Blog

Programare

Adobe Photoshop | Ce este Photoshop & cum să îl folosești

Photoshop deschide nenumărate posibilități pentru creatori de toate nivelurile, atât pentru debutanți cât și pentru experți ai industriei. Dacă și tu te aflii printre cei entuziasmați de design și aspiri să-ți transformi pasiunea într-o carieră strălucită, cursul de Graphic Designer de la NewTech Academy îți va oferi competențele necesare pentru a stăpâni instrumentele Adobe, deschizându-ți astfel porțile către o lume efervescentă, plină de culoare și inovație. Continuă să citești pentru a descoperi mai multe despre Adobe Photoshop și cum îți poate schimba cursul carierei.

Ce este Photoshop?

Adobe Photoshop este un software de editare a imaginilor digitale, renumit pentru gama sa largă de instrumente și funcționalități avansate. Este utilizat pe scară largă de către profesioniști și amatori din diverse domenii, precum fotografie, design grafic, artă digitală și dezvoltare web.

Photoshop a fost lansat pentru prima dată în 1987 de către frații Thomas și John Knoll. De-a lungul timpului, a beneficiat de numeroase îmbunătățiri și actualizări, devenind standardul industriei pentru editarea imaginilor.

Bazele Photoshop

Dacă ești începător în Photoshop, este important să înțelegi bazele acestui program de editare. În acest articol, vom discuta despre 4 aspecte fundamentale ale Adobe Photoshop-ului, și anume: bazele Photoshop web, tehnicile de editare, grafica & designul, fluxul de lucru și instrumentele AI în Photoshop. 

Interfața Utilizatorului Photoshop

Interfața utilizatorului Photoshop-ului poate părea intimidantă la început, dar odată ce înveți cum să navighezi prin ea, îți va fi mult mai ușor să lucrezi cu programul. Meniul principal se află în partea de sus a ecranului, sub bara de titlu. 

Aici vei găsi opțiuni precum:

 • fișier
 • editare
 • imagine
 • strat
 • selectare
 • filtru
 • 3D
 • ajutor
adobe photoshop

Pentru a accesa opțiunile suplimentare, poți folosi meniurile derulante.

Straturi și Măști Adobe Photoshop

Straturile reprezintă una dintre cele mai importante caracteristici ale Photoshop-ului. Acestea îți permit să lucrezi cu diferite elemente ale imaginii separat, astfel încât să poți face modificări fără a afecta restul imaginii. În plus, straturile îți permit să adaugi efecte și stiluri la imagini.

Măștile sunt elemente adiționale care pot fi adăugate la straturi pentru a ascunde sau a dezvălui anumite părți ale imaginii. Acestea sunt utile atunci când dorești să aplici un efect doar pe o anumită parte a imaginii.

photoshop adobe

Instrumente de selecție Photoshop

Instrumentele de selecție sunt esențiale atunci când dorești să selectezi o anumită parte a imaginii pentru a o edita sau a o muta în altă parte a imaginii. Cele mai comune instrumente de selecție includ selecția dreptunghiulară, selecția circulară, selecția magică, și selecția cu bagheta magică.

În general, acestea sunt cele mai importante aspecte ale Photoshop-ului pe care trebuie să le înveți dacă ești începător. Cu timpul, vei deveni mai confortabil cu programul și vei putea explora și alte caracteristici avansate.

photoshop online

Tehnici de editare Photoshop

Photoshop oferă o gamă largă de instrumente și tehnici de editare cum ar fi:

Corectarea culorilor

Corectarea culorilor este un aspect important al editării fotografiilor. În Adobe Photoshop online, poți ajusta culorile fotografiilor tale folosind diferite instrumente, cum ar fi Curves, Levels și Color Balance. De asemenea, poți utiliza instrumentul de ajustare a culorilor pentru a schimba temperatura culorii și tonurile fotografiilor.

Retușarea imaginilor

Retușarea imaginilor este un alt aspect important al editării imaginilor. În Adobe Photoshop pc, poți utiliza instrumente precum Clone Stamp, Healing Brush și Patch Tool pentru a elimina imperfecțiunile din fotografii. 

Manipularea fotografiilor

Adobe Photoshop îți pune la dispoziție instrumente precum Layers, Masks și Blending Modes pentru manipularea asseturilor vizuale. Poți combina mai multe fotografii pentru a crea o imagine compusă sau poți modifica fundalul unei fotografii existente. De asemenea, poți utiliza instrumentul de transformare pentru a schimba dimensiunea și forma fotografiilor tale.

Grafică și Design – Photoshop

Photoshop este un instrument puternic care te poate ajuta să dezvolți proiecte de grafică și design uimitoare.

Text și tipografie

Cu Adobe Photoshop, poți insera text în design-ul tău cu ușurință. Poți utiliza o varietate de fonturi și stiluri pentru a personaliza design-ul de text. De asemenea, poți regla dimensiunea textului, culoarea și alinierea pentru a se potrivi cu design-ul dorit.

Sfaturi pentru o tipografie excelentă:

 1. Alege fonturi lizibile: Optează pentru fonturi ușor de citit, mai ales pentru corpurile de text mai mari.
 2. Folosește contrastul: Asigură-te că textul se distinge clar de fundal.
 3. Evită aglomerarea: Nu folosi prea multe fonturi sau stiluri diferite în același design.
 4. Testează pe diverse dispozitive: Verifică dacă textul este lizibil pe computere, tablete și telefoane mobile.

Elemente vectoriale

Photoshop îți permite să creezi elemente vectoriale personalizate. Acestea sunt utile pentru prototiparea unei grafici de înaltă calitate, cum ar fi logo-uri și ilustrații. Poți utiliza instrumentele de desen și de formare pentru a crea forme personalizate și poți utiliza culori și stiluri pentru a le personaliza.

Sfaturi pentru elementele vectoriale:

 1. Folosește instrumentele de selecție: Alege cu precizie zonele pe care vrei să le modifici.
 2. Creează forme diverse: Folosește instrumentele dedicate pentru a crea forme geometrice simple sau complexe, linii curbe și unghiulare.
 3. Organizează layerele în mod logic: Aranjează elementele vectoriale pe straturi separate pentru o editare mai ușoară.
 4. Optimizează fișierele vectoriale: Micșorează dimensiunea, păstrând astfel calitatea designului.

Mockups și Compoziții

Cu Photoshop, poți crea mockups și compoziții personalizate. Acestea sunt utile pentru a-ți prezenta design-urile într-un mod realist și profesional. De asemenea, poți utiliza instrumentele de ajustare pentru a îmbunătăți aspectul general al designului grafic.

Sfaturi pentru mockups și compoziții excepționale:

 1. Folosește imagini de înaltă calitate: Asigură-te că imaginile utilizate sunt clare și de rezoluție mare.
 2. Respectă perspectiva reală: Așează elementele de design într-un mod realist.
 3. Adaugă efecte: Folosește umbre și lumini pentru a crea un aspect tridimensional.
 4. Completează designul cu text: Integrează textul în mockup pentru a oferi mai multe detalii și context.

Fluxul de lucru în Photoshop

Pe lângă cele menționate mai sus, Adobe Photoshop oferă instrumente puternice pentru a eficientiza activitatea minților creative, punând accent pe automatizări și organizarea inteligentă a proiectelor. 

Automatizări și Scripturi

În Photoshop, poți automatiza sarcinile repetitive creând acțiuni și scripturi personalizate. O acțiune este o serie de comenzi pe care le înregistrezi pentru a le reda ulterior. Dacă, de exemplu, trebuie să redimensionezi o serie de imagini la aceeași dimensiune, poți înregistra o acțiune pentru aceasta, pe care apoi să o redai pentru fiecare imagine.

Scripturile sunt mai avansate decât acțiunile și permit automatizarea sarcinilor mai complexe. Acestea pot fi create utilizând JavaScript. Poți dezvolta, de exemplu, un script care recunoaște automat tipurile de imagini și le salvează în format specific.

Gestionarea Proiectelor

Gestionarea proiectelor este deosebit de importantă pentru organizare și asigurarea unei lucrări eficiente. Folosind fișiere PSD (formatul de fișier nativ al Adobe Photoshop) și fișiere asociate, poți organiza proiectele în Photoshop. Un fișier PSD îți permite să salvezi toate straturile, ajustările și alte informații necesare pentru editarea și manipularea imaginii. Fișierele asociate pot include imagini, fonturi și alte resurse utilizate în proiect.

Panoul Proiecte te ajută să organizezi proiectele și să accesezi rapid fișierele recente. Acest panou îți permite să creezi proiecte noi, să deschizi fișiere PSD existente și să salvezi fișiere în format specific. De asemenea, poți utiliza panoul pentru a căuta și filtra fișierele după cuvinte cheie.

Export și integrare

Când exporti fișiere din Adobe Photoshop, ai la dispoziție o gamă largă de formate de fișiere, cum ar fi PNG, JPG și GIF, utile în diverse situații. PNG este ideal pentru imagini cu transparență, în timp ce JPG este preferat pentru fotografii. Poți alege formatul potrivit pentru exportul fișierelor tale folosind opțiunile de export rapid.

Totodată, Adobe Photoshop se integrează perfect cu alte aplicații Adobe, precum Adobe Illustrator și Adobe InDesign sau chiar și cu AI Photoshop, facilitând lucrul cu diverse proiecte și transferul de elemente între aplicații. De exemplu, poți importa un fișier PSD în Adobe InDesign pentru a crea o pagină de copertă sau un fișier AI în Photoshop pentru a proiecta un logo. Compatibilitatea cu alte aplicații de editare foto, cum ar fi Adobe Photoshop Lightroom, simplifică munca, permițând importul și editarea imaginilor între aplicații înainte de export.

AI Photoshop 

Inteligența artificială (AI) a revoluționat semnificativ domeniul editării de imagini, iar Adobe Photoshop a integrat cu succes o gamă largă de funcții AI pentru a îmbunătăți fluxul de lucru și a extinde posibilitățile creative. Funcțiile AI Adobe Photoshop variază de la selectarea ușoară a obiectelor principale (cu Select Subject sau Object Selection Tool) până la înlocuirea rapidă a cerului (Sky Replacement). 

Poți experimenta efecte creative cu Neural Filters, care include și îmbunătățirea portretelor sau stilizări artistice. Iar pentru imagini cu rezoluție mică, Super Resolution te salvează redându-le claritatea. Content Aware Fill elimină zonele nedorite și completează spațiul cu fundal potrivit. 

Cu acest tool recent din Photoshop, editezi mai rapid, te concentrezi pe deciziile creative și explorezi noi direcții artistice.

Exemplu tool: Remove Background

Exemplu tool: Generative Fill

Adobe Photoshop 2022 VS Adobe Photoshop 2023

Adobe CC 2023 a adus îmbunătățiri față de versiunea 2022, inclusiv caracteristici noi și performanță îmbunătățită. În Photoshop 2023, utilizatorii au beneficiat de funcții avansate pentru detectarea și selecția obiectelor, metode îmbunătățite de eliminare a obiectelor, și o experiență generală îmbunătățită. Totuși, unii utilizatori au raportat că Photoshop 2023 este mai lent în comparație cu versiunea 2022, ceea ce indică posibile probleme de performanță care ar putea afecta eficiența muncii.

Adobe Photoshop 2024

Adobe Photoshop 2024 a adus noi caracteristici și îmbunătățiri față de versiunile anterioare. Conform Adobe, versiunea lansată în februarie 2024 (v 25.5) conține noi funcții care includ îmbunătățiri ale interfeței utilizatorului, noi instrumente de editare, performanță îmbunătățită și chiar și funcții bazate pe inteligență artificială.

Adobe Photoshop rămâne unul dintre cele mai puternice și versatile instrumente pentru oricine dorește să-și exprime creativitatea în sfera digitală. Înțelegerea și implementarea fluxurilor de lucru eficiente, precum automatizările, scripturile și o gestionare atentă a proiectelor, pot transforma modul în care lucrezi, economisind timp prețios și îmbunătățind calitatea finală a lucrărilor tale. 

Dacă ești gata să îți aprofundezi cunoștințele și să explorezi noi tehnici de lucru în Adobe Photoshop, te încurajăm să rămâi alături de noi și să citești articolul despre cum să înveți Photoshop în 7 pași.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy