Blog

Data Analysis

Ce este un Data Analyst?

Te gândești cu entuziasm la provocările rezolvării problemelor complexe cu ajutorul informațiilor? Atunci ai putea fi candidatul perfect pentru o carieră promițătoare ca Data Analyst! Imaginează-ți că ai puterea de a transforma o mulțime de date brute în informații valoroase care pot ghida o companie spre succes. Ca Data Analyst, vei fi un detectiv al datelor, explorând seturi de date vaste pentru a descoperi tendințe ascunse, a identifica oportunități și a lua decizii strategice bazate pe dovezi.

Prin statistici și algoritmi, vei transforma datele complexe în vizualizări captivante și rapoarte clare, comunicând descoperirile tale cu impact și influențând direcția companiei. Ce înseamnă asta? Că vei fi în prima linie a evoluției digitale, folosind cele mai noi instrumente și tehnici de analiză a datelor pentru a face diferența.

Ești curios, creativ și dornic să înveți? Ai abilități analitice solide și o pasiune pentru rezolvarea problemelor? Atunci, din punctul nostru de vedere ești gata să te lansezi într-o carieră plină de satisfacții ca Data Analyst! Continuă să citești pentru a afla mai multe despre ce este un Data Analyst și cum poți începe o carieră plină de satisfacții în acest domeniu fascinant!

Ce este un Data Analyst?

Un Data Analyst este un specialist care se ocupă cu colectarea, curățarea și analiza datelor pentru a extrage informații utile și a ajuta organizațiile să ia decizii informate. Acesta lucrează cu seturi mari de date, folosind instrumente și tehnologii specifice pentru a identifica modele și tendințe relevante. De asemenea, Data Analyst-ul poate fi implicat în dezvoltarea de modele predictive și în construirea de rapoarte și dashboard-uri personalizate pentru a ajuta conducerea companiei să ia decizii informate.

Rolul și impactul unui Analist de Date în afaceri

Data Analyst-ul are un impact direct asupra afacerii, deoarece acesta ajută la identificarea oportunităților de creștere și la reducerea costurilor. Prin analiza datelor, el poate identifica tendințe de vânzări, comportamente ale clienților sau probleme operaționale. De asemenea, poate ajuta la dezvoltarea de strategii de marketing și de produs, precum și la crearea de modele de afaceri noi.

Piața IT și cererea pentru analiștii de date

Piața IT actuală este una în creștere și profesia de Data Analyst este una dintre cele mai căutate. Acest lucru se datorează în mare parte cantității tot mai mari de date colectate de companii și nevoii acestora de a le analiza pentru a lua decizii informate. Potrivit unui articol mai vechi de-al nostru de pe blogul NewTech, salariul unui Data Analyst poate începe de la 5.000 RON și poate ajunge până la 12.000 RON pe lună, sau chiar mai mult, în funcție de experiență și de companie.

Care sunt oportunitățile de avansare pentru un Data Analyst?

Data Analiștii cu experiență pot avansa în roluri de conducere, cum ar fi Data Analyst Senior, Manager de echipă Data Analytics sau Director de Data Analytics. De asemenea, pot alege să se specializeze în anumite domenii ale analizei datelor, cum ar fi analiza financiară, analiza marketingului sau analiza web.

Responsabilitățile unui Data Analyst

Data Analiștii se confruntă adesea cu câteva responasibiltăți comune în munca lor. Una dintre cele mai importante este colectarea de date, care este primul și cel mai important pas în analiza datelor, deoarece de aici depinde calitatea și acuratețea analizei finale.

O altă atribuție majoră este gestionarea volumelor masive de date, cunoscute sub numele de „Big Data”. Conform Parlamentului European, „tehnicile şi platformele tradiţionale de date sunt mai puţin eficiente” în contextul Big Data, existând „o reacţie lentă şi o lipsă de scalabilitate, performanţă”.

Comunicarea descoperirilor tehnice către un public non-tehnic poate fi de asemenea dificilă. Un studiu publicat în PhilArchive menționează că unii critici consideră că analiștii „pun un accent prea mare” pe metode cantitative complexe care pot fi „nefolositoare” pentru decidenți.

Cu toate acestea, ritmul rapid al progresului tehnologic reprezintă o cerință în a rămâne la curent cu cele mai noi instrumente și tehnici de analiză a datelor. Transformarea digitală necesită „viteza și flexibilitatea” oferite de cloud computing pentru a depăși aceste dificultăți, susține Oracle.

Abilități necesare – Data Analyst

Pentru a deveni un Data Analyst de succes, trebuie să ai o serie de calități și abilități. Printre acestea se numără:

 • Abilități bune de analiză și interpretare a datelor
 • Cunoștințe solide de matematică și statistică
 • Abilități de programare și cunoștințe de limbaje de programare precum Python sau R
 • Abilități de comunicare și prezentare a datelor într-un mod accesibil și ușor de înțeles
 • Capacitatea de a lucra cu seturi mari de date și de a folosi instrumente și tehnologii specifice

Soft skills necesare pentru un Data Analyst

Pe lângă abilitățile tehnice necesare pentru a manipula și analiza date, un Data Analyst de succes are nevoie de o serie de abilități interpersonale (soft skills) pentru a excela în rolul său. Iată câteva dintre cele mai importante:

1. Gândire analitică: Abilitatea de a descompune problemele complexe în componente mai mici, de a identifica tendințe și modele în date și de a extrage concluzii semnificative este esențială pentru orice Data Analyst.

2. Gestionarea timpului: Data Analiștii trebuie să fie capabili să își gestioneze eficient timpul pentru a prioritiza sarcinile, a respecta termenele limită și a jongla cu mai multe proiecte simultan.

3. Lucrul în echipă: Data Analiștii colaborează frecvent cu alte persoane din diferite departamente, cum ar fi ingineri, specialiști în marketing și manageri de produs. Abilitatea de a comunica eficient, de a asculta activ și de a contribui la un mediu de echipă colaborativ este esențială.

4. Comunicare eficientă: Data Analiștii trebuie să fie capabili să comunice rezultatele analizei lor într-un mod clar și concis, atât verbal, cât și în scris, adaptându-și stilul de comunicare la publicul țintă.

5. Creativitate și empatie: Abordarea creativă a problemelor și capacitatea de a se pune în locul utilizatorilor finali îi pot ajuta pe Data Analiști să găsească soluții inovatoare și eficiente care să satisfacă nevoile specifice ale afacerii.

Alte skill-uri utile:

 • Abilități de rezolvare a problemelor
 • Atenție la detalii
 • Curiozitate intelectuală
 • Pasiune pentru date
 • Abilități de învățare continuă

Pe lângă abilitățile enumerate mai sus, este important ca Data Analiștii să fie la curent cu cele mai noi tendințe și evoluții din domeniul analizei datelor. De asemenea, ar trebui să fie dispuși să învețe noi instrumente și tehnologii pe măsură ce apar.

Dezvoltarea abilităților interpersonale necesită timp și efort, dar investiția merită. Prin cultivarea acestor abilități, data analiștii pot deveni membri mai valoroși ai echipelor lor și pot contribui semnificativ la succesul organizațiilor lor.

Data Analyst vs. Data Scientist

Deși ambele roluri implică lucrul cu date, există o distincție clară între Data Analyst și Data Scientist în ceea ce privește scopul, metodele și abilitățile utilizate:

Data AnalystData Scientist
ScopÎnțelegerea datelor existente și identificarea tendințelor pentru rezolvarea problemelor de businessConstruirea de modele predictive și algoritmi pentru a anticipa tendințe viitoare
MetodeInstrumente și tehnici statistice tradiționale (SQL, Excel, R)Tehnici avansate de machine learning, deep learning și data mining
AbilitățiAnaliză, atenție la detalii, comunicare clară, gestionarea timpului, organizareStatistică, informatică, matematică, programare (Python, R), machine learning, deep learning, gândire creativă, rezolvare a problemelor
FocusÎnțelegerea trecutului pentru a îmbunătăți prezentulPredicția viitorului pentru a informa deciziile strategice

Alegerea între a deveni Data Analyst sau Data Scientist depinde de interesele, abilitățile și obiectivele profesionale ale fiecăruia. Persoanele care preferă o abordare mai structurată și orientată spre rezolvarea problemelor pot fi mai potrivite pentru un rol de Data Analyst. Cei care sunt pasionați de explorarea datelor, construirea de modele complexe și anticiparea tendințelor viitoare pot fi mai atrași de o carieră ca Data Scientist. 

Dacă ești curios să aflii și care este diferența între un Data Analyst și un Business Analyst, te invităm să citești articolul nostru intitulat – Data analyst vs Business analyst.

De ce să devii specialist în analiza datelor?

Există mai multe motive pentru care ai putea dori să devii analist de date:

 • Este o carieră de viitor, deoarece trăim în era informațională și volumul de date generate crește exponențial. Analiștii de date sunt detectivii corporativi care examinează seturile de date în detaliu pentru a ajuta la luarea deciziilor strategice.

 • Poți lucra într-o varietate de domenii, precum finanțe, tehnologie, sănătate, marketing, guvern sau cercetare. Abilitățile sunt transferabile între industrii.

 • Vei avea un impact semnificativ, deoarece pe baza analizelor tale, poți sugera strategii de îmbunătățire a eficienței operaționale și de identificare a noilor oportunități pentru companie.

 • Vei dezvolta abilități valoroase precum gândire analitică și critică, cunoștințe statistice, programare SQL și Python, și vizualizarea datelor. Acestea îți vor fi utile indiferent de carieră (chiar și dacă te-ai reprofila să devii administrator al bazelor de date).

 • Vei avea oportunitatea de a identifica tendințe și modele în date și de a crea rapoarte vizuale clare care prezintă rezultatele, ajutând la luarea deciziilor informate.

În concluzie, pe măsură ce datele devin din ce în ce mai vitale pentru succesul organizațional, o carieră în analiza datelor se profilează ca o alegere strategică și dinamică. Analiștii de date oferă o perspectivă crucială asupra operațiunilor, ajutând companiile să ia decizii informate care conduc la creștere și inovație. Abilitățile analitice avansate, combinate cu gândirea critică și capacitatea de comunicare eficientă, îi poziționează pe acești profesioniști să contribuie semnificativ la diverse industrii. Așadar, alegerea unei cariere în analiza datelor reprezintă o investiție în viitorul profesional și în progresul organizațiilor din jurul tău.

Cursul nostru de Data Analyst te poate ajuta să obții abilitățile și cunoștințele necesare în doar 9 luni (300 ore)! Nu rata această oportunitate de a-ți lansa o carieră de succes ca analist de date. Înscrie-te acum și fă primul pas către o carieră cu potențial!

Află detalii despre cursurile noastre
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta în următoarele 24 de ore

  Te așteptăm la NewTech Academy