Blog

Dezvoltare personală

De ce este nevoie pentru a fi gata de muncă în domeniul tehnologiei?

Odată cu creșterea ratei șomajului și cu a numărului angajaților care concurează pentru posturile disponibile, capacitatea de inserție profesională este factorul cheie. Competiția este acerbă și angajatorii caută noi angajați care ar putea începe lucrul imediat și aduce valoare adițională în cadrul muncii lor, cu cât de puțină instruire se poate. De asemenea, angajatorii au realizat că nu este neapărată existența unei corelații între a avea diplomă de facultate și a fi calificat pentru un job. O diplomă de facultate ar putea arăta abilitatea unui candidat de a studia, însă nu este un indicator direct al unor anumite abilități tehnice sau a abilității de a rezolva probleme. Așadar, pregătirea pentru locul de muncă este mai importantă ca oricând în mediul de afaceri de astăzi.

Deci, de ce este nevoie pentru a fi pregătiți să începem o carieră în tehnologie?

Cunoștințe despre tehnologia de ultimă oră

Viteza cu care tendințele tehnologice evoluează este uluitoare. Uneori pare că la un moment după implementarea unei noi tehnologii, aceasta este deja învechită, și o versiune mai nouă sau a alternativă a respectivei tehnologii i-a luat deja locul acesteia.

În trecut, un certificat în știința calculatoarelor era suficient pentru a obține un loc de muncă, însă timpurile se schimbă. Piața locurilor de muncă a devenit mult mai competitivă, iar programa universităților nu este neapărat actualizată pentru a reflecta cerințele din cadrul industriei. Daily Bruin, ziarul studenților universității UCLA, a afirmat că „departamentul de informatică este preponderent bazat pe fundamentele teoretice ale secolului al XX-lea din domeniu”. Aceasta explică de ce mai mulți studenți care urmează cursurile universităților de informatică, aleg să participe la tabere pentru programare în zilele noastre.” „Absolvenții obțin slujbe datorită cunoștințelor concrete și competențelor conforme cerințelor actuale din cadrul industriei, nu datorită programei academice care ar putea fi învechite până în momentul în care studenții ar absolvi,” explică Eran Lasser, fondatorul și CEO al Wawiwa, un furnizor de pregătire în domeniul tech.

Experiența practică

În zilele noastre, angajatorilor le pasă mai puțin de certificări, acreditări teoretice sau de diplome de facultate. Când vine vorba despre angajări pe anumite posturi în tehnologie, angajatorilor le pasă de un lucru, mai mult decât de orice altceva – anume, de abilitatea candidatului de a duce treaba la bun sfârșit. Aceștia doresc să vadă exemple de muncă propriu-zisă ce pot ilustra competențele tehnologice ale candidatului și abilitățile acestuia.

Abilitățile învățate și dobândite prin „munca propriu-zisă” sunt cruciale și este important pentru candidați să poată arăta ceea ce au codat, pentru a putea fi angajați ca programatori. Tocmai de aceea, cursurile de tip MOOC (Massive Open Online Courses) care își propun să predea noțiuni despre tehnologia informației nu sunt tocmai îndeajuns. De obicei, cursurile online includ prelegeri înregistrate și doar câteva dintre ele includ experiența de lucru practică sau teme pe care cursantul trebuie să le efectueze. Chiar dacă astfel de teme există, de regulă acestea nu sunt obligatorii, corectate sau chiar evaluate, dați fiind miile de cursanți care se înscriu online. Astfel, majoritatea celor care au participat la un curs de tip MOOC sunt preponderent „spectatori” și foarte puțini dintre aceștia sunt „practicanți”, care pot arăta rezultate la finalul unui curs online.

Munca în echipă

Fie că ne referim sau nu la un post în domeniul tehnologiei, angajatorii doresc să aleagă „jucători de echipă” – oameni care sunt cooperanți și pot colabora bine cu ceilalți. Aceștia nu își doresc angajați alături de care este dificil să lucrezi. În situația în care candidații pot oferi exemple despre cât de bine au lucrat în cadrul unei echipe, acestea le evidențiază abilitatea de a colabora eficient la locul de muncă. Problema rezidă în faptul că multe cursuri universitare sau online oferă teme și teste individuale. Drept rezultat, mulți candidați nu au ocazia de a exersa munca în echipă, până în momentul în care participă la un interviu de angajare, ceea ce ar putea fi prea târziu.

Abilitățile interpersonale

Într-o era în care companiile se concentrează asupra tehnologiei și datelor, este ușor să considerăm abilitatea de a forma relații și de a colabora, drept ceva ceea ce ar fi drăguț să avem, nu ceva ceea ce trebuie să avem. Cu toate acestea, studiile au relevat opusul. O cercetare efectuată de McKinsey a formulat cel mai bine situația reală: „Abilitățile sociale, emoționale și competențele tehnologice devin din ce în ce mai importante, cu cât mașinăriile preiau sarcinile fizice, repetitive sau cele bazate pe operații cognitive elementare.” Abilitățile interpersonale – ceea ce avem nevoie pentru a putea comunica eficient, rezolva probleme, colabora și organiza – devin mai importante pentru obținerea succesului.

Cum pot fi gata de muncă persoanele care au ales reconversia profesională?

Așa cum am observat, există câteva cerințe necesare pentru a demonstra că nivelul de pregătire pentru locul de muncă este cel râvnit. Însă cum îi putem instrui pe cei care doresc să își schimbe domeniul de activitate – aceia care au părăsit o profesie anterioară pentru a opta pentru o carieră în tehnologie – să afișeze că sunt gata de a ocupa un post în IT, dacă aceștia nu au avut șansa de a lucra în cadrul unui proiect real?

În momentul căutării programului de formare potrivit, cei care doresc o reconversie în IT ar trebui să se asigure că programele pe care le urmează includ muncă propriu zisă de coding în cea mai recentă tech stack și că proiectul final el va permite să le demonstreze managerilor, care efectuează angajări, că pot scrie cod și că au competențe tehnologice, drept dovezi ale abilităților lor. Aceștia ar trebui să caute programe de formare care se axează pe munca în echipă și care dezvoltă, adițional competențelor tehnologice, abilitățile interpersonale necesare pentru a putea lucra într-un mod eficient cu alți oameni – fie aceștia colegi sau manageri.

Adevărul este că puține programe de formare ajuta la instruirea unor absolvenți gata de muncă. Wawiwa Tech Training este un astfel de furnizor de programe de pregătire. Companiei New Tech îi pasă în mod deosebit de nivelul de pregătire al cursanților ei pentru începe lucrul și pentru a fi angajați. Astfel, dedică 70% din programul de formare pentru sarcini practice bazate pe suportul de curs predat și pe abilități – care sunt efectuate atât în mod independent, cât și în grupuri restrânse.

Proiectele studenților sunt revizuite de traineri și mentori din cadrul industriei, iar feedback-ul este oferit – referitor atât la cunoștințe, cât și la abilități practice – astfel încât studenții să poată învăța, să se poată îmbunătăți și perfecționa.

New Tech colaborează cu partenerii locali pentru a forma consilii consultative locale ale companiilor de top în domeniul tehnologiei informației, care pot influența curriculumul programelor, astfel încât cursanților le sunt predate exact cunoștințele și competențele care le-ar fi de folos pentru putea obține un loc de muncă odată cu absolvirea cursului. Programele se desfășoară pe durata a 6 până la 9 luni, ceea ce asigură profunzimea studiilor și pe de-o parte componenta practică, iar pe de altă parte relevanța lecțiilor predate. Acestea rezultă într-o rată foarte ridicată de ocupare a forței de muncă în rândul absolvenților programelor de pregătire Wawiwa.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy