Blog

Dezvoltare personală

10 soft skills esențiale în domeniul Tech

Anul trecut, LinkedIn a lansat raportul anual Tendințe globale de talente, care explorează cele patru mari tendințe care alimentează viitorul locului de muncă. În fruntea listei? Abilitățile soft, cunoscute și ca soft skills.

Angajatorii caută candidați pregătiți pentru angajare și asta înseamnă candidați care au o combinație impecabilă de „abilități dure”, cum ar fi cunoștințe de programare, experiență practică și „abilități soft”. Pe măsură ce automatizarea preia locul de muncă, ultima piesă moale cântărește foarte mult în ecuație. De fapt, 57% dintre liderii care au participat la un sondaj LinkedIn au spus că abilitățile soft sunt mai importante decât abilitățile hard.

De ce le pasă angajatorilor de soft skills?

Companiile apreciază abilitățile soft deoarece influențează modul în care angajații interacționează și comunică cu ceilalți, precum și modul în care aceștia gestionează diverse situații profesionale. Soft skills sunt caracteristici personale, trăsături de personalitate și talente de comunicare care sunt greu de cuantificat, dar sunt foarte apreciate în post.

Iată câteva dintre motivele pentru care majoritatea companiilor apreciază abilitățile soft:

 • Îmbunătățesc munca în echipă
 • Îmbunătățesc serviciul pentru clienți
 • Îmbunătățesc acabilitățile de management
 • Sporesc productivitatea

Dar ce sunt exact soft skills și care sunt cele mai importante pentru profesioniștii din tehnologie? Să aflăm:

Ce sunt abilitățile soft?

Abilitățile soft sunt trăsături de personalitate și abilități de comunicare care fac ca oamenii să se înțeleagă mai ușor cu ceilalți la locul de muncă și în viața lor personală. De cele mai multe ori, este greu de măsurat aceste abilități și nu sunt legate de abilitățile tehnice sau abilitățile dure.

Abilități tehnice vs. Abilități soft

Diferența cheie între abilități neobișnuite și abilități tehnice stă în natura și aplicabilitatea lor. Abilitățile neobișnuite sunt legate de calități personale, cum ar fi trăsăturile de caracter și competențele de comunicare. Acestea includ capacitatea de a lucra în echipă, adaptabilitatea, gândirea critică și inteligența emoțională. Sunt abilități interpersonale care influențează modul în care interacționăm cu ceilalți și gestionăm situațiile complexe.

În contrast, abilitățile tehnice se concentrează pe cunoașterea și expertiza specifică unui domeniu sau industrie particulară. Acestea implică abilități măsurabile și adesea tehnice, cum ar fi programarea, analiza de date, sau operarea unor echipamente specifice, și sunt de obicei dobândite prin educație formală sau experiență practică într-un domeniu specific.

Abilitățile soft sunt adesea transferabile de la un loc de muncă sau industrie la alta, dar abilitățile tehnice sunt de obicei utile doar într-un loc de muncă sau domeniu.

Cele mai bune abilități soft pentru profesioniștii din tehnologie

 1. Abilități interpersonale
 2. Abilități de comunicare
 3. Gândire critică
 4. De gestionare a timpului
 5. Management de proiect
 6. Lucru în echipa
 7. Serviciu clienți
 8. Abilități de prezentare
 9. Creativitate
 10. Mentalitate de creștere

1. Abilități interpersonale

Abilitățile interpersonale se referă la capacitatea de a interacționa eficient cu ceilalți într-un cadru personal sau profesional. Aceasta include abilități precum ascultarea activă, empatia și rezolvarea conflictelor.

Abilitățile interpersonale sunt importante pentru angajați, deoarece îi ajută să construiască relații bune cu colegii și clienții. Acest lucru face un loc de muncă mai liniștit și mai productiv. Un studiu al Universității Harvard a constatat că lucrătorii cu abilități profesionale și interpersonale bune au mai multe șanse să obțină promovări și creșteri de salariu.

2. Abilități de comunicare

Comunicarea eficientă este esențială pentru angajații din toate industriile și la toate nivelurile, deoarece le permite să partajeze informații în mod clar și eficient, să colaboreze cu ceilalți și să construiască relații puternice cu clienții și colegii.

Abilitățile de comunicare îi ajută pe angajați să evite neînțelegerile, să rezolve conflictele și să ofere feedback, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea performanței și a productivității. De fapt, un studiu (și o carte) realizat de Asociația Națională de Competențe Soft a arătat că 85% din succesul la locul de muncă provine din deținerea unor abilități soft bine dezvoltate, cum ar fi abilitățile de comunicare. Și un sondaj realizat de Asociația Națională a Colegiilor și Angajatorilor a constatat că abilitățile de comunicare erau cele mai căutate soft skills de către angajatori.

3. Gândirea critică

În raportul anual 2020 al WEF, gândirea critică și rezolvarea problemelor se află în fruntea listei de competențe despre care angajatorii cred că vor crește în proeminență în următorii cinci ani. Aceste abilități au înregistrat în mod constant cel mai mare punctaj din 2016. Astăzi, mai mult ca niciodată, angajatorii angajează oameni cu capacitatea de a gândi pe picioarele lor, în special în timp ce navigăm în natura schimbătoare a locului de muncă. Oamenii cu abilități de gândire critică pot aborda probleme complexe și pot cântări avantajele și dezavantajele diferitelor soluții – toate folosind logica și raționamentul, mai degrabă decât să se bazeze pe instinctul.

4. Managementul timpului

Managementul timpului se referă la capacitatea de a-și gestiona timpul în mod eficient, de a prioritiza sarcinile și de a rămâne organizat. Aceasta include abilități precum stabilirea de obiective, delegarea sarcinilor și evitarea amânării.

Abilitățile eficiente de gestionare a timpului pot ajuta, de asemenea, angajații să reducă stresul, să îmbunătățească echilibrul dintre viața profesională și viața privată și să prevină epuizarea. De fapt, un studiu realizat de Harvard Business Review a constatat că lucrătorii care își gestionează bine timpul au mai multe șanse să fie implicați și mai puțin probabil să sufere de epuizare, iar un sondaj realizat de Asociația Americană de Psihologie a constatat, de asemenea, că lucrătorii care sunt buni în gestionarea timpului lor sunt mai predispuși să spună că sunt mulțumiți de locurile lor de muncă.

5. Management de proiect

Managementul proiectelor implică planificarea, organizarea și coordonarea resurselor pentru atingerea unor obiective specifice. Aceasta include abilități precum stabilirea de termene limită, delegarea sarcinilor și monitorizarea progresului.

Aceste abilități permit unui angajat să planifice, să organizeze și să execute proiecte în mod eficient, prin alocarea mai bună a resurselor, reducerea costurilor pentru companiile lor și chiar creșterea satisfacției clienților. Un studiu efectuat de Project Management Institute a relevat că organizațiile care aplică practici consolidate și bine stabilite de management de proiect au tendința de a înregistra performanțe superioare în proiectele lor, precum și rate mai ridicate de satisfacție a clienților, comparativ cu organizațiile care nu dispun de astfel de practici complexe.

6. Munca în echipă

Munca în echipă se referă la capacitatea de a lucra în colaborare cu ceilalți pentru un scop comun. Aceasta poate include abilități precum comunicarea, rezolvarea problemelor și rezolvarea conflictelor.

7. Serviciul Clienți

Bunele abilități de servicii pentru clienți, cum ar fi ascultarea activă, rezolvarea problemelor și empatia, pot ajuta lucrătorii din domeniul tehnologiei să construiască încredere și să stabilească relații pozitive cu clienții, ceea ce poate duce la creșterea loialității și satisfacției clienților. Un sondaj efectuat de Harvard Business Review a arătat că organizațiile care pun accentul pe îmbunătățirea experienței clienților beneficiază de rate superioare de fidelizare a acestora și înregistrează, de asemenea, o creștere a veniturilor.

Un sondaj realizat de Salesforce a mai constatat că 80% dintre clienți spun că experiența pe care o oferă o companie este la fel de importantă ca și produsele și serviciile sale.

8. Abilități de prezentare

Abilitățile de prezentare sunt importante pentru toți angajații, deoarece le permit să comunice eficient ideile, să implice și să convingă publicul și să-și arate cunoștințele și expertiza. Abilitățile eficiente de prezentare includ a fi clar și la obiect, folosirea de elemente vizuale interesante și vorbirea cu încredere. Aceste lucruri îi pot ajuta pe angajați să-și transmită mesajul și să facă o impresie bună asupra publicului lor.

Conform Prezi, 70% dintre americanii angajați sunt de acord că a putea face o prezentare bună este cu adevărat important pentru a avansa în cariera lor. 

9. Creativitate

Când a discutat despre locul de muncă automatizat, Forbes a afirmat că, deoarece mașinile nu pot replica cu ușurință capacitatea oamenilor de a imagina, crea și visa, cei cu creativitate ridicată vor fi mai solicitați la locul de muncă viitor. Cu toată noua tehnologie care vine în calea noastră, companiile vor avea nevoie de noi moduri de gândire – făcând creativitatea umană un atu important. Inteligența artificială ar putea fi viitorul tehnologiei, dar pentru moment, oamenii creativi sunt cei care învață mașinile cum să gândească.

10. Mentalitatea de creștere

Inițiată de Carol Dweck, profesor la Stanford și pionier în domeniul cercetării motivaționale, conceptul de mentalitate de creștere se bazează pe credința că talentele pot fi cultivate prin efort susținut și feedback constructiv. În organizațiile care adoptă o cultură orientată spre mentalitatea de creștere, se observă o mai mare implicare, loialitate și capacitate de inovare a angajaților. Pe de altă parte, în companiile cu o cultură centrată pe mentalitatea fixă, există tendința ca angajații să recurgă la metode necorespunzătoare, cum ar fi scurtăturile, înșelăciunea și alte comportamente dăunătoare.

Un profesionist în tehnologie cu o mentalitate de dezvoltare înțelege că menținerea și creșterea abilităților prin perfecţionare, duce la realizări mai mari. Sunt dispuși să accepte noi provocări, să învețe din greșelile lor și să-și extindă în mod activ cunoștințele.

NewTech Academy, un furnizor de educație tehnologică axat pe recalificarea pentru locuri de muncă în tehnologie, pune un accent deosebit pe dezvoltarea abilităților soft, alături de cele tehnice. Prin abordarea de învățare bazată pe proiecte, studenții sunt încurajați să dezvolte competențe în rezolvarea problemelor și o atitudine pozitivă față de provocări noi.

Abilitățile de prezentare, comunicare, rezolvare a problemelor, creativitate, empatie și capacitatea de a lucra în echipă sunt cruciale nu numai pentru a reuși la interviuri, ci și pentru a se potrivi cu cultura unei companii.

Astfel, NewTech Academy își propune să inițieze absolvenți care nu dețin doar competențe tehnice, ci și un set complex de soft skills. Nu ezita și contactează echipa de experți chiar acum pentru a primi o consultanță gratuită!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy