Blog

Programare

De ce să devii programator IT?

Într-o lume digitală în continuă expansiune, abilitățile tehnologice au devenit o necesitate. Dacă și tu ești fascinat de universul tehnologiei și aspiri să devii inginerul inovațiilor de mâine, trebuie să știi că programarea îți poate deschide un portal plin de posibilități nelimitate. NewTech Academy este locul unde curiozitatea ta se transformă în creație, iar dorința de cunoaștere devine realitate. 

Noi îți oferim o oportunitate unică de a explora tainele tech prin cursurile noastre IT. Acestea te vor ajuta să înțelegi aspectele tehnice ale programării și abilitățile cognitive necesare pentru a excela în această industrie. Instructorii noștri profesioniști te vor ajuta să dobândești cunoștințele și competențele necesare pentru a crea software-uri inovatoare și a-ți construi o carieră de succes în industria IT. Dacă ești interesat să devii programator, primul lucru pe care trebuie să-l înțelegi este ce înseamnă această profesie și cu ce se ocupă un programator. 

Ce este un programator?

Un programator este un profesionist care creează software folosind diferite limbaje de programare, cum ar fi Java, Python, C++ și multe altele. Acesta poate lucra în diferite domenii, cum ar fi dezvoltarea de software, jocuri, aplicații mobile sau web și multe altele. Pentru a deveni programator, trebuie să înveți cel puțin un limbaj de programare, să înțelegi concepte de bază, cum ar fi algoritmii și structurile de date și să ai abilități de rezolvare a problemelor.

Această meserie poate fi una foarte satisfăcătoare și profitabilă. De ce? Pentru că programatorii sunt solicitați în mod constant pe piața muncii datorită creșterii rapide a tehnologiei și a nevoii de a crea software-uri. De asemenea, programatorii au posibilitatea de a lucra într-un mediu creativ și de a rezolva probleme complexe. Astfel că dacă ești fan al tehnologiei și îți place să găsești soluții la problemele, atunci programarea poate fi alegerea perfectă pentru tine.

Ce înseamnă să fii programator?

Să fii programator înseamnă să fii pasionat de tehnologie și să-ți dorești să înveți mereu lucruri noi. În plus, trebuie să fii dispus să lucrezi mult și să depui efort pentru a-ți dezvolta abilitățile de programare. De asemenea, este important să ai o gândire logică și analitică, să fii capabil să rezolvi probleme complexe și să fii atent la detalii.

Pentru a deveni programator, trebuie să înțelegi fundamentele programării. Acestea includ concepte precum variabilele, funcțiile, structurile de control, algoritmul și structurile de date. Totodată, trebuie să înveți unul sau mai multe limbaje de programare, cum ar fi Java, Python, Ruby sau C++.

Pasiunea pentru tehnologie și dorința de a învăța sunt deosebit de importante într-o carieră de programator IT. După cum am menționat și mai sus, aceasta este o profesie în care curiozitatea și capacitatea de a rezolva probleme tehnice complexe sunt extrem de valorificate. 

În plus, industria IT este într-o continuă expansiune, oferind o mulțime de oportunități pentru cei care sunt pregătiți să se adapteze și să învețe continuu. Dacă ești gata să începi această călătorie, există resurse precum Cum să începi o carieră în programare, care îți pot arăta cum să devii un programator chiar și fără studii în domeniu. Învață și perseverează, iar ușile succesului în IT se pot deschide pentru tine.

Ce face un programator?

1. Scrie cod:

  • Programatorul scrie cod folosind limbaje de programare specifice pentru a crea instrucțiuni pe care computerul le poate înțelege și executa. Aceste instrucțiuni pot varia de la calcule simple la operațiuni complexe de procesare a datelor.

2. Dezvoltă software:

  • Codul scris de un programator este folosit pentru a dezvolta diverse tipuri de software, cum ar fi:
  • Aplicații mobile (pe telefon)
  • Aplicații web (pentru browsere)
  • Programe pentru calculator
  • Sisteme de operare

3. Testează și depanează programe:

  • După ce scrie codul, programatorul testează cu atenție programele pentru a se asigura că funcționează corect și nu au erori (bug-uri). În cazul în care există erori, programatorul IT trebuie să le identifice și să le corecteze (să facă debugging).

4. Învață continuu:

  • Tehnologiile din domeniul programării evoluează rapid, astfel că IT-istul trebuie să învețe continuu noi limbaje de programare, biblioteci și metodologii pentru a rămâne competitiv în domeniu.
programator it

De ce să devii programator?

1. Cerere foarte mare pe piața muncii: Programatorii sunt forța motrică din spatele tehnologiei actuale, iar cererea pentru ei crește odată cu aceasta. Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai dependentă de software, abilitățile tale de programare vor fi valoroase în aproape orice industrie.

2. Salariu motivant: Dacă te afli la început de drum, salariul tău va fi unul modest, dar cu posibilitatea de a crește pe măsură ce acumulezi experiență și îți dezvolți abilitățile. În general, salariul unui programator începător variază între 4000 și 7000 de lei pe lună, în funcție de companie și de orașul în care lucrezi. 

După ce ai acumulat experiență și ai trecut prin perioada de început, poți avansa la nivelul de programator junior. În această etapă, salariul tău va fi mai mare, iar posibilitățile de avansare în cadrul companiei vor fi mult mai mari. În general, salariul unui IT-ist junior este cuprins între 7000 și 10 000 de lei pe lună.

În funcție de nivelul de experiență, de tehnologiile pe care le cunoști și de compania la care lucrezi, poți ajunge să câștigi chiar și peste 12.000 de lei lunar.

3. Ai oportunitatea de a fi creativ și a rezolva probleme: Programarea nu se rezumă doar la scrierea de cod; este vorba și despre abordarea creativă a provocărilor. Dezvolți gândirea logică și descompunerea problemelor complexe în pași gestionabili. Pe măsură ce progresezi, poți crea programe care au un impact real asupra lumii.

4. Îți poți dezvolta abilitățile cognitive: Programarea îți oferă un antrenament mental excelent. Vei exersa gândirea logică, rezolvarea problemelor și atenția la detalii.

5. Construiești ceva nou: Programarea îți permite să construiești ceva din nimic. Poți dezvolta aplicații web, software pentru desktop, jocuri sau chiar programe de inteligență artificială. Crede-ne pe cuvânt, te vei bucura de satisfacția de a vedea cum ideile tale prind viață și le împărtășești lumii.

Cariere programator IT

Dacă ești interesat să începi o carieră în IT, există multe opțiuni disponibile:

Fullstack Developer

Ei bine, acesta e genul de programator care face de toate! De la interfața pe care o vezi (front-end) la logica din spatele ei (backend), ei pot crea o aplicație web completă. Trebuie să știe o grămadă de limbaje și framework-uri, dar satisfacția e pe măsură.

Frontend Developer 

Un Frontend Developer se concentrează pe crearea interfeței de utilizator a unei aplicații web. Ei folosesc HTML, CSS și JavaScript pentru a crea pagini web interactive și atractive.

Programator Java

După cum îi spune și numele, acesta e expertul în limbajul Java. Dezvoltă o mulțime de aplicații, de la cele web și mobile la programe complexe pentru companii. Acesta trebuie să stăpânească foarte bine Java, dar și să se descurce cu designul de software și bazele de date.

Analist Programator

Un analist programator este o persoană care lucrează în industria IT și care se ocupă de analiza, proiectarea și dezvoltarea de software. Analistul programator trebuie să aibă cunoștințe solide de programare, dar și de analizare și proiectare a sistemelor informatice. Acesta trebuie să poată scrie codul necesar pentru a dezvolta aplicații software, precum și să poată analiza și proiecta sisteme informatice în ansamblu.

Programator C#

Programatorii C# sunt specializați în programarea în limbajul C#. Ei sunt responsabili de dezvoltarea și întreținerea aplicațiilor software care rulează pe platforma .NET. Programatorii C# trebuie să aibă cunoștințe solide de programare orientată pe obiecte, de baze de date și de dezvoltare a interfețelor grafice.

Competențe – Programator IT

Dacă vrei să devii un programator de succes, trebuie să ai anumite abilități și să fii pregătit să înveți mereu.

1. Abilități tehnice: Cunoașterea limbajelor de programare (Java, Python, C++ etc.), algoritmi, structuri de date, baze de date (SQL), sisteme de operare și rețele.

2. Soft skills: Rezolvarea problemelor, gândire logică, atenție la detalii, capacitatea de învățare, comunicare și lucru în echipă.

Cum să devii programator?

Dacă îți dorești să devii programator IT, ar trebui să prioritizezi educația și învățarea continuă. În acest sens, poți să optezi pentru un curs de programare online.

NewTech Academy oferă o gamă largă de cursuri online de programare, concepute pentru a te ajuta să îți atingi obiectivele. Nu mai sta pe gânduri și ia legătura cu unul dintre consultanții noștri chiar acum! Consultantul nostru te va ajuta să alegi cursul potrivit pentru tine și îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a te înscrie. Te așteptăm în lumea programării.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

    Te așteptăm la NewTech Academy