Blog

Limbaje de programare

Ce este limbajul de programare Scratch? | Primii pași în programare

Vrei să-ți ghidezi copilul spre lumea captivantă a programării? Ei bine, Scratch este un început perfect! Acest limbaj special conceput pentru cei mici transformă învățarea într-o experiență distractivă și educativă. Copilul tău va putea crea jocuri, animații și povești, dezvoltându-și astfel creativitatea și abilitățile de gândire logică. 

Și pentru a adânci această aventură în lumea codului, NewTech Academy îți pune la dispoziție un curs Scratch pentru copii. Alătură-te nouă în această aventură educativă și hai să punem bazele unei viitoare cariere în domeniul tehnologic pentru copilul tău! Continuă să citești pentru a descoperi un univers plin de posibilități și inspirație.

Ce este Scratch?

Scratch este un limbaj de programare educațional gratuit. Din 2007 până acum, Scratch continuă să zidească fundația programării pentru copii. Scratch este un limbaj de programare vizual, creat special pentru a fi accesibil și ușor de înțeles, în special pentru cei mici și începătorii în programare. 

Utilizând un sistem bazat pe blocuri, utilizatorii pot construi programe prin plasarea și tragerea blocurilor de comandă într-o zonă de lucru. Aceste blocuri sunt colorate și etichetate în funcție de caracteristicile lor, cum ar fi controlul fluxului, operații matematice și comenzi de mișcare. 

Această abordare intuitivă și prietenoasă face ca Scratch să fie un instrument excelent pentru introducerea conceptelor de bază ale programării, cum ar fi buclele, variabilele și evenimentele, într-un mod care este distractiv și accesibil pentru utilizatorii de toate vârstele.

Cum funcționează Scratch?

Scratch este format din două componente principale: o scenă și o paletă de blocuri. Scenă este spațiul în care se desfășoară acțiunea proiectului tău. Paleta de blocuri conține toate blocurile de comandă disponibile.

Pentru a crea un proiect Scratch, trebuie să alegi un personaj sau un obiect pentru a fi eroul proiectului tău. Apoi, poți plasa blocuri de comandă pe scenă pentru a controla comportamentul personajului sau al obiectului.

De exemplu, poți folosi blocuri pentru a face ca personajul să se miște, să vorbească sau să cânte. Poți folosi, de asemenea, blocuri pentru a crea animații sau jocuri.

Cum educă Scratch copiii?

 1. Îi învață să gândească și să rezolve probleme

Când juniorii folosesc Scratch pentru a crea proiecte, ei trebuie să decidă cum să-și organizeze codul, cum să facă personajele să se miște și cum să facă proiectele interactive. Acest lucru îi ajută să-și dezvolte abilitățile de gândire critică și rezolvare a problemelor.

 1. Îi învață să fie creativi și inovatori

Scratch oferă copiilor o platformă pentru a-și exprima creativitatea și a inova. Copiii pot crea orice își imaginează, de la jocuri și animații la povești și muzică. 

 1. Îi învață să lucreze împreună

Scratch încurajează copiii să colaboreze și să lucreze în echipă. Ei pot lucra împreună pentru a crea proiecte, pentru a oferi feedback și pentru a învăța unii de la alții. 

Interfața Scratch

Interfața platformei este foarte child-friendly. Este concepută pentru a fi ușor de înțeles și de utilizat de copiii de toate vârstele. Este vizuală și intuitivă. Copiii pot vedea cu ușurință ce fac blocurile și cum interacționează între ele.

 • Scena: Unde sunt afișate elementele vizuale.
 • Sprites: Personaje sau obiecte care pot fi programate.
 • Zona Scripturi: Unde sunt asamblate blocurile de codare.
 • Paleta Blocuri: Colecție de blocuri de programare.
 • Editori de costume și sunet: Instrumente pentru crearea aspectului și a sunetului.
 • Stage Monitor: Afișează informații sau valori în timp real.
 • Bara de control: Oferă diverse controale și opțiuni.

Totodată, o particularitate care face interfața ideală este opțiunea drag-n-drop. Copiii pot trage cu ușurință blocuri de codare predefinite în consola de comandă. Acest lucru elimină elementele de codare care sunt frustrante pentru începători. Nu trebuie să-și facă griji cu privire la erorile de tastare sau la corectarea sintaxei.

Scratch are blocuri de codare simple care fac codul ușor de înțeles. De exemplu, dacă dorești să afișezi o anumită formă de text, poți utiliza comanda „spune”.

Codarea bazată pe text este într-adevăr un skill esențial pentru orice programator, dar poate fi dificilă de învățat pentru începători. Te întrebi cum învață micuțul tău informatică pas cu pas? Ei bine, Scratch folosește concepte STEM esențiale și interactive, care fac programarea mult mai simplă.

5 motive pentru care să alegi Scratch pentru copilul tău

1.Servește ca o introducere în programare

Interacțiunea cu Scratch oferă juniorilor o introducere accesibilă și interactivă în lumea programării. Prin utilizarea acestui instrument, ei obțin o înțelegere de bază a conceptelor de programare și, pe măsură ce explorează și experimentează, pot dezvolta interesul pentru diverse domenii ale tehnologiei informatice. Scratch funcționează ca o rampă de lansare, stimulând curiozitatea și creativitatea, și oferind copiilor o platformă pentru a-și transpune ideile într-un mod digital.

2. Este distractiv, captivant și interactiv

Interfața sa colorată și intuitivă este concepută pentru a capta atenția copiilor și a-i menține angajați în procesul de învățare. Acest aspect vizual plăcut și interactiv este crucial în motivarea noilor generații să exploreze și să învețe.

Pe lângă aspectul său atractiv, Scratch oferă un teren bogat pentru exprimarea creativă. Prin blocurile sale de cod ușor de utilizat, copiii pot crea personaje animate care cântă, dansează și se mișcă, pot personaliza fundaluri și pot adăuga elemente sonore. Această versatilitate îi încurajează să experimenteze și să își pună în aplicare ideile în moduri diverse și creative.

3. Promovează creativitatea

Scratch promovează creativitatea și învățarea prin filosofia sa „Imaginează – Programează – Împărtășește”. Copiii își folosesc imaginația pentru a crea personaje și povești, apoi programează folosind blocurile de cod ușor de înțeles pentru a aduce la viață aceste idei. În cele din urmă, își împărtășesc creațiile cu comunitatea, stimulând colaborarea și învățarea reciprocă. Această abordare largă stimulează gândirea creativă și dezvoltarea abilităților tehnice.

4. Facilitează învățarea programării prin eliminarea complexității limbajelor text-based

Tinerele generații pot experimenta și crea vizual, concentrându-se pe dezvoltarea ideilor și a abilităților de gândire logică, fără a se împiedica de reguli stricte sau sintaxă complicată. Acest lucru face din Scratch un punct de plecare excelent pentru o carieră viitoare în programare.

5. Dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor

În timp ce asamblează blocuri de cod și explorează soluții diverse, cei mici învață să împartă problemele complexe în sub-componente mai mici, dobândind abilități de organizare și analiză care le vor fi utile pe tot parcursul vieții.

În concluzie, Scratch reprezintă o poartă deschisă către lumea tehnologiei pentru copii, oferindu-le o introducere accesibilă în programare. Este simplu și distractiv, iar cu ajutorul cursurilor NewTech Academy, copiii învață jucându-se. Învățând acest tip de programare, ei își fac prieteni noi în tehnologie și își cimentează drumul spre viitor.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy