Blog

Programare

Frontend vs Backend

În universul dezvoltării web, există două lumi distincte, dar profund interconectate: frontend-ul și backend-ul. Asemenea scenariului și culiselor unui teatru, ele funcționează împreună pentru a crea experiențe web magice. Rămâi cu noi pentru a explora cele două dimensiuni ale dezvoltării web: lumea expusă a frontend-ului și lumea nevăzută, dar vitală, a backend-ului. 

Ce este Frontend?

Frontend-ul, sau „partea din față”, este tot ceea ce utilizatorii văd și cu ce interacționează direct. Acesta include designul site-ului sau a aplicației web, grafica, animațiile – practic, tot ce este vizibil ochiului. Pentru cei pasionați de această lume, un curs de front end developer poate fi poarta către un univers creativ, plin de posibilități. Ce face un front end developer? Ei bine, la NewTech Academy ne place să credem că el este artistul care îmbracă logica site-ului în elemente vizuale atrăgătoare.

Un curs front end developer acreditat oferă fundamentul necesar pentru a stăpâni limbaje de programare precum HTML, CSS și JavaScript, esențiale pentru orice frontend developer. Programarea front end nu este doar despre cod; este despre cum să faci ca interfața să fie intuitivă, accesibilă și plăcută.

Ce face un Front End Developer?

În calitate de Front End Developer, responsabilitatea ta este să te asiguri că utilizatorii pot accesa și utiliza aplicația sau site-ul într-un mod eficient și plăcut. Printre responsabilitățile tale se numără:

 1. Dezvoltarea și implementarea interfeței utilizatorului (UI): Dezvoltatorii Front End proiectează și codifică interfețele utilizatorilor, folosind limbaje de programare precum HTML, CSS și JavaScript. Scopul este de a crea pagini web sau elemente ale aplicației care sunt estetice, ușor de utilizat și funcționale.
 2. Asigurarea că aplicația poate fi utilizată pe mai multe platforme și dispozitive: În era digitală de astăzi, utilizatorii accesează aplicațiile de pe o varietate de dispozitive, cum ar fi telefoane mobile, tablete și desktopuri. Dezvoltatorii Front End trebuie să se asigure că aplicația este responsive și oferă o experiență de utilizare consistentă pe toate aceste platforme.
 3. Crearea unui design plăcut și intuitiv pentru utilizatori: Acesta implică alegerea schemei de culori, a fonturilor și a layout-ului, precum și proiectarea unui flux de navigație logic. Scopul este de a face aplicația nu numai atractivă din punct de vedere vizual, dar și ușor de navigat pentru utilizatori.
 4. Implementarea animațiilor și efectelor vizuale pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului: Animațiile și efectele vizuale pot face o aplicație mai dinamică și mai angajantă. 
 5. Asigurarea că aplicația este optimizată pentru performanță și încărcare rapidă: Viteza de încărcare este crucială pentru retenția utilizatorilor. Dezvoltatorii Front End optimizează codul, imaginile și alte resurse pentru a reduce timpul de încărcare al paginii, îmbunătățind astfel experiența generală a utilizatorului.
 6. Testarea și depanarea interfeței utilizatorului pentru a asigura o experiența fără probleme pentru utilizatori: Dezvoltatorii Front End testează aplicațiile pe diferite dispozitive și browsere pentru a identifica și corecta eventualele erori sau probleme de compatibilitate. Acest lucru asigură că aplicația funcționează corect și eficient, indiferent de modul de accesare.

Ce este Backend?

Pe de altă parte, backend-ul, sau „partea din spate”, este coloana vertebrală a unui site web, locul unde se procesează datele și se asigură funcționarea corectă a tot ceea ce este în frontend. Back end development implică lucrul cu servere, aplicații și baze de date pentru a gestiona și a stoca datele necesare funcționării site-ului.

Un programator back end se ocupă cu partea mai puțin vizibilă, dar absolut vitală, a dezvoltării web. În timp ce front end-ul este despre cum arată și se simte aplicația, back end-ul este despre cum funcționează efectiv.

Ce face un Backend Developer?

Un dezvoltator Backend este responsabil pentru partea din spate a aplicațiilor web sau mobile, adică partea care nu este direct accesibilă utilizatorilor, dar care este crucială pentru funcționarea aplicației. Printre sarcinile unui dezvoltator Backend se numără:

 1. Dezvoltarea și implementarea serverului și a bazei de date: Aceasta implică scrierea codului care rulează pe server și interacționează cu baza de date pentru a gestiona și a stoca datele aplicației. Dezvoltatorii Backend se ocupă de logică de business, calcule, interacțiuni cu baza de date și performanța pe partea de server a unei aplicații.
 2. Asigurarea securității și protecției datelor utilizatorilor: Protejarea datelor este esențială, deoarece Backend-ul deține adesea date sensibile ale utilizatorilor. 
 3. Crearea și gestionarea API-urilor: API-urile (Application Programming Interfaces) permit comunicarea între Front-end și Back-end. Dezvoltatorii Backend trebuie să creeze și să mențină aceste API-uri pentru a permite schimbul de date între diferite părți ale aplicației.
 4. Asigurarea scalabilității aplicației: Pe măsură ce aplicația crește și atrage mai mulți utilizatori, este necesar ca infrastructura de Backend să poată suporta această creștere. 
 5. Testarea și depanarea funcționalităților Back-end: Dezvoltatorii Backend trebuie să se asigure că funcțiile pe care le implementează sunt robuste și funcționează corect. 

Tehnologii și instrumente

Atât front-end-ul, cât și back-end-ul implică utilizarea unor instrumente și tehnologii specifice. Pentru a fi un dezvoltator web de succes, trebuie să fii capabil să lucrezi cu aceste instrumente și să le integrezi într-un mod eficient în proiectele tale.

Tehnologii Front End

Front-end-ul este partea vizibilă și interactivă a unui site-ului web. Pentru a dezvolta o interfață utilizator atractivă și funcțională, dezvoltatorii front-end trebuie să aibă cunoștințe solide în HTML, CSS și JavaScript. Aceste tehnologii sunt fundamentale și trebuie să fie stăpânite înainte de a începe dezvoltarea oricărui site web.

Alte tehnologii front-end populare includ Angular, React și Vue.js. Acestea sunt librării JavaScript care ajută la dezvoltarea interfeței utilizator și a aplicațiilor web. Ele oferă o abordare modulară și ușor de înțeles, care permite dezvoltatorilor să creeze aplicații web complexe și dinamice.

Tehnologii Backend

Back-end-ul este partea invizibilă a unui site web, care se ocupă de gestionarea datelor și interacțiunea cu serverul. Pentru a dezvolta o aplicație web scalabilă și sigură, dezvoltatorii back-end trebuie să aibă cunoștințe solide într-un limbaj de programare server-side, cum ar fi PHP, Python sau Ruby.

Alte tehnologii back-end populare includ framework-uri precum Laravel, Django și Ruby on Rails. Acestea sunt biblioteci care ajută dezvoltatorii să creeze aplicații web complexe și scalabile. Ele oferă o abordare modulară și ușor de înțeles, care permite dezvoltatorilor să se concentreze pe funcționalitatea aplicației și să nu petreacă timpul dezvoltând infrastructura de bază.

Frontend vs Backend

Când construiești un site web, este important să înțelegi diferențele dintre Front End și Backend. Ambele sunt componente esențiale ale unui site web și lucrează împreună pentru a crea o experiență de utilizare fluidă și eficientă.

AspectFrontendBackend
Vizibilitate pentru utilizatoriVizibilNu este vizibil
Componente principaleDesign-ul, layout-ul, fonturile, culorileServerul, baza de date, aplicațiile
Limbaje de programareHTML, CSS, JavaScriptPHP, Ruby, Python, Java
Focusul principalPartea vizuală a site-uluiPartea tehnică și funcțională

Interdependența

Deși Front End și Backend sunt diferite, acestea sunt interdependente și lucrează împreună pentru a crea un site web funcțional. Front End și Backend trebuie să comunice și să funcționeze împreună pentru a gestiona datele și a face site-ul să ruleze.

De exemplu, atunci când un utilizator introduce informații într-un formular de contact, aceste informații sunt trimise către Backend, care le procesează și le stochează în baza de date. Apoi, Frontend ia aceste informații și le afișează utilizatorului într-un mod vizual.

Diferențe salariale

Salariile pentru dezvoltatorii backend și frontend în România variază în funcție de mai mulți factori precum experiența în domeniu, nivelul de expertiză, tehnologiile utilizate, dimensiunea și industria companiei angajatoare, precum și locația geografică. 

Conform datelor publicate pe platforme precum salaryexplorer, salariile pot să difere considerabil.

Nivel de experiențăFrontend Developer (RON net/lună)Backend Developer (RON net/lună)
Junior4,350-7,3004,800-8,600
Mid-level7,300-9,0008,600-10,600
Senior+9,500+12,000

Frontend vs Backend – Ce să alegi?

Alegerea dintre frontend și backend depinde de interesele tale personale, abilitățile pe care dorești să le dezvolți și tipul de muncă care te atrage cel mai mult. Există o gamă variată de cursuri specializate, atât pentru dezvoltarea Frontend, cât și pentru cea Backend, care oferă oportunitatea de a-ți dezvolta competențele și cunoștințele în domeniu. 

Pentru aspiranții la rolul de Frontend Developer, este recomandat să înceapă cu cursuri axate pe dezvoltarea Frontend. În mod similar, cei care vizează o carieră ca Backend Developer ar trebui să opteze pentru cursuri concentrate pe dezvoltarea Backend.

NewTech Academy oferă o gamă largă de cursuri care te pot ajuta să-ți dezvolți abilitățile tehnice necesare pentru a excela în domeniul ales. Înscrie-te acum la unul dintre cursurile noastre și fă primul pas spre o carieră de succes în IT!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy