Blog

Limbaje de programare

Ce este Microsoft Power BI?

Power BI este instrumentul Business Intelligence dezvoltat de gigantul Microsoft. Business Intelligence este un atu major pentru companii, iar conform unui studiu realizat de către Deloitte în 2019, companiile care adoptă Business Intelligence au cu 77% mai multe șanse de a-și îndeplini obiectivele de afaceri!

Instrumente precum Power BI fac analiza datelor mai ușoară, ajutând la luarea de decizii rapide și eficiente. Power BI oferă multe funcții care îți permit să generezi proprii indicatori de performanță (KPI-uri), fără a fi necesare cunoștințe de programare. Scopul principal al acestui software este de a face Business Intelligence accesibil pentru toți.

Ce este Microsoft Power BI? 

Microsoft descrie Power BI ca fiind reducerea decalajului dintre date și decizii. Astfel că Power BI face analizele datelor din sisteme precum Microsoft Azure disponibile în timp real pe o interfață de lucru clară și individuală. Acest tablou de bord interactiv afișează date relevante sau relații de date pentru utilizatori prin grafice, diagrame, tabele și grafice. Folosind diverse instrumente și setări, utilizatorii pot converti aceste vizualizări în rapoarte pentru analize ad-hoc sau ajutoare similare de luare a deciziilor în companie cu un singur click. 

Din ce aplicații este format Power BI? 

Ca aplicație de vizualizare multidimensională, Power BI este disponibilă pe toate platformele comune și este conectată în rețea cu pool-ul global de date prin diverse interfețe. Cele mai importante aplicații includ: 

  • Power BI Desktop: aplicație pentru utilizare pe computere și notebook-uri 
  • Power BI Mobile: aplicație pentru dispozitive mobile 
  • Serviciul Power BI: serviciu online Software ca serviciu bazat pe cloud 
  • Gateway-uri Power BI: sincronizarea datelor externe 
  • Power BI Embedded: interfață pentru integrarea Power BI în aplicațiile companiei 
  • Power BI Report Server: server de rapoarte local fără o conexiune la cloud (soluție locală)
  • Power BI Visuals Marketplace: diverse elemente vizuale 

Toate analizele importante sunt modelate și vizualizate prin Power BI Desktop. Folosind serviciul Office Power BI, utilizatorii pot pune la dispoziție analizele pe care le-au creat în companie, își pot partaja tablourile de bord și pot lucra împreună la informațiile din date. 

Cu Power BI Mobile, utilizatorii au acces rapid la KPI și rezultatele analizelor de oriunde. Acest lucru îl face un instrument important pentru decizii ad-hoc și permite o imagine de ansamblu completă a organizației din orice locație. 

Cum funcționează Power BI? 

După cum ai văzut și mai sus, Power BI reprezintă o suită de instrumente care este împărțită în mai multe elemente. Unele sunt pe cloud, altele urmează să fie instalate pe dispozitiv. În continuare vom analiza top 5 a celor mai importante componente Power BI și funcționalitatea acestora:

1. Power BI Desktop 

Acesta este cel mai complet instrument, care îți permite să produci cele mai aprofundate rapoarte. Power BI Desktop reunește o mulțime de instrumente și caracteristici. Îți permite să automatizezi multiple sarcini. De exemplu, pregătirea datelor și formatarea acestora sunt adesea complet automatizate pe Power BI Desktop.

Datorită numeroaselor modele disponibile în instrument dar și pe pagina Microsoft, construirea unui tablou de bord adaptat activității tale este destul de ușoară. Pentru inspirație, Power BI oferă modele destul de specifice, de exemplu există aproape 20 de modele de tablouri de bord financiare. Destul de impresionant, nu-i așa?

După cum s-a menționat mai sus, asemănarea cu suita office este revendicată de mai multe ori pe site-ul oficial Microsoft pentru a sublinia ușurința de utilizare a Power BI. Dacă ești familiar cu suita Office, te veți simți confortabil să folosești Power BI!

În cele din urmă, Power BI Desktop este potrivit pentru specialiștii în crearea de rapoarte sau fișiere, sau pentru analiștii care doresc rapoarte aprofundate.

2. Power BI Mobile

Pentru a fi din ce în ce mai accesibil, Microsoft Power BI a dezvoltat o aplicație mobilă. Această aplicație vă permite să rulați software-ul pe mobil și tabletă și să verifici munca echipelor tale în orice moment și de oriunde.

Datorită unei funcționalități de monitorizare, aplicația îți permite, de asemenea, să urmărești automat KPI-urile (indicatorii cheie de performanță). De fapt, utilizatorul poate configura aplicația astfel încât să alerteze dacă un indicator depășește sau scade sub un anumit număr. Acest lucru este deosebit de util pentru gestionarea diferitelor proiecte, te poate alerta asupra traiectoriei sau a noilor decizii care trebuie luate înainte de a fi prea târziu. 

De exemplu, datorită aplicației, managerul HR poate accesa rapoarte operaționale (facturi sau transcripții), iar managerul poate fi cu ochii pe tabloul de bord financiar.

Microsoft afirmă că aplicația Power BI este flexibilă, dar sigură, adică utilizatorul poate accesa cea mai mare parte a lucrării, fără a compromite securitatea datelor implicate. 

3. Serviciul Power BI

Microsoft Power BI este un serviciu online, în cloud, care permite accesul ușor și securizat la rapoarte și date, fiind ideal pentru lideri de echipă și interpreți de date. În serviciul Power BI, ai spațiu de stocare nelimitat și datele se actualizează instantaneu. Securitatea datelor este întărită prin stocarea în cloud, iar gestionarea accesului se face ușor din setări. Acest instrument este foarte util pentru strategiile de marketing bazate pe date. Oferă multe servicii utile pentru campanii, facilitând comunicarea, feedback-ul, precum și permițând accesul la obiectivele campaniei oricând, online. În plus, Serviciul Microsoft BI Power este ideal pentru echipe: poți crea analize detaliate pe desktop și apoi le poți publica online pe Power BI pentru ca alții să le poată completa și comenta.

4. Limbajul DAX

Power BI este o platformă low-code sau fără cod, care permite utilizatorilor să analizeze datele fără a fi nevoie să scrie cod. Limbajul DAX este o parte esențială a acestei platforme, deoarece permite utilizatorilor să creeze formule și expresii pentru a manipula datele și a crea vizualizări personalizate.

DAX este un limbaj de interogare puternic, dar este, de asemenea, relativ ușor de învățat pentru utilizatorii care sunt familiarizați cu Excel. Funcțiile de bază și de calcul sunt similare cu cele din Excel, ceea ce face ca trecerea de la Excel la DAX să fie relativ simplă. Cu toate acestea, a fost adaptat pentru analiza datelor și îmbogățit cu alte funcții. Îți permite să creezi proprii indicatori personalizați și să îți adaptezi analizele în funcție de nevoile tale. 

Concret, funcțiile de bază și de calcul rămân aceleași ca în Excel cu aceeași listare. Acest lucru este destul de practic pentru utilizatorii obișnuiți cu suita Office.

5. Componente Power BI

Conform ALTA-ICT, Power BI Microsoft funcționează prin conectarea la diverse surse de date oferind utilizatorilor un tablou de bord pentru analiza de Business Intelligence (BI). Poate fi conectat la o simplă foaie de calcul Excel sau la o combinație de depozite de date cloud și locale. Datele din sursele cloud, cum ar fi Salesforce CRM, sunt actualizate automat.

Utilizatorii care folosesc aplicații precum Excel sau Power BI Desktop, conectate la surse de date online sau locale, trebuie să actualizeze datele manual sau să seteze un program de actualizare pentru a asigura că rapoartele și tablourile de bord din Power BI reflectă cele mai recente informații.

Acest Power BI Tool Microsoft include mai multe componente care permit utilizatorilor să creeze și să partajeze informații despre afaceri:

  1. Power Query: Un instrument pentru combinarea și transformarea datelor.
  2. Power Pivot: Un instrument pentru modelarea datelor tabulare în memorie.
  3. Power View: Un instrument pentru vizualizarea datelor.
  4. Power Map: Un instrument pentru vizualizarea datelor geospațiale 3D.
  5. Power Q&A: Un motor pentru întrebări și răspunsuri în limbaj natural.

În plus, Power BI se conectează la o gamă largă de surse de date, inclusiv:

  • Fișiere: Excel, PDF, SharePoint, XML
  • Baze de date: SQL Server Database, Oracle Database, baze de date IBM, Amazon Redshift, Google BigQuery
  • Alte seturi de date Power BI
  • Conexiuni de date Azure
  • Servicii online: Dynamics 365, Salesforce Reports, Google Analytics, Adobe Analytics, Facebook și altele

Ce caracteristici oferă Power BI?

Introducerea Excel Power BI oferă posibilitatea de a crea rapoarte și tablouri de bord într-un mod eficient. Utilizatorii pot personaliza Power BI în funcție de nevoile angajatului, echipei, departamentului sau a proiectului. Power BI oferă o varietate de instrumente și caracteristici pentru a vizualiza datele și a integra sursele de date. Cele mai importante dintre acestea sunt:

Analiza și interpretarea datelor:

  1. Recunoașterea imaginilor: Permite identificarea obiectelor și textului în imagini, utilă pentru analiza de date vizuale.
  2. Analiza textului: Utilă pentru a descoperi tendințe și modele în date textuale, cum ar fi recenziile clienților sau postările de pe rețelele sociale.
  3. Modele de învățare automată: Ajută la crearea de predicții și identificarea anomaliilor, sprijinind deciziile de afaceri.

Conectivitate și integrare:

  1. Suport pentru implementare hibridă: Permite conexiuni la o varietate de surse de date, atât în cloud cât și on-premise.
  2. API-uri pentru integrare: Facilitează încorporarea tablourilor de bord Power BI în alte aplicații software.

Interactivitate și accesibilitate:

  1. Integrarea Cortana: Permite interogări verbale ale datelor folosind limbajul natural.
  2. Informații rapide: Oferă posibilitatea de a crea rapid subseturi de date și de a le analiza automat.

Personalizare și vizualizare:

  1. Personalizarea: Permite utilizatorilor să modifice aspectul instrumentelor de vizualizare și raportare, precum și să adauge instrumente noi.
  2. Viziune de modelare: Oferă o viziune clară asupra structurii modelelor de date, facilitând gestionarea și identificarea problemelor.

Pregătirea și gestionarea datelor:

  1. Pregătirea datelor cu autoservire: Permite utilizatorilor să pregătească datele pentru analiză fără cod, folosind Power Query.
  2. Suport comun pentru modele de date: Simplifică procesul de creare și gestionare a modelelor de date prin utilizarea unui model de date comun.

Avantajele Microsoft Power BI pentru companii 

În majoritatea organizațiilor, obstacolul esențial dintre analiza datelor și perspective constă în pregătirea adecvată a datelor sau vizualizarea acestora. Servicii precum Power BI pot ajuta la depășirea acestor bariere oferind o serie de avantaje, inclusiv:

  • O vedere la 360 de grade asupra propriei companii în orice moment 
  • Fuzionarea unei game largi de surse de date diferite, posibil izolate 
  • Raportarea și analiza în timp real ca parte integrantă a tuturor proceselor și deciziilor de afaceri 
  • Simplificarea seturilor de date și cantităților mari de date, analizându-le rapid și obținerea informațiilor pe baza acestora 
  • Integrarea perfectă a bazelor de date SQL (de exemplu, SQL Server ) 

Instrumente precum Power BI deschid drumul spre exploatarea big data, chiar și pentru companiile noi din acest domeniu sau cele care doresc să-și modernizeze infrastructura de analiză a afacerilor. Power BI, cu capacitatea sa de a interoga și conecta date din surse diverse și de a crea conținut atrăgător, se potrivește perfect companiilor ce doresc acces rapid și simplu la datele de afaceri.

În acest context, NewTech oferă un curs de Excel care va facilita înțelegerea și utilizarea Power BI. Cursul este conceput pentru a-ți oferi abilitățile necesare pentru a naviga cu ușurință în Excel, înțelegând cum interacționează cu Power BI și cum să exploatezi la maximum capacitatea de analiză a datelor.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy