Blog

Limbaje de programare

Programare Frontend: Angular vs React

Doar imaginează-ți covorul roșu întins și apariția oscarurilor tehnologiei. Toate privirile sunt îndreptate către doi titani care se luptă pentru Premiul Frontend: Angular vs React. Dar așteaptă! De ce toată lumea, de la startup-uri până la giganții tehnologiei, este atât de obsedată de aceștia doi? Ei bine, noi suntem aici pentru a răspunde acestei întrebări. Dacă te-am făcut curios,  rămâi cu noi, pentru că astăzi ne vom scufunda în lumea cadrelor frontend. Vom clarifica conceptele de bază și vom evidenția tema principală: Angular vs React. 

Ce este Angular?

Angular este un cadru de dezvoltare a aplicațiilor web open source, proiectat de gigantul Google. A fost lansat pentru prima dată în 2010 sub numele AngularJS și de atunci a beneficiat de o serie de schimbări remarcabile. 

Cadrul își propune să combine abordările arhitecturale moderne cu flexibilitatea necesară pentru a stăpâni cerințele complexe ale aplicațiilor web. Totodată, acesta este construit pe TypeScript, un limbaj superset JavaScript care acceptă tastarea statică și oferă și alte caracteristici (suportă module și namespace-uri, oferă decorațiuni, permite asigurări de tip și folosirea operatorului de tip și este compatibil cu cele mai recente versiuni de JavaScript) pentru a face dezvoltarea codului mai ușoară și mai sigură. 

Astfel, Angular permite dezvoltatorilor să construiască aplicații complexe cu o separare clară între stratul de prezentare și stratul logic.

Ce este React?

React este o bibliotecă JavaScript folosită pe scară largă pentru construirea de interfețe de utilizator pentru aplicațiile web și mobile. Această bibliotecă permite dezvoltatorilor să creeze componente reutilizabile de UI (User Interface) care pot fi combinate pentru a construi interfețe complexe. 

React este cunoscut pentru simplitate, flexibilitate și performanță eficientă. Acesta folosește un Virtual DOM (Document Object Model) pentru a crea aplicații web mai rapid și cu performanțe îmbunătățite. De asemenea, este considerat a fi foarte ușor de învățat.

O analiză detaliată a framework-urilor React și Angular

Chiar dacă jargoanele tehnologice ți se par a fi o limbă străină, este esențial să știi în mod clar ce reprezintă React și Angular și motivul pentru care există atâtea discuții despre acestea. 

React: Imaginează-ți un set Lego uriaș. Fiecare piesă sau „componentă” poate fi folosită pentru a construi ceva mai mare. React funcționează în mod similar, dar în lumea online. În loc să creeze pagini web de la zero de fiecare dată, dezvoltatorii folosesc React pentru a construi fragmente de pagini web (cum ar fi blocurile Lego) și apoi le potrivesc. Această abordare permite site-urilor web să simtă fluiditate, rapiditate și interactivitate.

Angular: Acum, gândește-te la un cuțit elvețian – un singur instrument care are tot ce ai nevoie. Angular, creat de Google, este instrumentul elvețian multifuncțional pentru dezvoltatorii web. În loc să ofere doar o modalitate de a construi părți ale paginilor web, cum ar fi React, Angular Java oferă o soluție all-in-one pentru a crea site-uri web întregi. Vine cu instrumente și funcții încorporate care fac dezvoltarea web simplă și cuprinzătoare, asigurându-se că totul, de la animațiile pe care le vedeți până la butoanele pe care faceți click, funcționează perfect împreună.

React

react vs angular

Credit: TopJavaTutorial

Angular

angular vs react

Credit: Visual Studio Code

Aceste două biblioteci pentru dezvoltare de aplicații sunt folosite de programatori IT și companii din întreaga lume pentru crearea de proiecte web. 

Aplicații dezvoltate cu React:

 • Instagram
 • Facebook
 • Netflix
 • Airbnb
 • Uber

Aplicații dezvoltate cu Angular:

 • Google
 • YouTube
 • Gmail
 • Forbes
 • PayPal

În esență, atât React, cât și Angular sunt două cadre JavaScript populare pentru dezvoltarea frontend. Angular a fost cadoul oferit de Google în 2010, iar React a fost dezvoltat de Jordan Walke în 2011. 

Ele nu sunt doar produse ale unor companii renumite, ci s-au ridicat în lumina reflectoarelor datorită trăsăturilor lor excepționale. Filosofia comună a unei arhitecturi bazate pe componente permite un cod modular și care poate fi întreținut. În plus, sintaxa lor declarativă (un mod de scriere a codului care se concentrează pe descrierea rezultatului dorit fără a sublinia în mod explicit pașii pentru a-l atinge) face scrierea și înțelegerea codului mai intuitivă. Datorită concentrării pe optimizarea performanței și flexibilitatea pe diverse platforme, aceste cadre front-end au devenit favoritele în setul de instrumente al multor dezvoltatori front end.

Importanța tehnologiilor React și Angular

Pe măsură ce am navigat prin peisajul digital al anului 2023, React și Angular s-au situat ca fiind două dintre cele mai utilizate cadre web de către dezvoltatori la nivel global. Conform unui studiu realizat de statista, 40,58% dintre aceștia folosesc React și 17,46% folosesc Angular. Companiile de toate dimensiunile, de la startup-uri incipiente, până la la giganți din tehnologie consacrați, au recunoscut punctele forte și capacitățile ambelor biblioteci. 

React, cunoscut pentru abordarea sa modulară, oferă flexibilitate și adaptabilitate, făcându-l o alegere populară pentru diverse proiecte. Între timp, Angular, cu setul său cuprinzător de instrumente, se adresează celor care caută o soluție mai holistică, adesea preferată pentru platformele interconectate. 

Conform anumitor criterii, stele GitHub, descărcări, sondaje și căutări web, React pare să aibă mai multă popularitate decât Angular. Acest lucru se poate datora flexibilității, simplității și avantajelor de performanță. Cu toate acestea, cererea de competențe în fiecare cadru poate depinde și de alți factori, cum ar fi cerințele proiectului, preferințele unui programator IT și tendințele pieței.

În lumea dinamică a dezvoltării web, React continuă să-și consolideze poziția de vârf, datorită caracteristicilor, instrumentelor sale în evoluție și unei comunități de sprijin. Între timp, Angular, cu cea mai recentă versiune a sa, și anume Angular 13, captează atenția cu performanțe îmbunătățite, securitate și o experiență de dezvoltator îmbogățită. Integrarea sa cu produsele Google precum Firebase și Material Design îi oferă un avantaj unic. Pe măsură ce ambii titani avansează, web-ul lui 2023 promite experiențe mai bogate atât pentru dezvoltatori, cât și pentru utilizatori.

Ce să aleg: React vs. Angular?

Atunci când te aflii la răscruce de drumuri și ai de ales între react vs angular, ia în considerare scopul și nevoile proiectului tău. Angular Java este excelent pentru aplicații complexe, bogate în caracteristici, cu puncte forte în rutare, testare, injectare de dependență (o tehnică de furnizare a resurselor necesare componentelor) și legarea datelor (sincronizarea datelor între interfața cu utilizatorul și logica de afaceri). Suportul său pentru TypeScript, o extensie JavaScript, oferă tastare statică, îmbunătățind calitatea codului și mentenabilitatea. Acest lucru face ca Angular să fie atrăgător pentru dezvoltatorii care urmăresc soluții solide și consistente.

Pe de altă parte, React este ideal pentru proiecte care se concentrează pe interfața cu utilizatorul și performanța rapidă, potrivit pentru aplicații mai simple precum paginile de destinație sau tablourile de bord. Este în primul rând o bibliotecă UI (User Interface) care promovează componențe reutilizabile care se redau dinamic și eficient. Cu avantajul suplimentar de a fi compatibil cu TypeScript, React se remarcă prin flexibilitate; dezvoltatorii având posibilitatea de a alege liber instrumentele și bibliotecile care se aliniază cel mai bine cu cerințele specifice proiectului lor.

react vs angular

Devino dezvoltator Front-End cu NewTech Academy

Lumea tehnologiei ar putea părea intimidantă pentru necunoscători. Cu toate acestea, când vine vorba de dezvoltarea frontend și cadre precum React și Angular, nu este necesară experiența anterioară. De fapt, există o multitudine de resurse concepute special pentru cei care fac primii pași.

Începând cu elementele de bază ale frontend-ului, un potențial dezvoltator poate explora o multitudine de programe, cursuri, tutoriale interactive și chiar bootcamp-uri care oferă o cale structurată către codificare. Aceste resurse acordă prioritate conceptelor fundamentale de bază precum HTML, CSS și JavaScript. Pe măsură ce înaintezi în aprofundarea acestora, arhitectura lor bazată pe componente, care este precum construirea cu blocuri digitale Lego, se pretează unei abordări de învățare.

În cele din urmă, gradul de incluziune și disponibilitatea comunității tehnologice de a-i îndruma pe noii veniți nu face decât să se adauge la atractivitatea călătoriei de învățare. Mulți dintre cei care au început cu zero cunoștințe de programare au devenit, într-un interval de câteva luni sau un an, competenți în utilizarea cadrelor precum React și Angular. Cu multă determinare, resursele potrivite și un pic de curiozitate, oricine poate trece de la un simplu pasionat al tehnologiei la un dezvoltator frontend cu drepturi depline.

NewTech Academy face parte din grupul internațional de tehnologie Wawiwa care oferă un model unic de formare creat de experți de top din industrie. Unul dintre programele oferite de NewTech este programul Frontend Developer, iar programa sa implică atât React, cât și Angular.

Alege chiar astăzi cursul de Frontend Developer

Cursul Frontend Developer pune accent pe învățarea practică, cu un curriculum care include proiecte individuale și de echipă axate pe HTML, CSS, JavaScript, proiectare avansată a interfeței cu utilizatorul (UI) și dezvoltarea aplicației pe o singură pagină (SPA). Această metodologie garantează că studenții nu doar asimilează concepte teoretice, ci și își dezvoltă competențe practice în domeniile respective. Aceste abilități sunt consolidate și pot fi demonstrate oricând prin intermediul unui portofoliu bine structurat.

Mentorii joacă un rol critic în acest proces de învățare. Cu experiența lor vastă în industria high-tech, ei se concentrează pe aspectele practice ale formării. 

Cursul este conceput pentru o gamă largă de cursanți, și anume:

 • proaspeți absolvenți care nu au experiență practică
 • profesioniști care doresc o schimbare în carieră
 • mileniali care acordă prioritate experienței practice în IT
 • persoane care doresc să-și îmbunătățească abilitățile tehnice
 • freelanceri care trebuie să rămână la curent cu industria

Pe măsură ce 2023 progresează, alegerea între React și Angular Java rămâne o decizie crucială pentru dezvoltatorii frontend care își doresc să rămână în avangarda tehnologică. Fie că ești un începător explorând cursuri de IT pentru a-ți lărgi orizonturile, sau un profesionist experimentat considerând un curs software tester pentru a-ți aprofunda cunoștințele, înțelegerea diferențelor și a punctelor forte ale fiecărui framework este esențială.

În final, fie că alegi să te specializezi în React sau în Angular, a te înscrie la un curs IT pentru începători sau la unul mai avansat poate fi un pas esențial în cariera ta.

Continuă să te educi și să te adaptezi – cheia succesului în tehnologia în continuă schimbare de astăzi este învățarea continuă și adaptabilitatea.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy