Blog

Programare

Ce este React și cum să înveți React JS?

Imaginează-ți că ești pe cale să construiești cea mai captivantă și interactivă aplicație web sau mobilă. Acesta este momentul în care React intră în scenă ca un adevărat salvator digital. React este un instrument puternic care îți deschide ușa către universul interfețelor de utilizator dinamice și interactive. Rămâi alături de noi pentru a afla mai multe.

Ce este React?

React este o bibliotecă JavaScript deschisă și gratuită, creată de inginerii Facebook, concepută pentru a te ajuta să construiești interfețe de utilizator (UI) dinamice și interactive pentru aplicații web și mobile. Este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta dezvoltatorii să creeze aplicații cu o performanță excelentă datorită abordării sale care se bazează pe componente reutilizabile. Aceasta înseamnă că poți construi componente mici și gestionabile care pot fi combinate pentru a forma interfețe mai complexe, îmbunătățind structura și organizarea codului tău.

React JS simplifică crearea de interfețe de utilizator interactive prin utilizarea unui sistem declarativ. Prin React, declarativitatea îți permite să descrii cum ar trebui să arate UI-ul în diferite stări. React se va ocupa de actualizarea și redarea componentelor corespunzătoare atunci când datele tale se schimbă. Aceasta elimină manipularea manuală a DOM-ului, o sarcină cunoscută pentru a fi greoaie și predispusă la erori, permițându-ți să te concentrezi pe logica aplicației, nu pe modificarea interfeței utilizatorului.

Biblioteca este optimizată pentru dezvoltare rapidă și performanță ridicată. React JS folosește o caracteristică numită Virtual DOM care asigură update-uri minime necesare ale DOM-ului real, crescând eficiența și viteza aplicațiilor. Pe lângă folosirea sa pe platforma Facebook, React este utilizat și de companii mari, cum ar fi Netflix și Airbnb, datorită modularității și ușurinței de testare a componentelor construite cu el.

Bazele React JS

În dezvoltarea web, React JS reprezintă o bibliotecă JavaScript esențială pentru crearea interfețelor de utilizator. Cu React, beneficiezi de un cod modular și reutilizabil, făcând dezvoltarea mai eficientă și mai ușor de gestionat.

Concepte fundamentale ale React

 • JSX (JavaScript XML): Este o sintaxă care îmbină HTML cu JavaScript, permițându-ți să scrii structura componentei direct în codul JS. În React, JSX este un instrument puternic care simplifică scrierea elementelor UI.
 • Componente: Sunt părți izolate de cod care împart UI-ul în bucăți independente și reutilizabile. Acestea pot fi simple, îndeplinind o singură funcție, sau complexe, gestionând stări și efecte secundare.
 • State: Este un concept esențial în React JS, care îți permite să creezi componente dinamice. O componentă își poate schimba starea internă în răspuns la acțiuni ale utilizatorului sau la evenimente din sistem.
 • Props: Sunt argumente pe care le poți trimite către componente pentru a transmite date și a declanșa acțiuni în cadrul unei aplicații React. Prop-urile nu pot fi mutate, ceea ce înseamnă că o componentă nu poate schimba valorile primite prin Props.
 • Ciclul de viață al componentei: Componentele React trec prin mai multe faze: montare, actualizare și demontare. Înțelegerea ciclului de viață te va ajuta să efectuezi operațiuni la momentul oportun în fluxul de lucru.
 • Hook-uri: Introduse în versiunea 16.8, useState și useEffect sunt exemple de hook-uri frecvent utilizate în dezvoltarea cu React JavaScript.

Utilizând aceste concepte fundamentale, vei putea construi aplicații eficient și eficace, având la dispoziție o fundație solidă pentru orice proiect de dezvoltare web.

Dezvoltarea aplicațiilor web cu React

Alegând React pentru dezvoltarea aplicațiilor web, beneficiezi de o serie de avantaje care pot optimiza procesul creativ și tehnic. Instrumentarul oferit de React JS facilitează o abordare structurată și flexibilă în construcția interfețelor utilizator.

Ciclul de dezvoltare cu React presupune iterare rapidă și testare facilă. Componentele bazate pe state și prop-uri creează un sistem puternic pentru a modela datele și interfața web. 

Atunci când utilizezi React JS pentru dezvoltarea aplicațiilor web, te poți bucura de fluxul de date unidirecțional care ușurează depistarea și corectarea erorilor. Instrumente precum React Developer Tools oferă o perspectivă clară asupra ierarhiei de componente și a stării aplicației, esențială pentru depanare și optimizare.

Avantajele utilizării React

Unul dintre principalele avantaje ale folosirii React este componenta sa declarativă. Acest lucru înseamnă că poți proiecta interacțiuni complexe cu utilizatorii, creând UI-uri dinamice care se actualizează eficient atunci când datele se schimbă. Componentele reutilizabile permit o organizare eficientă a codului, simplificând testarea și mentenanța acestuia. Mai mult, adăugarea React într-un proiect existent se poate face treptat, ceea ce înseamnă că nu este necesară o refactorizare completă. 

Pe lângă aspectele menționate mai sus, React vine la pachet cu următoarele avantaje:

 1. Reutilizarea componentelor React

Componentele reutilizabile pot economisi timp semnificativ prin eliminarea nevoii de a scrie codul de la zero pentru elemente comune ale interfeței.

 1. JSX

Un cod React clar și concis este esențial pentru o colaborare eficientă și o dezvoltare de succes. Implementând strategii de scriere clară, echipele pot optimiza fluxul de lucru, pot economisi timp și pot crea aplicații web puternice.

 1. Virtual DOM

Această abstracție ușoară a DOM-ului real reduce semnificativ costurile de actualizare a interfeței de utilizator prin manipularea unui model intern mai ușor. Totodată, permite redarea rapidă a componentelor React, asigurând o experiență fluidă pentru utilizatori.

React vs Angular

Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre React și Angular? Ei bine, alegerea între aceste două tehnologii poate avea un impact semnificativ asupra succesului și flexibilității proiectului tău. În continuare, vom explora distincțiile specifice în performanță și arhitectură dintre aceste două opțiuni, precum și popularitatea și sprijinul comunității pentru fiecare.

Performanța React vs Angular

După cum am menționat și la începutul articolului, React este o bibliotecă JavaScript dezvoltată de Facebook, care permite crearea interfețelor utilizator prin componente reutilizabile și eficiente. Fiind o bibliotecă, React oferă mai multă libertate în structurarea aplicațiilor, lucru care poate conduce la o performanță îmbunătățită dacă este bine arhitecturată.

Pe de altă parte, Angular este un framework complet, dezvoltat de Google, care impune un model mai strict, dar și cuprinzător, incluzând o serie de funcții out-of-the-box cum ar fi two-way data binding și form handling. Datorită complexității sale, Angular poate duce la o inițializare mai lentă a aplicației comparativ cu React. În același timp, structura sa riguroasă poate ajuta la crearea unui cod mai întreținut și scalabil, beneficiind astfel performanța pe termen lung.

ReactAngular
Bibliotecă JavaScript flexibilăFramework complet
Componente reutilizabileFuncționalități integrate extinse
Poate avea performanță superioară cu o arhitectură optimizatăStructură strictă ce poate ajuta scalabilitatea și întreținerea

Comunitatea React vs Angular

Atunci când comparăm React cu Angular, este important să luăm în considerare și popularitatea și sustenabilitatea acestor tehnologii.

React, cunoscut și sub numele de React JS, beneficiază de o comunitate vastă și activă, fiind asociat cu un număr impresionant de proiecte pe platforma GitHub. Acest lucru denotă nu doar popularitatea, ci și angajamentul continuu al dezvoltatorilor în întreținerea și îmbunătățirea bibliotecii. De asemenea, există o cantitate considerabilă de resurse disponibile pentru învățarea și dezvoltarea în React, fapt ce sprijină creșterea sa în rândul comunității dezvoltatorilor.

Pe de altă parte, Angular, deși are o comunitate mai mică în comparație cu React, primește sprijinul unei corporații gigantice precum Google. Această conexiune îi conferă un avantaj în ceea ce privește longevitatea și stabilitatea, deoarece Google are un interes puternic în menținerea și dezvoltarea continuă a framework-ului Angular. Mai mult, adoptarea Angular în mediul întreprinderilor este semnificativă, datorită setului complet de unelte și caracteristici de securitate, ceea ce îi oferă o perspectivă promițătoare în termeni de sustenabilitate pe termen lung.

CaracteristiciReactAngular
ComunitateVastă și activăMai mică decât React, dar susținută de Google
SuportSuportat de Google
Resurse și proiecteNumăr mareDiverse, dar mai puține decât React
Utilizare corporativăMai puțin frecventă, dar în creșterePreferată în mediile corporative
IntegrareUșoară cu alte librării și framework-uriIntegrare bună, dar mai rigidă
Set de caracteristici și unelteFlexibilitate și extensibilitateSet complet și puternic

Ambele tehnologii, React și Angular, au avantajele și limitările lor, iar alegerea dintre ele depinde de cerințele specifice ale proiectului, de experiența echipei de dezvoltare și de preferințele din punct de vedere al designului arhitectural.

React în universul Java

Integrarea React în proiectele Java aduce o notă de modernitate interfețelor utilizator și crește eficiența în dezvoltarea aplicațiilor web. Combinația dintre puterea și flexibilitatea React și lumea Java poate duce la crearea de aplicații web scalabile și performante.

Integrarea React cu Java

Când alegi să utilizezi React pentru frontend-ul aplicației tale Java, realizezi o combinație puternică între backend-ul lui Java și flexibilitatea unei interfețe React moderne. Pentru implementare, codul Java este compilat în bytecode, care poate rula pe Java Virtual Machine (JVM), în timp ce aplicațiile React, scrise în JavaScript, sunt gestionate în browser.

Un exemplu specific de integrare a tehnologiei React în ecosistemul Java este utilizarea unui framework Java pentru backend, cum ar fi Spring. Framework-ul Spring oferă suport pentru a crea API-uri pe care componentele React le pot folosi. Poți crea astfel aplicația utilizând cele mai bune practici din ambele lumi: un API solid, securizat și scalabil oferit de Spring și o interfață utilizator dinamică și reactivă cu React.

De asemenea, unele unelte și librării permit transformarea codului Java în cod JavaScript, facilitând comunicarea între backend și frontend. O astfel de abordare înseamnă că echipa poate folosi limbajul Java pentru a scrie cod ce va fi convertit și rulat ca și cum ar fi JavaScript, permițând o integrare mai strânsă și un proces de dezvoltare mai uniform.

Cum să înveți React JS

Când înveți React JS, e esențial să ai acces la resurse de încredere care să te ajute în procesul de învățare. Iată 3 resurse esențiale pe care le poți utiliza pentru a învăța React JS:

 1. Cursuri online și platforme de învățare: Există numeroase academii online și platforme de învățare, precum NewTech, care oferă cursuri care includ în programă bibliotecile JavaScript.
 2. Sursa oficială React: Învățarea React poate începe cu documentația oficială React, care oferă o introducere completă și metodică în biblioteca React JS. Acesta este locul unde poți afla despre conceptele de bază, cum ar fi JSX, componente, state și props. Documentația este actualizată regulat și include exemple de cod, ce îți permit să urmărești și să înțelegi pas cu pas cum funcționează React.
 3. Comunitatea React: Pentru sprijin comunitar, poți explora forumuri precum Stack Overflow sau Reddit’s React community, unde poți adresa întrebări și poți primi răspunsuri de la dezvoltatori cu experiență. De asemenea, grupurile de pe platforme sociale precum LinkedIn sau Facebook reprezintă locuri excelente de networking și schimb de informații cu alți dezvoltatori ai lumii React.

Având la dispoziție o comunitate vastă și numeroase resurse, dezvoltatorii care folosesc React pot beneficia de suport și îndrumare continuă. Documentația extensivă, tutorialele, cursurile online, forumurile de discuții și contribuțiile open-source sunt doar câteva dintre resursele care facilitează procesul de învățare și rezolvare a problemelor.

Pe măsură ce tehnologia avansează, cunoașterea React poate fi extrem de valoroasă pentru dezvoltarea de aplicații moderne și inovatoare. Prin urmare, investiția în învățarea React nu numai că îți poate îmbogăți setul de competențe tehnice, dar te poate și poziționa favorabil pe piața muncii în domeniul tehnologiei informației.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy