Blog

Limbaje de programare

Ce este HTML? Învață limbajul markup standard 2024

În epoca digitală, fiecare click pe un link, fiecare fotografie încărcată și fiecare articol citit online sunt posibile datorită unui limbaj tehnologic omniprezent, dar adesea ignorat: HTML. Fără acesta, web-ul, așa cum îl știm noi nu ar mai exista. HTML este un limbaj de marcare utilizat pentru a crea pagini web. Este folosit pentru a structura și formata conținutul unei pagini web, cum ar fi text, imagini, videoclipuri și alte elemente.

Dorești să aflii mai multe informații despre HTML? Ei bine, așa cum indică titlul, acest articol își propune să îți ofere o perspectivă clară asupra acestui limbaj și a rolului său esențial în structurarea paginilor web. Vom explora funcțiile sale cheie și modul în care HTML contribuie la crearea și organizarea conținutului online.

Ce este HTML?

HTML, sau HyperText Markup Language, este limbajul de markup standard pentru documentele destinate să fie afișate într-un browser web. Metaforic vorbind, HTML este coloana vertebrală a internetului de la începutul anilor ’90 și este într-o continuă evoluție, HTML5 fiind cea mai recentă versiune.

Fiecare etichetă sau element HTML instruiește browserul web cum să afișeze acel element specific. Există peste o sută de etichete diferite, fiecare fiind aleasă în funcție de tipul de formatare pe care dorești să îl aplici în document. Etichetele HTML, delimitate de semnele < și >, dictează modul în care browserul va reda conținutul, cum ar fi textul, imaginile și alte elemente media, pe pagina web. Aceste etichete sunt folosite pentru a defini, de exemplu, titluri, paragrafe, liste, linkuri, imagini și multe alte aspecte ale unei pagini web.

Totuși, aici mai intervine o întrebare, și anume: ce nu este HTML? 

HTML nu este un limbaj de programare, ci un limbaj de marcare! Acesta nu controlează fluxul de execuție al unui program, ci descrie structura și aspectul unei pagini web. 

Elemente HTML de bază sunt:

 1. <!DOCTYPE html>: Declarația doctype specifică versiunea de HTML utilizată (de obicei, HTML5).
 2. <html>: Elementul de bază al documentului HTML.
 3. <head>: Conține metadatele documentului, cum ar fi charset-ul și titlul.
 4. <meta>: Folosit pentru a specifica metadate suplimentare, cum ar fi setul de caractere și viewport-ul.
 5. <title>: Definește titlul documentului, care apare în bara de titlu a browserului.
 6. <body>: Conține conținutul vizibil al paginii web.

Cum funcționează HTML?

HTML funcționează prin utilizarea unei serii de etichete pentru a informa un browser ce ar trebui să facă cu textul de pe pagină și de unde ar trebui să încarce resurse suplimentare. În prezent, există peste 100 de etichete HTML disponibile pentru utilizare, deși majoritatea site-urilor vor avea nevoie doar de câteva dintre acestea pentru a funcționa așa cum ar trebui.

Există trei etichete HTML care sunt necesare pentru fiecare pagină. Acestea sunt:

 1. <html>
 2. <header>
 3. <body>

Pentru a indica unei pagini web că utilizați HTML, fiecare pagină se va deschide cu <html> și se închide cu </html>. <head> conține metadate care nu sunt vizibile pe pagină, dar importante pentru funcționalitate, iar <body> denotă locul în care se află conținutul corpului unei pagini. Fiecare dintre aceste elemente necesare poate fi folosit o singură dată pe pagină.

Caracteristici HTML

Imaginează-ți că HTML este coloana vertebrală a designului web, strălucind prin caracteristici unice, indispensabile în dezvoltarea oricărei pagini web. 

Iată câteva dintre cele mai importante:

 • Structură: Oferă o structură pentru paginile web, împărțind conținutul în elemente precum titluri, paragrafe, liste și tabele. Acest lucru ajută la organizarea conținutului și la îmbunătățirea accesibilității. (De exemplu, eticheta <h1> creează un titlu de nivel 1, eticheta <p> creează un paragraf, eticheta <ul> creează o listă neordonată și eticheta <table> creează un tabel.)
 • Media: Acceptă o gamă largă de tipuri media, inclusiv text, imagini, audio și video, facilitând astfel crearea de pagini web mai captivante și mai interactive. (De exemplu, eticheta <img> afișează o imagine, eticheta <audio> afișează un fișier audio și eticheta <video> afișează un fișier video.)
 • Flexibilitate: Este un limbaj flexibil care poate fi utilizat cu alte tehnologii, cum ar fi CSS și JavaScript, pentru a adăuga caracteristici și funcționalități suplimentare unei pagini web. Acest lucru permite crearea de pagini web cu o gamă largă de funcții. (De exemplu, CSS poate fi utilizat pentru a controla aspectul unei pagini web, iar JavaScript poate fi utilizat pentru a adăuga interactivitate.)
 • Compatibilitate: Este compatibil cu toate browserele, ceea ce înseamnă că paginile web create în HTML vor fi afișate corect pe o varietate de dispozitive și platforme.
 • Standardizare: Este un limbaj standardizat, ceea ce înseamnă că regulile sale sunt definite și menținute de o organizație independentă.

Ce este un fișier HTML?

Un fișier HTML este, în esență, un document text care include etichete HTML. Aceste etichete sunt interpretate de browser-ul web pentru a crea o pagină web cu aspectul și funcționalitățile specificate în fișier. Fișierele HTML pot fi create chiar și cu instrumente simple precum Notepad, disponibil pe sistemele Windows.

Pentru a simplifica procesul de dezvoltare a unui fișier HTML, se pot folosi șabloane predefinite, care oferă o structură de bază ce poate fi personalizată. Acest lucru ajută la economisirea timpului și efortului de a scrie codul de la zero.

Într-un fișier HTML, poți controla cu precizie textul și designul paginii web pe care o creezi. Prin adăugarea, modificarea sau înlăturarea etichetelor HTML, poți schimba aspectul și conținutul paginii. Mai jos, ai un exemplu de fișier HTML creat folosind Notepad, ilustrând cum textul simplu combinat cu etichete HTML se transformă într-o pagină web.

Importanța HTML în dezvoltarea web

 1. HTML reprezintă baza dezvoltării web și oferă structura de bază a unei pagini web.
 2. Folosirea corectă a tag-urilor semantice ajută la îmbunătățirea accesibilității și a optimizării pentru motoarele de căutare.
 3. HTML funcționează în colaborare cu CSS pentru stilizare și cu JavaScript pentru adăugarea de interactivitate, formând astfel „triada front-end” a dezvoltării web.

Structura și prezentarea conținutului

HTML definește structura unei pagini web prin intermediul tag-urilor. Un tag este o secvență de caractere care începe cu un caracter „<” și se termină cu un caracter „>”. De exemplu, tag-ul <h1> este folosit pentru a crea un titlu de nivel 1, care este cel mai important titlu de pe o pagină web. Tag-ul <p> este folosit pentru a crea un paragraf de text, în timp ce tag-ul <img> este folosit pentru a include o imagine.

O pagină web HTML are o structură de bază formată din două părți: cap (head) și corp (body). Capul paginii conține informații despre pagina web, cum ar fi titlul, descrierea și cuvintele cheie. Corpul paginii conține conținutul propriu-zis al paginii, cum ar fi text, imagini, tabele și alte elemente.

Iată un exemplu de structură HTML de bază:

(Acest cod HTML creează o pagină web simplă cu un titlu și un paragraf de text.)

5 etichete HTML de bază

Există multe elemente HTML pe care le putem folosi pentru a structura o pagină web. În timp ce dezvoltatorii aleg elemente pentru scopuri specifice, unele etichete sunt esențiale pentru structura documentului HTML și sunt utilizate cel mai frecvent.

Aceste cinci etichete sunt doar o fracțiune din etichetele de bază pe care dezvoltatorii le consideră fundamentale pentru codificarea HTML:

 1. <html> — Eticheta elementului rădăcină care definește tot ceea ce este plasat între etichetele de deschidere și de închidere ca și cod HTML.
 2. <head> — Definește capul paginii web și este locul unde se află codul JavaScript.
 3. <title> — Definește titlul paginii web și este adesea ceea ce apare în rezultatele motorului de căutare.
 4. <h1> — Definește titlul cel mai proeminent pe o pagină web.
 5. <p> — Definește conținutul care se află într-un paragraf și permite browserelor să introducă spații între paragrafe pentru lizibilitate.

Alte etichete importante pe care trebuie să le cunoașteți atunci când construiți o pagină includ <body>,<a>,<div>, <span> și <img>.

Interacțiunea cu CSS și JavaScript

HTML, CSS și JavaScript sunt trei tehnologii web care sunt adesea folosite împreună pentru a crea pagini web interactive și atractive. HTML este utilizat pentru a structura conținutul paginii web, CSS este utilizat pentru a controla aspectul paginii web, cum ar fi fonturile, dimensiunea fontului, culorile și spațierea, iar JavaScript este utilizat pentru a adăuga interactivitate paginii web, cum ar fi meniuri derulante, butoane și animații.

Iată cum pot fi utilizate aceste trei limbaje împreună:

 • HTML poate fi folosit pentru a crea o structură de bază pentru o pagină web, cum ar fi o secțiune pentru titlu, o secțiune pentru conținut și o secțiune pentru navigare.
 • CSS poate fi folosit pentru a stiliza elementele paginii web, cum ar fi pentru a seta fontul, dimensiunea fontului și culoarea elementelor.
 • JavaScript poate fi folosit pentru a adăuga interactivitate paginii web, cum ar fi pentru a crea un meniu derulant sau un buton.

Prin combinarea acestor trei limbaje, dezvoltatorii web pot crea pagini web cu aspect profesional, atrăgătoare și interactive.

Accesibilitate și SEO

HTML poate fi folosit pentru a face conținutul web accesibil tuturor utilizatorilor, inclusiv celor cu diverse dizabilități. Prin utilizarea tag-urilor semantice corecte, dezvoltatorii web pot asigura că cititoarele de ecran și alte tehnologii asistive pot naviga eficient o pagină web.

Tag-urile semantice sunt tag-uri care oferă informații despre scopul unui element HTML. De exemplu, tag-ul <h1> este un tag semantic care indică faptul că elementul este un titlu de nivel 1.

Iată câteva exemple de cum pot fi utilizate tag-urile semantice pentru a îmbunătăți accesibilitatea:

 • Utilizarea tag-ului <h1> pentru a marca titlul paginii web. Acest lucru va ajuta cititoarele de ecran să identifice rapid titlul paginii.
 • Utilizarea tag-ului <ul> pentru a marca o listă neordonată. Acest lucru va ajuta cititoarele de ecran să înțeleagă că elementele listei sunt grupate împreună.
 • Utilizarea tag-ului <img> cu atributul alt pentru a furniza o descriere alternativă pentru o imagine. Acest lucru va ajuta cititoarele de ecran să înțeleagă conținutul imaginii.

HTML este, de asemenea, fundamental pentru optimizarea motoarelor de căutare (SEO). Motoarele de căutare folosesc tag-urile HTML pentru a înțelege structura și ierarhia conținutului unei pagini web, ceea ce le permite să claseze pagina mai bine în rezultatele de căutare.

Iată câteva exemple de cum pot fi utilizate tag-urile HTML pentru a îmbunătăți SEO:

 • Utilizarea tag-ului <title> pentru a defini titlul paginii web. Titlul paginii web este unul dintre cele mai importante factori de rang pentru motoarele de căutare.
 • Utilizarea tag-urilor <h1> și <h2> pentru a marca titlurile și subtitlurile paginii web. Acest lucru va ajuta motoarele de căutare să înțeleagă structura conținutului paginii.
 • Utilizarea tag-urilor <meta> pentru a furniza informații suplimentare despre pagină, cum ar fi cuvintele cheie relevante. Acest lucru va ajuta motoarele de căutare să înțeleagă mai bine conținutul paginii.

Prin utilizarea corectă a tag-urilor HTML, dezvoltatorii web pot crea pagini web care sunt accesibile tuturor utilizatorilor și care se pot clasa mai bine în rezultatele de căutare.

HTML5

HTML5 este cea mai recentă versiune a limbajul de marcare HyperText (HTML). A fost publicat pentru prima dată în 2014 și a înlocuit HTML 4.01 ca standard actual pentru crearea de pagini web. 

HTML5 aduce o serie de îmbunătățiri paginilor web față de versiunile anterioare ale HTML:

 • Etichetele <audio> și <video> permit redarea de audio și video direct în browser, fără a fi nevoie de pluginuri suplimentare. 
 • Elementele semantice, cum ar fi <header>, <footer> și <main>, ajută la îmbunătățirea accesibilității și a înțelegerii conținutului de către motoarele de căutare. 
 • API-urile noi, cum ar fi <canvas> și <geolocation>, oferă dezvoltatorilor mai mult control asupra aspectului și comportamentului paginilor web.

Conform hostinger, principala diferență dintre HTML și HTML5 este că HTML5 acceptă noi tipuri de controale de formulare. HTML5 a introdus, de asemenea, și etichetele semantice menționate mai sus. 

De ce să înveți HTML?

HTML e un skill must-have pentru orice vrei să faci cu web-ul. Mai jos ți-am pregătit 5 motive convingătoare pentru care ar trebui să înveți HTML:

1. Este ușor de învățat.

2. Poți înțelege cu ușurință cum funcționează paginile web și cum sunt create.

3. Poți dezvolta site-uri web în nișe diferite.

4. Poți avea mai multe opțiuni în carieră.

5. Poți fii parte a unei comunități în creștere.

Cum să înveți HTML?

 1. Începe cu elementele de bază: Adică, tag-uri, atribute, structură și sintaxă. Nu te speria, nu e chiar atât de complicat.
 2. Găsește un curs sau un tutorial care să te ajute: Există o grămadă de resurse HTML online, așa că nu ai cum să nu găsești ceva care să te ajute. În cadrul unui curs HTML destinat începătorilor, vei descoperi că primii pași în tainele markup standard includ învățarea structurii de bază a unei pagini web, care este formată din etichetele <html>, <head> și <body>. Aceasta este o introducere corectă în HTML, oferind o bază solidă pentru cei care doresc să exploreze mai profund acest limbaj. Pe măsură ce avansezi, vei descoperi mai multe despre limbajul HTML, cum să îl folosești eficient și cum să creezi pagini web atractive și funcționale, pas cu pas, într-un mod accesibil și ușor de înțeles.
 3. Practică, practică, și iar practică: Ce mod mai bun mod de a învăța HTML există decât prin practică? Creează pagini web simple la început și apoi, pe măsură ce înveți mai multe, le poți face mai complexe.
 4. Alătură-te comunității HTML: Există multe forumuri și comunități online unde poți discuta cu alți dezvoltatori HTML. E o modalitate excelentă de a învăța lucruri noi și de a obține ajutor atunci când ai nevoie.

Limbajele de marcare sunt întotdeauna înțelese greșit, ca subiecte complexe care necesită ani de zile pentru a le stăpâni. Cu toate acestea, realitatea este destul de diferită și, de asemenea, mai ușoară decât concepțiile greșite. Învățarea HTML în 2024 este mai accesibilă ca niciodată. Există o multitudine de platforme online, cum ar fi NewTech Academy, care oferă tutoriale și cursuri IT pentru toate nivelurile de experiență.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy