Blog

Graphic Design

Învață Photoshop în 7 pași: Adobe Photoshop pentru începători?

Adobe Photoshop este unul dintre cele mai populare și puternice programe de editare foto, utilizat atât de profesioniști cât și de amatori. Photoshop îți permite să creezi design-uri uimitoare prin combinarea și manipularea fotografiilor, textului, culorilor și elementelor vectoriale. Printre tehnicile prezentate în această acest articol, vei învăța cum să corectezi culorile, să retușezi imaginile, să manipulezi fotografiile și să creezi design-uri grafice impresionante. De asemenea, vei beneficia de sfaturi utile pentru a-ți dezvolta abilitățile în design și a-ți rafina tehnicile folosite.

Iată 7 pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a învăța Photoshop:

1. Familiarizează-te cu interfața Photoshop

În călătoria ta pentru a învăța Photoshop, primul pas este să te familiarizezi cu interfața programului, care te va ajuta să navighezi mai ușor în variate versiuni precum Photoshop CC, Photoshop CS6, Photoshop 2023 sau Photoshop 2024.

adobe photoshop

Explorează spațiul de lucru

Deschide Photoshop pe Mac sau PC și acordă atenție panourilor principale, cum ar fi:

 • Zona de lucru: Acesta este spațiul în care vei edita și manipula imaginile. În zona de lucru poți deschide fișierele și poți crea documente noi.
 • Bara de unelte: Conține toate instrumentele necesare pentru a executa diverse sarcini, cum ar fi selectarea zonelor, crearea de forme și aplicarea de filtre. Instrumentele sunt organizate într-o manieră logică și accesibilă.
 • Panourile pentru straturi (layers): Îți permit să lucrezi cu straturi diferite ale imaginii, astfel încât să poți manipula fiecare element în parte.
 • Ajustări și filtre: În aceste panouri vei găsi opțiunile pentru a aplica ajustări și efecte imaginilor tale, precum luminozitate, contrast, saturație sau aplicare de efecte speciale.
photoshop mac

Ajustează-ți preferințele

După ce ai explorat spațiul de lucru, ar trebui să îți ajustezi preferințele pentru a te asigura că Photoshop online funcționează în mod optim. Personalizează aspectul și modul în care se comportă programul în funcție de nevoile tale și de sistemul tău. Poți să îți actualizezi preferințele din meniul Edit > Preferences (sau Photoshop > Preferences pe Mac). În acest meniu vei putea configura setări, cum ar fi:

 • Performanța: Gestionează resursele computerului pentru a asigura o funcționare mai rapidă și eficientă a programului.
 • Cursorele: Alegeți tipurile de cursore care să corespundă stilului de lucru și preferințelor personale.
 • Unități și ghidaje: Stabilește unitățile de măsură și stilurile de linie preferate pentru lucrul în Photoshop.
ai photoshop

Îmbunătățește-ți abilitățile cu NewTech Academy

După ce te-ai familiarizat cu interfața Adobe Photoshop, pasul următor în călătoria ta de a deveni un graphic designer de succes este să îți aprofundezi cunoștințele și abilitățile. NewTech Academy îți pune la dispoziție curs de design grafic care include instruire detaliată pe Adobe Photoshop, ajutându-te să treci de la cunoștințe de bază la tehnici avansate. Cursul nostru este conceput să te pregătească pentru lumea reală a designului grafic, oferindu-ți competențele tehnice și o înțelegere profundă a principiilor estetice.

Participând la cursul de graphic designer, vei avea oportunitatea de a învăța direct de la experți din domeniu, care îți vor împărtăși un bagaj de resurse teoretice și sfaturi practice din experiența lor vastă. În plus, vei beneficia de feedback personalizat pentru proiectele tale.

2. Înțelege straturile Photoshop

Straturile sunt un aspect fundamental atunci când lucrezi în Photoshop, de aceea este esențial să înțelegi cum să le creezi, ordonezi și să le modifici.

Creează și gestionează straturile

Pentru a crea un nou strat, accesează meniul Straturi și alege opțiunea Strat nou. Alternativ, poți folosi pictograma „+” situată în partea dreaptă jos a panoului Straturi. Odată creat stratul, poți începe să adaugi elemente precum text, forme sau alte imagini.

În timp ce lucrezi cu straturi, este important să știi cum să le gestionezi corespunzător. Poți rearanja straturile, trăgându-le sus sau jos în panoul Straturi. De asemenea, poți regla transparența unui strat, modificând opacitatea acestuia în panoul Straturi sau prin intermediul meniului Layers → Layer Options.

Folosește grupuri de layere

Grupurile de layere îți permit să organizezi și să gestionezi mai ușor straturile multiple în cadrul unui proiect Photoshop. Pentru a crea un grup de layere, selectează straturile pe care dorești să le combini în panoul Straturi și fă clic pe pictograma cu dosarul din partea de jos a panoului sau selectează opțiunea Grup nou din meniul Straturi.

Grupurile de layere sunt utile atunci când lucrezi cu AI Photoshop sau cu Photoshop Web pentru a gestiona straturile importate din diverse elemente de design sau componente ale unei pagini web. Prin învățarea modului de a folosi straturile, vei putea combina diferite elemente într-o singură compoziție și să îți îmbunătățești abilitățile de editare a imaginilor în Photoshop. Nu ezita să experimentezi crearea de noi straturi și folosirea măștilor pentru a obține rezultate uimitoare.

3. Folosește tehnici de selecție și marcare Adobe Photoshop

În Adobe Photoshop, sunt disponibile diverse unelte de selecție care te ajută să editezi părți specifice din imagine. 

Folosește tool-uri de selecție

După ce ai deschis imaginea în Photoshop PC sau Suite Adobe, îți recomandăm să începi să exersezi cu următoarele unelte de selecție:

 1. Selecția obiectelor: acest tool permite selectarea automată a obiectelor din imagini. Spre deosebire de alte instrumente de selecție care se bazează pe acțiunile manuale ale utilizatorului, selecția automată a obiectelor utilizează algoritmi inteligenți pentru a identifica și a separa obiectele de fundal.
 2. Bagheta magică: această unealtă este potrivită pentru selectarea zonelor de culoare similară. Atunci când faci clic pe o anumită culoare, bagheta magică va selecta toate zonele adiacente cu aceeași culoare sau o nuanță foarte apropiată.
 3. Selecția rapidă: acest instrument este preferat atunci când vrei să selectezi rapid o zonă cu un contrast clar față de restul imaginii. Folosirea selecției rapide te ajută să încercuiești obiectul dorit, iar instrumentul va face automat selecția pentru tine.

În plus, în Photoshop Express, poți folosi instrumentele de selecție pentru a simplifica ajustarea părților specifice ale imaginilor.

Optimizează măștile

După ce ai selectat zonele dorite folosind uneltele de selecție, este timpul să optimizezi măștile pentru a asigura o editare mai precisă și exactă. Mai jos ți-am pregătit 3 pași prin care poți optimiza măștile:

 1. Verifică muchiile: Examinează selecțiile tale pentru a vedea dacă există regiuni neuniforme sau pixeli neselectați. În cazul în care găsești astfel de zone, ajustează parametrii uneltelor de selecție după nevoie sau folosește instrumentul Pensulă de selecție pentru a adăuga sau elimina manual anumite zone.
 2. Rafinează marginea: Folosind opțiunea Refine Edge (Rafinează marginea) din meniul Select (Selectează), poți ajusta parametri precum Smooth, Feather sau Contrast (Netezime, Difuzare și Contraste), pentru a crea selecții mai naturale și precise.
 3. Creează măști: Este indicat să creezi măști atunci când lucrezi cu selecții pentru a păstra originalitatea imaginii și a permite ajustări viitoare. O mască îți oferă posibilitatea să editezi non-distructiv doar zonele selectate.

4. Retușează imaginile în Photoshop

Tehnicile de retușare pot fi aplicate în diferite versiuni ale software-ului, precum Adobe Photoshop Lightroom sau Lightroom Mac.

Corectează defectele

Pentru a corecta defectele, poți folosi instrumentele de retușare cum ar fi pensula de corecție, tamponul de clonare și instrumentul de reparare. Acestea îți permit să elimini imperfecțiunile și să clonezi elemente dintr-o parte în alta a imaginii.

 1. Selectează pensula de corecție și ajustează dimensiunea și opacitatea pensulei în funcție de necesități. Apasă Alt pentru a prelua eșantionul zonei pe care dorești să o copiezi și apoi trasează peste zona cu defecte.
 2. Folosește tamponul de clonare pentru a copia conținut dintr-o zonă a imaginii și a-l aplica în alta. Selectează-l, reglează dimensiunea și opacitatea, apoi ține apăsat Alt pentru a prelua eșantionul și trasează peste zona ce trebuie corectată.
 3. Cu instrumentul de reparare, trasează o selecție în jurul defectului și trage selecția spre zona pe care vrei să o copiezi. Acest instrument ajustează automat culorile, astfel încât să se potrivească perfect cu zona țintă.
adobe p

Implementează modificări creative

După ce ai corectat defectele, este timpul să explorezi modurile creative de a edita imaginile în Photoshop Adobe pentru a obține un aspect unic și interesant. Iată câteva idei:

 • Experimentează cu filtre fotografice pentru a schimba temperatura culorii, luminozitatea și contrastele.
 • Folosește modurile de aplicare (sau modurile de amestecare) pentru a combina și amesteca diferite straturi într-un mod artistic și surprinzător.

5. Explorează ajustările și filtrele Photoshop

Aceste instrumente te ajută în procesul de învățare a programului și creează efecte impresionante într-un mod non-destructiv.

Ajustează luminozitatea și contrastul

Acest lucru se poate face în diferite versiuni ale programului, precum Adobe CS6, Photoshop 2022,  Adobe Photoshop 2023, și evident, Photoshop Adobe 2024.

Pentru a ajusta luminozitatea și contrastul, urmează pașii de mai jos:

 1. Deschide imaginea în Photoshop.
 2. Mergi la meniul Layer (Strat) și alege New Adjustment Layer (Strat de ajustare nou).
 3. Selectează Brightness/Contrast (Luminozitate/Contrast) din lista de opțiuni. + screenshot cu Brightness/Contrast
 4. O fereastră nouă se va deschide, permițându-ți să ajustezi luminozitatea și contrastul folosind barele de derulare sau introducând valori numerice.
adobe cs6

Ajustările de luminozitate și contrast sunt reversibile, și pot fi modificate oricând în funcție de nevoile proiectului tău.

De asemenea, poți explora și alte ajustări și filtre disponibile în Photoshop, cum ar fi:

 • Hue/Saturation (Nuanță/Saturație): te ajută să modifici culorile și intensitatea acestora.
 • Levels (Niveluri): controlează distribuția tonurilor și intensitatea culorilor.
 • Curves (Curbe): te ajută să ajustezi tonurile și contrastul într-un mod mai avansat.
 • Filter Gallery (Galerie de filtre): adaugă efecte creative și artistice imaginilor.

Explorând aceste ajustări și filtre în Photoshop, vei putea obține efecte vizuale deosebite și îți vei îmbunătăți abilitățile în editarea imaginilor.

6. Aplică filtre pentru efecte speciale

Experimentarea cu filtrele te va ajuta să înțelegi cum fiecare dintre ele afectează fotografia ta.

Descoperă filtrele Photoshop

Pentru a adăuga efecte speciale utilizând filtrele din Photoshop, urmează pașii de mai jos:

 1. Deschide și selectează imaginea pe care dorești să o modifici în Photoshop.
 2. Accesează meniul Filtru situat în bara de meniu de sus.
 3. Vizualizează lista de filtre disponibile și selectează unul dintre ele pentru a adăuga un efect asupra imaginii.
 4. Vei observa că imaginea ta va fi modificată în funcție de filtrul selectat. Unele filtre îți vor permite să ajustezi setările pentru a obține aspectul dorit.
 5. Dacă nu ești mulțumit de efectul aplicat, poți să anulezi filtrul alegând Edit > Anulează în bara de meniu sau apăsând shortcutul Ctrl+Z.

Sfat: Pentru a schimba filtrele fără a afecta ireversibil imaginea, îți recomandăm să convertești stratul într-un Smart Object înainte de a aplica filtrul. Astfel, vei putea să ajustezi sau să înlocuiești filtrele ulterior.

photoshop adobe

Încearcă diferite filtre pentru a obține efecte interesante și, în timp, vei învăța care dintre ele se potrivește cel mai bine pentru nevoile tale de editare.

7. Salvează și exportă-ți designul

După ce ai finalizat editarea în Adobe Photoshop, este important să știi cum să salvezi și să exporti designul în diferite formate, în funcție de utilizarea dorită. 

Alege formatul de fișier dorit

În Adobe Photoshop, există o varietate de formate de fișiere pe care le poți utiliza atunci când salvezi și exporți. Uite câteva exemple de formate comune:

 • PSD (Photoshop Document): formatul nativ al Photoshop care păstrează toate straturile și datele de imagine.
 • JPEG: format popular pentru fotografii și imagini cu pierdere de compresie, care oferă un echilibru între calitate și dimensiune a fișierului.
 • PNG: format pentru imagini care suportă fundaluri transparente și compresie fără pierderi.

Pentru a alege formatul potrivit, ia în considerare scopul designului tău și cerințele specifice ale proiectului.

designer grafic

Optimizează produsul final pentru web și print

Dacă dorești să folosești designul tău pentru web, alege opțiunile potrivite pentru a optimiza dimensiunea și calitatea imaginii. Iată câteva sfaturi:

 1. Redimensionează imaginea: Utilizează instrumentul Image Size pentru a ajusta dimensiunile imaginii în funcție de nevoile tale (de exemplu, 1920 x 1080 px pentru un fundal de desktop).
 2. Compresia: Alege nivelul potrivit de compresie pentru a reduce dimensiunea fișierului fără a compromite prea mult calitatea imaginii. De exemplu, pentru formatul JPEG, poți alege o valoare între 0 (cel mai mic) și 100 (cel mai mare) pentru calitatea imaginii.
 3. Optimizează culorile: Utilizați instrumentul Save for Web & Devices pentru a alege o paletă de culori optimizată, care păstrează culorile esențiale și reduce dimensiunea fișierului.
adobe photoshop 2024

Dacă intenționezi să tipărești designul, asigură-te că ai în vedere următoarele recomandări:

 1. Rezoluția: Pentru tipărire, rezoluția standard este de 300 ppi (pixeli pe inch). Valorile mai mici pot afecta negativ calitatea printului.
 2. Modul de culoare: Alege modul de culoare CMYK în loc de RGB, deoarece aceasta reprezintă schema de culori folosită în procesul de tipărire.
 3. Verifică dimensiunile: Asigură-te că dimensiunile designului tău corespund cu dimensiunile țintă ale materialului pe care îl vei tipări.
ce este photoshop

Pe măsură ce tehnologia avansează și tendințele se schimbă, este important să rămâi angajat în educația continuă și dezvoltarea profesională. Te așteptăm să te alături comunității noastre de designeri pasionați, unde vei avea acces la resurse de învățare de top, mentorat de la profesioniști recunoscuți în industrie și oportunități de networking care îți pot deschide uși spre noi posibilități. Începe călătoria ta în lumea designului grafic cu noi și transformă-ți visele în realitate!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy