Blog

Programare

Ce este Midjourney AI și cum funcționează?

Cum ar fi dacă ai putea transforma visele și ideile tale creative în realitate, fără a fi nevoie de abilități artistice sau de experiență în desen? Ei bine, această posibilitate nu mai este doar un vis îndepărtat, ci o realitate accesibilă oricui, datorită inovațiilor în tehnologia inteligenței artificiale. Generatorii de imagini AI, precum Midjourney, oferă acum puterea de a produce artă digitală extraordinară într-un timp record, bazându-se exclusiv pe descrieri textuale.

Această tehnologie îți permite să creezi imagini complexe și captivante în doar câteva secunde. Dar care este mecanismul din spatele Midjourney care îți permite să aduci la viață imaginația prin simpla introducere a unui prompt scriptic? Rămâi alături de NewTech pentru a descoperi cum funcționează acest proces inovator.

Ce este Midjourney?

Midjourney AI este un serviciu de inteligență artificială generativă care transformă niște simple descrieri în imagini. Este dezvoltat de un laborator independent de cercetare cu același nume și este un exemplu de AI care folosește modele de învățare automată pentru a crea conținut vizual unic bazat pe prompturi textuale. Acest instrument are o mare varietate de aplicații, de la asistență în design și artă până la publicitate și divertisment, oferind utilizatorilor o nouă modalitate de a explora și de a realiza creativitatea vizuală.

Midjourney reprezintă o parte a unei tendințe mai largi în tehnologia AI, unde generarea de conținut devine din ce în ce mai accesibilă și sofisticată, permițând utilizatorilor să creeze imagini complexe fără a avea nevoie de abilități avansate în grafică sau design. Această tehnologie deschide posibilități noi pentru creatorii de conținut și profesioniștii din industria grafic design-ului, care pot utiliza AI ca un instrument de îmbunătățire în procesul de creație.

Cum funcționează Midjounrey?

Midjourney funcționează folosind tehnologii avansate de inteligență artificială pentru a genera imagini artistice pe baza descrierilor în limbaj natural. Procesul începe cu interpretarea promptului text prin intermediul unui model mare de limbaj, similar cu cele utilizate în chatbot-uri AI generative, cum ar fi ChatGPT. Acest model de limbă interpretează semnificația cuvintelor și frazelor introduse de utilizator, transformându-le într-o reprezentare numerică sub formă de vector. Acest vector servește ca o intrare pentru modelul de difuzie, care este responsabil pentru crearea efectivă a imaginii.

Modelul de difuzie este o tehnică relativ nouă în domeniul învățării automate, care a câștigat popularitate în ultimul deceniu și care stă la baza multor generatoare de imagini AI. În acest proces, modelul adaugă inițial zgomot aleatoriu (aici nu ne referim la sunet, ci la o perturbare aleatorie în datele vizuale) unui set de date de imagini în timpul fazei de antrenament și învață cum să recupereze imaginea originală prin inversarea procesului de adăugare a zgomotului. Prin antrenament extensiv, modelul devine capabil să creeze imagini noi și unice.

În practică, atunci când un utilizator introduce un prompt text, precum „o femeie frumoasă care lucrează în domeniul designului de la propriul birou și preferă nuanțele neon”, modelul de difuzie începe cu un câmp de zgomot vizual care nu seamănă cu nimic specific. Acest zgomot este echivalentul staticii de televiziune. Modelul AI antrenat folosește apoi difuzia latentă pentru a reduce treptat zgomotul, transformându-l în etape succesive, până când rezultatul final este o imagine care reflectă obiectele și tematica descrisă în promptul text. Mai jos ți-am pregătiti o imagine generată de Midjourney pe baza promptului de mai sus.

midjourney ai art generator

Cât costă Midjourney?

Planul de bază începe de la 10$/lună, care îți permite să creezi aproximativ 200 de imagini. Acest cost acoperă utilizarea hardware-ului specializat necesar pentru a genera aceste imagini.

Pentru utilizatorii care au nevoie de mai multe imagini sau de un timp de procesare mai rapid, Midjourney oferă planuri mai costisitoare, cum ar fi unul pentru 120$lună, care include până la 60 de ore de procesare pe GPU-uri rapide.

În comparație cu alte servicii de AI, cum ar fi chatbot-urile, care pot oferi acces gratuit, generarea de imagini este o activitate care consumă mai multe resurse și de aceea necesită un abonament plătit. Midjourney nu oferă o versiune gratuită de încercare, așadar utilizatorii trebuie să se aboneze pentru a accesa serviciul.

Dacă ești în căutare de alternative mai accesibile, există și alte platforme de generare de imagini AI care pot oferi opțiuni gratuite sau cu costuri reduse. Singurul dezavantaj este că acestea pot avea limitări în ceea ce privește calitatea sau viteza de generare a imaginilor.

Ce sunt GPU-urile Midjourney?

GPU-urile folosite de acest serviciu AI sunt unități de procesare grafică utilizate pentru a accelera crearea de imagini prin inteligență artificială. Când echipa Midjourney vorbește despre timp de GPU în contextul abonamentelor, aceasta se referă la cantitatea de timp de procesare pe care o poți folosi pe serverele lor echipate cu GPU-uri pentru a crea imagini. GPU-urile sunt esențiale pentru Midjourney deoarece inteligența artificială necesită o cantitate mare de calcule paralele, care sunt bine gestionate de arhitectura GPU-urilor. Aceste calcule sunt necesare pentru a evalua și a genera modelele complexe care stau la baza imaginilor create de AI.

În esență, atunci când plătești pentru un abonament Midjourney, plătești pentru accesul la puterea de calcul a acestor GPU-uri, care sunt utilizate pentru a rula algoritmii de inteligență artificială necesari pentru a transforma prompturile text în imagini vizuale.

A fost Midjourney AI dezvoltat pe baza lucrărilor altor artiști?

Conform unui articol de la The New Yorker, există preocupări legate de faptul că modelele de AI, precum cele folosite de Midjourney, ar putea fi antrenate pe lucrările artiștilor fără consimțământul lor, ceea ce ridică întrebări despre drepturile de autor și etica în utilizarea acestor lucrări. 

Midjourney, ca și alte platforme de generare de imagini prin inteligență artificială, folosește modele de învățare automată care sunt antrenate pe seturi de date largi, care pot include imagini de artă și fotografii create de artiști și fotografi. Aceste modele învață să recunoască și să imite stilurile și tehnicile artistice prin analizarea unei cantități masive de exemple, fără a copia direct o lucrare de artă specifică.

În ceea ce privește acuzațiile de „furt” de artă, este esențial să înțelegem că Midjourney generează imagini noi și unice la fiecare solicitare, dar stilul și elementele vizuale pot fi influențate de lucrările existente pe care sistemul le-a „văzut” în timpul procesului de antrenare. Acest lucru a stârnit controverse și discuții în comunitatea artistică despre drepturile de autor și etica în utilizarea lucrărilor artistice pentru antrenarea modelelor de AI.

Midjourney nu publică în mod explicit detalii despre seturile de date folosite sau modul exact în care sunt antrenate modelele lor, ceea ce este comun în industria tehnologică, dar aceasta poate contribui la îngrijorările legate de transparență și drepturile de autor.

În prezent, nu există un consens clar sau o reglementare legală definită care să abordeze aceste probleme în mod specific. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, este posibil să vedem dezvoltări atât în legislație, cât și în practicile industriale care să abordeze aceste preocupări.

Cum să creezi prompturi Midjourney AI calitative?

Pentru a crea prompturi calitative pentru Midjourney, este important să fii cât mai specific și descriptiv posibil, astfel încât AI-ul să poată înțelege și genera imaginea dorită. Iată câțiva pași pentru a formula un prompt eficient:

  1. Scrie prompturi detaliate: Asigură-te că promptul tău este clar și ușor de înțeles. Evită ambiguitățile și fii direct în cererea ta.
  2. Include detalii vizuale: Menționează detalii despre elementele vizuale pe care vrei să le vezi în imagine, cum ar fi culori, compoziție, iluminare și stil.
  3. Oferă contextul sau tema imaginii: Acest lucru poate include setarea, atmosfera sau emoția pe care dorești să o transmită.
  4. Specifică influențele artistice: Dacă dorești ca imaginea să fie influențată de un anumit artist sau stil, menționează acest lucru în prompt.
  5. Definește scopul imaginii: Dacă imaginea are un scop specific, cum ar fi o copertă de carte sau un poster, specifică acest lucru.

Iată un exemplu detaliat de prompt pentru Midjourney:

„Portretizează o sală de clasă high-tech pentru un curs de graphic design la NewTech Academy. Imaginează-ți table interactive și studenți folosind tablete grafice și VR headsets pentru a-și perfecționa proiectele. Fiecare spațiu de lucru este luminat de lumini ambientale albastre și magenta, iar pereții sunt decorați cu schițe și design-uri în curs de dezvoltare. Un banner digital cu sigla NewTech Academy se vede blurat în fundal, simbolizând inovația în învățământul IT. Stilul să fie curat, realist și modern, potrivit pentru o reclamă online pentru viitori designeri grafici.”

midjourney ai prompts

Dezinformarea prin imagini generate cu Midjourney

Capacitatea lui Midjourney de a crea imagini incredibil de realiste din descrieri simple are și o parte întunecată: potențialul de dezinformare.

Iată cum poate fi folosit Midjourney pentru a răspândi dezinformarea:

  • Imagini fabricate: Se pot crea imagini false ale unor evenimente care nu au avut niciodată loc, inducând publicul în eroare. 

Exemplu: Papa Francisc într-o jachetă puf sau arestarea lui Trump.

ce este midjourney
  • Manipularea emoțională: Imaginile generate cu inteligență artificială pot fi foarte convingătoare, declanșând emoții puternice care pot împiedica gândirea critică.
  • Confirmarea părtinilorilor: Oamenii pot folosi Midjourney pentru a crea imagini care susțin propriile convingeri, consolidând prejudecățile existente.

În concluzie, Midjourney se dovedește a fi un instrument revoluționar în arsenalul oricărui designer grafic, deschizând orizonturi vast neexplorate în sfera creativității digitale. Cu toate acestea, măiestria în utilizarea acestei tehnologii presupune mai mult decât simpla familiarizare cu instrumentele AI; ea necesită o înțelegere profundă a teoriei și practicii designului grafic. 

Așadar, este imperativ ca orice profesionist aspirant în acest domeniu să se asigure că fundamentele sale educaționale sunt bine întărite printr-un curs de design grafic de înaltă calitate. Doar astfel, sinergia dintre talentul uman și inteligența artificială poate atinge apogeul expresiei artistice și al inovației tehnologice. Totodată, pe măsură ce ne bucurăm de posibilitățile expansive ale acestei platforme, trebuie să fim la fel de vigilenți în detectarea și combaterea dezinformării, asigurându-ne că inovația servește adevărului și integrității sociale.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy