Blog

Data Analysis

De ce să devii administrator baze de date?

Dacă ești în căutarea unei cariere în tehnologie, atunci ar trebui să iei în considerare să devii administrator de baze de date. Această poziție este esențială pentru orice companie care are nevoie să stocheze, să gestioneze și să acceseze datele cu ușurință și eficiență. În acest rol, vei fi responsabil de menținerea integrității datelor, de asigurarea securității acestora și de optimizarea performanței bazei de date.

Pe lângă faptul că este o poziție importantă, există și o cerere ridicată pentru administratorii de baze de date. Administratorii de baze de date sunt printre cei mai bine plătiți profesioniști din domeniul IT. De asemenea, există o creștere continuă a cererii pentru această poziție, deoarece companiile își extind afacerile și au nevoie de mai multe date pentru a-și lua deciziile. Cu alte cuvinte, aceasta este o carieră cu oportunități excelente de creștere și dezvoltare. Rămâi alături de NewTech Academy pentru a înțelege de ce să devii administrator baze de date (specialist SQL).

Ce este un administrator baze de date?

Un administrator de baze de date este responsabil pentru gestionarea datelor unei organizații. Aceasta include crearea și menținerea bazelor de date, asigurarea securității și disponibilității datelor, precum și optimizarea performanței bazelor de date. Administratorii de baze de date trebuie să aibă cunoștințe tehnice solide, inclusiv în domenii precum programarea, rețelele de calculatoare, sistemele de operare și securitatea informațiilor.

Un administrator de baze de date trebuie să fie capabil să lucreze cu diferite tipuri de date, precum bazele de date relaționale și non-relaționale. Trebuie să poată proiecta și implementa baze de date, să creeze și să gestioneze utilizatorii și permisiunile, să efectueze backup-uri și restaurări, să optimizeze interogările și să monitorizeze performanța bazelor de date.

Pe lângă cunoștințele tehnice, un administrator de baze de date trebuie să aibă și abilități de comunicare și colaborare. Acest specialist trebuie să poată lucra cu alți membri ai echipei de IT și cu utilizatorii finali pentru a înțelege nevoile lor și a implementa soluții eficiente. De asemenea, trebuie să fie capabil să comunice problemele tehnice într-un mod clar și accesibil pentru utilizatorii finali și pentru alte departamente din organizație.

Care sunt cele mai mari provocări în rolul de Database Administrator (DBA)?

Rolul de Administrator de Baze de Date (DBA) vine cu un set complex de responsabilități și provocări, care variază în funcție de mediul de lucru, tipul și mărimea organizației, precum și tehnologia specifică utilizată. 

Iată câteva dintre cele mai comune provocări întâlnite în rolul de DBA:

 • Asigurarea disponibilității și performanței: Una dintre principalele responsabilități ale unui DBA este să asigure că bazele de date sunt disponibile și performante la orice oră. Acest lucru implică monitorizarea performanței, optimizarea interogărilor și resurselor, precum și planificarea și implementarea soluțiilor de scalabilitate.
 • Securitatea datelor: Protejarea datelor de accesul neautorizat este o altă provocare majoră. Aceasta include implementarea unor măsuri de securitate cum ar fi criptarea datelor, gestionarea accesului, auditurile de securitate și conformitatea cu reglementările privind protecția datelor.
 • Backup și recuperarea datelor (Disaster Recovery): Asigurarea că datele pot fi recuperate în urma unui eșec al sistemului sau a unei catastrofe naturale necesită planificare atentă și implementarea unor proceduri de backup și recuperare eficiente.
 • Gestionarea schimbărilor și a configurațiilor: Mediile de baze de date sunt dinamice și necesită actualizări constante, fie că este vorba de patch-uri de securitate, upgrade-uri de software sau modificări ale schemelor de baze de date. Gestionarea acestor schimbări fără a perturba operațiunile curente poate fi dificilă.
 • Balansarea cerințelor de cost: Optimizarea costurilor fără a compromite performanța sau securitatea este o provocare continuă, mai ales în organizațiile mari cu bugete limitate.
administrator baze de date

Ce este administrarea bazelor de date?

Administrarea bazelor de date este practic organizarea și gestionarea bazelor de date. Asta înseamnă o serie de sarcini care să asigure buna funcționare a bazelor de date, inclusiv:

 • Instalarea și configurarea sistemelor de management al bazelor de date (SGBD)
 • Proiectarea și crearea bazelor de date
 • Backup și recuperare în caz de probleme
 • Monitorizarea performanței și optimizarea după nevoie
 • Asigurarea securității datelor și controlul accesului utilizatorilor
 • Furnizarea de asistență utilizatorilor care accesează baza de date

Administratorii de baze de date folosesc diferite instrumente și limbaje de programare pentru a-și îndeplini aceste sarcini. Unul dintre cele mai comune limbaje utilizate este SQL (Structured Query Language). SQL este folosit pentru a interoga, modifica și gestiona datele din bazele de date relaționale.

Ce rol are securitatea în administrarea bazelor de date?

Securitatea are un rol fundamental în administrarea bazelor de date, protejând informațiile sensibile și asigurând funcționarea fiabilă a sistemelor. Ignorarea securității poate avea consecințe grave, de la pierderi financiare la compromiterea datelor și daune de reputație.

Amenințări la adresa securității bazelor de date:

 • Acces neautorizat: Hackerii pot încerca să obțină acces neautorizat la baze de date pentru a fura sau modifica date sensibile.
 • Atacuri cibernetice: Malware-ul și atacurile de tip ransomware pot cripta sau șterge datele, perturbând operațiunile și generând costuri semnificative.
 • Erori umane: Erorile accidentale sau intenționate ale utilizatorilor pot duce la pierderi de date sau la configurații greșite care compromit securitatea.

De ce să devii administrator baze de date?

Există mai multe motive pentru care o carieră în administrarea bazelor de date poate fi o alegere excelentă:

1. Cerere ridicată: Administratorii de baze de date sunt extrem de solicitați pe piața muncii. Datele sunt esențiale pentru orice organizație, iar o funcționare eficientă necesită o gestionare competentă a bazelor de date.

2. Salarii competitive: Administratorii de baze de date primesc salarii competitive, datorită importanței rolului lor în cadrul organizațiilor. Salariile pot varia în funcție de experiență, locație și sectorul de activitate.

3. Oportunități diverse: Administratorii de baze de date pot lucra într-o gamă largă de domenii, de la finanțe și sănătate la educație și comerț electronic. Există posibilitatea de a lucra în companii mari sau mici, în funcție de preferințe.

4. Dezvoltare continuă: Tehnologia evoluează rapid, iar administratorii de baze de date trebuie să se adapteze constant la noile tendințe și instrumente. Acest lucru le oferă oportunitatea de a învăța și a se dezvolta profesional în mod continuu.

5. Lucrul cu date interesante: Datele pot fi o sursă fascinantă de informații și pot oferi o perspectivă valoroasă asupra unei organizații sau afaceri. Administratorii de baze de date au ocazia de a descoperi informații utile care pot ajuta la luarea unor decizii mai bune.

6. Satisfacție profesională: Asigurarea funcționării corecte a bazelor de date și sprijinirea utilizatorilor în accesarea informațiilor necesare pot genera o satisfacție profesională semnificativă.

Cum să îți dezvolți competențelor tehnice?

Dacă ești interesat să devii administrator de baze de date, trebuie să îți dezvolți competențele tehnice necesare pentru a fi un profesionist valoros în acest domeniu. 

Învață SQL

SQL (Structured Query Language) este limbajul standard pentru interogarea și manipularea bazelor de date relaționale. Un curs baze de date SQL te va învăța cum să folosești acest limbaj pentru a crea, modifica și interoga baze de date.

În timpul unui curs baze de date SQL, vei învăța cum să scrii interogări SQL pentru a extrage date, cum să creezi tabele și cum să adaugi date în ele. Vei învăța, de asemenea, cum să utilizezi funcții SQL pentru a efectua calcule și pentru a manipula datele.

Înscrie-te la cursuri online de administrare – baze de date

Cursurile online de administrare database te vor ajuta să înțelegi cum să configurezi, să optimizezi și să menții bazele de date. Vei învăța cum să efectuezi backup și restore, cum să optimizezi performanța bazei de date și cum să îți asiguri că datele sunt securizate.

Un curs de administrare a bazelor de date te va ajuta să îți dezvolți competențele tehnice necesare pentru a fi un administrator de baze de date eficient. Vei învăța cum să folosești instrumente de administrare a bazelor de date și cum să analizezi și să optimizezi performanța bazei de date pentru a asigura că aceasta funcționează eficient și fără probleme.

O carieră în administrarea bazelor de date poate fi o alegere excelentă pentru cei care caută o poziție cu oportunități de creștere și dezvoltare. Cu o pregătire adecvată și o dorință constantă de a învăța, administratorii de baze de date pot avea o carieră prosperă și satisfăcătoare. 

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy