă, capabilă să facă față schimbărilor de pe piață și din tehnologie.

Ce este recalificarea

Vă întrebați ce semnifică sintagma „recalificare profesionala”? Ei bine, recalificarea este procesul de a învăța abilități noi sau de a îmbunătăți cele existente pentru a se adapta la schimbările pieței muncii sau pentru a îndeplini cerințele unui nou loc de muncă. Când apar noi tehnologii sau se modifică modul de funcționare a unei industrii, lucrătorii pot avea nevoie să învețe abilități noi.

Pe piața muncii de astăzi, unde locurile de muncă se schimbă rapid, este esențial să înveți abilități noi. Automatizarea, inteligența artificială și alte avansuri tehnologice modifică modul de desfășurare a muncii, iar multe locuri de muncă, considerate odată sigure, riscă acum să devină depășite. Lucrătorii trebuie să fie pregătiți să își schimbe locurile de muncă și să învețe noi abilități pentru a rămâne competitivi.

Recalificarea poate lua diverse forme, inclusiv programe de educație formală, formare profesională în tehnologie, instruire la locul de muncă sau învățare independentă.

Care este diferența dintre perfecționare și recalificare

Recalificarea se centrează pe pregătirea pentru noi locuri de muncă, în timp ce perfecționarea se axează pe dezvoltarea de noi competențe pentru același rol.

Ambele sunt strategii importante pentru a rămâne competitivi pe piața muncii dinamice de astăzi, dar cu abordări diferite.

De ce este importantă perfecționarea competențelor

Perfecționarea presupune învățarea de noi abilități pentru același loc de muncă sau cale de carieră, pentru a rămâne actualizați și a îmbunătăți performanța la locul de muncă. Poate implica învățarea de noi tehnologii, instrumente sau metode. Motivația pentru perfecționare este adesea nevoia de a rămâne competitiv în rolul actual sau de a se pregăti pentru viitoarele oportunități de creștere profesională.

Perfecționarea se poate desfășura în mod continuu pentru a susține dezvoltarea și creșterea carierei. Este utilă atunci când sunt introduse noi tehnologii sau procese, când există dificultăți în a ține pasul cu cerințele postului, sau când o organizație dorește să construiască o forță de muncă mai calificată și flexibilă.

De ce este importantă recalificarea

Recalificarea profesionala se concentrează pe pregătirea pentru noi locuri de muncă sau cariere, ca răspuns la schimbările tehnologice, tendințele industriale sau restructurările organizaționale. Poate implica formarea într-un domeniu nou sau învățarea de abilități complet noi. Când poziția actuală a unui lucrător devine învechită sau este eliminată, recalificarea poate deveni necesară.

Recalificarea este motivată de schimbări – fie individuale, fie organizaționale, fie ca urmare a transformărilor majore într-o industrie sau când locul de muncă al unui angajat este amenințat de automatizare sau externalizare.

Nevoia de recalificare profesionala este iminentă. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că 14% din locurile de muncă existente vor dispărea din cauza automatizării în următorii 15-20 de ani, iar alte 32% se vor schimba semnificativ, necesitând competențe mai avansate. Chiar și Forumul Economic Mondial subliniază importanța recalificării, afirmând că până la sfârșitul acestui an, 54% dintre indivizi vor avea nevoie de o formă de recalificare.

Rolul tehnologiei în perfecționare și recalificare

Tehnologia este crucială atât în perfecționare, cât și în recalificare, deoarece facilitează accesul la resurse de învățare și programe de formare online, urmărirea progresului și măsurarea eficienței programelor de formare.

Tehnologiile emergente, cum ar fi inteligența artificială, învățarea automată și automatizarea, transformă rapid piața muncii, creând noi oportunități și cerând noi competențe. Eforturile de perfecționare și recalificare profesionala trebuie să țină cont de aceste schimbări și să pregătească indivizii cu abilitățile necesare pentru a prospera pe o piață a muncii în rapidă schimbare.

De asemenea, tehnologia poate face perfecționarea și recalificarea mai accesibile pentru un spectru mai larg de indivizi, inclusiv pentru cei care se confruntă cu bariere financiare sau geografice. Platformele de învățare online, programele de instruire virtuală și aplicațiile mobile pot spori accesibilitatea formării.

Importanța soft skills în perfecționare și recalificare

Abilitățile soft, cum ar fi comunicarea, rezolvarea problemelor, gândirea critică și abilitățile interpersonale, sunt esențiale în programele de perfecționare și recalificare. Dezvoltarea acestor competențe generale ar trebui integrată în programe pentru a combate „lacunele de competențe” și a construi o forță de muncă calificată.

Recalificare și perfecționare cu NewTech Academy

NewTech își propune să aducă în prim plan termenii de perfecționare și recalificare profesioanala în industria tehnologică din România. Lucrând cu parteneri internaționali, folosind metodologii dezvoltate în Israel, NewTech contribuie la reducerea decalajului de competențe tehnologice.

Candidații care participă la programele NewTech Academy pot dobândi rapid cunoștințele și abilitățile necesare pentru a-și transforma complet cariera sau pentru a o îmbunătăți semnificativ, într-o perioadă scurtă de timp și cu un impact de durată asupra vieții lor. Nu mai sta pe gânduri și ia legătura cu unul dintre specialiștii academiei chiar acum! Noi acordăm o importanță deosebită domeniului de recalificare profesionala!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy