Blog

Programare

Graphic Designer | Ce face un Graphic Designer & cât câștigă

Ți-ai imaginat vreodată câtă creativitate, pasiune și muncă se ascund în spatele fiecărui design care te-a captivat? Dacă ești curios să afli mai multe despre artiștii erei digitale și care sunt secretele din spatele lucrărilor care te inspiră, te invităm să citești în continuare acest articol. Rămâi alături de noi pentru a descoperi magia și inspirația din spatele cortinei. 

Totodată, vrem să știi că NewTech Academy oferă un curs de design grafic conceput pentru a deschide porțile creativității și inovației. Acest curs reprezintă o oportunitate excelentă de a învăța de la profesioniști cu experiență, care își vor împărtăși cunoștințele și tehnicile în arta digitală.

Ce este un Graphic Designer?

Un designer grafic este un profesionist care creează concepte vizuale, fie manual, fie folosind software de calculator, pentru a comunica idei care inspiră, informează sau captivează publicul țintă. El dezvoltă aspectul general și designul de producție pentru diverse aplicații, cum ar fi reclame, broșuri, reviste și rapoarte corporative. 

Una dintre cele mai mari responsabilități ale sale este de a rămâne la curent cu cele mai noi tendințe și software-uri de design. De asemenea, el trebuie să aibă capacitatea de a lucra în colaborare cu alți designeri și clienți. Totodată, graphic designerul trebuie să demonstreze o bună înțelegere a teoriei culorilor, tipografiei și designului de layout pentru a se asigura că produsul final este impactant și funcțional.

Ce face un Designer Grafic?

Un designer grafic este un profesionist care utilizează elemente vizuale, cum ar fi imagini, text și culori, pentru a exprima clar mesaje și idei. El activează și oferă servicii design grafic într-o varietate de domenii, cum ar fi cel de branding, marketing, publicitate, editare, design web și multimedia. 

Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine ce face un designer grafic îți vom adresa o simplă întrebare. Poți să îți imaginezi o lume fără simboluri, fără culori armonioase sau fără tipografii într-un labirint complex de informații? Nu te îngrijora fiindcă nici noi nu putem. Ar fi ca și cum am citi o carte fără capitole, semne de punctuație sau paragrafe. Ei bine asta ar fi lumea fără acest tip de designeri. Ei sunt cei care ne ajută să vedem lumea cu alți ochi. Cum fac asta? Creând repere vizuale care ne orientează, ne informează și, nu în ultimul rând, ne încântă estetic.

Sarcinile și responsabilitățile unui Graphic Designer

Atribuțiile și responsabilitățile unui grafician designer pot varia în funcție de industria și de jobul în care activează. Cu toate acestea, unele îndatoriri și responsabilități comune includ:

 • Dezvoltarea conceptelor de design: Acești profesioniști lucrează cu clienții pentru a înțelege nevoile lor și a dezvolta concepte de design care să corespundă viziunii acestora. În același timp, ei iau în considerare publicul țintă, mesajul care trebuie transmis și stilul general al mărcii.
 • Crearea de materiale vizuale: Designerii grafici utilizează o varietate de software-uri și instrumente pentru a crea materiale vizuale, cum ar fi logo-uri, broșuri, website-uri, animații și materiale pentru social media.
 • Asigurarea coerenței mărcii: Specialiștii în design grafic se asigură că toate materialele vizuale create respectă identitatea vizuală a mărcii. Ei folosesc culori, fonturi și imagini specifice pentru a crea o imagine coerentă și impactantă.
 • Testarea și optimizarea designului: Graphic designerii testează și optimizează designul pentru a se asigura că este eficient și atrage publicul țintă. Ei pot folosi diverse metode de testare, cum ar fi sondaje sau teste A/B.

Tipuri de Designeri Grafici

Există mai multe tipuri de designeri grafici, fiecare cu propriul set unic de abilități și specialități. Unele dintre cele mai comune tipuri de designeri grafici includ:

 • UX Designeri (Designeri de Experiență Utilizator): Se concentrează pe îmbunătățirea experienței utilizatorilor în cadrul produselor digitale. Aceștia analizează comportamentul utilizatorilor și creează soluții pentru a satisface nevoile și dorințele lor.
 • UI Designeri (Designeri de Interfață Utilizator): Se ocupă de proiectarea interfețelor pentru aplicații, site-uri web și alte platforme digitale. Scopul lor este să ofere o experiență plăcută și intuitivă utilizatorilor.
 • Web Designeri: Se ocupă de proiectarea și dezvoltarea unui web design grafic, asigurându-se că acestea sunt funcționale, atractive și ușor de utilizat.
 • Ilustratori: Creează ilustrații și grafică pentru diverse scopuri, cum ar fi cărți, reviste, publicitate și animații.
 • Designeri de identitate de brand: Se concentrează pe crearea și dezvoltarea identității vizuale a unui brand. Aceasta include designul logo-ului, a culorilor, a tipografiei și a altor elemente care definesc brandul.
 • Designeri de produs: Proiectează produse fizice sau digitale, luând în considerare aspecte precum funcționalitatea, estetica și experiența utilizatorului.
 • Designeri de animație: Creează animații și efecte vizuale pentru filme, jocuri video și alte medii digitale.

Cum este locul de muncă al unui Designer Grafic?

Conform careerexplorer, mediul de lucru al unui designer grafic poate varia în funcție de specificul locului de muncă și angajator. Cu toate acestea, majoritatea designerilor grafici lucrează într-un birou clasic. Unii designeri grafici pot lucra într-un studio de design sau într-o agenție de publicitate, care poate avea o atmosferă mai creativă și colaborativă.

Unul dintre cele mai importante instrumente pentru un designer grafic este software-ul. Designerii folosesc programe precum Adobe Photoshop, Illustrator și InDesign pentru a crea modele vizuale pentru o varietate de medii. De asemenea, pot utiliza alte programe pentru sarcini precum crearea de machete sau gestionarea proiectelor.

Colaborarea este adesea o parte cheie a muncii unui designer grafic, deoarece trebuie să lucreze cu clienți, manageri de proiect și alți designeri. Aceasta poate implica participarea la întâlniri și prezentări pentru a discuta cerințele proiectului, a genera idei și a prezenta concepte de design. Prin urmare, abilitățile de comunicare sunt esențiale pentru o carieră de succes în design grafic.

Termenele limită pot fi strânse, iar designerii trebuie să fie capabili să lucreze sub presiune pentru a îndeplini cerințele proiectului.

Cât câștigă un Graphic Designer?

După o analiză amănunțită despre salarii graphic designer, am constatat că remunerația medie pentru un designer grafic în România în anul 2024 variază în funcție de experiență și specializare. Conform salaryexpert, un programator Graphic Design poate câștiga în medie între 6.500-12.500 RON lunar.

Cum să devii un Grafic Designer?

Academia NewTech te poate ajuta să îți construiești o carieră de succes în grafic design. Cursul nostru te va echipa cu abilitățile necesare pentru a excela în acest domeniu. Pe lângă educația formală, este important să îți dezvolți abilitățile tehnice. Învață să utilizezi programe de design grafic precum Adobe Photoshop, Illustrator și InDesign. De asemenea, construiește un portofoliu de lucrări care să demonstreze abilitățile tale de design. Participă la cursuri, workshop-uri și conferințe pentru a te perfecționa și a rămâne la curent cu cele mai noi tendințe din domeniu.

După ce ți-ai dezvoltat abilitățile și ai construit un portofoliu graphic designer solid, poți începe să cauți un loc de muncă. Aplică pentru posturi de designer grafic la companii sau agenții de design. Nu renunța dacă nu obții imediat un loc de muncă. Continuă să înveți și să te perfecționezi, pavându-ți drumul către o carieră profesională în domeniul designului grafic.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy