Blog

Limbaje de programare

Ce este CSS?

De la primele sale linii de cod la sofisticatele capabilități actuale, CSS este coloana vertebrală a designului web, transformând structuri de text simpliste în experiențe vizuale uimitoare. Te invităm să parcurgi acest articol pentru a înțelege cum CSS-ul însuflețește internetul!

Ce este CSS?

CSS este un limbaj de stilizare esențial în designul web. În spatele fiecărei pagini web se află un fișier HTML, care conține elemente de bază precum text, imagini și link-uri. Dar, pentru a aduce aceste pagini la viață, CSS intră în scenă. Gândește-te la HTML ca la scheletul unei pagini, iar la CSS ca la hainele sale. Prin CSS, elementele HTML sunt personalizate și stilizate, căpătând culoare, formă și un layout specific.

CSS este de trei tipuri: inline, intern sau extern

 1. CSS inline: se folosește direct în cod pentru a defini stilul elementului dorit. 
 2. CSS intern: reprezintă definirea stilului în interiorul codului HTML, dar nu pentru fiecare element în parte, ci la finalul documentului. 
 3. CSS extern: reprezintă un fișier de tipul .css care definește stilul pentru toate elementele de pe site. Acesta este cel mai întâlnit tip de utilizare a CSS deoarece este mult mai ușor de editat și poți edita site-ul la nivel global.

Iată un exemplu de cod CSS care schimbă culoarea de fundal a unei pagini web în albastru:

body {

  background-color: blue;

}

Avantaje ale utilizării CSS

Control asupra aspectului și designului: CSS îți permite să controlezi aspectul și designul elementelor HTML, inclusiv dimensiunea fontului, culoarea, alinierea, spațierea și multe altele. 

Reutilizare a codului: CSS îți permite să reutilizezi codul pentru a crea stiluri comune pentru elemente HTML. Acest lucru poate economisi timp și efort, deoarece nu trebuie să creezi același cod de mai multe ori.

Eficiență: CSS poate îmbunătăți performanța site-ului web prin separarea codului de design de codul de conținut. 

Accesibilitate: CSS poate fi utilizat pentru a crea site-uri web accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Poți utiliza CSS pentru a controla fonturile și culorile pentru a le face mai ușor de citit.

Învață CSS și aplică-l în proiecte practice care îți vor construi un portofoliu remarcabil, care te va ajuta să te distingi în industria IT.

Cum funcționează CSS?

CSS se ocupă de formatare, dar pentru a formata elemente diferit, trebuie să existe o modalitate de a viza anumite elemente. Poți face acest lucru prin codurile HTML utilizate.

Fiecare element HTML poate fi proiectat separat prin CSS. În plus, clasele (class=) și identificatorii (id=) sunt adesea folosite pentru a proiecta diferite secțiuni cu CSS. Astfel, poți proiecta aceleași elemente HTML în moduri diferite, în funcție de locul în care se află pe site.

Mai jos este un exemplu de cod CSS:

ce este css

Pe un site web, corpul paginii adoptă în mod normal un font și o dimensiune standard. În exemplul dat, fontul implicit setat este Proxima-nova. Dacă, din anumite motive, acesta nu poate fi afișat, browserul va folosi Helvetica, urmat de orice font din categoria sans-serif. Standardul pentru mărimea fontului este stabilit la 16 pixeli.

Separat de aceasta, elementul „a” este utilizat pentru a specifica stilul linkurilor de pe site. Acesta definește culoarea unui link standard și culoarea pe care linkul o va avea atunci când utilizatorul plasează cursorul mouse-ului peste acesta, cunoscută sub numele de efectul „hover”. Aceste setări ajută la distingerea linkurilor de restul textului și îmbunătățesc interactivitatea paginii.

Dacă îți dorești să aflii mai multe despre funcționalitatea CSS, NewTech Academy îți deschide porțile către lumea vibrantă a dezvoltării web prin intermediul unui curs HTML CSS

Ce este un fișier CSS?

Un fișier CSS reprezintă un document text utilizat în designul web pentru a defini stilul și aspectul vizual al unei pagini web. Acesta conține un set de reguli de stil care controlează aspectul elementelor HTML, cum ar fi fonturile, culorile, spațiile, dimensiunile, marginile, bordurile și chiar animațiile.

Caracteristicile unui fișier CSS

 1. Reguli de stil: Acestea sunt formate din selectori și blocuri de declarații (stiluri specificate pentru acel element).
 2. Selectori: Aceștia sunt folosiți pentru a identifica elementele HTML pe care se aplică stilurile. Pot fi simpli (cum ar fi eticheta p pentru paragrafe) sau complecși (folosind clase sau ID-uri pentru a selecta elemente specifice).
 3. Declarații de stil: Fiecare declarație de stil are o proprietate (de exemplu, culoare, mărime) și o valoare (de exemplu, roșu, 12px). Acestea determină cum arată elementele pe pagina web.
 4. Cascadare: CSS permite aplicarea stilurilor în mai multe moduri și într-o anumită ordine de prioritizare, ceea ce înseamnă că unele stiluri pot suprascrie pe altele în funcție de cum sunt definite.

Fișierele CSS sunt salvate cu extensia .css și sunt adesea legate de paginile HTML printr-un tag <link> în secțiunea de head a documentului HTML. Acestea permit separarea conținutului (HTML) de prezentare (CSS), făcând designul și întreținerea site-urilor mai eficiente și mai ușoare.

Aplicarea mai multor fișiere CSS pe aceeași pagină HTML

Poți încorpora mai multe fișiere ale acestui limbaj CSS pe aceeași pagină HTML. Pentru a face acest lucru, aplică mai multe elemente <link> pentru a lega fișierele separate de documentul HTML. De exemplu, poți folosi următorul cod:

<link rel=”stylesheet” href=”style1.css”>

<link rel=”stylesheet” href=”style2.css”>

În general, este recomandat să utilizezi un singur fișier CSS extern pentru a menține site-ul mai ușor de întreținut și de modificat. Cu toate acestea, în anumite cazuri, cum ar fi site-urile web mari și complexe, poate fi necesar să deții mai multe fișiere CSS pentru a organiza stilurile și a le face mai ușor de gestionat.

Folosirea stilurilor inline și externe în același timp

Poți utiliza stiluri inline și externe în același timp. Cu toate acestea, stilurile inline vor suprascrie stilurile externe, deoarece sunt mai specifice. Dacă dorești să aplici stiluri inline și externe pentru același element HTML, folosește atributul style pentru stilurile inline și un fișier CSS separat pentru cele externe. De exemplu, poți utiliza stilul inline pentru a schimba culoarea textului și stilul extern pentru a schimba fundalul elementului HTML.

Care sunt cele mai bune practici de utilizare CSS?

Practicile CSS sunt principii și tehnici care ajută la scrierea codului CSS mai eficient, mai ușor de întreținut și mai performant. Acestea pot fi aplicate la orice tip de proiect CSS, de la site-uri web simple până la aplicații complexe.

 1. Organizarea codului CSS: În timp ce lucrezi la proiecte mai mari, menținerea unui fișier CSS mare poate fi dificilă. Pentru a face codul ușor de întreținut, este recomandat să îl organizezi în secțiuni logice și să folosești convenții de denumire a claselor și a identificatorilor pentru a menține consistența.
 2. Folosirea unui fișier CSS extern: În loc să folosești stiluri inline sau interne, este mai bine să folosești un fișier extern. Acest lucru face ca stilurile să fie mai ușor de editat și de întreținut.
 3. Folosirea unui reset CSS: Fiecare browser are propriile stiluri implicite, ceea ce poate duce la probleme de afișare a site-ului. Prin urmare, este recomandat să folosești un fișier CSS de resetare pentru a elimina stilurile implicite ale browser-ului și pentru a începe de la zero.
 4. Folosirea unui preprocesor CSS: Preprocesoarele, cum ar fi Sass sau Less, oferă multe funcții utile, de exemplu variabile, funcții și bucle. Acestea pot face codul CSS mai ușor de scris și de întreținut.
 5. Comprimarea fișierelor CSS: Comprimarea fișierelor poate reduce dimensiunea acestora și poate îmbunătăți viteza de încărcare a site-ului. Există multe instrumente disponibile pentru a comprima fișierele, cum ar fi CSS Compressor.

Ce este CSS3?

CSS3 este cel mai recent upgrade al versiunii CSS2. O schimbare semnificativă în CSS3 este introducerea modulelor. Unele dintre cele mai importante segmente (module) noi adăugate acestui standard pentru formatarea elementelor HTML aduc un plus considerabil în dezvoltarea activității webdesign.

Mai jos sunt prezente în listă cele mai importante module adăugate în CSS3:

 • Selectors (Selectori)
 • Box Model
 • Backgrounds and Borders (Fundaluri și borduri)
 • Image Values and Replaced Content (Valori pentru imagini și înlocuirea conținutului)
 • Text Effects (Efecte de text)
 • 2D/3D Transformations (Transformări 2D/3D)
 • Animations (Animații)
 • Multiple Column Layout (Aranjamentul în coloane multiple)
 • User Interface (Interfața cu utilizatorul)

Avantaje ale utilizării CSS3

Poziționarea consistentă și precisă: CSS3 oferă o serie de noi proprietăți pentru poziționarea elementelor web. Aceste proprietăți permit o poziționare mai precisă și mai flexibilă, ceea ce poate fi util pentru crearea de interfețe de utilizator complexe sau pentru crearea de efecte vizuale interesante.

Personalizarea ușoară: CSS3 este un limbaj modular, ceea ce înseamnă că proprietățile CSS pot fi grupate în fișiere separate. Acest lucru permite să personalizați o pagină web, deoarece puteți modifica doar fișierele CSS care conțin proprietățile pe care doriți să le modificați.

Grafică mai accesibilă: CSS3 vine la pachet cu proprietăți care pot fi utilizate pentru a crea efecte vizuale mai complexe și mai realiste.

Vizionarea videoclipurilor online fără pluginuri terțe: CSS3 permite integrarea videoclipurilor online. Aceste proprietăți pot fi utilizate pentru a crea videoclipuri încorporate care pot fi redate direct în browser fără a necesita pluginuri terțe.

Prin urmare, prin îmbrățișarea principiilor limbajului CSS și a capacității sale de a separa structura de prezentare, designerii și dezvoltatorii web pot crea site-uri estetic plăcute, consistente și ușor de întreținut. Alege să transformi și tu paginile web statice în mișcări digitale avangardiste!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy