Blog

Graphic Design

Adobe InDesign vs Illustrator

Vrei să te apuci de design grafic, dar nu știi de unde să începi? Ei bine, noi suntem aici pentru a te ajuta. În lumea vastă a designului grafic, Illustrator și InDesign au devenit doi piloni esențiali. Fiecare dintre aceste programe de top de la Adobe servește scopuri specifice, fiind preferate pentru diferite tipuri de proiecte de design. În timp ce Illustrator excelează în crearea de grafice vectoriale și ilustrații detaliate, InDesign se remarcă în aranjarea complexă a paginilor și în gestionarea textelor extinse.

Ce este Adobe InDesign?

Adobe InDesign este un software de machetare și design de pagini de top, utilizat pe scară largă de profesioniști din diverse domenii pentru a crea o gamă largă de materiale tipărite și digitale. Spre deosebire de software-ul de editare a textelor, InDesign oferă o suită cuprinzătoare de instrumente special concepute pentru a crea pagini complexe și atractive cu o precizie uimitoare.

Ce poți crea cu InDesign?

 • Publicații: Reviste, ziare, broșuri, rapoarte anuale și multe altele.
 • Cărți: Romane, manuale, reviste, albume foto și multe altele.
 • Materiale de marketing: Pliante, fluturași, postere, cataloage și materiale promoționale.
 • Documente digitale: Rapoarte electronice, prezentări, e-book-uri și materiale interactive.

De ce să alegi InDesign?

 • Control precis al aspectului: Deși InDesign nu este cel mai user-friendly soft din suita Adobe, acesta oferă un control granular asupra fiecărui element de pe pagină, de la fonturi și spațiere la cadre de text, imagini și tabele.
 • Instrumente avansate de machetare: Creează pagini complexe cu coloane multiple, stiluri de paragrafe personalizate, pagini master și șabloane pentru un flux de lucru eficient.
 • Suport pentru fonturi: InDesign Adobe acceptă o gamă largă de fonturi, inclusiv fonturi OpenType avansate, pentru a crea texte impecabile și sofisticate.
 • Funcții avansate de publicare: Pregătește documentele pentru tipărire cu separarea culorilor, generarea de PDF-uri interactive și opțiuni de impunere precise.

Ce este Adobe Illustrator?

Adobe Illustrator este un software de grafică vectorială de top, dezvoltat de Adobe Inc. Este utilizat pe scară largă pentru crearea de ilustrații detaliate, logo-uri, pictograme, grafică vectorială complexă și materiale tipărite. Spre deosebire de software-ul de editare grafică raster, cum ar fi Adobe Photoshop, care utilizează pixeli pentru a defini imagini, Illustrator utilizează vectori, care sunt linii și curbe matematice definite de ecuații. Acest lucru permite crearea de imagini scalabile care pot fi redimensionate la orice dimensiune fără pierderi de calitate.

Iată câteva dintre caracteristicile cheie ale acestui tool:

 • Instrumente vectoriale puternice: Illustrator oferă o gamă largă de instrumente pentru crearea și editarea formelor vectoriale, inclusiv linii, curbe, trasee compuse, poligoane și stele.
 • Capacități avansate pentru scriere: Illustrator online permite utilizatorilor să creeze și să formateze text cu precizie, inclusiv funcții precum opentype, caligrafie și text pe o cale.
 • Instrumente de pictură și desen: Illustrator include o varietate de instrumente de pictură și desen, cum ar fi pensule, creioane și pixeli, care pot fi utilizate pentru a crea ilustrații realiste și efecte artistice.
 • Efecte și filtre: Photoshop Illustrator oferă o gamă largă de efecte și filtre care pot fi aplicate obiectelor vectoriale pentru a crea o varietate de aspecte.
 • Suport pentru mai multe planșe de lucru: Illustrator permite utilizatorilor să lucreze pe mai multe planșe de lucru simultan în același fișier, făcând mai ușoară organizarea și gestionarea proiectelor complexe.
 • Integrare cu alte produse Adobe: Illustrator se integrează perfect cu alte tool-uri din suita Adobe, cum ar fi Photoshop, After Effects, și evident, InDesign, permițând un flux de lucru fluid între diferite aplicații.

Ce poți crea cu Illustrator?

Posibilitățile sunt nelimitate! De la ilustrații detaliate și logo-uri memorabile la grafică impecabilă pentru web și print, Illustrator oferă instrumentele și versatilitatea necesare pentru a da viață oricărei idei creative:

 • Ilustrații și artă digitală: Fie că e vorba de desene animate expresive, benzi desenate captivante, picturi realiste sau portrete detaliate, Illustrator îți pune la dispoziție o gamă completă de instrumente pentru a-ți exprima viziunea artistică cu precizie și control.
 • Logo-uri și pictograme: Creează logo-uri unice și memorabile care devin simbolul identității brandului tău. Illustrator te ajută să proiectezi logo-uri scalabile, care pot fi adaptate cu ușurință la orice dimensiune, de la cărți de vizită la panouri publicitare.
 • Grafică vectorială pentru web și print: Realizează elemente grafice atrăgătoare pentru site-uri web, broșuri, pliante, afișe, rapoarte anuale și multe altele. Cu Illustrator, poți crea elemente vectoriale scalabile care mențin o calitate impecabilă indiferent de dimensiune.
 • Interfețe de utilizator (UI) și experiențe de utilizator (UX): Proiectează butoane intuitive, pictograme expresive și meniuri ușor de navigat pentru a crea o interfață prietenoasă cu utilizatorul. Illustrator te ajută să creezi experiențe digitale memorabile care satisfac nevoile utilizatorilor tăi.
 • Animație și multimedia: Adaugă un plus de dinamism proiectelor tale cu elemente animate și interactive. Illustrator îți oferă instrumentele necesare pentru a crea animații simple, GIF-uri captivante și elemente multimedia interactive.

De ce să alegi Illustrator?

Spre deosebire de software-ul de editare grafică raster, care utilizează pixeli, Illustrator utilizează vectori, oferindu-ți o serie de avantaje:

 • Scalabilitate: Creează forme și elemente grafice care pot fi redimensionate la orice dimensiune fără pierderi de calitate, perfecte pentru print și medii digitale.
 • Precizie: Controlează cu exactitate fiecare linie, curbă și punct al designului tău, obținând rezultate impecabile.
 • Editare ușoară: Modifică și adaptează cu ușurință elementele vectoriale, menținând în același timp calitatea originală.
 • Eficiență: Beneficiază de un flux de lucru fluid și eficient, datorită instrumentelor avansate și a funcțiilor intuitive.

InDesign vs Illustrator

InDesignIllustrator
Scop principalCrearea de documente paginate (reviste, broșuri, rapoarte)Crearea de ilustrații vectoriale, pictograme și logo-uri
Tipuri de fișiere.indd, .inx, .pdf, .idml, .indp, .epub, .mobi, .psd.ai, .eps, .svg, .pdf, .psd, .dxf
Puncte forteLayout de pagină, tipografie, gestionarea textuluiDesen vectorial, creare de forme complexe, efecte avansate
Puncte slabeMai puțin potrivit pentru ilustrații complexeMai puțin potrivit pentru layout de pagină și tipografie
InstrumenteSeturi de text, stiluri de paragrafe, cadre de imagine, tabeleInstrumente de desen, pensule, forme, efecte
Exemple de utilizareReviste, broșuri, rapoarte, ziare, cărți, prezentăriLogo-uri, pictograme, ilustrații, infografice, diagrame

Ce e mai ușor de folosit – InDesign sau Illustrator?

Determinarea programului mai ușor de utilizat, InDesign sau Illustrator, depinde de experiența anterioară a utilizatorului și de sarcinile specifice pe care dorește să le realizeze.

InDesign are o interfață mai structurată, orientată spre crearea de pagini și documente complexe. Curba de învățare poate fi mai dificilă pentru începători, datorită numeroaselor opțiuni de formatare și layout. Este potrivit pentru design editorial, tipografie complexă și gestionarea textului și a imaginilor.

Pe de altă parte, Illustrator are o interfață mai intuitivă, concentrată pe crearea de elemente grafice vectoriale. Curba de învățare poate fi mai ușoară pentru începători, datorită instrumentelor de desen și a opțiunilor mai simple. Este potrivit pentru ilustrații vectoriale, pictograme și logo-uri, precum și pentru design grafic general.

Alegerea programului mai ușor de utilizat depinde de nevoile și preferințele individuale. Ambele programe oferă funcții puternice pentru a crea materiale vizuale uimitoare, dar pot necesita timp și practică pentru a fi stăpânite pe deplin.

photoshop illustrator indesign

Ce îți recomandăm?

Să folosești ambele programe împreună pentru a crea un flux de lucru complet de design grafic. De exemplu, poți crea ilustrații în Illustrator și apoi le poți importa în InDesign pentru a le include în machete.

Costul abonamentelor InDesign și Illustrator

InDesign și Illustrator sunt disponibile prin intermediul modelului de abonament Adobe Creative Cloud. Ce înseamnă asta? Că utilizatorii pot opta pentru pachetul complet Creative Cloud All Apps, care oferă acces la toate aplicațiile Adobe, sau pot achiziționa licențe individuale pentru InDesign online și Illustrator.

Opțiuni de achiziție:

 • Creative Cloud All Apps: Această opțiune oferă acces la o suită cuprinzătoare de aplicații Adobe, inclusiv InDesign, Illustrator, Photoshop și multe altele. Costul lunar este de aproximativ 69,99 USD.

Sfatul nostru este să verifici prețul de pe diferite dispozitive, fiindcă uneori sunt afișate tabele tarifare foarte diferite, în funcție de user. Iar cea mai bună recomandare pe care ți-o putem oferi este să achiziționezi pachetul pentru studenți – e cel mai avantajos!

 • Aplicație unică: Utilizatorii pot achiziționa licențe individuale pentru InDesign sau Illustrator la un cost lunar de aproximativ 21 USD per program.
 • Perioadă de evaluare: Ambele programe oferă o perioadă de evaluare gratuită de 7 zile, permițând utilizatorilor să testeze funcționalitatea înainte de a se angaja într-un abonament.

Concluzia noastră?

Fie că ești atras de complexitatea layout-ului paginii în Photoshop InDesign sau de creativitatea detaliată a ilustrațiilor vectoriale în Illustrator, ambele programe îți pot oferi o carieră de succes în domeniul designului grafic.

Dar cum faci primii pași? Noi te putem ajuta! Cursul nostru de Graphic Designer te va ghida prin tainele ambelor programe, oferindu-ți:

 • Pregătirea teoretică: Vei învăța principiile fundamentale ale designului grafic, tipografiei și compoziției. 
 • Experiență practică: Te vei familiariza cu instrumentele și funcțiile InDesign și Illustrator prin numeroase proiecte și exerciții. Totodată, vei descoperi și diferite tool-uri Adobe AI și vei învăța cum să îți eficientizezi fluxul de lucru.
 • Portofoliu profesional: La finalul cursului, vei avea un portofoliu impresionant de lucrări pe care îl poți prezenta potențialilor angajatori.
 • Sprijin din partea mentorilor: Trainerii noștri te vor ghida și te vor ajuta să te dezvolți pe parcursul întregului curs.

Nu mai aștepta! Vino la NewTech Academy și transformă-ți pasiunea pentru design grafic într-o carieră de succes! Înscrie-te acum la curs și fă primul pas spre o lume a creativității și a oportunităților!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy