Blog

Programare

Importanța cyber-security în organizații

În era digitală de astăzi, organizațiile și oamenii depind în mare măsură de computere, telefoane mobile și aplicații. În timp ce tehnologia ne-a făcut viața mai ușoară și mai eficientă, ne-a făcut totodată și vulnerabili la atacurile cibernetice. Hackerii și escrocii sunt mereu în căutarea unor vulnerabilități pentru a exploata datele și sistemele, punând în pericol operațiunile și reputația organizațiilor. Astfel, securitatea cibernetică a devenit o preocupare presantă pentru companiile de toate dimensiunile, iar factorii de decizie ai organizației trebuie să ia măsuri proactive pentru a proteja datele sensibile ale organizației lor.

Importanța protecției cibernetice pentru manager

NewTech sugerează că un atac cibernetic este orice încercare de a obține acces neautorizat la un computer, sistem de calcul sau rețea de calculatoare cu intenția de a provoca daune. 

Managerul este responsabil de siguranța și integritatea datelor și activelor companiei. Astfel că, un atac cibernetic poate pune în pericol informații sensibile, planuri de afaceri sau date ale clienților, afectând reputația și funcționarea normală a organizației.

Importanța protecției cibernetice pentru directori

Directorii companiilor trebuie să fie conștienți de potențialele consecințe ale investițiilor reduse în securitate cibernetică. Atacurile cibernetice pot duce la pierderi financiare, răspundere juridică, deteriorarea reputației și pierderea încrederii clienților. O încălcare poate perturba operațiunile de afaceri și poate duce la timpi de nefuncționare. Astfel, factorii de decizie trebuie să prioritizeze securitatea cibernetică și să aloce resursele necesare pentru a preveni și a răspunde atacurilor cibernetice.

Importanța protecției cibernetice pentru echipele IT și de securitate

Echipele IT sunt în fruntea protecției cibernetice, iar rolul lor este esențial în menținerea poziției de securitate cibernetică a organizației. Aceștia trebuie să aibă abilitățile și expertiza necesare pentru a detecta și a răspunde prompt la amenințările cibernetice. De asemenea, trebuie să fie proactivi în identificarea potențialelor vulnerabilități și în implementarea măsurilor necesare pentru a atenua riscurile.

Echipele de securitate trebuie să aibă o înțelegere profundă a poziției de securitate a organizației și a potențialelor vulnerabilități. De asemenea, trebuie să cunoască cele mai recente amenințări cibernetice și tactici utilizate de atacatori. Rămânând informate și proactive, echipele de securitate pot reduce riscul unor atacuri cibernetice de succes și pot minimiza impactul oricăror atacuri care au loc.

Importanța protecției cibernetice pentru echipele de cercetare și dezvoltare

Echipele de cercetare și dezvoltare sunt responsabile pentru dezvoltarea de noi produse și servicii și trebuie să ia în considerare și securitatea cibernetică în timpul fazei de dezvoltare. Prin integrarea securității în proiectare, echipele de cercetare și dezvoltare pot reduce riscul de vulnerabilități în produs sau serviciu, minimizând astfel potențialul de atacuri cibernetice.

Importanța protecției cibernetice pentru alți membri ai personalului

Toți colaboratorii companiei au un rol de jucat în menținerea poziției de securitate cibernetică a organizației. Aceștia trebuie să fie conștienți de potențialele amenințări cibernetice și să ia măsurile de precauție necesare pentru a proteja datele sensibile. Aceasta include vigilența atunci când se accesează e-mailuri sau utilizează dispozitive mobile și evitarea de a face click pe linkuri sau atașamente suspecte.

Atunci când un atac cibernetic survine, este deja prea târziu pentru a începe pregătirea

Companiile trec adesea cu vederea riscurile cu care se confruntă atunci când nu reușesc să acorde prioritate securității cibernetice.

Atacul cibernetic din 2014 asupra Sony Pictures, care a fost atribuit hackerilor nord-coreeni a dus la furtul de informații personale, e-mailuri confidențiale și filme nelansate precum și la distrugerea a mii de computere și alte dispozitive digitale. Incidentul a fost o jenă majoră pentru Sony Pictures și a condus la pierderi financiare semnificative, estimate la zeci de milioane de dolari. Atacul a ridicat, de asemenea, îngrijorări cu privire la vulnerabilitatea industriei divertismentului și la potențialul hackerilor de a folosi proprietatea intelectuală furată pentru câștiguri financiare.

În 2017, Equifax, una dintre cele mai mari agenții de raportare a creditelor din Statele Unite, a suferit o breșă masivă de date care a expus informațiile personale a 143 de milioane de consumatori. Încălcarea a avut loc atunci când hackerii au exploatat o vulnerabilitate în software-ul aplicației web Equifax. Aceasta a fost o lovitură majoră pentru reputația Equifax și a dus la demisia mai multor directori de nivel înalt. Equifax a fost, de asemenea, supusă a numeroase procese și investigații guvernamentale. Incidentul a demonstrat importanța testării regulate a vulnerabilităților și a gestionării patch-urilor pentru a preveni atacurile cibernetice.

Un atac într-o organizație poate dăuna și altor organizații din lanț. Un incident de securitate cibernetică semnificativ care a început în 2020 și a continuat în 2021 a fost atacul SolarWinds pe lanțul de aprovizionare. Atacul a fost efectuat de un grup de hackeri despre care se crede că au legatură cu guvernul rus, care a reușit să pătrundă în sistemele SolarWinds, un important furnizor de software, și să introducă un cod dăunător intenționat în actualizările lor de software. Drept urmare, atacatorii au reușit să obțină acces la sistemele mai multor organizații de profil înalt, inclusiv mai multe agenții guvernamentale americane. Atacul a fost unul dintre cele mai semnificative și de anvergură atacuri cibernetice din istorie și a evidențiat necesitatea unor măsuri sporite de securitate a lanțului de aprovizionare pentru a preveni atacuri similare în viitor.

Atacurile cibernetice asupra organizațiilor pot afecta uneori țări întregi. Un atac cibernetic major care a avut loc în 2021 a fost atacul cibernetic Colonial Pipeline, care a provocat întreruperi semnificative în lanțul de aprovizionare cu combustibil al Statelor Unite. Atacul a fost comis de un grup criminal cunoscut sub numele de DarkSide, care a reușit să spargă rețeaua de computere Colonial Pipeline și să ceară o răscumpărare în schimbul restabilirii accesului la sistemele lor. Ca urmare a atacului, Colonial Pipeline a fost forțată să-și închidă sistemul de conducte, provocând penurie de combustibil și creșteri ale prețurilor în mai multe state din sud-estul Statelor Unite. Incidentul a evidențiat vulnerabilitatea infrastructurii critice la atacurile cibernetice și necesitatea unor măsuri de securitate cibernetică sporite în sectorul energetic.

Atacuri cibernetice asupra României

Conform wikipedia, de la începerea conflictului din Ucraina, atacurile cibernetice asupra României s-au intensificat în 2022. La 1 mai, gruparea pro-rusă KILLNET a atacat site-urile aeroporturilor din România. De asemenea, site-ul și aplicația Digi24 au fost temporar indisponibile. Specialiștii STS au blocat mii de atacuri cibernetice în weekendul 30 aprilie – 1 mai, iar hackerii pro-ruși au revendicat unele atacuri pe pagina lor de Telegram.

În concluzie, importanța protecției cibernetice nu poate fi exagerată. Organizațiile de toate dimensiunile trebuie să acorde prioritate acesteia pentru a-și proteja datele și operațiunile sensibile. Investind în securitate cibernetică și adoptând cele mai bune practici, companiile pot minimiza riscul incidentelor de securitate cibernetică și își pot proteja reputația. 

Cu programe adaptate nevoilor organizației tale și actualizări constante pentru a ține pasul cu evoluția amenințărilor cibernetice, poți fi sigur că operațiunile tale rămân în siguranță în peisajul digital în continuă schimbare.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy