Blog

Tendințele industriei

Data analyst vs Business analyst

Dacă îți cimentezi drumul spre o carieră în domeniul analizei datelor, cel mai probabil ai întâlnit termenii „data analyst” și „business analyst”. Te întrebi ce anume îi separă? Care sunt competențele specifice și responsabilitățile fiecărui rol? Cum poți naviga cu succes în aceste domenii interconectate ale datelor și afacerilor? 

Ei bine, în acest articol, vom evidenția principalele diferențe și asemănări dintre un analist de baze de date și unul de afaceri. Acest lucru îți va oferi o înțelegere clară a abilităților și cunoștințelor necesare pentru a avea succes în fiecare rol.

Ce este un data analyst?

Un data analyst este un specialist din domeniul analizei datelor, având ca sarcină principală colectarea și analiza volumelor mari de date din cadrul unei companii. Scopul său este de a transforma aceste date în informații structurate și ușor de înțeles, punând astfel bazele pentru decizii strategice și operaționale bine fundamentate. Utilizând cele mai avansate metode de analiză, inclusiv tehnici de inteligență artificială, analistul de date joacă un rol crucial în interpretarea și prezentarea datelor pentru a sprijini procesul de luare a deciziilor în cadrul organizației.

Analiștii de date sunt solicitați într-o varietate largă de industrii, în special în companiile tehnologice și industriale, unde generează și procesează cantități impresionante de date. De asemenea, sunt foarte căutați în domeniul marketingului și în companiile de asigurări, unde capacitatea lor de a analiza și interpreta datele joacă un rol important în dezvoltarea strategiilor de afaceri.

Ce face un data analyst?

Un Data analyst este recunoscut pentru capacitatea de a lucra cu seturi mari de date, identificând modele și tendințe care influențează deciziile strategice de afaceri. Pentru a atinge aceste obiective, analistul utilizează o varietate de instrumente statistice și tehnici de analiză, precum și limbaje de programare specializate, cum ar fi SQL și Python. Această expertiză îi permite să colecteze, să curețe și să analizeze datele eficient, transformându-le în insight-uri valoroase pentru organizație.

Responsabilitățile sale includ:

 • Colectarea datelor din diverse surse, asigurându-se de acuratețea și relevanța acestora.
 • Curățarea și organizarea datelor pentru a facilita o analiză eficientă.
 • Realizarea analizei exploratorii pentru a identifica tendințe și oportunități ascunse.
 • Efectuarea analizelor statistice și de data mining pentru a extrage informații semnificative.
 • Crearea de vizualizări și rapoarte pentru a prezenta constatările într-un mod clar și convingător.

Cum să devii un Data analyst?

Te-ai gândit vreodată să devii un analist de date, punându-ți amprenta în lumea digitală prin analiza datelor? Spre deosebire de un cercetător de date, a cărui muncă este axată pe dezvoltarea de metode noi, ca analist de date te vei concentra pe aplicarea practică a acestor metode. Iată abilitățile cheie pe care trebuie să le stăpânești pentru a excela ca și Data analyst:

Îmbrățișează SQL

Devino maestru în interogarea bazelor de date. Acesta nu este doar un limbaj, ci cheia accesului la lumea datelor.

Aprofundează Python

Acest limbaj de programare te ajută să transformi datele în insight-uri valoroase. 

Dacă dorești să afli mai multe despre Python, NewTech a pregătit un articol special pentru cei care sunt la început de drum. Accesează link-ul chiar AICI și află tot ce trebuie să știi despre limbajul de programare potrivit pentru începători. 

Explorează analiza statistică

Ești gata să descifrezi povestea pe care o spun datele? Învață arta statisticilor și vei putea citi între rândurile seturilor de date.

Fă datele să vorbească prin vizualizări

Învață să folosești instrumente de business intelligence pentru a transforma datele complexe în rapoarte clare și convingătoare.

Cultivă-ți abilitățile de rezolvare a problemelor

Fiecare set de date este precum un puzzle care așteaptă să fie rezolvat. Ești gata să accepți provocarea?

Înscrie-te la un curs de IT care oferă 70% practică și 30% teorie

Dacă ești începător, îți recomandăm să te înscrii la un curs care să-ți insufle cunoștințe în data analytics cu o metodă modernă de învățare folosind experiența practică. Dacă nu știi la cine să apelezi pentru a începe, NewTech este soluția. Academia îți pune la dispoziție un curs Data Analyst, în cadrul căruia vei finaliza proiecte atât individual, cât și în echipă. La finalizarea cursului care se desfășoară pe o perioadă de 9 luni, vei avea un portofoliu impresionant care va oglindi abilitățile și proiectele pe care un recruiter dorește să le regăsească într-un portofoliu IT al unui analist în știința datelor.

Ce este un business analyst?

Meseria unui business analyst implică efectuarea de analize de fezabilitate, dezvoltarea cazurilor de afaceri, crearea scenariilor de testare simulate și construirea de prototipuri. Acesta necesită o înțelegere detaliată a proceselor și strategiilor interne ale unei companii pentru a identifica nevoile curente și viitoare.

În cadrul companiilor, un business analyst își asumă adesea un rol de consultant, lucrând frecvent în proiecte de consultanță de management angajate extern. Rolul său principal este de a proiecta soluții eficiente și de a susține activ procesele de schimbare. Folosește diferite metode de control pentru a asigura implementarea optimă și eficientă a schimbărilor de proces, având în vedere resursele disponibile.

Ce face un business analyst?

Un business analyst se axează pe înțelegerea obiectivelor de afaceri, pe colectarea cerințelor și pe furnizarea de recomandări strategice pentru îmbunătățirea proceselor, produselor sau serviciilor. Acesta se folosește de abilități analitice pentru a interpreta datele și pentru a oferi perspective care sprijină procesul de luare a deciziilor.

Responsabilitățile sale includ:

 • Identificarea și definirea nevoilor afacerii.
 • Colectarea, analizarea și interpretarea datelor.
 • Evaluarea proceselor curente și identificarea zonelor de îmbunătățire.
 • Dezvoltarea de soluții pentru problemele de afaceri.
 • Crearea de rapoarte și vizualizări pentru a comunica informații eficient.

Cum să devii un Business analyst?

Te vezi transformându-te într-un business analyst influent, un profesionist în lumea managementului? Gândește-te la tine lucrând independent, dar și colaborând strâns cu echipele de top. Ești gata să devii acea persoană care nu doar lucrează autonom, dar și comunică eficient cu părțile interesate și echipele de conducere? Ai abilități de lider care te pregătesc să conduci echipe și să navighezi prin schimbările din companie cu o atitudine empatică și pozitivă?

Experții academiei NewTech s-au gândit la tine și la întrebările tale referitoare la cum să devii un Business analyst, și a compilat o listă de sfaturi utile și Business analyst skills, pe care le vei regăsi descrise mai jos:

Comunică eficient

Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare pentru a prezenta date și idei clar. Caută cursuri de comunicare practică – acesta este primul pas către a deveni un orator mai bun.

Stăpânește SQL și analiza datelor

Începe cu un curs SQL. Acesta îți va deschide ușa spre manipularea eficientă a bazelor de date. Totodată, aprofundează-ți cunoștințele în extragerea de informații valoroase din date și urmărește cursuri care te vor ajuta să le interpretezi mai eficient.

Dezvoltă-ți gândirea analitică

Angajează-te în activități care îți stimulează gândirea critică și rezolvarea de probleme. Participă la workshop-uri sau seminarii care îți provoacă modul de gândire.

Îmbunătățește-ți procesele de management

Îmbunătățește-ți abilitățile de management de proiect. Urmărește cursuri sau ateliere care se concentrează pe eficientizarea proceselor. Rămâi la curent cu ultimele tendințe din industrie. Citește articole relevante, participă la conferințe de business și conectează-te cu profesioniști din domeniu.

Diferențe între un Data analyst și un Business analyst

După cum am menționat și mai sus, Data analystul se focusează pe colectarea, analiza și interpretarea datelor pentru a obține informații utile. El lucrează cu o varietate de date, inclusiv date tranzacționale, date analitice și date de observație și folosește aceste date pentru a identifica tendințe, a rezolva probleme și a lua decizii în vederea identificării modurilor de a eficientiza procesele interne ale unei companii pentru a economisi timp și resurse.

Pe de altă parte, Business analyst-ul se concentrează pe înțelegerea nevoilor și obiectivelor afacerii și pe utilizarea datelor pentru a îmbunătăți procesele și rezultatele companiei. El lucrează cu o varietate de părți interesate, inclusiv clienți, angajați și manageri. Spre deosebire de analistul de date, acesta utilizează datele pentru a descoperi oportunități de îmbunătățire, a măsura performanța și a concepe strategii de afaceri.

Asemănări între un Data analyst și un Business analyst

În ciuda diferențelor de focus și responsabilități, analiștii de date și analiștii de afaceri împărtășesc o serie de abilități și calități comune.

Abilități analitice

Atât analiștii de date, cât și analiștii de afaceri trebuie să fie capabili să înțeleagă și să analizeze datele în mod eficient. Acest lucru necesită abilități analitice puternice, inclusiv capacitatea de a identifica tendințe, de a rezolva probleme și de a lua decizii bazate pe date.

Abilități de comunicare

Ambele roluri necesită abilități de comunicare eficiente pentru a transmite rezultatele analizei datelor către părțile interesate. Acest lucru necesită capacitatea de a explica concepte complexe într-un mod clar și concis.

Abilități de colaborare

Ambii analiști lucrează adesea în echipe interfuncționale. Acest lucru necesită abilități de colaborare eficiente pentru a lucra eficient cu oameni din diferite departamente și cu diferite perspective.

Abilități tehnice

Analiștii de date necesită abilități tehnice mai puternice decât analiștii de afaceri. Cu toate acestea, analiștii de afaceri ar trebui să aibă, de asemenea, o înțelegere de bază a acestor abilități pentru a putea colabora eficient cu analiștii de date.

Perspectiva locurilor de muncă

Potrivit datacomp.com, perspectivele de viitor pentru analiștii de date și analiștii de afaceri sunt puternice. Deopotrivă, Bureau of Labor Statistics (BLS) preconizează că cererea pentru ambele roluri va crește cu peste 24% până în anul 2030. 

Salarii competitive

Dacă ai fost familiarizat cu tema dezbătută astăzi, sigur te-ai întrebat măcar odată de IT Business analyst salariu. Ei bine, conform Playlab.ro, atât un analist de baze de date, cât și un Business Analyst beneficiază de salarii competitive și atractive, cu câștiguri variind între 3.789 și 9.492 RON pentru primul, respectiv între 3.792 și 10.899 RON pentru cel din urmă.

Relația dintre cele două roluri

Analiștii de date și analiștii de afaceri lucrează adesea împreună pentru a obține rezultate. Analiștii de date furnizează informații utile, care sunt apoi utilizate de analiștii de afaceri pentru a lua decizii strategice.

De exemplu, un analist de date ar putea analiza datele vânzărilor pentru a identifica tendințe. Aceste tendințe ar putea fi apoi utilizate de un analist de afaceri pentru a dezvolta o strategie de marketing mai eficientă.

În concluzie, analiștii de date și analiștii de afaceri sunt amândoi profesioniști importanți care utilizează datele pentru a îmbunătăți afacerile. Cu toate acestea, focusul și responsabilitățile lor sunt diferite.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy