Blog

Data Analysis

Power BI vs Excel

În postările anterioare, am vorbit atât despre importanța datelor în lumea afacerilor de astăzi, cât și despre limbajul SQL, un instrument esențial pentru gestionarea și interogarea bazelor de date. Dar ce facem după ce am extras datele? Cum le transformăm în informații utile și decizii strategice? Ei bine, aici intră în scenă instrumentele de analiză și vizualizare a datelor, precum Microsoft Excel și Power BI.

Microsoft Excel, un veteran în lumea analizei datelor, este cunoscut pentru flexibilitatea și ușurința sa în utilizare. Pe de altă parte, Power BI, o soluție mai nouă de la Microsoft, oferă funcții avansate de vizualizare și conectivitate la diverse surse de date. Ambele instrumente sunt puternice, dar fiecare are propriile sale puncte forte și este mai potrivit pentru anumite scenarii.

Ce este Excel?

Excel este un software de foi de calcul dezvoltat de Microsoft, lansat pentru prima dată în 1985. De atunci, a devenit omniprezent și este utilizat pe scară largă în mediul academic, în afaceri și în multe alte domenii pentru a organiza, analiza și stoca date.

expert excel

Caracteristici cheie ale Excel:

 • Funcții și formule: Excel oferă o gamă largă de funcții predefinite și permite combinarea mai multor funcții pentru a efectua calcule complexe și personalizate.
 • Vizualizarea datelor: Excel permite vizualizarea rapidă a datelor prin grafice și diagrame, facilitând analiza și prezentarea acestora.
 • Șabloane: Microsoft oferă o varietate de șabloane pentru crearea rapidă a noi fișe de calcul. De asemenea, este ușor să partajezi sau să utilizezi șabloane create de alții.
 • Transformarea datelor: Instrumentul Power Query din Excel permite încărcarea datelor din surse diverse, transformarea complexă a acestora și importul în fișa de calcul Excel.

Ce este Power BI?

Power BI este o platformă software lansată în 2015, care permite utilizatorilor să se conecteze la diverse surse de date, să le transforme și să le modeleze, apoi să creeze rapoarte și dashboard-uri interactive pentru a vizualiza și analiza datele. Aceste rapoarte și dashboard-uri pot fi partajate cu ușurință cu alți utilizatori din cadrul organizației.

excel power bi

Principalele componente ale Power BI:

 • Power BI Desktop: O aplicație desktop gratuită pentru construirea și proiectarea rapoartelor.
 • Power BI Service: Un serviciu online pentru publicarea și vizualizarea rapoartelor și dashboard-urilor.
 • Aplicații mobile Power BI: Permite vizualizarea rapoartelor și dashboard-urilor pe dispozitive mobile.

Caracteristici cheie ale Power BI:

 • Inteligență artificială: Power BI include funcții avansate de AI, cum ar fi clustering, analiza seriilor temporale și procesarea limbajului natural în cadrul funcției Q&A.
 • Surse de date diverse: Power BI are integrări directe cu o gamă largă de aplicații terțe și permite crearea de conexiuni personalizate.
 • Calcule complexe cu DAX: Power BI extinde multe dintre formulele DAX cunoscute din Excel, oferind suport pentru calcule mult mai avansate.

Power BI vs Excel

Iată o privire detaliată asupra principalelor diferențe dintre cele două platforme:

Complexitatea învățării

Excel

În comparație cu Power BI, Excel are o curbă de învățare mult mai accesibilă. Majoritatea utilizatorilor sunt deja familiarizați cu interfața și funcțiile de bază ale Excel, ceea ce facilitează începerea lucrului cu acest instrument. 

Există o multitudine de resurse de învățare disponibile, de la tutoriale online și cursuri Excel până la cărți și forumuri de discuții, ceea ce face ca găsirea de răspunsuri la întrebări și rezolvarea problemelor să fie relativ ușoară. 

Cu toate acestea, pentru a stăpâni funcțiile avansate ale Excel, cum ar fi macrocomenzile și VBA (Visual Basic for Applications), ai nevoie de un efort suplimentar de învățare și de o înțelegere mai profundă a programării.

Power BI

Complexitatea învățării BI poate fi considerată medie spre ridicată, în special pentru utilizatorii fără experiență anterioară în instrumente de business intelligence. Stăpânirea Power BI necesită familiarizarea cu concepte precum modelarea datelor, limbajul DAX (Data Analysis Expressions) pentru calcule complexe și diversele funcționalități de vizualizare. 

Cu toate acestea, Microsoft oferă o gamă largă de resurse de învățare. În plus, comunitatea Power BI este foarte activă și oferă sprijin și răspunsuri la întrebări pentru cei care doresc să își îmbunătățească abilitățile.

Flexibilitate

Excel

Office Excel oferă un grad ridicat de flexibilitate, însă într-un mod diferit față de Power BI. Utilizatorii pot crea formule și funcții personalizate pentru a efectua calcule complexe și pentru a manipula datele în diverse moduri. De asemenea, Excel oferă o gamă variată de formate de celule, opțiuni de formatare condiționată și instrumente de vizualizare, cum ar fi grafice și diagrame, permițând personalizarea modului în care sunt prezentate datele.

Cu toate acestea, flexibilitatea Excel Google este limitată în comparație cu Power BI atunci când vine vorba de conectarea la surse de date externe și de gestionarea unor volume mari de date. În timp ce Excel poate importa date din diverse surse, procesul poate fi mai puțin intuitiv și mai puțin eficient decât în Power BI. De asemenea, performanța Excel poate avea de suferit atunci când se lucrează cu seturi de date foarte mari, ceea ce poate îngreuna analiza și vizualizarea datelor.

Power BI

Flexibilitatea este unul dintre punctele sale forte. La ce ne referim când afirmăm asta? Ei bine, acest instrument permite conectarea la o gamă largă de surse de date, de la fișiere Excel 365 și CSV, la baze de date SQL Server, Oracle sau cloud, precum Azure sau Google BigQuery. Această versatilitate înseamnă că utilizatorii pot combina și analiza date din diferite surse într-un singur loc, oferind o imagine completă și integrată asupra informațiilor relevante.

Mai mult, Power BI oferă o varietate de opțiuni de transformare și modelare a datelor, permițând utilizatorilor să adapteze datele la nevoile lor specifice de analiză. De asemenea, Power BI permite crearea de rapoarte și dashboard-uri personalizate, cu o gamă largă de vizualizări interactive, de la grafice și diagrame simple la hărți și matrici complexe. Această flexibilitate în vizualizare permite utilizatorilor să prezinte datele într-un mod clar și intuitiv, facilitând înțelegerea și luarea deciziilor bazate pe date.

Mărimea datelor și complexitatea modelului

Excel

 • Limitări de date: Excel poate gestiona seturi de date de până la 1.048.576 de rânduri și 16.384 de coloane. Pentru majoritatea utilizatorilor obișnuiți, aceasta este suficient, dar pentru seturi de date mai mari, poate deveni ineficient.
 • Performanță: Pe măsură ce seturile de date cresc în dimensiune și complexitate, performanța Excel poate scădea, ducând la timpi mai mari de încărcare și procesare.

Power BI

 • Capacități extinse: Power BI nu are limitările stricte ale Excel în ceea ce privește dimensiunea datelor. Poate gestiona milioane de rânduri de date și este optimizat pentru lucrul cu seturi de date mari și complexe.
 • Modelare avansată: Permite crearea de modele de date complexe care pot fi vizualizate și analizate rapid. Power BI Service permite publicarea seturilor de date de până la 1 GB, iar pentru nevoi mai mari, există Power BI Premium, care oferă capacitate suplimentară la un cost adițional.

Funcții bazate pe cloud și accesibilitate

Excel

 • Fără servicii cloud: Excel nu oferă un serviciu nativ de publicare în cloud. Partajarea fișierelor se face prin trimiterea fișierelor direct către alți utilizatori sau utilizarea platformelor de stocare și colaborare precum OneDrive sau SharePoint.
 • Accesibilitate limitată: Utilizatorii trebuie să descarce și să deschidă fișierul pentru a accesa conținutul acestuia, ceea ce poate limita colaborarea în timp real.

Power BI

 • Servicii cloud: Power BI oferă Power BI Service, care permite publicarea și partajarea rapoartelor și dashboard-urilor direct în cloud. Utilizatorii pot accesa aceste rapoarte de oriunde, atâta timp cât au o conexiune la internet și o licență Power BI PRO.
 • Colaborare facilă: Rapoartele și dashboard-urile pot fi vizualizate și colaborate în timp real, îmbunătățind eficiența și accesul la informații critice pentru decizii rapide.

Opțiuni de vizualizare

Excel

Excel pune la dispoziția utilizatorilor o varietate de instrumente de vizualizare, grupate în câteva categorii principale. În primul rând, graficele, cum ar fi cele cu bare, linii, circulare sau cu dispersie, sunt ideale pentru a ilustra tendințe, comparații și distribuții ale datelor. În al doilea rând, diagramele, precum cele Gantt sau cu structură arborescentă, sunt utile pentru vizualizarea relațiilor și ierarhiilor între date. 

O altă categorie importantă o reprezintă tabelele pivot, care permit analiza multidimensională a datelor, oferind posibilitatea de rezumare, grupare și filtrare a acestora. Pentru o imagine rapidă asupra tendințelor datelor, utilizatorii pot apela la sparklines, mici grafice integrate în celule. 

De asemenea, hărțile sunt utile pentru vizualizarea distribuției geografice a datelor și identificarea de modele spațiale. Nu în ultimul rând, formatarea condiționată permite evidențierea automată a celulelor în funcție de anumite condiții, facilitând astfel identificarea valorilor importante sau a anomaliilor.

Power BI

Power BI oferă o gamă vastă și flexibilă de opțiuni de vizualizare, depășind cu mult capabilitățile Excel în acest domeniu. Utilizatorii pot alege dintr-o bibliotecă extinsă de vizualizări standard, precum grafice cu bare, linii, circulare, scatter plot-uri, hărți, treemap-uri, carduri, KPI-uri, tabele și matrici. Acestea pot fi personalizate în detaliu, ajustând culori, fonturi, axe, legende și alte elemente grafice pentru a se potrivi perfect nevoilor de prezentare.

Pe lângă vizualizările standard, Power BI permite și integrarea de vizualizări personalizate, create de comunitatea de utilizatori sau de dezvoltatori terți. Această flexibilitate oferă posibilitatea de a crea reprezentări grafice unice și adaptate specificului datelor și nevoilor de analiză.

Mai mult, Power BI oferă funcționalități interactive avansate, precum drill-down, drill-through, tooltip-uri personalizate și filtre încrucișate, care permit explorarea detaliată a datelor și descoperirea de informații relevante într-un mod intuitiv și eficient.

Cost

Excel

Excel este inclus în abonamentul Microsoft 365, ceea ce îl face o opțiune rentabilă pentru companiile care utilizează deja acest pachet. Pentru utilizatorii individuali sau companiile care nu au Microsoft 365, Excel poate fi achiziționat individual la un preț de aproximativ 730 RON per abonament anual.

Power BI

Power BI oferă o versiune gratuită (cea menționată mai sus), Power BI Desktop, pentru uz personal și crearea de rapoarte locale. Pentru colaborare și partajare în cloud, este necesară o licență Power BI Pro, care costă aproximativ 50 RON per utilizator pe lună. Organizațiile mari pot opta pentru Power BI Premium, cu licențiere bazată pe capacitate și funcționalități avansate, la un preț mai mare.

Securitatea datelor

Excel

Excel, fiind o aplicație desktop, oferă un nivel de control direct asupra datelor tale. Fișierele sunt stocate local pe computerul tău sau pe serverele companiei, ceea ce îți permite să gestionezi accesul și permisiunile după cum consideri potrivit. Poți seta parole pentru a proteja fișierele individuale sau chiar pentru a bloca anumite foi de calcul sau celule.

Cu toate acestea, această abordare locală vine și cu anumite riscuri. Fișierele Excel pot fi pierdute sau corupte din cauza unor erori umane, defecțiuni hardware sau atacuri cibernetice. De asemenea, partajarea fișierelor Excel poate fi dificil de gestionat, mai ales atunci când vine vorba de controlul permisiunilor de editare și vizualizare pentru diferiți utilizatori.

Power BI

Power BI, fiind o soluție bazată pe cloud, oferă un nivel superior de securitate a datelor. Datele tale sunt stocate în cloud-ul Microsoft, care beneficiază de măsuri avansate de securitate, cum ar fi criptarea datelor în tranzit și în repaus, autentificarea multi-factor și monitorizarea constantă a amenințărilor.

Power BI oferă, de asemenea, un control granular al accesului la date. Poți defini permisiuni specifice pentru fiecare utilizator sau grup de utilizatori, astfel încât aceștia să poată vedea și interacționa doar cu datele relevante pentru rolul lor. În plus, Power BI oferă funcționalități de securitate la nivel de rând, permițându-ți să restricționezi accesul la anumite rânduri de date în funcție de anumite criterii.

Un alt avantaj al Power BI este backup-ul și recuperarea în caz de dezastru. Microsoft efectuează backup-uri regulate ale datelor tale, astfel încât să poți recupera rapid informațiile în cazul unui incident neprevăzut.

Asemănări între Excel și Microsoft Power BI

AsemănăriExcelPower BI
Produse MicrosoftIntegrat cu suita Office.Parte din suita Microsoft.
Import și manipulare dateImportă și gestionează date.Importă date din diverse surse.
Formatarea și vizualizarea datelorGrafice și diagrame.Vizualizări avansate.
AutomatizarePower Query, macrocomenzi.Power Query, fluxuri automate.
Analiză avansatăFormule și tabele pivot.Funcții DAX pentru analize.
Partajare și colaborareOneDrive, SharePoint.Power BI Service.
Interfețe intuitiveUșor de utilizat pentru tabele.Ușor de folosit pentru rapoarte.

Ce să alegi?

Alegerea între Excel și Power BI depinde în mod fundamental de cerințele și obiectivele specifice ale proiectului tău. 

Dacă te regăsești în următoarele situații, Excel ar putea fi alegerea ideală pentru tine:

 • Ai nevoie de răspunsuri rapide la întrebări punctuale despre datele tale.
 • Lucrezi cu seturi de date relativ mici și ușor de gestionat.
 • Ai nevoie de flexibilitate maximă pentru a manipula și personaliza datele în funcție de nevoile tale specifice.
 • Ești familiarizat cu interfața Excel și preferi să lucrezi într-un mediu cunoscut.

Pe de altă parte, Power BI ar putea fi soluția optimă dacă:

 • Te confrunți cu seturi de date complexe și voluminoase, provenite din surse diverse.
 • Dorești să automatizezi procesul de raportare și să creezi rapoarte interactive și ușor de înțeles.
 • Ai nevoie de funcționalități avansate de vizualizare a datelor, cum ar fi grafice interactive, hărți și dashboard-uri personalizate.
 • Vrei să colaborezi cu ușurință cu colegii tăi la analiza și interpretarea datelor.

În cele din urmă, decizia îți aparține. Analizează cu atenție cerințele și obiectivele proiectului tău și alege instrumentul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Dacă vrei să afli mai multe despre Excel sau Power BI, te invităm să citești articolele noastre detaliate pe blogul NewTech Academy.

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy