Blog

Tendințele industriei

Roluri în IT implicate în Inteligența Artificială (IA)

Modelele de limbaj IA, inclusiv ChatGPT, reprezintă unele dintre cele mai sofisticate tehnologii în dezvoltare astăzi. Ele sunt capabile să producă text cu un grad ridicat de similitudine umană, având potențialul de a transforma sectoare precum crearea de conținut, serviciile pentru clienți, și multe altele. 

Cu toate acestea, dezvoltarea acestor modele este un proces complex și necesită contribuția unei game largi de specialiști din domeniul tehnologic. În această postare pe blog, vom explora în detaliu diferitele roluri tehnologice implicate în crearea ChatGPT și a altor modele de limbaj AI.

Specialiști de date

Oamenii de știință de date joacă un rol critic în dezvoltarea modelelor de limbaj AI. Aceștia sunt responsabili pentru colectarea și analizarea unor cantități mari de date, care sunt apoi folosite pentru a antrena modelul. Aceasta include sarcini precum preprocesarea datelor, extragerea caracteristicilor și selecția modelului. Specialiștii de știință de date trebuie să aibă o înțelegere puternică a statisticilor și a învățării automate, precum și abilități de programare în limbaje precum Python și R.

Ingineri de învățare automată

Inginerii de învățare automată sunt responsabili pentru proiectarea, implementarea și întreținerea sistemelor de învățare automată care sunt utilizate pentru antrenarea modelelor de limbaj AI (artificial intelligence). Aceasta include sarcini precum selectarea și implementarea algoritmilor adecvați, dezvoltarea modulelor personalizate și optimizarea performanței modelului. 

Inginerii de învățare automată trebuie să aibă o înțelegere puternică a conceptelor de învățare automată, precum și abilități de programare în limbaje precum Python, C++ și Java.

Ingineri de procesare a limbajului natural

Inginerii de procesare a limbajului natural (NLP) joacă un rol crucial în dezvoltarea modelelor de limbaj AI. Ei sunt responsabili pentru proiectarea și implementarea algoritmilor NLP care sunt utilizați pentru a înțelege și a genera limbajul uman. Acestea includ sarcini precum etichetarea unei părți din vorbire, recunoașterea entităților numite și analiza sentimentelor. 

Inginerii NLP trebuie să aibă o înțelegere puternică a conceptelor NLP, precum și abilități de programare în limbaje precum Python și Java.

Ingineri software

Inginerii software (Dezvoltatori Full-Stack și Dezvoltatori front-end) – sunt responsabili pentru construirea și întreținerea infrastructurii software care este utilizată pentru a rula modele de limbaj AI. Aceasta include sarcini precum dezvoltarea API-urilor, proiectarea și implementarea sistemelor de baze de date și crearea de interfețe web. 

Aceștia trebuie să aibă o înțelegere puternică a conceptelor informatice, precum și abilități de programare în limbaje precum Python, Java și C++.

Cercetători

Oamenii de știință de cercetare joacă un rol cheie în dezvoltarea modelelor de limbaj AI prin efectuarea de cercetări de ultimă oră în domeniu. Ei sunt responsabili pentru proiectarea și desfășurarea experimentelor, analiza datelor și publicarea lucrărilor.

Oamenii de știință trebuie să aibă o înțelegere puternică a învățării automate, NLP și informatică, precum și abilități de programare în limbaje precum Python și R.

Manageri de proiect

Managerii de proiect joacă un rol critic în coordonarea activității diferiților profesioniști în tehnologie implicați în dezvoltarea modelelor de limbaj AI. Ei sunt responsabili de gestionarea termenelor, bugetelor și resurselor, precum și de comunicarea cu părțile interesate. 

Ei trebuie să aibă abilități puternice de conducere și comunicare, precum și experiență în managementul proiectelor.

Oamenii ghidează inteligența artificială

După cum putem vedea, dezvoltarea modelelor de limbaj AI, cum ar fi ChatGPT, este un proces complex care implică munca multor profesioniști diferiți în tehnologie. Fiecare dintre aceste roluri de muncă joacă un rol crucial în dezvoltarea acestor modele și fiecare necesită un set unic de abilități și cunoștințe. 

Cu toate acestea, firul comun dintre toate aceste roluri este nevoia de o înțelegere puternică a învățării automate, NLP și informatică, precum și abilități de programare în limbaje precum Python și R.

În concluzie, crearea modelelor de limbaj al inteligenței artificiale, cum ar fi ChatGPT, este un proces complex și cu mai multe fațete, care necesită multă muncă umană, mai ales roluri și talent în domeniul tehnologiei.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy