Blog

Programare

Cum să alegi cel mai bun curs de programare în 2024?

Într-o lume în continuă digitalizare, abilitatea de a programa a devenit o competență extrem de valoroasă, indiferent de industria în care alegi să activezi. Așadar, alegerea unui curs de programare nu este doar o decizie educațională, ci și o investiție strategică în viitorul tău profesional. Dacă aspiri să devii un profesionist IT capabil să navigheze atât front-end-ul, cât și back-end-ul dezvoltării web, un curs de programare full-stack poate fi alegerea ideală pentru tine. Poți dobândi cunoștințele necesare pentru a construi o bază solidă în dezvoltarea software, acoperind o gamă largă de tehnologii relevante în industrie. 

Ce este programarea?

Programarea este procesul de scriere, testare, depanare și menținere a codului care este executat de calculatoare pentru a efectua anumite sarcini sau a rezolva probleme specifice. Este o componentă esențială a dezvoltării software și implică utilizarea limbajelor de programare pentru a compune secvențe de instrucțiuni care pot fi interpretate și executate de un sistem informatic. Programarea permite crearea de aplicații software, sisteme de operare, jocuri, aplicații web și multe alte tipuri de soluții digitale.

De ce să învăț programare?

Chiar și skillurile de programare de bază îți oferă avantaje profesionale impresionante și anume:

 • Te ajută să avansezi în carieră: În era digitală, abilitățile de programare sunt extrem de solicitate în multe industrii, nu doar în tehnologia informației.

 • Ai mai multă flexibilitate în carieră: Programatorii au posibilitatea de a lucra în diferite sectoare și potențialul de a lucra de la distanță sau pe cont propriu.

 • Devii mai eficient: Prin programare, poți automatiza sarcini repetitive și îmbunătăți procesele, ceea ce duce la creșterea productivității.

 • Îți dezvoltă gândirea critică: Învățarea programării îmbunătățește gândirea logică și analitică, acestea fiind esențiale în identificarea și rezolvarea problemelor complexe.

 • Contribui la tendințe tech: Programarea este fundamentul pentru crearea de noi tehnologii, aplicații și servicii care pot avea un impact semnificativ asupra societății.

 • Înțelegi mai bine lumea digitală: Într-o lume tot mai dependentă de tehnologie, înțelegerea fundamentelor programării permite o mai bună navigare și interacțiune cu dispozitivele și serviciile digitale.

Ce locuri de muncă poți obține în programare?‎

Iată câteva dintre cele mai comune locuri de muncă în programare și salariile aferente acestora:

1. Inginer software (Software Engineer)

Similar cu dezvoltatorul software, dar cu un accent mai puternic pe aplicarea principiilor ingineriei în toate etapele ciclului de viață al software-ului. 

Mai jos vei găsi un exemplu cu ceea ce face un software engineer, dar și salariu inginer software.

Exemplu: proiectarea și construirea unei platforme de cloud computing folosind tehnologii precum AWS sau Azure.

Salariu mediu:

 • Junior engineer: între 5,500 – 7,300 lei.
 • Middle engineer: între 7,300 – 10,000 lei.
 • Senior engineer: de la 10,500 lei și mai mult.

2. Dezvoltator software (Software Developer)

Responsabil pentru crearea, testarea și întreținerea aplicațiilor software. 

Exemplu: dezvoltarea unei aplicații mobile folosind Swift pentru iOS sau Kotlin pentru Android.

Salariu mediu: 

 • Junior developer: între 6,000 – 9,000 lei.
 • Middle developer: între 9,500 – 12,700 lei.
 • Senior developer: de la 13,000 lei și mai mult.

3. Dezvoltator web (Web Developer)

Specializat în dezvoltarea de aplicații web, de la site-uri simple la aplicații web complexe.

Exemplu: construirea unui e-commerce site folosind JavaScript, React și Node.js.

Salariu mediu:

 • Junior developer: între 4,500 – 7,000 lei.
 • Middle developer: între 7,000 – 9,000 lei.
 • Senior developer: de la 9,500 lei și mai mult.

4. Dezvoltator front-end (Frontend Developer)

Concentrat pe partea vizuală a aplicațiilor web, lucrand cu HTML, CSS și JavaScript pentru a crea interfețe utilizator intuitive.

Exemplu: dezvoltarea interfeței utilizator pentru o aplicație de tip dashboard analitic, cu grafice interactive și răspunsuri la evenimente în timp real, folosind Angular sau Vue.js, împreună cu biblioteci precum D3.js pentru vizualizări de date.

Salariu mediu:

 • Junior developer: între 4,350 – 7,300 lei.
 • Middle developer: între 7,300 – 9,000 lei.
 • Senior developer: de la 9,500 lei și mai mult.

5. Dezvoltator back-end (Backend Developer)

Focalizat pe server, baze de date și aplicații, asigurând funcționarea și logica din spatele scenei aplicațiilor web. 

Exemplu: implementarea API-urilor folosind Ruby on Rails sau Express.js.

Salariu mediu:

 • Junior developer: între 4,800 – 8,600 lei.
 • Middle developeră: între 8,600 – 10,600 lei.
 • Senior developer: de la 12,000 lei și mai mult.

De ce să înveți codare cu ajutorul unui curs programare?

Învățarea programării prin cele mai bune cursuri de programare oferite de academii online, cum ar fi NewTech Academy, poate avea mai multe avantaje, printre care:

 • Traineri cu experiență: Academiile online adesea angajează profesioniști cu experiență din industrie care pot oferi înțelegere practică și sfaturi valoroase.

 • Proiecte practice: Multe cursuri de IT online includ proiecte practice care ajută la construirea unui portofoliu ce poate fi prezentat potențialilor angajatori.

 • Interactivitate și suport: Multe cursuri online programare oferă acces la mentori și comunități de învățare, facilitând un mediu colaborativ și suport pentru problemele întâmpinate.

 • Metodologii inovatoare: Programele de învățare sunt structurate pentru a acoperi concepte fundamentale și avansate într-o manieră logică și cuprinzătoare.

 • Actualizare constantă: Tehnologia evoluează rapid, iar cursurile programare acreditate online sunt adesea actualizate pentru a reflecta cele mai noi tendințe și practici din industrie.
cursuri programare

Cum să alegi cel mai bun curs de programare?

Alegerea celui mai bun curs programare începători poate fi o decizie importantă pentru cariera ta în domeniul IT. Iată 4 pași care te pot ajuta să iei cea mai bună decizie:

1. Stabilește obiectivele de învățare: Înainte de a începe să cauți un curs de codare, este crucial să-ți clarifici ce vrei să obții din acesta. Întreabă-te ce limbaje de programare sau tehnologii vrei să înveți și ce nivel de competență îți dorești să atingi. De asemenea, gândește-te la obiectivele tale pe termen lung, cum ar fi dezvoltarea de aplicații web, mobile sau lucrul cu baze de date.

2. Cercetează opțiunile disponibile: După ce ți-ai stabilit obiectivele, începe să cauți cursuri programare online care se potrivesc cu acestea. Caută cursuri de programare web care oferă un curriculum solid și care sunt actualizate cu cele mai recente practici și tehnologii. Poți căuta recenzii online, forumuri și feedback de la foști cursanți pentru a evalua calitatea cursului.

3. Verifică ce calificări dețin instructorii: Un instructor bun poate face diferența în procesul de învățare. Caută cursuri programator IT online predate de profesioniști cu experiență în domeniu, care au un istoric de succes în predare și care pot oferi perspectivă practică și relevanță industrială.

4. Evaluează structura cursului și resursele oferite: Un curs de programare eficient ar trebui să includă o combinație de teorie și practică. Verifică dacă programa sa cuprinde materiale de studiu, proiecte practice, suport pentru întrebări și acces la o comunitate de învățare.

5. Consiliere și coaching în carieră: Un aspect adesea neglijat, dar extrem de valoros este accesul la coaching și consiliere în carieră. Un IT coach te poate ajuta să explorezi piața muncii, să-ți clarifici obiectivele profesionale și să-ți dezvolți un plan de carieră personalizat. Caută un profesionist din domeniu care îți poate oferi îndrumare și sprijin în cariera ta de programator.

Dacă nu ești hotărât pentru ce curs de IT să optezi, NewTech Academy îți oferă consiliere personalizată și gratuită. Echipa noastră te va ajuta să alegi cursul potrivit pentru tine. Completează formularul de pe site, iar noi vom reveni cu un apel în cel mai scurt timp posibil.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy