Blog

Graphic Design

Cum să devii un UX Designer în 2024

Profesia de UX Designer s-a clasat rapid în topul celor mai căutate meserii din industria IT. Nu e de mirare, având în vedere varietatea de sarcini creative și responsabilități, marele grad de flexibilitate în organizarea muncii și, nu în ultimul rând, salariul profitabil. Acestea fiind spuse, motivul pentru care ar trebui să urmezi această carieră devine rapid evident. Totuși, modalitatea de a începe în acest domeniu nu este chiar atât de simplă. Dar nu îți face griji! Experții NewTech au pregătit cele mai importante informații pentru a te iniția în designul UX.

Ce este un UX Designer?

Ei bine, designerul UX (user experience) este un profesionist din domeniul tech care a urmat studiile unui curs IT. El este responsabil de crearea și optimizarea experienței utilizatorului în timpul interacțiunii cu un produs. Ce înseamnă asta? Că rolul său principal este de a dezvolta o interfață utilizator care facilitează o experiență intuitivă și eficientă de la început până la sfârșit. Pentru a realiza acest lucru, designerii UX utilizează diverse instrumente, cum ar fi Photoshop, Sketch și Illustrator, pentru a concepe storyboard-uri, wireframes, machete și sitemap-uri. De asemenea, ei testează aceste concepte cu useri reali, folosind metode precum interviurile sau testele de utilizare, pentru a se asigura că produsul final îndeplinește nevoile și așteptările acestora.

Ce face un UX Designer?

Designerul UX se concentrează pe îmbunătățirea funcționalității produselor unei companii, asigurându-se în același timp că acestea sunt plăcute și intuitive. 

În activitatea sa, designerul UX pune mereu în prim-plan clientul, utilizatorul final al produsului digital al companiei. După ce înțelege nevoile clientului, designerul UX începe să proiecteze interfața. Acesta decide ce informații vor fi prezentate și cum vor fi organizate. În final, face schițe care sunt apoi transformate într-un design real de către un Designer UI, care se ocupă de partea vizibilă a paginii web sau a aplicației.

Care este diferența dintre designul UX și UI?

Designul UX și designul UI sunt două concepte esențiale pentru crearea de produse digitale de succes. Deși sunt strâns legate, ele au obiective diferite.

Designul UX se concentrează pe îmbunătățirea experienței utilizatorului prin crearea unei navigări ușoare și intuitive pe paginile web. Acesta include procese care vizează creșterea satisfacției utilizatorului și stabilește regulile pentru implementarea corectă a funcțiilor și elementelor pe care un site sau o aplicație ar trebui să le îndeplinească pentru satisfacția publicului. 

De exemplu, în comerțul online, designul UX facilitează experiența utilizatorilor, ajutându-i să găsească produsele dorite rapid, să rezolve orice probleme legate de plasarea comenzilor și să obțină informații cu ușurință. Designerii care aparțin acestei ramuri au în vedere următoarele aspecte:

 • Care sunt nevoile userilor?
 • Care sunt obiectivele utilizatorilor?
 • Cum putem crea un produs care să fie ușor de utilizat și plăcut?

Pe de altă parte, designul UI se referă la ecranele, butoanele, comutatoarele, pictogramele și toate elementele vizuale cu care interacționezi atunci când accesezi un site web, o aplicație sau alt dispozitiv electronic. Designerii UI se concentrează pe elemente precum:

 • Cum arată produsul?
 • Care sunt culorile, fonturile și imaginile folosite?
 • Cum putem crea un produs care să fie atractiv și intuitiv?

Care sunt responsabilitățile unui UX Designer?

Un UX Designer are o serie de abilități conexe: înțelege designul grafic, programarea și efectuarea cercetărilor utilizatorilor. În munca sa, el poate combina cu ușurință responsabilitățile unui designer UX și UI (User Interface). Principalele responsabilități ale sale includ de obicei:

 • Analiza scenariilor utilizatorilor.
 • Reprezentarea publicului țintă.
 • Colectarea feedback-ului.
 • Proiectarea unui model de utilizare a produsului.
 • Prototiparea scenariilor.
 • Testarea prototipurilor în context cu clienții, plus ajustări bazate pe feedback.
 • Dezvoltarea produsului și a scenariilor prin iterații de dezvoltare prototip – testare – efectuarea de modificări până când este posibilă obținerea unei interacțiuni optime a utilizatorului cu produsul.

Ce abilități trebuie să ai pentru a deveni un UX Designer?

Un designer UX, așa cum am menționat mai devreme, este expert în transformarea interacțiunii cu produsele digitale – precum site-urile web și aplicațiile – într-o experiență plăcută și intuitivă. Dacă vrei să devii un astfel de artist digital, este recomandat să îmbini un set de abilități tehnice cu soft skills.

1. Abilități tehnice

 1. Cunoașterea principiilor de design UX: Aceasta implică înțelegerea modului în care utilizatorii interacționează cu produsele și cum să îmbunătățească interacțiunea.
 2. Familiaritatea cu instrumentele de design: Designerii UX ar trebui să se simtă maeștri în utilizarea de instrumente precum Figma sau InVision.
 3. Cercetarea UX: Ce înseamnă asta? Colectarea și analizarea datelor despre cum utilizatorii interacționează cu un produs.
 4. Arhitectura informației: Organizarea conținutului într-un mod care este intuitiv pentru utilizatori.
 5. Prototiparea: Designerii UX creează modele sau simulări ale produsului final pentru a testa și a colecta feedback.
 6. Analiza utilizatorilor: Aceasta implică studierea modului în care userii interacționează cu prototipurile și utilizarea acestor informații pentru a îmbunătăți designul.

2. Abilități soft

 1. Empatia: Capacitatea de a resimți și împărtăși sentimentele altora este esențială pentru a înțelege în profunzime nevoile și dorințele utilizatorilor.
 2. Colaborarea: Designerii care colaborează bine cu diferiți profesioniști sunt capabili să împărtășească idei, să rezolve probleme și să ajungă la soluții care sunt în beneficiul tuturor părților interesate.
 3. Gândirea critică: Aceasta implică abilitatea de a analiza informațiile într-un mod logic și rațional, un aspect important pentru a rezolva problemele cu care se confruntă utilizatorii.
 4. Comunicarea: Designerii trebuie să poată comunica eficient ideile și informațiile către colegi, clienți și useri. 

Ce instrumente folosește un Designer UX în munca sa?

Cum să fii eficient dacă aplicația ta mobilă nu corespunde userilor tăi? Pentru a se asigura că nu se întâmplă acest lucru, designerul UX folosește o varietate de instrumente, adaptate diferitelor etape ale procesului de design:

Figma: Acesta este cu siguranță cel mai esențial instrument în designul interfeței de astăzi. Tool-ul are o mulțime de caracteristici care i-au permis să iasă în evidență pe piață în ultimii ani. 

ux design figma
 • Colaborare în timp real: Permite designerilor să lucreze împreună la același proiect în timp real. Acest lucru este deosebit de util pentru echipele distribuite sau pentru proiectele care necesită feedback constant din partea mai multor persoane.
 • Management de versiuni: Oferă un sistem de versiuni care permite vizualizarea modificărilor aduse unui proiect. 

Attention Insight: este un instrument de analiză a atenției care folosește inteligența artificială pentru a prezice modul în care utilizatorii vor vedea ecranele. 

ux design attention insight
 • Calitate și acuratețe ridicată: Algoritmul de învățare profundă al Attention Insight a fost antrenat pe o bază de date de peste 70.000 de studii de urmărire a ochilor, ceea ce îi conferă o acuratețe de 90% în comparație cu studiile tradiționale.
 • Ușurință în utilizare: Attention Insight este ușor de utilizat, fie prin pluginul Figma, fie prin extensia Chrome. 

Maze: permite atât designerilor UX, cât și UI să efectueze teste la distanță pe baza modelelor lor animate.

ux design maze
 • Testare la distanță: Maze permite designerilor să efectueze teste cu utilizatori reali din întreaga lume. Este util pentru echipele distribuite sau pentru proiectele care necesită feedback de la un public larg.
 • Modele animate: Oferă designerilor opțiunea de a dezvolta modele animate ale interfețelor lor. Acest lucru poate ajuta designerii să obțină feedback mai precis din partea utilizatorilor, deoarece le permite să vadă cum funcționează interfața în timp real.
 • Raportare detaliată: Maze oferă un raport detaliat care include informații despre performanța interfeței. 

5 motive pentru a deveni UX Designer în 2024

Iată de ce considerăm noi că ar trebui să devii un Designer UX:

1. Salarii atractive: Industria UX este în creștere rapidă, iar cererea pentru astfel de designeri este în creștere. Acest lucru a dus la salarii competitive, care tind să fie peste media din alte domenii.

De exemplu, conform unui studiu realizat de jooble, un UX designer câștigă în medie 42.288 EUR pe an în România. Aceasta se traduce într-un salariu lunar de aproximativ 3.524 EUR (22,03 EUR net pe oră.)

2. Muncă impactantă: Designerii UX au ocazia de a rezolva probleme reale și de a îmbunătăți modul în care oamenii interacționează cu produsele digitale. 

De exemplu, un profesionist UX ar putea lucra la îmbunătățirea interfeței unei aplicații de asistență medicală pentru a o face mai ușor de utilizat de către pacienții vârstnici. Sau, la crearea unui site web care să ajute oamenii să găsească resurse locale pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie.

3. Multiple oportunități: Există o multitudine de oportunități, atât în companii mari, cât și în start-up-uri. Această diversitate îți oferă posibilitatea de a găsi un loc de muncă care să se potrivească intereselor și obiectivelor tale.

4. Flexibilitate în carieră: Pe lângă motivul menționat mai sus, ai opțiunea de a lucra ca freelancer sau de a-ți înființa propria afacere și de a da naștere unui nou brand. 

5. Relevanță durabilă: Chiar și în era inteligenței artificiale, designul UX rămâne o necesitate. Pe măsură ce produsele digitale evoluează spre niveluri de complexitate mai mari, cerința ca acestea să fie intuitive și eficiente crește exponențial. 

Cum să devii UX Designer?

1. Înscrie-te la un curs

Un curs UX îți oferă o înțelegere teoretică și practică solidă, de la cercetare și prototipare până la testarea de utilizabilitate. Caută programe care oferă proiecte practice și feedback direct de la experți. Spre exemplu, în 2024, NewTech Academy îți pune la dispoziție un curs de Graphic Design – cu ajutorul căruia poți proiecta produse și servicii digitale utile și originale. Dezvoltă-ți skillurile și devino un specialist calificat.

2. Învață instrumentele de bază

Familiarizează-te cu tool-urile obligatorii, cum ar fi Figma, Adobe XD și Axure RP. Fiecare are puncte forte specifice: Figma pentru prototipare și design colaborativ, Adobe XD pentru wireframes și prototipuri interactive, iar Axure RP pentru prototipuri de înaltă fidelitate și wireframing complex.

3. Fii atent la designul din jurul tău

Studiază site-uri web și aplicații pentru a înțelege cum structura lor influențează experiența utilizatorului. Învață să recunoști bunele practici și elementele care pot fi îmbunătățite în UX.

4. Descoperă-ți stilul

Dezvoltarea unui stil personal este un proces dinamic. Inspiră-te din lucrările altor designeri și experimentează cu diverse abordări, cum ar fi designul minimal sau gamificarea.

5. Conectează-te cu profesioniști UX

Nu fi timid și caută seniori care te pot ghida! Mentoratul este un instrument puternic pentru dezvoltarea personală și profesională. Pentru începătorii în UX, un mentor poate ajuta la consolidarea experiențelor și la trasarea cu încredere a unui drum către jobul mult visat.

Iată câteva sfaturi pentru a găsi mentori în designul UX:

 • Gândește-te la ce vrei să înveți și ce tip de mentor ți-ar fi cel mai potrivit.
 • Fă cercetări și identifică profesioniști care au experiență și cunoștințe în domeniul acesta.
 • Nu te teme să trimiți mesaje oamenilor pe LinkedIn sau să participi la evenimente de networking pentru a-ți face cunoscut interesul. Aceste evenimente pot fi o oportunitate de a afla mai multe despre industrie, de a face conexiuni și de a găsi oportunități de carieră.

6. Construiește-ți portofoliul

Acesta ar trebui să arate nu doar rezultatele finale ale muncii tale, ci și procesul de gândire și cercetare care stă la baza fiecărui proiect. Include studii de caz care demonstrează cum abordarea ta de design a rezolvat problemele reale ale userilor.

Dacă te gândești să începi o carieră în UX în acest an, asigură-te că investești timp și energie în dezvoltarea unei baze solide în principiile de design și în crearea unui portofoliu care să te facă să te remarci în industria tech

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy