Blog

Limbaje de programare

Ce este Pandas?

Cine ar fi crezut că un nume atât de drăguț ca Pandas poate ascunde o forță uriașă în lumea datelor? Spre deosebire de ursul alb-negru care ronțăie bambus de zori, cel din domeniul IT reprezintă o bibliotecă Python extrem de populară, gata să te transforme în ninja analizei datelor! Pandas este o platformă extrem de puternică și ușor de utilizat, fiind preferată de mulți specialiști în domeniul IT. 

Biblioteca oferă o gamă largă de funcții pentru manipularea datelor, inclusiv citirea și scrierea în fișiere, filtrarea, sortarea și gruparea datelor. De asemenea, permite transformarea datelor în diferite formate, inclusiv în tabele pivot, care pot fi utilizate pentru analiza și raportarea datelor. Cu Pandas, poți importa și exporta date în diferite formate, cum ar fi CSV, Excel sau SQL.

Ce este Pandas?

Pandas este o bibliotecă open-source pentru limbajul de programare Python, ce oferă instrumente pentru analiza și manipularea datelor într-un mod eficient. Este folosită în mod obișnuit în domeniul IT, în special în analiza datelor și machine learning.

panda s

De ce să folosești Pandas?

 • Ușor de utilizat: Pandas are o sintaxă intuitivă și o interfață prietenoasă, făcând-o accesibilă atât începătorilor, cât și utilizatorilor experimentați.
 • Versatilă: Oferă o gamă largă de funcții pentru manipularea datelor, de la importul și exportul datelor la curățare, analiză și vizualizare.
 • Puternică: Pandas poate gestiona cu ușurință seturi mari de date, oferind performanță și scalabilitate.
 • Populară: O comunitate vastă și activă oferă suport și resurse ample, făcând din Pandas o alegere excelentă pentru proiectele tale IT.

Istoric și dezvoltare

Pandas a fost dezvoltat inițial de Wes McKinney în 2008, cu scopul de a oferi o alternativă mai eficientă la instrumentele existente de analiză a datelor în Python. De-a lungul timpului, biblioteca a fost îmbunătățită și actualizată constant, iar astăzi este una dintre cele mai populare biblioteci pentru analiza datelor în Python.

Caracteristici principale Pandas

Pandas oferă o gamă largă de funcții și caracteristici pentru analiza și manipularea datelor, printre care:

 • DateFrames și Series pentru manipularea datelor într-un mod structurat
 • Funcții pentru citirea și scrierea datelor din diferite surse, precum fișiere CSV, Excel, SQL și multe altele
 • Funcții pentru filtrarea, sortarea și gruparea datelor
 • Funcții pentru analiza statistică a datelor, precum medii, deviații standard, percentile și multe altele
 • Funcții pentru vizualizarea datelor, precum grafice și diagrame

Cum să instalezi și să configurezi Pandas?

Dacă dorești să utilizezi Pandas pentru a analiza datele, trebuie să instalezi biblioteca și să o configurezi. De aceea, ți-am pregătit mai jos câteva informații valoroase despre cerințele de sistem și ghidul de instalare.

Cerințe de sistem Pandas

Pentru a instala și utiliza Pandas, trebuie să ai instalat Python 3.6 sau o versiune mai recentă. Pandas este compatibil cu majoritatea sistemelor de operare, inclusiv Windows, macOS și Linux. Este important să verifici cerințele de sistem pentru a te asigura că ai tot ce este necesar pentru a instala și utiliza Pandas.

Ghid de instalare pentru Pandas

Există mai multe moduri de a instala Pandas, dar cel mai simplu mod este să folosești un manager de pachete precum pip. 

Urmează acești pași:

 • Deschide terminalul și introdu comanda pip install pandas. Aceasta va descărca și instala Pandas.
 • După instalare, poți verifica dacă Pandas a fost instalat corect introducând comanda import pandas în Python.
 • În cazul în care întâmpini probleme la instalare, poți verifica documentația oficială Pandas sau poți căuta soluții online.

Structuri de date în Pandas

Pandas oferă două structuri de date principale: 

 1. DataFrame-uri
 2. Serii de date

Aceste structuri de date sunt construite pe baza bibliotecilor NumPy și Matplotlib.

DataFrame-uri

Un DataFrame este o structură de date tabulară bidimensională, similară cu o tabelă dintr-o bază de date relațională sau o foaie de calcul Excel. DataFrame-urile pot conține date de diferite tipuri, inclusiv valori numerice, șiruri de caractere și date și ore.

Pandas DataFrame-uri sunt utilizate în mod obișnuit pentru a manipula și analiza datele din fișiere CSV, Excel și baze de date. Pentru a crea un DataFrame, poți utiliza o matrice NumPy sau o listă de dicționare.

Seriile de date

O serie de date este o structură de date unidimensională, similară cu un tablou unidimensional sau o coloană dintr-un tabel de bază de date. Seriile de date pot conține date de orice tip, inclusiv valori numerice, șiruri de caractere și date și ore.

Pandas Series sunt utilizate în mod obișnuit pentru a manipula și analiza datele dintr-un singur fișier sau o coloană dintr-un DataFrame. Pentru a crea o astfel de serie, îți recomandăm să folosești o listă Python sau o matrice NumPy.

Operații fundamentale cu Pandas

Pentru a folosi Pandas în domeniul IT, trebuie să știi în primul rând operațiile fundamentale ale acestei biblioteci. Care sunt acelea? Ei bine, ți le-am pregătit mai jos:

Importul și exportul datelor

Importul de date:

 • CSV: Funcția read_csv() citește datele din fișiere CSV (data.csv).
 • Excel: Funcția read_excel() citește datele din fișiere Excel (data.xlsx).
 • Baze de date SQL: Funcția read_sql() citește datele din tabele SQL (SELECT * FROM mytable, mydb).

Exportul de date:

 • CSV: Funcția to_csv() salvează datele în fișiere CSV (data.csv).
 • Excel: Funcția to_excel() salvează datele în fișiere Excel (data.xlsx).

Curățarea datelor

Curățarea datelor este o parte importantă a analizei datelor. Pandas oferă funcții pentru a elimina datele lipsă, a elimina duplicatelor și a înlocui valorile.

 • Eliminare lipsă: Funcția dropna() elimină rândurile cu valori lipsă (dropna(subset=[‘age’], inplace=True)).
 • Eliminare duplicate: Funcția drop_duplicates() elimină rândurile duplicate (drop_duplicates(subset=[‘name’], inplace=True)).
 • Înlocuire valori: Funcția replace() înlocuiește valorile specifice (replace(np.nan, 0, inplace=True)).

Explorarea și analiza datelor în Pandas

 • Filtrare: Funcțiile loc[] și iloc[] filtrează datele pe baza criteriilor (data_filtered = data[data[„age”] > 18]).
 • Grupare: Funcția groupby() grupează datele după coloane (grouped_data = data.groupby(„country”)).
 • Statistici descriptive: Funcția describe() oferă o imagine de ansamblu a datelor (data.describe()).
 • Medie: Funcția mean() calculează media coloanelor (data[„price”].mean()).

Utilizări avansate ale Pandas

În plus față de funcțiile de bază, Pandas oferă și o serie de funcții avansate pentru manipularea datelor. Iată câteva dintre utilizările avansate ale Pandas:

 1. Manipularea timpului și datelor

Pandas oferă o serie de funcții puternice pentru manipularea timpului și datelor. Aceste funcții permit utilizatorilor să manipuleze și să analizeze datele în mod eficient. De exemplu, puteți utiliza funcția pd.to_datetime() pentru a converti datele în formatul de timp și pentru a le manipula în mod eficient.

 1. Vizualizarea datelor

Pandas este, de asemenea, o unealtă puternică pentru vizualizarea datelor. Oferă o serie de funcții de vizualizare, inclusiv diagrame, grafice și hărți de căldură. Aceste funcții permit utilizatorilor să vizualizeze datele într-un mod mai ușor și să identifice tendințele și modelele.

 1. Performanța și optimizarea seturilor de date 

Pandas este cunoscut pentru performanța sa ridicată și capacitatea de a manipula seturi mari de date. Pentru a optimiza performanța, utilizatorii pot utiliza funcții avansate, cum ar fi apply() și map(), pentru a manipula datele în mod eficient. De asemenea, oferă și o serie de opțiuni de optimizare, cum ar fi inplace=True, care permite utilizatorilor să modifice datele existente în loc să creeze copii noi.

Cum să folosești Pandas în proiectele tale IT?

Această bibliotecă pentru analiza datelor a devenit un instrument esențial pentru o gamă largă de domenii:

 • Dacă lucrezi în domeniul finanțelor, poți utiliza Pandas pentru a analiza datele pieței de capital și pentru a identifica modele și tendințe.
 • Dacă lucrezi în domeniul biologiei, poți utiliza Pandas pentru a analiza datele genetice și pentru a identifica genele și mutațiile care sunt asociate cu anumite boli.
 • Dacă lucrezi în domeniul ingineriei, poți utiliza Pandas pentru a analiza datele de temperatură și de presiune pentru a optimiza performanța mașinilor și a echipamentelor.

Iată câteva exemple specifice cum poți folosi Pandas în proiectele tale IT:

1. Importul și exportarea datelor: Pandas poate importa date din diverse formate, cum ar fi CSV, Excel, SQL, JSON și multe altele. De asemenea, poate exporta date în diferite formate pentru a fi utilizate în alte programe sau pentru a fi partajate cu alții.

2. Curățarea și prelucrarea datelor: Pandas oferă o gamă largă de instrumente pentru curățarea și prelucrarea datelor, cum ar fi eliminarea datelor lipsă, corectarea erorilor și tratarea valorilor aberante. În același timp, poate fi utilizat pentru a transforma datele într-un format potrivit pentru analiza ulterioară.

3. Analiza datelor: Pandas oferă o gamă largă de funcții pentru analiza datelor, cum ar fi calcularea statisticilor descriptive, gruparea datelor și efectuarea de teste statistice. Totodată, poate fi utilizat pentru a identifica modele și tendințe în date.

4. Vizualizarea datelor: Pandas oferă o gamă largă de instrumente pentru vizualizarea datelor, cum ar fi crearea de diagrame liniare, histograme, diagrame cu bare și diagrame cu dispersie. Vizualizările pot ajuta la înțelegerea mai bună a datelor și la identificarea modelelor și tendințelor.

panda s

Cum să înveți Pandas?

Dacă vrei să înveți Pandas, există o mulțime de resurse și documentație disponibile online. Acestea îți vor oferi o bază solidă pentru a începe să lucrezi cu Pandas și pentru a-ți dezvolta abilitățile de analiză a datelor.

Resursele oficiale Pandas

Primul loc în care ar trebui să te uiți pentru a învăța Panda s este documentația oficială de pe site-ul pandas.pydata.org. Aici vei găsi o mulțime de informații despre cum să instalezi Pandas, cum să lucrezi cu DataFrame-uri, cum să manipulezi datele și multe altele. Documentația este foarte bine structurată și ușor de navigat, iar exemplele de cod sunt foarte utile.

Cursuri online

Dacă preferi să înveți Pandas prin intermediul unui curs online, există o mulțime de opțiuni disponibile. NewTech Academy este un exemplu de platformă care oferă cursuri de IT, unde poți învăța de la experți din domeniul industriei. Pe lângă cursurile generale de IT, la NewTech oferim un curs specializat de Data Analyst, unde Pandas joacă un rol deosebit de important. În cadrul acestui curs online vei dobândi cunoștințe aprofundate despre utilizarea acestei biblioteci pentru manipularea, analiza și pregătirea datelor în vederea modelării statistice și a învățării automate.

Forumuri și comunități online

Atunci când lucrezi cu Pandas, este posibil să întâmpini probleme sau să ai întrebări. În astfel de situații, este util să ai la îndemână o comunitate online la care să apelezi pentru ajutor. Un exemplu de astfel de comunitate este Stack Overflow, unde poți găsi răspunsuri la întrebările tale și poți primi sfaturi de la alți utilizatori cu experiență.

În plus față de documentația oficială și cursurile online, există și o mulțime de cărți și resurse suplimentare disponibile pentru a învăța Pandas. De exemplu, cartea „Python for Data Analysis” de Wes McKinney este o resursă excelentă. De asemenea, există și o mulțime de tutoriale și bloguri online care îți pot oferi informații valoroase și exemple de cod. 

În concluzie, Pandas este o bibliotecă Python esențială pentru analiza datelor. Aceasta are o gamă largă de funcții pentru manipularea datelor, de la import la vizualizare, fiind ușor de învățat și utilizat.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy