Blog

Graphic Design

AI și Graphic Design | Cum se întâlnesc cele două domenii?

Designul grafic este un domeniu creativ care implică comunicare vizuală, artă și tehnologie. Designerii grafici folosesc diverse instrumente și tehnici pentru a crea logo-uri, postere, fluturași, site-uri web, animații și multe altele. Designul grafic este o parte esențială a branding-ului, marketingului și producției media. Cu toate acestea, designul grafic este și un domeniu care evoluează constant și se adaptează la noile tendințe și tehnologii. Una dintre cele mai semnificative schimbări cu care se confruntă designul grafic astăzi este apariția și dezvoltarea inteligenței artificiale (AI).

AI poate fi definită ca fiind un sistem de tehnologie care imită inteligența umană și poate fi programată pentru a efectua sarcini specifice. AI are multe aplicații și beneficii pentru diverse industrii și domenii, cum ar fi sănătatea, educația, finanțele și divertismentul. Totuși este important să înțelegem că AI nu poate înlocui creativitatea umană și că designerii grafici trebuie să continue să își dezvolte abilitățile și să rămână la curent cu ultimele tendințe și tehnologii din domeniu. 

În acest context, persoanele pasionate de servicii design grafic ar putea lua în considerare participarea la cursuri de grafica si design pentru a-și aprofunda și actualiza cunoștințele. NewTech Academy oferă un curs grafic design care te ajută să înțelegi cum algoritmii de învățare automată și analiză de date pot revoluționa proiectarea AI grafic design.

Ce este designul grafic AI?

AI grafic design se referă la integrarea inteligenței artificiale în procesul de proiectare pentru a-i spori eficacitatea. Designul manual tradițional se bazează pe experiența și intuiția unui designer grafic, în timp ce designul bazat pe inteligență artificială folosește algoritmii de învățare automată pentru a ajuta designerii să genereze sugestii de design, să simplifice procesul de proiectare și să crească eficiența. 

Există două moduri principale în care AI poate conduce designul. Instrumentele AI pentru design grafic precum DALL-E și CLIP sunt bazate pe algoritmi și folosesc GPT-3 pentru a genera automat modele bazate pe concepte umane. Aceste instrumente de proiectare AI pot produce rapid mai multe opțiuni de design în câteva secunde, accelerând semnificativ procesul de proiectare. Cu toate acestea, ele necesită încă aport uman și interpretare, deoarece le lipsește o înțelegere intuitivă a conceptelor și a designului.

Pe de altă parte, proiectarea bazată pe date utilizează AI pentru a informa și a îmbunătăți procesul de proiectare manuală. Această abordare reduce nevoia de testare extinsă, economisind timp și resurse. Astfel, marketerii pot ghida procesul de proiectare și se pot asigura că design-urile sunt aliniate cu preferințele clienților și tendințele industriei.

Avantajele AI în Designul Grafic

 • Eficiență: automatizează sarcini repetitive, cum ar fi editarea imaginilor, optimizarea aspectului și generarea de conținut.
 • Creativitate: oferă inspirație și idei noi de design, stimulând creativitatea.
 • Personalizare: analizează datele și preferințele utilizatorilor, permițând designerilor să creeze prototipuri personalizate care rezonează cu un anumit public țintă.
 • Optimizare: automatizează ajustarea designului pentru a asigura o vizualizare optimă pe diverse dispozitive, inclusiv desktop, telefoane mobile și tablete.
 • Biblioteci: oferă acces la o gamă largă de biblioteci de imagini, elemente de design și alte resurse care pot fi utilizate în proiecte.

Instrumente AI în Grafic Design

Unul dintre cele mai evidente și directe efecte ale AI asupra designului grafic este crearea și îmbunătățirea instrumentelor care pot asista sau automatiza unele aspecte ale designului grafic. Aceste instrumente pot ajuta designerii grafici să economisească timp, să reducă erorile, să optimizeze rezultatele și să genereze idei noi.

De exemplu, unele instrumente AI pot ajuta designerii grafici cu sarcini precum:

1. Editarea imaginilor

Programele de inteligență artificială ajută designerii grafici să editeze imagini mai rapid și mai precis, utilizând algoritmi care pot detecta și corecta defecte, pot îmbunătăți culorile, ajusta iluminarea, elimina fundalurile, decupează, redimensionează și multe altele.

 • Midjourney: creează imagini unice bazate pe solicitările scriptice ale utilizatorilor.
 • Photoroom: elimină fundalul oricărei imagini în câteva secunde
 • FaceApp: schimbă trăsăturile faciale sau expresiile oricărei persoane dintr-o imagine
 • Prisma: transformă orice imagine într-un tablou sau o schiță.

2. Design de logo

Totodată, AI poate ajuta designerii grafici să creeze logo-uri rapid și ușor, folosind algoritmi care pot genera concepte de logo pe baza cuvintelor cheie sau a preferințelor. 

 • Logojoy: creează logo-uri pe baza unor întrebări
 • Looka: creează logo-uri pe baza unui nume și a unei industrii
 • Brandmark: creează logo-uri pe baza unei pictograme sau a unui stil
 • Logomaster: poate crea logo-uri pe baza unei categorii sau a unei culori

3. Web design

AI poate ajuta designerii grafici să creeze site-uri web mai rapid și mai eficient, folosind algoritmi care pot genera machete web bazate pe conținut sau stil. 

 • Wix ADI (Artificial Design Intelligence): care poate crea site-uri web pe baza câtorva întrebări
 • Grila: care poate crea site-uri web pe baza unei scheme de culori și a unei dispoziții
 • B12.io: care poate crea site-uri web pe baza unui nume de domeniu și a unui obiectiv
 • Squarespace: care poate crea site-uri web bazate pe șabloane și opțiuni de personalizare

4. Animație

Inteligența artificială ajută designerii grafici să creeze animații mai ușor și mai realist, folosind algoritmi care pot genera grafica design în mișcare pe baza datelor.

 • Adobe Character Animator: animează personaje pe baza vocii și a expresiilor faciale
 • Runway ML: animează imagini pe baza de transfer de stil sau modele generative
 • LottieFiles: exportă animații ca fișiere JSON previzibile și ușor de citit
 • Toonify: transformă orice fotografie într-o animație de desene animate

Limitările AI în designul grafic 

Deși designul grafic AI oferă multe avantaje, are și câteva limitări care sunt importante de luat în considerare:

 • Lipsa de creativitate și originalitate: în timp ce algoritmii AI pot genera modele bazate pe tendințe observate în datele existente, aceștia pot avea dificultăți să producă design-uri cu adevărat inovatoare și originale. 

Instrumentele AI se bazează pe modele și informații din modelele anterioare și pot avea limitări în generarea de idei noi sau inovatoare. 

 • Subiectivitatea și înțelegerea contextuală: Designul este un domeniu subiectiv și dependent de context, iar algoritmii AI pot avea dificultăți în înțelegerea nuanțelor industriilor specifice, contextelor culturale sau a publicului țintă. 

Instrumentele de inteligență artificială pot genera design care respectă din punct de vedere tehnic liniile directoare, dar este posibil să nu aibă atractivitatea emoțională sau estetica dorită. 

Designerii umani aduc un nivel de înțelegere contextuală, intuiție și capacitatea de a interpreta și de a răspunde nevoilor și preferințelor unice ale clienților și publicului țintă.

 • Conexiunea umană: Designul este un proces de colaborare care implică adesea feedback, iterare și colaborare între designeri, clienți și membrii echipei.

Instrumentele de design grafic AI pot sprijini procesul prin automatizarea anumitor sarcini sau prin generarea de opțiuni de proiectare. Cu toate acestea, ele nu pot înlocui valoarea interacțiunii umane, a creativității și a capacității de a încorpora feedback și de a repeta proiectele bazate pe perspective nuanțate. 

Etica AI în Grafic Design

Conținutul generat de AI poate ridica preocupări etice, în special în cazurile de tehnologie deepfake sau dezinformare generată de AI. Designerii trebuie să fie precauți și responsabili în timp ce folosesc instrumente AI pentru a-și asigura integritatea muncii. Pentru a utiliza întregul potențial al AI în designul grafic, trebuie să găsești un echilibru între folosirea instrumentelor AI pentru eficiență și menținerea priceperii creative și a perspectivei umane unice. 

În concluzie, impactul AI asupra designului grafic accelerează procesul creativ și introduce noi moduri de gândire. Schimbă modul în care lucrăm, ajutându-ne să creăm conținut mult mai rapid. Chiar și instrumentele de bază precum Adobe Photoshop și Illustrator au acum algoritmi AI care pot elimina automat fundalurile din imagini și pot genera noi modele vizuale pe baza instrucțiunilor date. Acest lucru este incredibil de util pentru proiecte care implică editare și compoziție de imagini complexe. Pe măsură ce tehnologia și creativitatea se împletesc, viitorul în servicii design grafic va deveni o colaborare armonioasă între originalitatea umană și inteligența artificială.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy