Blog

Tendințele industriei

Salarii IT 2024: Care este salariul unui programator în România?

Salarii în IT

Industria IT a cunoscut o expansiune considerabilă în ultimele decenii, iar programatorii au devenit figuri centrale în această revoluție digitală. Unul dintre principalele beneficii ale acestei profesii este salariul atractiv pe care îl pot obține specialiștii în domeniul programării.
Chiar dacă este relativ ușor să intri în domeniul tehnologic, întrucât nu ai nevoie de o diplomă universitară sau de un nivel ridicat de abilități de matematică și știință pentru a începe, complexitatea rolurilor necesită aptitudini avansate de rezolvare a problemelor. Acesta este motivul pentru care salariile tehnologice sunt mai mari – locurile de muncă sunt adesea complexe și nu fiecare persoană este capabilă să țină pasul cu schimbările tehnologice rapide.
Skillurile avansate pe care le dețin programatorii buni necesită investiții semnificative în educație și dezvoltare profesională, ceea ce face ca specialiștii în IT să fie extrem de valorizați pe piața muncii. Angajatorii sunt dispuși să plătească salarii mai ridicate pentru a se asigura că își păstrează și atrag talentele cu abilități avansate în domeniu. Un alt lucru care motivează salariile ridicate este cererea mare și oferta redusă de specialiști cu experiență. Companiile din toate domeniile se confruntă cu o nevoie constantă de programatori calificați.
Este important de menționat că salariile programatorilor pot varia semnificativ în funcție de țară, nivelul de experiență, specializare și industrie. Potrivit datelor disponibile, salariul mediu al unui programator în Statele Unite este în jur de 80.000 – 120.000 de dolari pe an. În orașe precum San Francisco, salariile pot fi chiar mai mari, depășind 120.000 de dolari pe an. În Marea Britanie salariul mediu variază în funcție de nivelul de experiență și de locație, cu o medie cuprinsă între 30.000 și 60.000 de lire sterline pe an. În funcție de nivelul de experiență, programatorii în Germania pot obține salarii medii între 45.000 și 70.000 de euro pe an. Există, de asemenea, diferențe regionale în salarii, cu orașe precum Berlin, Hamburg și München oferind salarii mai ridicate.

Cât câștigă un programator în România?

Știai că salariul mediu net lunar în IT în România este de 10.000 de RON pe lună? Datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că acesta a crescut cu 1000 de lei net comparativ cu anul trecut.*
Nivelul de experiență este cel mai important factor în stabilirea salariului. Desigur, cu cât mai mulți ani de experiență ai, cu atât salariul tău poate fi mai mare. În general, angajații cu experiență de la doi până la cinci ani câștigă în medie cu 32% mai mult decât studenții și tinerii din alte domenii și industrii. Chiar și cu foarte puțină experiență în IT, vei câștiga mai mult decât în alte sfere de muncă.
Industria IT din România oferă numeroase oportunități de creștere profesională și avansare în carieră. Programatorii talentați și cu ambiție pot accesa poziții superioare, cum ar fi lead developer, arhitect software sau manager de proiect, care pot veni la pachet cu salarii mai ridicate. De asemenea, mulți angajatori oferă beneficii adiționale, cum ar fi asigurări medicale, tichete de masă, abonamente la sală sau posibilitatea de a lucra de acasă.
În continuare îți prezentăm ce salarii au programatorii din România în funcție de specializare și experiență.

Front end developer salariu

Dezvoltatorii frontend reprezintă o componentă esențială a industriei IT și joacă un rol crucial în crearea experienței utilizatorilor pe site-uri web și aplicații. Acești profesioniști sunt responsabili de implementarea și dezvoltarea elementelor vizuale și interactive ale unei aplicații sau platforme digitale.
Conform platformei Salary Explorer** salariile dezvoltatorilor front end variază între 4.350 RON și 10.000 RON.
În continuare îți prezentăm lista cu salarii – front end developer:
Experiență 0-2 ani, pot avea salariu de 4350 – 5500 RON net lunar;
Experiență 2-5 ani, pot avea salariu de 5500 – 7300 RON net lunar;
Experiență 5-10 ani, pot avea salariu de 7300 – 9500 RON net lunar;
Experiență mai mult de 10 ani, pot avea salariu mediu de 10.000 RON net lunar sau chiar mai mult.
Așadar, chiar și salariul unui junior frontend developer este atractiv atât pentru tinerii la început de carieră, cât și pentru persoanele care își doresc o reorientare profesională. Dacă ești interesat de această ramură a programării, te invităm să descoperi cursul de frontend developer din cadrul academiei NewTech.

Back end developer salariu

Un dezvoltator back-end se ocupă de partea din spate a unei aplicații sau a unui site web. El se ocupă de dezvoltarea și implementarea serverelor și a bazelor de date, este responsabil de siguranța și scalabilitatea unui site/app, optimizează performanța, etc.
Pentru a oferi date cât mai exacte cu privire la salariul mediu în domeniul tehnologic, am consultat mai multe surse veridice. Devjobs*** estimează că dezvoltatorii backend care lucrează în România câștigă în mediu în jur de 12.750 de lei pe lună, majoritatea salariilor de backend sunt între 7.000 de lei și 24.500 de lei pe lună (net).

Fullstack developer salariu

Un programator fullstack e responsabil de dezvoltarea interfețelor, de implementarea logicii de afacere a aplicației sau a siteului, de gestionarea serverelor și a bazelor de date. El se ocupă de testarea și depanarea aplicațiilor, optimizează performanța, trebuie să aibă abilități de muncă în echipă și să colaboreze îndeaproape cu alți colegi.
În continuare o să vorbim despre salarii – fullstack developer:
Experiență 0-2 ani, pot avea salariu de 4800 – 6200 RON net lunar;
Experiență 2-5 ani, pot avea salariu de 6300 – 8500 RON net lunar;
Experiență 5-10 ani, pot avea salariu de 8600 – 10.600 RON net lunar;
Experiență mai mult de 10 ani, pot avea salariu mediu de 12.000 RON net lunar sau chiar mai mult.
Un salariu bun poate avea un impact semnificativ asupra vieții noastre, oferindu-ne o serie de beneficii și îmbunătățiri în diferite aspecte. Dacă te încântă salariul fullstack developer și îți place perspectiva de a munci într-un domeniu în continuă dezvoltare alege un curs de programare fullstack și fă primii pași către o carieră de programator.

.Net developer salariu

Dezvoltatorul NET este un profesionist tech care utilizează .NET Microsoft framework pentru proiectarea și întreținerea software-ului și aplicațiilor. El colaborează cu informaticieni, alți dezvoltatori web și clienți pentru a crea o aplicație ușor de utilizat și scalabilă. Programatorul .NET e responsabil de crearea și implementarea aplicațiilor și serviciilor web utilizând limbajele de programare precum C# și VB.NET. Un dezvoltator .NET are cunoștințe solide despre framework-ul .NET, precum ASP.NET și .NET Core, și lucrează într-un mediu de dezvoltare integrat, cum ar fi Visual Studio.
Media salariilor programatorilor .Net în Romania este în jur de 12.000 RON net pe lună, majoritatea salariilor .Net sunt între 6.000 de lei și 18.500 de lei pe lună (net) – în funcție de experiență, domeniu, oraș.

PHP developer salariu

Programatorii PHP dezvoltă programe, aplicații și site-uri web folosind limbajul de scriptare dinamic PHP. PHP este cunoscut, în principiu, pentru dezvoltarea web și aplicațiile de afaceri. Dezvoltatorii PHP sunt responsabili pentru scrierea, depanarea, testarea și întreținerea codului sursă pentru programele de calculator. În mod normal, acest cod este bine documentat, reutilizabil și permite modificări ulterioare. Programatorii PHP lucrează pentru companii sau contractori independenți, de obicei temporar, project-based.
Salariul unui programatori PHP variază în funcție de experiența anterioară:
Experiență 0-2 ani, pot avea salariu de 4100 – 5400 RON net lunar;
Experiență 2-5 ani, pot avea salariu de 5500 – 7500 RON net lunar;
Experiență 5-10 ani, pot avea salariu de 7600 – 10.000 RON net lunar;
Experiență mai mult de 10 ani, pot avea salariu mediu de 10.700 RON net lunar sau chiar mai mult.

Python developer salariu

Un dezvoltator Python este un inginer software care folosește Python ca limbaj de programare sau cod pentru a crea programe de calculator. Dezvoltatorii Python ajută organizațiile cu cadrul lor tehnologic. Ei supraveghează fluxul de informații dintre servere și utilizatori.
Un programator Python priceput poate câștiga aproximativ același salariu ca și un dezvoltator fullstack. În continuare îți prezentam lista salariilor pentru poziția de Python developer în România:
Experiență 0-2 ani, pot avea salariu de 4800 – 6000 RON net lunar;
Experiență 2-5 ani, pot avea salariu de 6300 – 9500 RON net lunar;
Experiență 5-10 ani, pot avea salariu de 10.000 – 12.000 RON net lunar;
Experiență mai mult de 10 ani, pot avea salariu mediu de 13.700 RON net lunar sau chiar mai mult.

Java developer salariu

Un dezvoltator Java răspunde de proiectarea, dezvoltarea și gestionarea aplicațiilor bazate pe Java. Deoarece Java este utilizat atât de larg, în special de organizațiile mari, rolurile zilnice variază foarte mult, dar pot include deținerea unei anumite aplicații sau lucrul la mai multe simultan.
În continuare te invităm să afli cât câștigă programatorii Java, începând cu salariile junior java developer până la salarii java developer cu experiență de peste 10 ani.
Experiență 0-2 ani, pot avea salariu de 6000 RON net lunar;
Experiență 2-5 ani, pot avea salariu de 6000 – 7500 RON net lunar;
Experiență 5-10 ani, pot avea salariu de 7600 – 10.000 RON net lunar;
Experiență mai mult de 10 ani, pot avea salariu mediu de 13.600 RON net lunar sau chiar mai mult.

Dacă ești fascinat de lumea digitală, programarea poate fi o cale de carieră perfectă pentru tine. Cererea de programatori calificați este acum mai mare a niciodată. Jobul de programator îți oferă mai multă libertate decât locurile de muncă obișnuite. Majoritatea locurilor de muncă de programare sunt remote, oferindu-ți suficientă flexibilitate pentru a-ți îndeplini sarcinile. Alege un job bine plătit care îți permite să câștigi bani din orice colț al lumii.
Echipa NewTech Academy te ajută să faci primii pași în IT și să-ți îndeplinești visul de a deveni programator. Cere o consultație gratuită chiar astăzi!

*Sursa Institutul Național de Statistică: https://insse.ro/cms/ro/content/c%C3%A2%C8%99tigul-salarial-mediu-lunar-99
** Sursa Salary Explorer Romania: http://www.salaryexplorer.com/salary-survey.php?loc=178&loctype=1
*** Sursa Devjobs https://devjob.ro/en/salaries

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy