Blog

Dezvoltare personală

7 sfaturi pentru un interviu de succes în IT

Recrutarea IT a evoluat enorm în ultimul deceniu. Pe măsură ce organizațiile au devenit mai prietenoase cu acest domeniu, clienții se așteaptă la același lucru în schimb. Deoarece furnizorii de tehnologie se bazează acum foarte mult pe distribuirea de servicii de calitate, au nevoie de un personal care să poată face față acestor nevoi în continuă evoluție. 

Primul interviu pentru un job în IT?

Interviurile nu trebuie să fie episoade inconfortabile și deranjante în cariera ta. Dacă ești încă neliniștit cu privire la acestea, amintește-ți că recruiterii doresc ca întâlnirea să aibă succes la fel de mult ca și tine. Fă tot posibilul sa fii pozitiv și implicat, astfel încât angajatorul să poată înțelege bine cine ești și cum te vei integra în locul de muncă și cultura organizațională a companiei. Pentru a te pregăti în vederea susținerii unui interviu în domeniul IT în anul 2024, asigură-te că ai în vedere următoarele șapte sfaturi pentru reușita profesională.

7 sfaturi pentru un Interviu IT de succes

1. Pregătește-te în prealabil

Înainte de a participa la un interviu IT, începe prin a înțelege în detaliu rolul pentru care aplici. Revizuiește descrierea postului, cerințele și competențele necesare. De asemenea, pregătește-te pentru întrebări tehnice specifice domeniului tău, precum și pentru întrebări situaționale.

În continuare, găsești o listă cu câteva întrebări interviu IT generale și frecvent adresate de către recrutori:

 1. Ce te-a atras în domeniul IT?
 2. Care sunt cele mai importante abilități pe care le ai în acest sector?
 3. Cum te menții la curent cu ultimele tendințe și tehnologii din domeniul IT?
 4. Care este cel mai mare proiect la care ai lucrat și ce rol ai avut în el?
 5. Cum ai abordat o situație în care ai întâmpinat o problemă tehnică dificilă?
 6. Cum te asiguri că ai un cod bine structurat și ușor de înțeles?
 7. Cum te asiguri că produsul tău este securizat și protejat împotriva atacurilor cibernetice?
 8. Cum te asiguri că produsul tău este compatibil cu diferite platforme și dispozitive?

2. Adaptează-te la diferite formate de interviu

Fie că interviul este față în față, prin telefon sau video, fiecare format are propriile sale particularități. Pregătește-te adecvat pentru fiecare tip de format, transpunându-te în scenarii similare și asigurându-te că ai toate echipamentele necesare funcționale (în cazul interviurilor online).

3. Cercetează compania și cultura acesteia

Informează-te despre istoricul companiei, misiunea, valorile și realizările recente. Acest lucru te va ajuta să te aliniezi cu valorile și obiectivele lor, să evidențiezi cum competențele și experiența ta pot aduce un plus de valoare echipei și să demonstrezi angajamentul tău față de succesul companiei.

4. Exersează răspunsurile

Pregătește răspunsuri scurte și structurate pentru întrebările frecvente, ilustrându-le cu exemple concrete din experiența ta, care să evidențieze competențele și realizările tale.

5. Demonstrează-ți abilitățile tehnice și soft 

Abilitățile soft sunt esențiale în forța de muncă de astăzi, indiferent de domeniul de activitate, și joacă un rol crucial în interviurile tehnice, în special în industria IT. Viitorul tău șef va dori să se asigure că ești capabil să interacționezi eficient cu colegii, furnizorii și, cel mai important, cu clienții. 

Astfel, în cadrul unui interviu tehnic, pe lângă demonstrarea competențelor tehnice prin portofoliul tău IT, este vital să evidențiezi și abilitățile soft. 

Aceste soft skills includ:

 • comunicarea eficientă
 • lucru în echipă
 • rezolvarea de probleme
 • adaptabilitatea
 • empatia

Un portofoliu IT remarcabil nu demonstrează doar expertiza tehnică prin proiectele finalizate, ci oferă și o fereastră spre abilitățile tale de comunicare și colaborare. Astfel, acesta devine un instrument valoros pentru a-ți ilustra capacitatea de a te integra și a lucra eficient într-o echipă. 

În concluzie, combinarea competențelor tehnice cu abilitățile soft în cadrul unui interviu tehnic poate crește semnificativ șansele de a face o impresie pozitivă și de a obține rolul dorit.

6. Menținerea energiei și profesionalismului în timpul interviului

Arată entuziasm pentru rolul și compania pentru care aplici. Fiind pozitiv și energic, împreună cu menținerea unei atitudini profesionale, te va ajuta să faci o impresie bună.

7. Încheierea interviului

La finalul interviului, adresează întrebări care arată că ești cu adevărat interesat de rol. Mulțumește recruiterilor pentru timpul pe care ți l-au acordat și reiterează interesul tău pentru poziție.

De ce să alegi un job în IT?

Cu toții știm că sfera muncii digitale este în continuă schimbare și oferă numeroase oportunități de carieră. Totuși, slujbele IT încă mai dau multor oameni impresia că sunt potrivite doar pentru cei care au înclinații pe partea profilului real. Dar asta este o greșeală! Chiar dacă abilitățile tale bazate pe științe exacte nu sunt la fel de aprofundate ca și cele umaniste, cu un curs IT bine structurat poți începe și tu o carieră în lumea tehnologiei. 

Iată 5 motive pentru care să alegi un job în IT:

 1. Cererea ridicată de specialiști din industria tech.
 2. Oportunități de învățare continuă.
 3. Oportunități de lucru internaționale.
 4. Salarii competitive.
 5. Program flexibil.

Cum să alegi un curs IT online?

Dacă ai ajuns în punctul în care dorești să iei și tu parte la sectorul tehnologic și te întrebi cum să alegi un curs IT online, noi suntem soluția. Știm că alegerea unui curs online poate fi un proces dificil, însă pentru a face o alegere corectă, experții NewTech Academy au structurat pentru tine 6 aspecte esențiale pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a alege un curs IT. Nu uita că înainte de a alege orice cursuri IT începători online este important să iei în considerare obiectivele, preferințele și resursele tale de învățare. 

 1. Definește-ți clar obiectivele: Stabilește ce anume vrei să obții prin acest curs. Poate fi vorba de învățarea unei anumite tehnologii, dezvoltarea unor abilități specifice sau pregătirea pentru o certificare.
 2. Cercetează opțiunile: Caută și compară diferite cursuri disponibile, concentrându-te pe conținut, reputația instituției de învățământ și feedback-ul cursanților anteriori.
 3. Evaluează formatul de învățare: Verifică modul în care este prezentat și livrat cursul. Alege un format de curs (lecții video, interactivitate, laboratoare practice etc.) care se potrivește cu stilul tău de învățare.
 4. Asigură-te că materialul cursului este actualizat și relevant: Verifică dacă materialul cursului este actualizat și acoperă tendințele și tehnologiile recente din industrie, pentru a verifica dacă vei dobândi cunoștințe relevante pentru piața de muncă actuală.
 5. Evaluează-ți resursele disponibile: Stabilește cât timp, efort și bani ești dispus să investești în acest curs. Asigură-te că cerințele cursului se potrivesc cu resursele tale temporale și financiare.
 6. Evaluează rentabilitatea investiției (ROI): Gândește-te la beneficiile pe termen lung ale cursului, cum ar fi îmbunătățirea oportunităților de carieră sau creșterea potențială a veniturilor.

La NewTech Academy găsești cursuri acreditate, adaptate nevoilor tale, cu un curriculum actualizat și aliniat la ultimele tendințe din industrie. Ai opțiunea de a alege între cursuri IT destinate adulților sau cursuri IT special concepute pentru copii.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy