Blog

Programare

Adobe Illustrator | Ce este și cum funcționează

Dacă ești interesat de design și de crearea de ilustrații, Adobe Illustrator este unul dintre cele mai importante programe pentru grafică. Illustrator este un instrument esențial de grafică vectorială care îți permite să creezi imagini și ilustrații precise, indiferent de dimensiunea lor. Cu o gamă largă de instrumente și caracteristici, Illustrator este preferat de designeri și artiști din întreaga lume, deoarece se folosește atât în designul digital, cât și în print.

Ce este Illustrator?

Adobe Illustrator este un software de top pentru grafică vectorială, oferind numeroase funcționalități și unelte pentru a realiza ilustrații de înaltă precizie și estetică. Utilizat pentru crearea de logo-uri, pictograme, ilustrații detaliate și grafică vectorială avansată, Illustrator este indispensabil designerilor grafici. 

Există diverse abonamente disponibile, permițând utilizatorilor să aleagă opțiunea care se aliniază cel mai bine cu cerințele lor și să înceapă să creeze designurile mult visate. Mai mult, exact ca și Adobe Photoshop, Illustrator poate fi testat gratuit timp de 7 zile, oferindu-ți posibilitatea de a determina dacă se potrivește nevoilor tale sau nu.

Interfața utilizatorului Illustrator

Interfața utilizatorului din Adobe Illustrator este proiectată pentru a optimiza procesul de design vectorial, oferind acces rapid și eficient la o suită completă de unelte și funcții. Aceasta este structurată pentru a sprijini o gamă largă de activități de design, de la crearea inițială până la editarea detaliată și finisarea proiectelor.

Panouri și spații de lucru

Interfața Illustrator include panouri și spații de lucru configurabile, care permit utilizatorilor să organizeze și să adapteze mediul lor de lucru conform specificului proiectului. Spațiile de lucru precum Essentials, Typography, și Web sunt preconfigurate pentru a facilita anumite sarcini, dar pot fi personalizate extensiv. Panourile pot fi reașezate, grupate sau ancorate după preferințe, permițând un flux de lucru flexibil și personalizat.

adobe illustrator

Instrumente de desen

De la instrumente fundamentale, cum ar fi Selection Tool și Line Tool, la instrumente mai avansate precum Pen Tool și Gradient Tool, Illustrator este echipat pentru a gestiona o varietate de tehnici ilustrative.

Bara de opțiuni

Bara de opțiuni, situată în partea superioară a interfeței, oferă acces rapid la setările pentru instrumentul sau panoul activ. Aici, utilizatorii pot ajusta atribute precum culoarea, grosimea liniei, sau pot aplica transformări, incluzând scalarea și rotația, pentru a modifica și perfecționa elementele de design.

AI Adobe Illustrator

Adobe Illustrator include funcții bazate pe AI dezvoltate de Adobe Sensei, care îmbunătățesc automatizarea și eficiența în design. Iată câteva dintre beneficiile pe care le oferă acum Illustrator:

  • Recunoașterea formelor: AI Illustrator ajută la recunoașterea și transformarea desenelor realizate manual în forme vectoriale precise. 
  • Asistență la fonturi: Inteligența artificială Illustrator sugerează fonturi care se potrivesc cu stilul proiectului tău.
  • Automatizarea sarcinilor repetitive: Noul Illustrator permite automatizarea anumitor sarcini, cum ar fi aranjarea obiectelor și ajustarea spațiilor dintre ele. 
  • Îmbunătățirea căutării de imagini: AI Illustrator poate ajuta la căutarea rapidă a imaginilor stoc prin recunoașterea elementelor vizuale, fără a fi nevoie de etichetarea manuală. 
  • Prelucrarea avansată a imaginilor: Funcțiile AI din Illustrator pot ajuta la modificarea culorilor și la aplicarea efectelor complexe cu mai puțin efort din partea utilizatorului.
adobe illustrator photoshop
  • Poate crea vectori în funcție de prompt: Această caracteristică a Illustrator AI este cu adevărat fascinantă și deschide o gamă largă de posibilități pentru designeri grafici, artiști și chiar pentru cei care nu au experiență în domeniul designului. 

Exemplu: Să presupunem că îți dorești să creezi o imagine vectorială cu un programator care lucrează la un laptop. Poți introduce un prompt text ca: Generează te rog un vector cu un programator care lucrează la laptop.

Tehnici de bază Illustrator

Dacă ești începător în utilizarea Adobe Illustrator, este important să cunoști tehnici de bază pentru a începe să lucrezi la proiectele de design. Așadar, în această secțiune, vă vom prezenta câteva tehnici de bază care te vor ajuta să te familiarizezi cu Illustrator.

Forme și trasare

În Illustrator, poți crea forme de bază, cum ar fi cercuri, dreptunghiuri și triunghiuri, folosind instrumentul Forme sau poți utiliza instrumentul Trasare pentru a desena forme mai complexe. Poți să combini forme pentru a crea elemente mai complexe și poți să folosești instrumentul de tăiere pentru a decupa sau a elimina porțiuni din forme.

Culori și texturi

În Illustrator, poți utiliza culori standard sau culori gradient pentru a umple forme și pentru a crea efecte de culoare. Poți alege dintr-o varietate de texturi și modele pentru a adăuga interes vizual la proiectele tale. De asemenea, poți să folosești instrumentul de pipetă pentru a prelua culori din alte elemente din proiect.

3d illustrator

Straturi și grupuri

Utilizarea stratelor și grupurilor te poate ajuta să îți organizezi proiectul în mod eficient. Poți să creezi straturi pentru a separa elementele și poți să grupezi elementele pentru a le manipula împreună. 

Tipografie și text Illustrator

Atunci când vine vorba de proiectarea grafică, tipografia și textul sunt două elemente deosebit de importante. Adobe Illustrator oferă o varietate de opțiuni pentru a crea și edita text în moduri diferite.

Stiluri de caractere

În Adobe Illustrator, ai libertatea de a alege dintr-o varietate de fonturi și de a le personaliza pentru a se potrivi cu designul tău. De exemplu, poți folosi opțiunea de fonturi variabile de la Adobe Originals pentru a crea un design unic și personalizat.

Aliniere și spațiere

Illustrator îți permite să aliniezi textul la stânga, la dreapta, la centru sau justificat. În plus, ai posibilitatea de a ajusta spațiul dintre caractere și cuvinte pentru a obține aspectul dorit, precum și de a utiliza opțiunile de paragraf pentru a structura textul în liste și tabele. Poți adăuga și efecte de stilizare, cum ar fi bold sau italic, pentru a evidenția anumite părți ale textului.

Grafică vectorială Illustrator

Grafica vectorială este o metodă de desenare a formelor și obiectelor folosind curbe și puncte matematice, în loc de pixeli. Acest lucru permite crearea de imagini scalabile, fără a pierde claritatea sau rezoluția.

Pen tool și curbe Bezier

Pentru a crea forme și linii precise în Adobe Illustrator, vei utiliza instrumentul Pen Tool. Acesta îți permite să trasezi linii și să creezi forme folosind curbe Bezier. Aceste curbe sunt definite de punctele de ancoră și mânerele de control. Punctele de ancoră sunt punctele care definesc forma, iar mânerele de control permit ajustarea curbei. Cu ajutorul acestor unelte, poți crea forme precise și complexe.

Manipularea punctelor de ancoră

În Adobe Illustrator, poți manipula punctele de ancoră pentru a ajusta forma și dimensiunea obiectului. Poți muta punctele de ancoră, le poți elimina și poți ajusta mânerele de control pentru a schimba curba. Aceste opțiuni îți permit să ajustezi forma și dimensiunea obiectului până când ajunge la forma dorită.

Export și partajare Illustrator

Când vine vorba de exportarea și partajarea lucrărilor create în Adobe Illustrator, există câteva opțiuni disponibile. Iată cele mai utilizate formate de fișiere și opțiunile de optimizare pentru web și print.

Formate de fișiere

Adobe Illustrator permite exportarea lucrărilor într-o varietate de formate de fișiere, inclusiv PNG, TIFF, PSD, SVG, PDF și altele. Pentru a exporta un fișier, poți merge la File > Export > Export As, unde poți alege formatul dorit și setările specifice acestuia. Dacă ai mai multe artboards și dorești să le exporți, poți face acest lucru în formate precum SWF, JPEG, PSD, PNG și TIFF, având opțiunea de a selecta toate artboards-urile sau doar o parte dintre ele la export.

photoshop illustrator

Optimizare pentru web și print

Pentru optimizarea lucrărilor pentru web, poți folosi opțiunea Save For Web & Devices (Save for Web în versiunile mai noi), care îți permite să ajustezi dimensiunea, calitatea și alte setări pentru a asigura că imaginea este optimizată pentru utilizarea online. Această opțiune este esențială pentru a menține timpi de încărcare rapizi și pentru a asigura că imaginile arată bine pe diferite dispozitive.

Pentru print, este important să exporți lucrările cu o rezoluție suficient de mare pentru a asigura claritatea detaliilor atunci când sunt tipărite. Illustrator oferă opțiuni de export care permit ajustarea rezoluției, a spațiului de culoare și a altor setări relevante pentru print.

În concluzie, Adobe Illustrator este un instrument designer-friendly, oferind o varietate impresionantă de funcții pentru exportul și partajarea lucrărilor în multiple formate. Dacă ești gata să îți îmbunătățești abilitățile și să devii un maestru al designului grafic, ia în considerare un curs specializat. NewTech Academy te așteaptă cu un program complet care să te pregătească pentru succesul în domeniul creativ și în dezvoltarea unui bagaj consistent de expertiză în suita Adobe. Nu rata ocazia de a-ți transforma talentul într-o carieră promițătoare. Înscrie-te astăzi la cursul de graphic designer și începe călătoria în lumea designului grafic cu Adobe Illustrator!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy